Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: da li postoji zakonska obaveza da se djetetu mora reći da je posvojeno

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    I ja, of kors, princip je svugdje isti - roditelj je onaj tko se o djetetu brine, u čijoj obitelji živi, a ne onaj od čijih je stanica nastao konkretni embrij koji je postao konkretno dijete, nevezano tko je dijete rodio. Samo, priča ima drugačije praktične izvedenice kad se radi o posvajanju i donaciji, jer je trenutno jedno prihvaćeno(ije) i o tome se priča i piše, a drugo baš i ne. Mislim da zakonodavac mora uvažiti meridijane i paralele, a ne samo načela.

Apsolutno se slažem da roditeljstvo ne počiva jedino i prvenstveno na biološkoj vezi, ali ta veza postoji i bitna je. Tako ja jesam majka svojoj djeci i MM im je otac, po različitim osnovama, no to ne briše činjenicu da imaju i biološku majku i oca. Posvojena djeca, kao ni djeca rođena iz različitih kombinacija donacija spolnih stanica ili embrija imaju dva para roditelja i isto tako i pravo na te informacije. Što se tiče razlike između toga dvoga, mislim da se ne radi samo o socijalnoj prihvaćenosti nego o tome da je situacija djece koja su rođena u biološkoj obitelji puno jednostavnija od djece koja nisu rođena u biološkoj obitelji. Možda griješim, ali mislim da je ovo drugoj djeci mnogo teže shvatiti tko su i što im se dogodilo u životu.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    ... mislim da se ne radi samo o socijalnoj prihvaćenosti nego o tome da je situacija djece koja su rođena u biološkoj obitelji puno jednostavnija od djece koja nisu rođena u biološkoj obitelji. Možda griješim, ali mislim da je ovo drugoj djeci mnogo teže shvatiti tko su i što im se dogodilo u životu.
    S ovim se slažem.. Npr. djeca koja znaju da su posvojena od rane dobi, tipa 2godišnjaci.. kompliciranije im je činjenicu usvojiti od djece koja takvih 'prefiksa' nemaju, makar još ne dolazi do kontakta s okolinom koja bi mogla imati predrasude.. Ne kažem da to nije također još jedan od otežavajučih faktora, ali svakako nije jedini.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •