Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 82 od 82

Tema: "Kočničari" razvoja mozga u ranom djetinjstvu

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se pitam a tko to ne da djeci da se vrte i trče? I čak i da im ne daš - vrtiti se, skakati po krevetu, kauču, padati - kako ćeš ih spriječiti?

baš sam ja to pomislila
    mene jedino izluđuje divljanje pred spavanje kad je onako umorna, iziritirana, totalno histerična, kad trči i sapliće se sama o sebe
    e onda joj ne dam da skače jer je već jednom tako završila na hitnoj s rasječenom usnicom
    onda ju uzmem za ruke pa skačemo zajedno
    na Kud Idijote
    he he

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Nuktemeron prvotno napisa Vidi poruku
    3. Bockalice. Detetu možemo dati priliku da putem bockalica napravi neku jednostavniju zastavu.
    definitivno joj moram izvući svoje bockalice
    iako, svaki si dan nađe nešto drugo za igru pa nema potrebe da joj enčim novim zaokupljam pažnju
    a što se TV-a tiče, M. voli gledati crtiće, ali često i mi sjednemo s njom (pogotovo kad prvi put gleda) i sve objasnimo
    nekada danima uopće ne traži crtiće, nekada i ujutro i navečer (no ja ne popuštam za tak očesto gledanje, MM je popustljiviji)
    meni su crtići poput Graditelja Boba, Traktora Toma, Pepe, Fifi prilično poučni jer iz njih stvarno možeš svašta naučiti (naravno ako si uzmeš vremena i objasniš djetetu)
    no, nama TV inače ne radi, eventualno nekada pogledamo dnevnik
    sama ga gasi i kaže, ugasi da ne buljim
    radije pričamo, pjevamo...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku

S druge strane, zna više riječi na engleskom nego na njemačkom jer je naučila iz pjesmica s youtubea. Pisati je prvo naučila u wordu onda rukom.
    ovo me baš zanima oko pisanja tvoje 4,5 godišnje curice, možda nije skroz u temi, ali gdje da drugdje pitam. samo za info ovo oko pisanja slova i brojki u vezi škole. jučer smo baš imali info razgovor u jaslicama i došli do toga da naša 2 godišnja curica razaznaje brojke i slova i počela crtati brojeve 1, 7 i 3 i velim ja teti da mi to nismo uopće poticali nego ono malcka počela sama propitivat i sama isto risat, na što ona veli da je to ok, super, ali da je kasnije ne učimo kako se pišu slova i brojke jel s time onda imaju učiteljice u prvim razredima problema, to ih ljuti jel oni imaju neka svoja pravila kako se ući dijete pisati.

e sad nismo se dugo zadržavali oko te teme, nije ni bila bitna još, nego onako usput dans si razmišljam o tome i čitam ovo, pa me samo informativno zanima jel to tako i kod nas ili je to neko pravilo samo ovdje. onako laički meni je to malo bezveze jel koja to pravila, mislim dijete zna napisat slovo ili broj ili ne zna, a opet možda sam i u krivu??

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

meda ti si mi nešto htjela napisati na onom drugom topiku u vezi ove teme, pa hajde molim te kad pročitaš ovo da mi napišeš.p

p.s. @Sirius, ovo gore mislim ovdje na njemačku
    Posljednje uređivanje od moia : 03.03.2012. at 12:41

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ovo me baš zanima oko pisanja tvoje 4,5 godišnje curice, možda nije skroz u temi, ali gdje da drugdje pitam. samo za info ovo oko pisanja slova i brojki u vezi škole. jučer smo baš imali info razgovor u jaslicama i došli do toga da naša 2 godišnja curica razaznaje brojke i slova i počela crtati brojeve 1, 7 i 3 i velim ja teti da mi to nismo uopće poticali nego ono malcka počela sama propitivat i sama isto risat, na što ona veli da je to ok, super, ali da je kasnije ne učimo kako se pišu slova i brojke jel s time onda imaju učiteljice u prvim razredima problema, to ih ljuti jel oni imaju neka svoja pravila kako se ući dijete pisati.

e sad nismo se dugo zadržavali oko te teme, nije ni bila bitna još, nego onako usput dans si razmišljam o tome i čitam ovo, pa me samo informativno zanima jel to tako i kod nas ili je to neko pravilo samo ovdje. onako laički meni je to malo bezveze jel koja to pravila, mislim dijete zna napisat slovo ili broj ili ne zna, a opet možda sam i u krivu??
    Moia, način na koji dijete uči oblikovati pojedino slovo je važan zbog kasnijeg povezivanja slova u kurzivu, odnosno zbog formiranja rukopisa. Ali, ako dijete neko slovo ili broj piše drugačije nije neki problem.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ona veli da je to ok, super, ali da je kasnije ne učimo kako se pišu slova i brojke jel s time onda imaju učiteljice u prvim razredima problema, to ih ljuti jel oni imaju neka svoja pravila kako se ući dijete pisati.
    Mi nismo imali s tim problema, A. je isto tako naučio pisati slova i brojeve na svoj način, a u školi se najnormalnije prešaltao na pisanje onako kako ih učiteljice uče. I učiteljica je rekla da to uopće nije problem, ni kod njega ni kod druge djece.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nismo imali s tim problema, A. je isto tako naučio pisati slova i brojeve na svoj način, a u školi se najnormalnije prešaltao na pisanje onako kako ih učiteljice uče. I učiteljica je rekla da to uopće nije problem, ni kod njega ni kod druge djece.
    x

a i nemoguće je zaustaviti učenje i znatiželju na taj način. mene m sto put dnevno pita kako se piše koje slovo. prije par mjeseci sjelo joj je i slovkanje, svaku riječ rastavi na slova usmeno, i sad to želi i napisati. sad je u toj fazi, u istoj je bio i njen brat, čak u isto vrijeme otprilike - faza je prošla kad je sve naučio, i jedno godinu dana od škole ga nije uopće zanimalo ni čitanje ni pisanje.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ok cure, hvala vam.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moia, možeš joj i diskretno pokazivati redoslijed crta kod slova, pa će usvojiti vremenom.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

budem. mislim nije ona sad neki lumen, to onako još sve u tragovima, slova povezuje asocijaciom i pokazuje gdje ih vidi na mojoj majci, na tastaturi, slikovnicii, dječjem laptopu i to, a kao ana curica iz vrtića, pa slovo koje je njeno ime, pa m kao many isto curica itd..a brojkice prvo je počelo s 3, pa 1 pa 7, pa sad vidim da zove i 5, a crta 1 i 7 i 3, 1 i 7 su onak čist fino, a trojkica je pokušaj, u svakom slučaju budemo mi nju pustili da ona to samakako joj dođe, a mi što ti veliš diskretno.
    Posljednje uređivanje od moia : 03.03.2012. at 18:31

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ispravka jaslica, zovemo to vrtić jel u biti i je samo sa odjeljkom, odnosno 3 grupe za mlađe..

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja sam pisala sva slova prije polaska u školu pa sam bez obzira na to imala lijep rukopis i čak pisala one spomenice Titu ili kako se to već zvalo
    kasnije sam od silnog pisanja skroz pokvarila rukopis da ga sad jedva sama znam pročitati

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja uopće nisam obraćala pažnju da li slova piše pravilno. Počela je tak da je prvo riječ napisala u wordu (sama si uključi caps lock i izabere veličinu slova) i onda gledala slova i prepisivala. Mislim da za njenu dob slova dosta dobro izgledaju, nedavno je svladala i M a to joj je do sad bio problem. S joj još uvijek ne ide iako bez problema napravi valovitu crtu između dvije crte u bilježnici.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Konačno sam pogledala video, a pročitala sam i knjigu.

U knjizi ne piše ništa više od one tri igre iz filma: vrtenje, skakanje i hodanje po zidićima. Također da su dobre igre s loptom za vježbanje akomodacije oka. Opisuje put kako od prepoznavanja simbola do učenja čitanja, počevši od uzrasta od 3-4 godine.
    Knjiga je tanka i više puta napominje da je sve detaljnije razrađeno u Metodičkom priručniku koji ide uz to, a njega već nema u mojoj knjižnici.

Inače sam se sjetila da sam dosta stvari o kojima govori prije pročitala u knjizi Revolucija u učenju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moia, možeš joj i diskretno pokazivati redoslijed crta kod slova, pa će usvojiti vremenom.
    Mislim da je to jedino bitno.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Predavanje dr. Ranka Rajovića u Splitu

http://harfa.hr/clanak.asp?id=120&n=...0pod%20nazivom

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podizem temu.

Pitanje za Mojcu a i sve ostale koji su bili, da li se isplati otici na seminare http://ntc.mensa.hr/seminari

i da li se isplati kupiti knjiga http://www.mensa.hr/glavna/izlog-hrv...&category_id=1

Kad kazem isplati, u ovom slucaju ne mislim na novce, nego na vrijeme. Jer tecaj traje pola dana a i knjiga se sigurno cita par sati. Da li se daju primjeniti u praksi, tj ima li u njima nesto nova i drugacijeg od onog sto vec i "vrapci na granama pjevaju"?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, isplati se.
    Sa mog stanovišta.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nisam bila, samo sam stavila link.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Podizem temu.

Pitanje za Mojcu a i sve ostale koji su bili, da li se isplati otici na seminare http://ntc.mensa.hr/seminari

i da li se isplati kupiti knjiga http://www.mensa.hr/glavna/izlog-hrv...&category_id=1

Kad kazem isplati, u ovom slucaju ne mislim na novce, nego na vrijeme. Jer tecaj traje pola dana a i knjiga se sigurno cita par sati. Da li se daju primjeniti u praksi, tj ima li u njima nesto nova i drugacijeg od onog sto vec i "vrapci na granama pjevaju"?
    Knjigu nisam kupila, ali sam je pročitala. Nije mi bilo žao tih nekoliko sati.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Odlicno! Hvala svima. Knjigicu idem sada naruciti, a za slijedeci seminar sam im poslala upit.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam si prošle godine kupila tu knjigu, ok je. Čitala sam članke R. Rajovića, gledala predavanje na youtubeu i kupila knjigu - u principu se sve ponavlja. Nema nešto puno konkretnih primjera, stvar je u tome da se shvati bit onoga što on poučava i onda dalje smišljaš sve spontano.
    Meni je odlična knjiga i daje ogromnu količinu ideja i savjeta http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=49773 (Naučite svoje dijete razmišljati).
    Samo, čini mi se da mi brže djeca rastu nego što čitam knjige (još me čeka nepročitana - razvoj govora i jezika do 3. godine )
    (Ja sam inače obožavatelj pedagoške literature i općenito knjiga o odgoju djece pa mi se dogodi apsurdna situacija - ja gutam knjigu o odgoju, a djeca za to vrijeme sjede pred tv-om ).

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam si prošle godine kupila tu knjigu, ok je. Čitala sam članke R. Rajovića, gledala predavanje na youtubeu i kupila knjigu - u principu se sve ponavlja. Nema nešto puno konkretnih primjera, stvar je u tome da se shvati bit onoga što on poučava i onda dalje smišljaš sve spontano.
    Meni je odlična knjiga i daje ogromnu količinu ideja i savjeta http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=49773 (Naučite svoje dijete razmišljati).
    Samo, čini mi se da mi brže djeca rastu nego što čitam knjige (još me čeka nepročitana - razvoj govora i jezika do 3. godine )
    (Ja sam inače obožavatelj pedagoške literature i općenito knjiga o odgoju djece pa mi se dogodi apsurdna situacija - ja gutam knjigu o odgoju, a djeca za to vrijeme sjede pred tv-om ).
    Joj Lima, moram priznati da sam se i ja par puta uhvatila da umjesto da se s njim igram igre koje znamo, studiram u knjigama sta cemo se novo igrati a on za to vrijeme gleda crtice. A neki dan sam se pitala kad cu stici do kraja procitati hrpetinu knjiga o odgoju, poticanju emocionalne inteligencije, poticanju grube i fine motorike, razvoja govora itd itd Pa sam samu sebe tjesila da do skole valjda budem.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

IQ djeteta-briga roditelja me ceka kod mame, ali vec mi je bila korisna i prije nego sam ju uopce otvorila, jer sam mom sinu koji je lijen do bola da se sam oblaci i hrani (skoro 5 god!), rekla da je stricek rekao da se smije skakati po krevetima i lokvicama jer je to dobro za njegov mozak ali isto tako da mora sam jesti i sam se oblaciti jer je to isto dobro za njegov mozak. I bome ponekad upali i poslusa to sto je stricek rekao. hehe

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mene zanima čitanje i pisanje prije škole: da ili ne?
    u ovoj knjizi iq djeteta-briga roditelja preporuča učenje čitanja par riječi od 3-4 slova kao cjeline tjedno, mnogi kažu ne čitanju i pisanju prije škole, kao što sam i sama smatrala

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

mislim da je važno što se uči ali i kako se uči.
    ukoliko dijete uči spontano u okviru neke zanimljive aktivnosti, ukoliko odrasli od toga ne naprave' slučaj' koji treba procjenjivati i ocjenjivati pred rodbinom- takvo učenje je dobrodošlo . brojke i slova nisu zlo od kojeg treba bježati prije šeste, sedme godine ali mirno sjedenje i dosadno ponavljanje itekako može biti štetno.
    'Igrom do čitanja' Mire Čudine-Obradović -prekrasna knjiga koja može pomoći u osvještavanju što dijete svakako treba naučiti prije škole. iskusnije forumašice navest će još dobre literature .
    slično je sa brojevima. dijete bi svakako trebalo osvijestiti pojam broja. dobar primjer daje gospodin Rajović. ukoliko dijete ima dvije pikule u đžepu i dobije još jednu naučit će da ima 3. ukoliko ih ima u kutiji 200 teže će to spoznati.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

malo kritičan osvrt na knjige gospodina Rajovića:
    http://rukometniodgoj.blogspot.com.e...o-rajovic.html

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima čitanje i pisanje prije škole: da ili ne?
    u ovoj knjizi iq djeteta-briga roditelja preporuča učenje čitanja par riječi od 3-4 slova kao cjeline tjedno, mnogi kažu ne čitanju i pisanju prije škole, kao što sam i sama smatrala
    u danasnje doba, dijete ce nauciti samo citati i pisati prije skole. u razredu moje kceri nema djeteta koje ne zna pisati i citati.
    s tim da ja sa svojom nisam prakticki nista radila.
    zapravo ne znam ni sama kako je naucila, al naucila je sama, dosta rano.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

NTC seminar u Gradskoj knjižnici Šibenik - 20. 11.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sad sam pogledala predavanje dr. Rajovića na youtube-u pa me zanima zna li itko kada će ponovo biti održan koji seminar u Zagrebu?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo imali uvodno predavanje u vrticu i iako sam si vec prije pogledala ono na Youtubeu i u medjuvremenu i knjigu prroucila, ipak mi je bilo interesantno.
    A sada nas je vrtic obavjestio:
    "...obavještavamo vas da će se u organizaciji Harfe organizirati predavanje dr. RAJOVIĆA .
    ...U organizaciji nakladničke kuće Harfa 21. svibnja 2014. u Zagrebu održat će se edukativno predavanje na temu NTC–sustav učenja pod nazivom "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ," Predavanje će se održati u hotelu Aristos, Zagreb (Cebini 33, Buzin) u 16.30
    Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.
    Ako ste zainteresirani za predavanje u Zagrebu, prijavite putem ove online prijavnice "

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Testovi su mi malo bleh.
    Prvi test je logički.
    Drugi test: krtica ruje, ne hoda. Ono što mi vidimo kao trag je rezultat njenog kopanja prednjim šapama.
    Treći test: rekao je iste veličine, boje i oblika. To onda mogu biti i papige iste vrste, od kojih samo jedna priča.
    Isto ih se nosi, a ne dovodi, isto ne možeš odmah saznati koja priča, koja ne.

Izuzev toga, predavanje je odlično.
    Mada, onaj dio o pokusu na mački. Užasno i nepotrebno.

Potpuno se slažem u vezi tv-a, video igri, i računala.
    Vidjela sam na Youtubeu neku koja je uvalila tromjesječnoj bebi tablet s crtanima. Za mene je to zanemarivanje djeteta, pa nek me napadne sada ko hoće.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •