Postoji nešto što se zove "hospitalizam" i to je opipljiv i realan problem nakon hospitalizacija kod djece. Moraš i toga biti svijesna. Moja kćer je tri puta izna Hrvatske operirala srce, teške operacije , višetjedne hospitalizacije.
Prije tih operacija je bila hospitalizirana u Hrvatskoj i tu joj je rađen rutinski kateter srca, ozbiljna pretraga , ali neuspredivo lakša od operacija. Na zadnjoj kateterizaciji u dobi od dvije godine sam poduzela sve da budem uz nju ta tri dana, unajmila aprtman i nisam se micala od nje, ali ipak je iz bolnice izašla silno traumatizirana. Razlog: nije bila dovoljno sedirana prije zahvata i to ju je strašno pogodilo (trgala se i urlala u sali dok ju nisu potpuno sedirali). Danima je vrištala doma, nije htjela iz kuće, mjesecima je vrištala na svakoga u bjeloj kuti...Hoću reći , hospitalizam je stvarnost, i mi kao roditelji trebamo biti svijesni toga i probati poduzeti sve da do njega ne dođe (trebalo bi i medicinsko osoblje, ali bojim se da mi moramo puno toga početi tražiti da bi medicinsko osoblje shvatilo važnost neodvajanja i kod ovakvih rutinskih zahvata).