Stranica 3 od 31 PrviPrvi 1234513 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 1504

Tema: Kampanja za izmjenu Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Oprostite na off topicu, ali došla sam vam svima dati veeeeliku podršku. Imam dva nećaka smrzlića nastala prije ovog nebuloznog zakona.
    Avatari su mi genijalni, super ste to složile/složili!

Nadam se da će se zakon promijeniti po hitnom postupku i da ću vidjeti kod vas u potpisima najljepše moguće razvoje situacije!!!

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Evo odgovora na moj e-mail upučen gđi.Opačić

Poštovana,

Zakon o mpo-u je zakon koji će među prvima biti na sjednici Vlade i Sabora. Imamo gotov zakon iz 2004. Godine, koji ima napisane čak i sve popratne akte, što znači da može odmah u primjenu. Isto tako ću učiniti sve, da se olakša postupak posvojenja, odnosno da se što više pokrene postupaka za oduzimanje roditeljske skrbi.

S poštovanjem,

Milanka Opačić

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za Milanku

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Milanka

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Ja ne znam čemu tolika strka oko psiho savjetovanja. Iskreno nama je to bilo ugodnih 10 minuta razgovora, sa ugodnom ženom, koja nam je naglasila da nas još možda svašta čeka i da su ivf postupci stresni i da se na to pripremimo jer je jedan nimalo lak put pred nama...Ponudila nam svoju pomoć razgovorom ukoliko nam zatreba i dala nam famoznu potvrdu. A kaj se te potvrde tiče -nju ću uokviriti i staviti u dječju sobu, jer kad me malo derište jednog dana pita zašto on/ona nešto mora, reći ću mu - zato što tata i ja imamo potvrdu od doktora da smo sposobni biti dobri roditelji i zato jer mi tako kažemo. Ne znam, nama je to zafrkancija...Ljudi, nemojte pretjerivati sa ničim. Novi prijedlog zakona je dobar i ništa ne ide odjednom! A uostalom, toliko stvari u zemlji treba promjeniti da je suludo očekivati da se slušaju stalno samo novi i novi zahtjevi ljudi kao što smo mi. Budimo sretni i nadajmo se promjenama i to skorim no budimo i realni...

kokos avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Koji je to "gotov zakon iz 2004.?" Nadam se da to nije onaj koji ima ograničenje da u MPO postupke na teret HZZOa mogu ići žene samo do 38 godina.

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

kokos i ostale cure, prijedlog zakona iz 2004. imate na pdf-u Građani protiv Zakona o MPO. Proučite.
    ja zasad jesam letimično, čini mi se prihvatljiv. Postoji zamrzavanje zametaka, oplodnja svih jajnih stanica, donacije, ako sam dobro shvatila i liječenje žena bez partnera. Dob nije ograničena godinama, ali nisam našla koliki broj postupaka ide na teret HZZO. Ako sam nešto krivo shvatila, ispravite me, čitala sam brzinski.
    Posljednje uređivanje od reny123 : 08.12.2011. at 21:29

kokos avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hvala! I meni ovako na brzinu zvuči ok, a idem ga pročitati i redom

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj miga24 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam čemu tolika strka oko psiho savjetovanja. Iskreno nama je to bilo ugodnih 10 minuta razgovora, ...
    Pitala bih te da si to savjetovanje, među prvima, odradila u Rijeci Mislim da ti ne bi bilo tako simpatično testiranje od sat vremena

jelena30 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Pitala bih te da si to savjetovanje, među prvima, odradila u Rijeci Mislim da ti ne bi bilo tako simpatično testiranje od sat vremena
    U potpunosti se slažem s tobom i kad ti na papir napišu "umjetna" umjesto potpomognuta i još te pita u čemu je problem!!!!!!

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj reny123 prvotno napisa Vidi poruku
    kokos i ostale cure, prijedlog zakona iz 2004. imate na pdf-u Građani protiv Zakona o MPO. Proučite.
    ja zasad jesam letimično, čini mi se prihvatljiv. Postoji zamrzavanje zametaka, oplodnja svih jajnih stanica, donacije, ako sam dobro shvatila i liječenje žena bez partnera. Dob nije ograničena godinama, ali nisam našla koliki broj postupaka ide na teret HZZO. Ako sam nešto krivo shvatila, ispravite me, čitala sam brzinski.
    dob i broj postupaka nikada nije bi reguliran zakonom, niti bi trebao biti...zato to nije ni u prijedlogu zakona iz 2004.
    to je regulirano pravilnikom
    zato je bila još jedna milinovićva laž da je zakon dopustio 6 postupaka i skinuo ograničenje
    naime kako je se to regulira podzakonskim aktom koji ne donosi sabor, to je milinović mogao promijeniti jednim svojim potpisom
    u svakom slučaju toga

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Želiš li reći da još uvijek postoje takva testiranja od sat vremena?Istina, čula sam da ih je bilo i da su duboko zadirali u privatnost parova...Ali moram reći da sam to slušala samo na početku i da mi se već dugo nitko nije požalio da ga je prošao...Ukoliko zbilja postoje, onda to više očito nije stvar zakona već pojedinih institucija na koje se treba obratiti pozornost, jer nije u redu da se nekoga muči sat vremena (s naglaskom na muči!), a nekome da to bude ugodno iskustvo kao npr meni. Tu onda više nije zakon problem...

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj jelena30 prvotno napisa Vidi poruku
    U potpunosti se slažem s tobom i kad ti na papir napišu "umjetna" umjesto potpomognuta i još te pita u čemu je problem!!!!!!
    O tome sam već raspravljala na jednom topicu i neće mi se opet...I iskreno boli me uho jel piše umjetna ili potpomognuta, samo da ja dođem do svoga dijeteta...Ajmo si sad još i sa nazivima komplicirat život, ko da nam nije dovoljno kompliciran. Ne želim vrijeđati nikoga niti ičije mišljenje jer svi smo različiti ljudi...i nadam se da će s vremenom svatko doći na svoje i biti zadovoljan svim točkama zakona.

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

tata i ja imamo potvrdu od doktora da smo sposobni biti dobri roditelji ..
    Tebi je normalno da te netko "testira" da li si sposoban biti roditelj?

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj tigrical prvotno napisa Vidi poruku
    Tebi je normalno da te netko "testira" da li si sposoban biti roditelj?
    Naravno da nije. Meni je ta potvrda totalno smiješna i kao takvu je i tretiramo - kao zafrkanciju. I mene nitko nije "testirao" već samo vodio normalan razgovor sa mnom i uputio me u ono što me čeka (očito je da je zbog toga i moje viđenje svega ovoga drugačije...).

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

O tome sam već raspravljala na jednom topicu i neće mi se opet...I iskreno boli me uho jel piše umjetna ili potpomognuta, samo da ja dođem do svoga dijeteta...Ajmo si sad još i sa nazivima komplicirat život, ko da nam nije dovoljno kompliciran. Ne želim vrijeđati nikoga niti ičije mišljenje jer svi smo različiti ljudi...i nadam se da će s vremenom svatko doći na svoje i biti zadovoljan svim točkama zakona.
    Znam da se o tome već raspravljalo, ali moram komentirati da zbog ovakvog stava još uvijek postoje ljudi (u našoj konzervativnoj državi i previše njih) koji misle da su naša djeca čudna, bolesna, čuvana u frižiderima, svijetle u mraku, itd. - jednom rječju umjetna!
    I zbog toga su si HDZ i kompanija, između ostalog, dali za pravo izglasati nam zakon protiv kojeg se već 2 i pol godine borimo svim snagama!

Dakle, ne boli me uho da li se govori umjetna ili potpomognuta jer, osim što želim što bolji zakon za liječenje svog problema, želim da i moje dijete jednog dana ima normalan život i ne bude stigmatizirano zato što je - "umjetno"!

Eto, zato je važno da se barem mi pacijenti borimo protiv tog ružnog naziva "umjetna oplodnja" - zbog nas i zbog budućnosti naše djece!!!

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj Miki76 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam da se o tome već raspravljalo, ali moram komentirati da zbog ovakvog stava još uvijek postoje ljudi (u našoj konzervativnoj državi i previše njih) koji misle da su naša djeca čudna, bolesna, čuvana u frižiderima, svijetle u mraku, itd. - jednom rječju umjetna!
    I nažalost uvijek će ih biti i to se nikada neće promijeniti. Mada, moja je sreća što takve ljude ne poznajem, ne želim poznavati a bogme se ni boriti protiv vjetrenjača. Netko tko ima takvo mišljenje imat će ga i nakon što se prestane upotrebljavati riječ - umjetna -, jer je primitivac, vjerski zatucan ili šta ja znam što sve ne. Moje dijete za mene i moje najbliže nikada neće biti umjetno (niti svjetliti u mraku - dobro, možda jednom u nekom diskaču ili neš ), i u skadu sa tim će biti i odgajano, a što će netko tamo treći, osmi, deseti imati reći na sve to i koju će od dvije riječi upotrijebiti (znajuči da mu znače potpuno jedno te isto)- da,boli me uho.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Danas žene ne bi imale pravo glasa da su pričale da ih bole uši.

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Ne, nego baš zato što su ih boljele uši te nisu slušale svakakve glupe primjedbe i primitivce su se i uspjele izboriti za pravo glasa i sigurno se nisu u tom trenu zamarale još i sa tim da li će glasati u suknji ili hlačama (sve ide postepeno i u skaldu sa uvjetima u kojima živimo...). I mislim da smo sada otišli daleko off topic jer je tema namjenjena promjeni zakona u kojem se nigdje ne spominje riječ umjetna već potpomognuta oplodnja.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Na zalost sve dok sami MPO parovi koriste rijec umjetna oplodnja (a to su velika vecina, osim ovih aktivnih na forumima ovog tipa) tesko ce se to iskorjeniti i zato ja uvijek ispravljam ljude u razgovoru i boli me briga hoce li se uvrijediti na to, jer ne zelim da nam za djecu govore da su “umjetna“.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

miga, razumijem sto zelis reci i jasno mi je da je tebi svejedno koji se naziv koristi dok god ljudi oko tebe, kao i ti sama, znaju o cemu se tu radi i da u cijeloj prici nema nista umjetno, tj. da se tu radi o medicinskoj pomoci kako bi doslo do zaceca... ali nije to tako jednostavno...
    mislim...ja na sva zvona trubim o MPO, bila sam par puta i na TV-u i reakcije ljudi poslije toga su mi bile nevjerovatne! ne bi vjerovala koliko inace dobronamjernih ljudi ima kompletno krivu predodzbu MPO-e samo zbog needuciranosti i koristenja termina "umjetna"! ljudi koji nisu u ovoj prici ne shvacaju o cemu se tu radi i dok god ih se bombardira s nazivom "umjetna" bit ce skepticni i nepovjerljivi prema tome "sto se to tamo u tim klinikama, friziderima i posudicama zbiva"... kao da se radi o kloniranju ili sl.!! jedna moja jaaaako dobra prijateljica (inace cura od ni 30 g., visokoobrazovana s majkom lijecnicom) me upitala da li ja mogu ici na potpomognutu ili bas moram na umjetnu oplodnju!!! i to me pitala samo zato sto ju je taj naziv "umjetna" bockao u oci... objasnila sam joj da je to jedno te isto i kako tece citav postupak i tek tada je formirala pozitivno misljenje o MPO... poanta je da ljudi NE ZNAJU o cemu se tu radi, da ih se zasipa nazivom "umjetno" sto im zvuci zastrasujuce i neprirodno... dakle, bar mi pacijenti se MORAMO boriti s vjetrenjacama i upotrebljavati pravilnu terminologiju!

uvijek se sjetim jedne forumasice kojoj je u babinje dosla neka gospodja i kad je vidjela njene blizance zacete uz pomoc MPO-e rekla je kako u bas lijepi, KAO DA SU PRAVI!!! takva razmisljanja i izjave proizlaze upravo iz koristenja termina "umjetna" i mislim da je to samo po sebi dovoljan razlog da se protiv njega borimo!

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

[QUOTE=frka;2023034]jedna moja jaaaako dobra prijateljica (inace cura od ni 30 g., visokoobrazovana s majkom lijecnicom) me upitala da li ja mogu ici na potpomognutu ili bas moram na umjetnu oplodnju!!! /QUOTE]
    Ovo se i meni gotovo pa istoo dogodilo, cura od 30. godina me to pitala jer je njena prijateljica išla na tu neku potpomognutu (bila inseminacija) pa jel mi baš moramo na umjetnu?! Objasnila sam ja njoj sve ali mislim da takvim ljudima neke stvari teško dolaze do mozga.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Neki dan sam ja sličan razgovor imala s mojom zubaricom i skužila da ni ona pojma nema što se to točno radi u umjetnoj oplodnji mislim da jako malo ljudi zna ako nisu u tome i onda im vjerojatno razni scenariji padaju na pamet

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

miga24 u potpunosti se slažem s tobom
    onoga koga interesira moj problem će o njemu se potrudit saznat informacije a oni koji pitaju reda radi mogu upotrebljavat "umjetna" kolko god žele
    kao što miga24 kaže glavno da ja dođem do svog djeteta a kako će netko zvat taj postupak meni svejedno
    a takvi koji dolaze u babinje s izjavom "izgledaju kao da su pravi" takvi ljudi nisu dio mog života i zato se ne zamaram s njima
    žao mi ako se netko nađe uvrjeđenim ali nemamo svi ista stajališta i to treba poštivat

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ma naravno da nemamo svi ista stajalista i da treba postivati tudje stavove, ali stvar je u tome da bi takvih ljudi poput ove gospodje u babinju bilo puuuuunooooo manje kad se ne bi koristio termin "umjetna", a prvi korak do izbacivanja tog termina bi trebao biti da ga bar mi pacijenti prestanemo koristiti...

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Bojim se da se ništa ne bi promjenilo promjenom naziva (postupak kad im objasniš i dalje ostaje isti - znači nije prirodno-pod navodnicima) i za takve ljude kao što je ona gospođa sa babinja bi oni blizančeki bili i dalje ko pravi! Takva osoba bi mi ušla u kuću nikad pa ni tad! Ali ako ćemo malo dublje razmisliti šta onda reći na potpise forumašica koje imaju i spontane trudnoće u potpisima kao - prirodne-? Što to onda znači da je ovo ostalo što prolazimo mi i one prije ili poslije - neprirodno - ? Ajmo i taj naziv -prirodno- zabraniti da ljudi ne bi našu djecu krivo gledali i koristiti nazive - spontana trudnoća, trudnoća iz spolnog odnosa ili nepotpomognuta trudnoća...Isto tako me zapravo uopće vrijeđa jedna činjenica - a to je da parovi koji spontano bez problema ostaju trudni isto kao što ne moraju ići na nikakva testiranja, isto tako nikom ne moraju objašnjavati kada su imali dobitni odnos i koje su sve položaje koristili tokom njega da su ostali trudni, tako isto ja zadržavam svoje pravo da se nikom ne moram izjašnjavat kako smo mi ostali trudni (inseminiacijom, ivf-om, umjetnom, potpomognutom ili sekundarnim), pogotovo ne ljudima koji su glupi, zapravo pitaju tek toliko da pitaju i ne znače mi ništa u životu.I stalno se govori o dobrobiti i budućnosti naše djece - ne kužim - kaj će vam djeca hodati sa plakatima iznad glave - dijete nastalo potpomognutom oplodnjom?? Naša djeca nisu i neće biti ništa drugačija nego ostala!!Osim ako ih roditelji ne naprave takvima...
    Frka sve što pišeš više manje stoji no puno je više visokoobrazovanih koji imaju krivo mišljenje ne zato što nisu upućeni već zato što su primitivni...Visokoobrazovan ne znači i pametan i sposoban normalno razlučivati. Uzmite famoznu Gđu. Petir - zatucano i glupo a koliko smo je dugo morali slušati...Ne morala to proći nikada više...A da ne govorim o ljudima kojima dijete izgleda KO pravo!

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mene terminologija smeta, ne mogu si pomoći. Ne zamjeram toliko ljudima koji nemaju nikakve veze s tim i zaista nisu upućeni u ništa, ali me smeta kad sami pacjenti koji prolaze kroz postupke koriste termin "umjetno".
    Dok sam ležala u bolnici, u sobi je bilo nekoliko trudnica, što "prirodnih", što "iz postupaka", i svako malo je u razgovoru iskrsnuo termin "umjetna oplodnja". Nisam nikad ni jednu korigirala u govoru, ali sam poludila kad je jedna trudnica u razgovoru o težini djece konstatirala da su, citiram: "umjetne bebe obično manje od prirodnih". Ne moram ni reći kakvu sam joj propovijed tad održala. Ne bi me to toliko ni diralo, da nije bila riječ o trudnici, koja bi da je ovdje na forumu, imala čitavu plahtu u potpisu od postupaka koje je prošla do te trudnoće. Jako me je to uvrijedilo i rekla sam joj na kraju da za mene moje dijete nikad neće biti "umjetno" i zamolila ju da se i ona prema svojem ubuduće pokuša odnositi isto.
    BTW, ako me kojim slučajem ta, danas ponosna majka čita, šaljem veliki pozdrav njoj i njenom sinu!

corinaII avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I meni smeta kad mi neko kaže pojam Umjetna oplodnja. Ja znam da u umjetnoj oplodnji nema ništa umjetno ali ljudi koji to nisu prošli ne znaju. U ostalom u svim novinama i na tv-u se koristi taj naziv, pa nije ni čudo da i ljudi tako zovu. Naravno to su neupučeni ljudi koji se ne razumiju u problem. Ali iskreno trenutno me nije briga za naziv i kako če ko zvati. Bitno mi je da se zakon primjeni i da imamo pravo lječenje kakvo zaslužujemo i da ostanem trudna. A onda ču se ja lako boriti s nazivima i ljudima objašnjavati kako se u biti zove.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ok... odustajem jer vidim da se po pitanju ove teme ljudi ponasaju isto kao i po pitanju borbe protiv zakona - "jeee, a kaj bumo se borili kad ionak nista ne mozemo promijeniti niti postici?". sto naravno nije istina, ali tu se meni vise ne da boriti s vjetrenjacama...

(a ovo sto sam spomenula da je cura visokoobrazovana uopce nije trebalo ispasti kao neki bitan podatak - samo sam htjela reci da se radi o jednoj mladoj, modernoj, svestranoj zeni sa sirokim opcim znanjem i zanimanjima i definitivno nezatucanoj)

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Želiš li reći da još uvijek postoje takva testiranja od sat vremena?Istina, čula sam da ih je bilo i da su duboko zadirali u privatnost parova...Ali moram reći da sam to slušala samo na početku i da mi se već dugo nitko nije požalio da ga je prošao...Ukoliko zbilja postoje, onda to više očito nije stvar zakona već pojedinih institucija na koje se treba obratiti pozornost, jer nije u redu da se nekoga muči sat vremena (s naglaskom na muči!), a nekome da to bude ugodno iskustvo kao npr meni. Tu onda više nije zakon problem...
    Iskreno, meni uopće nije problem da li se ili ne testira (više se ne testira kao na početku), meni je problem da smo mi bili OBAVEZNI to proći, bez obzira na realnu potrebu za tim. Ja želim znati da je psiholog dostupan ako ja osjetim potrebu za njim, a ne da me netko tjera da tamo idem.
    Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    ok... odustajem jer vidim da se po pitanju ove teme ljudi ponasaju isto kao i po pitanju borbe protiv zakona - "jeee, a kaj bumo se borili kad ionak nista ne mozemo promijeniti niti postici?". sto naravno nije istina, ali tu se meni vise ne da boriti s vjetrenjacama...
    Veliki potpis X
    Ali svejedno i dalje poludim kad netko kraj moje srećice upotrebljava izraz "umjetno/a". Ne dopuštam to jer ne želim da je gledaju i doživljavaju nikako drugačijom od djece začete spontanim putem.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ovako, naravno da je sada najvažnije da se ovaj zakon promijeni, no jednako je važno da novi zakon ispuni sve naše potrebe, želje i očekivanja. Jasno mi je da nekima terminologija nije prva stvar na pameti, no to ne znači da nije jednako važna kao i ostale stavke, jer jest. Ne možemo očekivati da se prema nama javnost ponaša dobro-bolje, kada se mi sami prema sebi, svom problemu, dijagnozi ponašamo nemarno. Većina predrasuda s kojima se susrećemo upravo proizlaze iz termina "Umjetna" i zato je nedopustivo da na jednom službenom dokumentu, službena osoba koristi taj termin (od toga smo krenuli u raspravu, zar ne?), a još mi je manje dopustivo da mi pacijenti ignoriramo činjenicu da se nas i našu djecu na taj način etiketira. Moja djeca ne nose natpis iznad glave, no okolina zna da su MPO bebe - svaki neugodan (glup) komentar je proizašao iz ovog "umjetno" - vjerujte nije ni smješno, ni zabavno - jednostavno je uvredljivo. Zato smo slušali i Marijanu i frižidere, zato nas je Bagarić nazivao k.u.r.v.a.m.a....
    Ajmo sami sebe i svoju djecu malo više cijeniti - možda ćemo onda i drugima postati malo manje umjetni...

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj corinaII prvotno napisa Vidi poruku
    Bitno mi je da se zakon primjeni i da imamo pravo lječenje kakvo zaslužujemo i da ostanem trudna. A onda ču se ja lako boriti s nazivima i ljudima objašnjavati kako se u biti zove.
    Potpisujem.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

corinaII prvotno napisa
    Bitno mi je da se zakon primjeni i da imamo pravo lječenje kakvo zaslužujemo i da ostanem trudna. A onda ču se ja lako boriti s nazivima i ljudima objašnjavati kako se u biti zove.
    miga:
    Potpisujem.
    A zašto se već sada ne biste borile vlastitim primjerom?

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    Ajmo sami sebe i svoju djecu malo više cijeniti - možda ćemo onda i drugima postati malo manje umjetni...
    Ajmo sami sebe i svoju djecu malo više cijeniti i ne etiketirati se nikako (i potpomognuta je također etiketa koju si sami stavljamo) i ne dozvoliti da nas itko drugi etiketira - pa ćemo možda onda i drugima postati ne manje umjetni već prirodni...
    Prvu rečenicu popisujem, samo što ništa ne ide na brzinu i odjednom. Ali biti će...

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Oprosti, ali potpomognuta meni nije etiketa već životna istina.

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

A zašto se već sada ne biste borile vlastitim primjerom?
    Eto ti odgovora. Borim se neetiketiranjem općenito i ne žalim raditi razliku između nas i žena koje su ostale spontano trudne jer sve mi na kraju dana na isti način iznosimo tu djecu na svijet i zato što ne želim naučiti vlastito dijete da se ikada uvrijedi ili da ga rastuži neka etiketa koju mu netko drugi nametne. A ako ću se ja dati vrijeđati onda ni moje dijete ne može znati drugačije.Mene su moji roditelji učili da nije bitno što drugi misle o meni već što ja mislim sama o sebi. Tako ću i ja naučiti svoje. I di ćeš bolje borbe od te!

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Oprosti, ali potpomognuta meni nije etiketa već životna istina.
    Tebi nije etiketa ali onima kojima je umjetna oplodnja (te postupak kao takav) bila nešto čudno i neprirodno - biti će isto etiketa a ne životna istina.

corinaII avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Drage moje i meni smeta naziv umjetna oplodnja ali ovaj pod forum se zove: kampanja za hitnu izmjenu Zakona o MPO. Dajte vratimo se na ono najbitnije a to je način lječenja i kada če novi zakon biti donešen. Iskreno ja ču novoj vladi vjerovati tek kad se promijeni ovaj zakon a do tada ništa, jer svi uvjek nešto obečavaju a od obečanja ništa. Trenutno nismo izmjenili ono najbitnije a već skačemo na drugo. Još jednom govorim da i meni ime umjetna oplodnja smeta, da i to treba promjeniti ali ajmo se prvo vratiti na ono najbitnije.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj corinaII prvotno napisa Vidi poruku
    I meni smeta kad mi neko kaže pojam Umjetna oplodnja. Ja znam da u umjetnoj oplodnji nema ništa umjetno ali ljudi koji to nisu prošli ne znaju. U ostalom u svim novinama i na tv-u se koristi taj naziv, pa nije ni čudo da i ljudi tako zovu. Naravno to su neupučeni ljudi koji se ne razumiju u problem. Ali iskreno trenutno me nije briga za naziv i kako če ko zvati. Bitno mi je da se zakon primjeni i da imamo pravo lječenje kakvo zaslužujemo i da ostanem trudna. A onda ču se ja lako boriti s nazivima i ljudima objašnjavati kako se u biti zove.
    A gle, nisam ni ja prošla, hvala bogu, puno drugih medicinskih postupaka pa ih opet zovem PRAVIM imenom (ne pada mi na pamet sad ni jedan primjeren primjer pa ne želim davat glupe usporedbe) ili kažem da ne znam kako se zovu.
    Naravno da je u svemu najbitnije da ti zatrudniš i uspješno izneseš trudnoću, ali vjeruj mi da ovo što si napisala "a onda ...." je teška zabluda. Tek onda ćeš se nać pred zidom i tek onda će te ljudi blijedo gledat i krivo percipirat, a hormoni će te pucat 100 na sat i bit ćeš luda od toga.
    I evo jedan glupi primjer: Zamisli da u zakonu umjesto silovanje piše milovanje. Pa šta, nije bitno kako se to točno zove, bitno da imamo dobar zakon, jel' tako

Ma meni stvarno, ali stvarno mi nije jasno zašto se vi neke toliko odupirete i branite kad vas ispravljamo Zbog čega toliki otpor prema jednom ispravnom terminu, a tolika ravnodušnost i čak prihvaćanje krivog i ponižavajućeg termina? Stvarno vas ne razumijem. U startu same obilježavate vašu nerođenu djecu

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cranky, dobr primjer s milovanjem.
    Veseli me da barem Milanka Opačić shvaća što je loše u nazivu umjetna.
    Psihološko savjetovanje (ne testiranje!) je nešto najjadnije što postoji. Već sama činjenica da nas je puno kojima to jako (psihološki) smeta, pokazuje svu besmislenost "pomoći" koja nam se nameće. MM i ja smo bili relativno nedavno i već smo sve znali što možemo očekivati i svejedno nismo mogli doći k sebi. Ovo ponižavanje ostaje kao ožiljak i ne zaboravlja se i velika je uvreda.
    Meni se čini da bi neki ljudi prihvatili i da im djetetu stave malu diskretnu tetovažicu, da se zna da je umjetno - da bude lakše doktorima i učiteljima razlikovati ih od prirodne djece. Nije važno, glavno da imamo dijete, a one koji će za moje dijete govoriti da je umjetno, iz epruvete i da je kao pravo, njih ću ignorirati, neovisno o tome što to više od polovice građana RH misli.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Eto ti odgovora. Borim se neetiketiranjem općenito i ne žalim raditi razliku između nas i žena koje su ostale spontano trudne jer sve mi na kraju dana na isti način iznosimo tu djecu na svijet i zato što ne želim naučiti vlastito dijete da se ikada uvrijedi ili da ga rastuži neka etiketa koju mu netko drugi nametne. A ako ću se ja dati vrijeđati onda ni moje dijete ne može znati drugačije.Mene su moji roditelji učili da nije bitno što drugi misle o meni već što ja mislim sama o sebi. Tako ću i ja naučiti svoje. I di ćeš bolje borbe od te!
    iskreno moje će dijete znati kako sam zatrudnila i sto smo sve uradili da je dobijemo ,bar neće nikad pomisliti da je dosla "neplanirano ili ono omaklo nam se",znat će koliko je zeljena i čekana

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    iskreno moje će dijete znati kako sam zatrudnila i sto smo sve uradili da je dobijemo ,bar neće nikad pomisliti da je dosla "neplanirano ili ono omaklo nam se",znat će koliko je zeljena i čekana
    Na ovo uopće ne znam što bi odgovorila...Ne, ja ću svojem dijetetu reći da ga je donjela roda i to tako da ga je ostavila pred krivim vratima! Ma mislim... stvarno???
    Ovaj post je dokaz zašto se nikakve rasprave ne vode preko neta i na pismeno - sto ljudi, sto čudi, ne vidiš si sugovornika i ne čuješ mu tonalitet glasa, a pismo kao pismo - svatko ga u skladu sa svojim osjećajima i samim sobom može shvatiti drugačije i puno je lakše nači se uvrijeđenim.
    Ne mislim da je ova rasprava bila nepotrebna ali bila je offtopic i vrijeme je da stane.
    Čuli smo međusobna mišljenja, malo raspravili i krenimo dalje.
    Ali ukoliko se krene dalje trebala bi se otvoriti nova tema na kojoj će ljudi pisati i ja definitivno neću biti na njoj jer bojim se da će me više početi vrijeđati postovi vlastitih suboraca (što mislim da na ovom putu do tako željenog dijeteta svi i jesmo) nego nekih tamo ljudi koji imaju krivu percepciju (ili jednostavno malo pameti) onoga što prolazimo.
    Nadam se da moji postovi (osim činjenice mišljenja oko terminologije) nisu nikoga uvrijedili.
    Lijep pozdrav!

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jutro cure, nadam se da će moderatori ovu temu cijelu sa off topičarenjem odvojiti od inicjalne teme..

Miga, lijepo da si se napokon izvukla iz teme i da si obečala da više nećeš sudjelovati u ovakvoj raspravi.... možda je time rasprava stvarno gotova, iako je takvog obečanja ili najave bilo već mnogo ranije s tvoje strane

Naziv umjetna je nešto što ni meni nije smetalo 2009. g. kad su Milinović i ostali pripremali i samo što nisu izglasali ovakav sramotan zakon. Tad mi se činilo da gubimo energiju na nepotrebne detalje.... bolje nam je bilo da se skoncentriramo i fokusiramo kako bismo možda takav zakon spriječili koji ne samo da umanjuje šansu za uspjehom nego nosi hrpu dodatnih otežavajućih okolnosti - kao što je psihološko pravno savjetovanje koje je samo po sebi potpuno nepotrebno (ne znam kako drugačije objasniti pravnika koji mi objašnjava da se moram brinuti o tom djetetu... hebem ti ja takvo pravno savjetovanje).

Sad kad smo možda i dočekali da se stvari promijene na bolje, da se zakon promijeni s kojim bi nestalo i psiho i pravno savjetovanje, po kojem bi se moglo oploditi sve dobivene jajne stanice, po kojem bi klinike opet nesmetano radile, po kojem ja kao pacijentice ne bi morala razmišljati što li sad rade u labosu, da li sam stvarno dobila samo 3 j.s. kako biolog tvrdi ili pak 5 j.s. a famozno, gle slučajnosti samo su tri se dale oploditi a od toga 2 blastice , ili da su u labosu stvarno krio-pohranili neoplođene jajne stanice ili ipak embrije...!? Svega je bilo u protekle 2,5 g., vrlo čudnih okolnosti u tim našim labosima, možda ponajviše u tim labosima koji uopće nisu bili pod povečalom našeg Milinovića i njegovih suradnika, klinike koje su se golemo okoristile od HDZ-ove vlasti, čiji su liječnici 100% stali iza Milinovića.

u tavkom okruženju mislim da bismo ipak trebali bar mi MPO pacijenti služiti kao primjer te napisati transFer a ne transVer, koristiti izraz medicinski ili biomedicinski potpomognuta oplodnja, humana reprodukcija a ne umjetna.......

Sretno Miga i čuvaj svoju mrvu, a za otvorene i argumentirane rasprave sam ja kao i ostale cure vjerujem uvijek raspoložene.

No moram priznati da me je iznenadilo kako nemaš u svom okruženju ni susjedu, ni tetku, ni kumu, ni tetkinu prijateljicu, ni radnu kolegicu koja misli da je umjetna oplodnja nešto iz čega se rađajau umjetna djeca..... Stvarno su me uvijek fascinirala takva elitistička društva..... nije mi jasno kako ih odabireš i kako održavaš.

corinaII avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Na ovo uopće ne znam što bi odgovorila...Ne, ja ću svojem dijetetu reći da ga je donjela roda i to tako da ga je ostavila pred krivim vratima! Ma mislim... stvarno???
    Ovaj post je dokaz zašto se nikakve rasprave ne vode preko neta i na pismeno - sto ljudi, sto čudi, ne vidiš si sugovornika i ne čuješ mu tonalitet glasa, a pismo kao pismo - svatko ga u skladu sa svojim osjećajima i samim sobom može shvatiti drugačije i puno je lakše nači se uvrijeđenim.
    Ne mislim da je ova rasprava bila nepotrebna ali bila je offtopic i vrijeme je da stane.
    Čuli smo međusobna mišljenja, malo raspravili i krenimo dalje.
    Ali ukoliko se krene dalje trebala bi se otvoriti nova tema na kojoj će ljudi pisati i ja definitivno neću biti na njoj jer bojim se da će me više početi vrijeđati postovi vlastitih suboraca (što mislim da na ovom putu do tako željenog dijeteta svi i jesmo) nego nekih tamo ljudi koji imaju krivu percepciju (ili jednostavno malo pameti) onoga što prolazimo.
    Nadam se da moji postovi (osim činjenice mišljenja oko terminologije) nisu nikoga uvrijedili.
    Lijep pozdrav!
    X Miga draga ja se u potpunosti slažem s tobom.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    . poanta je da ljudi NE ZNAJU o cemu se tu radi, da ih se zasipa nazivom "umjetno" sto im zvuci zastrasujuce i neprirodno... dakle, bar mi pacijenti se MORAMO boriti s vjetrenjacama i upotrebljavati pravilnu terminologiju!
    Ovo sam probala naglasiti u svom postu, mi nosimo promjene, ovo je naša problematika, neki drugi ljudi se bore za svoje druge probleme. Ovo smo mi, ne ja, nego mi! Koliko je bilo politički nekorektnih nazivlja dosad, pa smo se bome svi naučili ne koristiti ih, naučit ćemo i ovo, ali smo mi koji podučavamo druge. I da, ne mislim da je potrebno odvajati temu, jer je premali broj drugačijih mišljenja.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

slažem se da se ova tema o nazivima treba zatvorit
    ali ako već toliko zagovarate promjenu naziva umjetna...onda samo pogledaje potpise i razmislite o nazivu smrzići...zašto se protiv toga ne borite? šta netko će rec da je djete bilo smrznuto...to vam je ok.? Ajmo onda mjenjat sve potpise...zašto imate etikiranje prirodno pored postupka, zašto imate takvu temu?
    da ne nabrajam....ali ajmo onda sve mjenjat kad već neopravdavate nazvim "umjetna"
    kraj rasprave....

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čak je i Milinovićev zakon, kojeg smo puno kritizirale i nanio nam puno štete, napredniji u terminologiji od samih pacijentica. Zakon kojeg želimo mijenjati i prijedlozi novih zakona ne koriste termin "umjetna oplodnja". Nije mi jasno zašto same pacijentice taj izraz održavaju živim, umjesto da smo mi te od kojih ide napredak u terminologiji i društvu. Kada sam pokretala ovu temu, nisam mislila da će se pretvoriti u ovakvu raspravu, već da će svaka od nas razmisliti kakav doprinos može dati da se zakon što prije promijeni. A bitno nam je da se dozvoli oplodnja svih jajnih stanica i zamrzavanje zametaka.
    Zato molim moderatore da odvoje ovu raspravu jer se ne postiže svrha ove teme.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj dea84 prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se da se ova tema o nazivima treba zatvorit
    ali ako već toliko zagovarate promjenu naziva umjetna...onda samo pogledaje potpise i razmislite o nazivu smrzići...zašto se protiv toga ne borite? šta netko će rec da je djete bilo smrznuto...to vam je ok.? Ajmo onda mjenjat sve potpise...zašto imate etikiranje prirodno pored postupka, zašto imate takvu temu?
    da ne nabrajam....ali ajmo onda sve mjenjat kad već neopravdavate nazvim "umjetna"
    kraj rasprave....
    dea, oprosti, ali o cemu ti pricas??!!

kao prvo, nitko ne zagovara PROMJENU naziva umjetna nego koristenje ispravne terminologije, a to je POTPOMOGNUTA, ASISTIRANA i sl.
    umjetna oplodnja nije sluzbeni naziv, ali ga mediji i okolina, a nazalost i velik dio pacijenata i dalje koristi i zbog tog termina ljudi imaju krivu percepciju samih postupaka, a ponekad i djece zacete pomocu tih postupaka.
    smrzlici je naziv od milja za zamrznute embrije, jajne stanice i cinjenica je da su ti embriji i stanice bili zamrznuti, ALI KAKVA SMRZNUTA DJECA??!!!
    i kakve veze ima koristenje naziva "umjetna" s koristenjem naziva "smrzlici" za zamrznute spolne stanice i embrije??!!

(fakat sorry na OT, ali ne mogu na ovo ne reagirati)

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

frka...žao mi je što nisi shvatila šta sam htjela s tim rec

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U vrijeme kada smo se nadali da HDZ neće potkupiti HSS za izglasavanje važećeg Zakona, bavili smo se i wikipedijom. Postojao je članak Umjetna oplodnja, postoji i danas. Namjerno neću linkati da im ne popravljam statistiku, ali svatko zna pronaći sam.

Literatura koju je koristio autor je točno ovo i ništa drugo:

• Reefhuis J, Honein MA, Schieve LA, Correa A, Hobbs CA, Rasmussen SA (February 2009). "Assisted reproductive technology and major structural birth defects in the United States". Hum. Reprod. 24 (2): 360–6. doi:10.1093/humrep/den387.
    • Ivan Fuček: Moralno-duhovni život, Život-Smrt, Verbum, Split 2008.

Dakle, izvori su jedan članak o defektima kod djece rođene iz IVF-a i jedan crkveni. To je svakako najrelevantnija literatura za svakoga tko se osjeća kompetentnim napisati članak na wikipediju.

Onda je nastao članak IVF, koji je poslije preimenovan od strane wiki-policajaca u In vitro oplodnja (trag se vidi u web adresi te stranice, da je nekad bio IVF). U tom članku se koristio naziv potpomognuta oplodnja, pa je wiki policajac promijenio u umjetna oplodnja, pa je autor, netko do nas, opet promijenio u potpomognuta uz komentar da je umjetna uvredljiv naziv i tako je ostalo. Međutim wiki policija je recimo na In vitro oplodnju stavila poveznicu prema Umjetnoj oplodnji, da svakome bude jasno o čemu je ustvari riječ, dok obrnuto nije napravljeno, znači s umjetne nema direktnog linka na In vitro.

Wiki policajci imaju uvijek jaču težinu od autora, što bi bilo uredu kad kod nas wiki ekipa ne bi bila izrazito katoličko-konzervativna. Ljudi wiki shvaćaju dosta službeno, iako svaka šuša može napisati gore tekst. Tada smo pisali tekstove u neplodnosti, inseminaciji, in vitro oplodnji, više ni ne znam što je još pisano..., ali naši su tekstovi bili s normalnom medicinskom literaturom, a ne Moralno-duhovni život i defekti. Koliko su samo po meni ta dva naslova u suprotnosti, koliko je moralno kao jedini izvor staviti defekte.

Ovo sam sve napisala da možda onima koji nisu uporno rušili Milinovićev koncept tada s nama, da im bude jasno zašto nam je to trn u oku. Umjetna oplodnja koriste oni kojima je glavna tema defekti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •