Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 226

Tema: Ponovo izmjene Zakona o rodiljinim i roditeljskim potporama???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ponovo izmjene Zakona o rodiljinim i roditeljskim potporama???

U Narodnim Novinama broj 25/12 nalazi se Plan usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2012. godinu, i u tom planu, predposljenji na listi je i predmetni zakon.
    Jel zna netko što bi se trebalo točno mijenjati i da li će RODA sudjelovati u donošenju (npr. u nekom odboru i sl...)?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na ovoj informaciji
    ne znamo o kakvim se uskladjivanjima radi, svakako cemo se truditi doci do informacija
    vjerujem da se ne radi o smanjenjima prava, ali treba biti na oprezu

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajoj ne... Čula sam na radiju da su slovenska iskustva bila bolna u tom usklađivanju. Njihove udruge kažu da bi se bolje pripremile da su znale što ih čeka i da je to bila borba davida i golijata... E ko mi je kriv kad radim takve razmake među djecom
    Posljednje uređivanje od pikula : 07.03.2012. at 12:33

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas vazeci zakon o rirp trebao bi biti uskladjen s eu stecevinom, barem su ga takvim predstavljali i isao je zbog tog u p.z.e. proceduru kad je bio u saboru

pikula, kakva iskustva, mozes nesto vise?
    Posljednje uređivanje od ivarica : 07.03.2012. at 12:40

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

slušala sam u autu, bile su ženske udruge iz slovenije mislim na katoličkm radiju, tako da sam zapamtila da su ih dosta ispreskakali s gomilom administracije i da su tek kad su se izvukli iz šume pregovora shvatili da su im prava itekako smanjena. koja i koliko ne znam točno. Mislim da se odnosi na nezaposlene trudnice i rodilje, da više nema šanse za godinu dana ikako plaćenog, ali ne bih se baš pouzdala u detalje s obzirom na moju anemiju

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pčo ovome kaj sam vidla ispada da budu to radili u jesen

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono što se ovako napamet sjećam jest da vani porodiljni traje puno kraće, i podosta ovisi o volji poslodavca. Kod nas je za sada normalno ostati do godine dana doma. A čini mi se da nije tako svugdje u svijetu.
    Uglavnom meni isto ne miriše na dobro.
    Ako sazna netko nešto, nek javi ovdje! Treba reagirati što prije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja sam išla malo kopati, u pripremi je i novi Zakon o socijalnoj skrbi...
    Šta im znači ovo boldano u čl. 39.??

(1) Smatra se da u smislu članka 37. ovoga Zakona osoba može sama sebe uzdržavati
    ako nije uredno prijavljena nadležnoj službi za zapošljavanje ili ako je u razdoblju od šest
    mjeseci prije pokretanja postupka odbila ponuđeno zaposlenje, odnosno ako ima prilike
    makar privremenim, sezonskim, povremenim i sličnim poslovima ostvariti sredstva za
    podmirenje osnovnih životnih potreba ili ostvariti druge prihode.
    (2) Odredba stavka 1. ovoga Zakona ne primjenjuje se na:
    ...
    - trudnicu nakon 12 tjedana trudnoće i rodilju do šest mjeseci nakon poroda te roditelja
    koji čuva i odgaja dijete do godinu dana života, blizance do tri godine života ili troje i
    više djece do navršenih 10 godina života

...mislim, šta trudnica u 11 tjednu nije trudna?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno sumnjam da bi riskirali sa smanjivanjem prava rodilja i roditelja
    pa to je i u planu 21
    http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/rodiljne-naknade-i-dopusti/

a
    nisu bas vani (po europi, ne po amerikama) nesto puno kraci roditeljski dopusti
    samo se drukcije zovu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bih se složila.

sa http://www.entereurope.hr/cpage.aspx...&clanakID=5054

Zemlje članice EU-a protiv produljenja rodiljnih dopusta

Većina zemalja članica Europske unije u ponedjeljak 6. prosinca je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu.
    'Velika većina zemalja članica smatra da je Europski parlament otišao predaleko predlažući produljenje minimalnog porodiljnog dopusta na 20 tjedana uz 100-postotnu plaću. To nije osnova za pregovore', izjavila je Milquet nakon sastanka ministara za socijalna pitanja i rad.
    Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću. Također je zatražio da se uvede mogućnost dopusta za očeve od najmanje dva tjedna također plaćena u potpunosti.
    Europska unija određuje minimilna prava koja moraju poštovati sve zemlje članice, ali one mogu, ako to žele dopustiti i dulje dopuste. Trenutno je minimalno trajanje rodiljnog dopusta u EU-u 14 tjedana, ali uvjeti plaćanja razlikuju se od zemlje do zemlje.
    Ministrica Milquet je rekla da postoji spremnost zemalja članica da prihvate dopust od 18 tjedana, kako je predlagala Europska komisija, ali nema suglasnosti da tijekom dopusta dobiju puni iznos plaće.
    Produljenje porodiljnog dopusta koje bi bilo plaćeno u punom iznosu plaće bio bi preveliki teret za državne proračune, ističu države članice. U Velikoj Britaniji upozoravaju da bi novi europski zakon više nego udvostručio svote koje bi njezini porezni obveznici trebati plaćati za rodiljne naknade.
    Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u pismu upućenom Europskom parlamentu 30. rujna upozorila je da bi se plaćeni 20-tjedni dopust kroz razdoblje od 20 godina popeo na '40 milijardi eura za Francusku i 57 milijardi eura za Veliku Britaniju.'

Vijeće EU-a, to jest države, u ovom pitanju suodlučuje s Europskim parlamentom i one mogu blokirati prijedlog u sadašnjem obliku.(Hina)

Više o tome:
    Belgijsko EU predsjedništvo: Conclusions of the last Council of Ministers for Employment

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u clanku se radi o rodiljnom dopustu
    a postoji jos i roditeljski
    i vani i kod nas
    u to vrijeme ne dobivas 100% placu, dobivas manji iznos

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ali kod nas je rodiljni 6 mj, što je 26 tjedana, a u članku pričaju kako je Većina zemalja članica EU odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana. Što znači da nemaju ni 20.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da imaju puno manje, a zakaj onda nitko vani ni ne koristi roditeljski???? čini mi se da to koriste samo u HR

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali kod nas je rodiljni 6 mj, što je 26 tjedana, a u članku pričaju kako je Većina zemalja članica EU odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana. Što znači da nemaju ni 20.
    Mislim da se tu radi o tome da države članice ne mogu imati kraći rodiljni od minimalnog, ali mogu imati dulji ako žele.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se tu radi o tome da države članice ne mogu imati kraći rodiljni od minimalnog, ali mogu imati dulji ako žele.
    da

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ali kod njih je već u startu kraći rodiljni nego kod nas. I ne žele ga produžavati. Ispada da rodilje u RH imaju veća prava nego što imaju rodilje u EU. Pa ispada da prilagođavanje E. uniji jest u biti smanjivanje naših prava.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mora to značiti.

no, isto tako se slažem sa ivaricom da treba biti na oprezu i isčekivati prijedlog promjene zakona. iskreno se nadam da ćemo prijedlog zakona i mi dobiti na vrijeme (zadnji npr. nismo).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa možete im već sada poslati dopis vezano za tu objavu u NN, da vam dostave smjernice. Sigurno imaju nešto kad je Zakon na tom popisu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

buduci mi je nedavno ministrica u cijoj nadleznosti je ovaj zakon u razgovoru rekla da nemaju namjeru skidati prava rodilja, pretpostavljam da u ovom trenutku nemaju nista
    ali svakako cemo pisati i njima i sindikatima i necemo propustiti zauzeti se za ovo ako do ikakvih promjena dodje, kao sto nismo nijednom od 2001.
    lunas, hvala puno na linku, koristan je i za pracenje drugih zakona

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čisto sumnjam da nemaju ništa. Budući se zna da će se mijenjati, onda se zna i u kojem smjeru će se mijenjati. Možda ne postoji sve detaljno napismeno, međutim, za nekog vraga je na predmetnoj listi. Moraju znati barem u kojem pravcu se ide.
    Ivarica, ako ti još i pričaš sa ministricom osobno, nešto bi trebala saznati.
    A što se tiče da niste dobili na vrijeme prijedlog zakona zadnji put, ovo vam je prilika da ga sada dobijete. Samo ovisi koliko će te se angažirati. Ako neće Muhamed brdu...

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jučer sam na TV-u pogledala izjavu Milanke Opačić u kojoj tvrdi da trogodišnji roditeljski dopust nije donio nikakve rezultate u natalitetnoj politici. Mislim da opet planiraju ukinuti trogodišnji dopust za roditelje blizanaca, troje i više djece. Fuj.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ariana pa činjenica je da oni koji stvarno žele više djece ne odlučuju se na njega zbog trogodišnjeg porodiljnog...a oni koji ne žele, neće ga roditi niti da porodiljni traje 5 godina! a i danas sve manje žena ga koristi jer preživjeti sa 1663,00 je čista fikcija! ja ga trenutno koristim jer se nemam gdje vratiti na posao! ali da ga sad nađem isti čas prekidam roditeljski!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ariana prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer sam na TV-u pogledala izjavu Milanke Opačić u kojoj tvrdi da trogodišnji roditeljski dopust nije donio nikakve rezultate u natalitetnoj politici. Mislim da opet planiraju ukinuti trogodišnji dopust za roditelje blizanaca, troje i više djece. Fuj.
    Ma ne mogu vjerovati!? Koji sam ja baksuz. Ja se baš spremam za 3 g. porodiljnog. Moram pratit ako uspijem ubosti dok se ne izmijeni...
    Ivarica, šta kaže tvoja frendica ministrica na ovo? Jel istina?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lunas, ne razumijem zasto si bezobrazna prema meni

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

luna, a da ti odeš do ministrice pa pitaš i prestaneš bit neugodna.
    da, ja isto mislim da 3godišnji porodiljni ništa pametno nije donio, jer ništa treće dijete nije važnije i ne treba više pažnje od prvoga.

kayla3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Nama je tak super, vjerujte mi! U USA porodiljni traje 2 mjeseca

---
    I am here: http://tapatalk.com/map.php?v2jiks
    Sent from my iPhone

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da, ja isto mislim da 3godišnji porodiljni ništa pametno nije donio, jer ništa treće dijete nije važnije i ne treba više pažnje od prvoga.
    istina.
    a 1600 kn i nije neka motivacija za koristit ga.
    osim ako si nezaposlen ili ti tvoja plaća nije neophodna da zatvoriš financijsku konstrukciju (ali onda mi je svejedno hoću li biti na neplaćenom ili na porodiljskom).

mislim da bi bilo puno važnije da sve majke mogu raditi skraćeno do 3. godine života djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, sori, nisam mislila ništa loše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ja nisam željela biti neugodna...
    Meni bi baš bio idalan taj 3.g. jer bi se mogla posvetiti i ostaloj djeci puno više. Npr., da jedan ne ide na produženi boravak do 16, a 2. u vrtiću da ne spava nego dođem ranije pokupit.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma je, to je sve super, i ja bi rado bila s djetetom koje kreće u školu, ali za natalitet to nije presudno
    isto tako, nema neku dugoročnu korist, puno veća bi korist bila od malo raznolikijeg radnog vremena, npr. (kraćeg do 6god i sl.)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa u stvari i možeš raditi skraćeno do 3.g. I to nam je jedna opcija. Raspitala sam se i postoji mogućnost da istovremeno i MM i ja radimo 4 sata do 3.g.
    A plaća je tada čak veća od pola. Nešto s porezima i odbicima...taj dio nisam razumjela. Ali ja bi recimo dobivala za putne troškove kao da radim puno radno vrijeme. A topli obrok ne. Uglavnom, bilo bi više od 1600, a opet bi ostalo vremena za sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krumpirić, to je sve individualno. Meni je npr. jedna od velikih stvari to da se može ostati do 3.g. A još se može i kombinirati sa skraćenim rv. Ma zamisli te ljepote, i ja i MM da dolazimo s posla u 12, pokupimo djecu, ručak, pa cijeli dan more... i tako tri godine...milina!!!
    Posljednje uređivanje od lunas : 14.03.2012. at 14:30

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma da, to je milina, a kakve država koristi ima od toga da to plaća?
    druga stvar je kad imaš SRV, kad si jednostavno plaćen za ono što odradiš u ta 4h

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da toga nema, možda se ne bi odlučila na 3. dijete... A državi je od koristi jer će imati jednog građanina više. Jednostavno.
    Posljednje uređivanje od lunas : 14.03.2012. at 14:42

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A država neće propasti za tih 800 kn.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ariana prvotno napisa Vidi poruku
    Znala sam, znala sam, znala sam. nikad neću zaboraviti intervju jedne sdp-ovke kad su ga prošli put ukinuli koja je rekla da taj porodiljni ničemu ne služi jer je to marginalna skupina. Roditelji više djece... potpisujem- fuj!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Šta se stvarno netko (ne)odlučuje za 3.dijete radi 3godišnjeg porodiljnog? to mi je baš neobično.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ne mogu vjerovati da mame ovdje raspravljaju o tome da li treba više vremena majci s troje djece.... To je pravo koje već imamo. Nek i njoj crkne krava, ha? Jao, baš me ovo rastužilo...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa onda najbolje nek ukinu porodiljni uopće, pa nitko nema dijete zbog porodiljne nadoknade

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uopće nije stvar u tome, naravno da treba više vremena za troje nego za jedno dijete, ali opet dolazimo na isto-one mame čija plaća treba za kućni budžet moraju ići raditi, hrpa cura ovdje koja ima 3djece, radi nakon 1godine-pa ko može živjeti od 1600kn.ili od 800kn?
    one koje ionako ne bi radile, kako država ima koristi da im plaća to? to pitam.
    treba gledat što se njima događa u glavi i kako razmišljaju, a ne što bi mi htjele. I ja bi htjela radno vrijeme od 8-13 sad kad mi dijete krene u školu, jer mislim da mi to treba, ali to jednostavno ne ide tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šta se stvarno netko (ne)odlučuje za 3.dijete radi 3godišnjeg porodiljnog?
    Pa nije jedina stvar, ima tu još varijabli, ali ja bi ti odgovorila sa DA.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa pikula, nije to isto.
    svaka beba treba mamu/tatu prvu godinu, jednako, bila 1., 2., 5..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Npr. ako radimo i ja i MM skraćeno rv, nije riječ o 1600, nego to plus još pola plaće od oboje, što bi nama bilo sasvim dovoljno za izgurat to vrijeme.
    Meni bi bilo jako jako žao da se to ukine. Ja sam se radovala vremenu koje bi imala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa pikula, nije to isto.
    svaka beba treba mamu/tatu prvu godinu, jednako, bila 1., 2., 5..
    Da ali mama je jedna, i to njeno vrijeme je puno teže rasporediti što je više djece. Taj trogodišnji porodiljni nije samo za treće dijete, nego profitiraju i starija djeca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa i ja bi se radovala, ali kužim kako oni razmišljaju, nemaju potrebe za tim-jer nema rezultata u natalitetu.
    više bi rezultata donijela mogućnost različitog radnog vremena i ljudsko pravo-na POSAO.
    šta kog briga što bi ja vodila dijete u školu u 7:30, a ne u 6:30 ili došla po dijete u 13, a ne u 17...

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Šta se stvarno netko (ne)odlučuje za 3.dijete radi 3godišnjeg porodiljnog? to mi je baš neobično.
    izgleda da da

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

box, ja se nadam da ćeš se ti imat skoro di vratit.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa i ja bi se radovala, ali kužim kako oni razmišljaju, nemaju potrebe za tim-jer nema rezultata u natalitetu.
    Ma tko kaže da nema rezultata?! Možda bi bilo još gore da nema 3.g. porodiljnog...
    Posljednje uređivanje od lunas : 14.03.2012. at 15:02

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

box, ja se nadam da ćeš se ti imat skoro di vratit.

joj i ja
    Posljednje uređivanje od Boxica : 14.03.2012. at 15:03

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa Vidi poruku
    Ma tko kaže da nema rezultata?! Možda bi bilo još gore da nema 3.g. porodiljnog...
    ma daj ženo! pa zar stvarno misliš da netko ima dijete samo zbog nekih nazovi beneficija?! pa gore sam napisala da onaj koji stvarno želi više djece briga ga koliko traje porodiljni, a onaj koji želi dvoje neće ih imati više niti na porodiljni traje 5 god

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •