Meni još uvijek nije jasna neanonimna donacija stanica kod nas (kad krene, naravno)...ne znam što se time kao dobiva...
Meni još uvijek nije jasna neanonimna donacija stanica kod nas (kad krene, naravno)...ne znam što se time kao dobiva...
oknp, svaka ti na mjestu (da nisi možda T)?
zato što je to medijiska senzacija
i zato što im nije interesantno ono što nas muči!
i zato što mediji izvuku samo one izjave koje su im zanimljive
evo ovdje možete, na kraju članka, vidjeti našu reakciju i primjedbi http://www.vecernji.hr/vijesti/minis...-clanak-392198 (skraćeno od strane autora članka...a cjelovitu verzija naše reakcije i priimjedbi na zakon uskoro ćete moći vidjeti na portalu, ako nigdje drugdje)
Hvala BHany, konačno je netko rekao ono sto ja želim cijelo vrijeme ali ne uspijevam. Ja sam danas valjda 15 puta izgovorila sve naše primjedbe a oni su vise manje izvukli samo jednu![]()
ma gabi ja sam stvarno ponosna sto sam te jedne prilike upoznala![]()
Kad netko odluči donirati svoje stanice, to automatski znači da ih se dobrovoljno odriče u nečiju korist...i svakako time i donor/donorka i sam par zaslužuju imati zaštitu identiteta, barem to, kako je i u Pragu i drugdje...
Ne znam, možda sam si ja to posložila kako meni paše, odnosno kako se ja osjećam...ali doista smatram da su parovi koji na taj način uspiju ujedno i biološki roditelji...uz naravno vječni osjećaj zahvalnosti na pruženoj nesebičnoj pomoći...
Ne bih htjela da mi dijete svašta čuje iz okoline prije nego što bude spremno da to razumije...
ona koja nije pisala, u potpunosti se slažem s tobom
OKNP:
Da, zaista jest - bojim se da je to ministru i vladajućima bio i cilj - maknuti fokus s puno važnijih stvari kao žto su broj postupaka, i opet ograničenja u oplodnji, neanonimnosti donora....stvarno se u ovoj raspravi izgubila sustina problema, a to je optimalno lijecenje
Zato je na nama da rasprave - medije - javnost - podsjetimo na srž problema i vratimo na pravi put!
Ljudi koji gledaju/čitaju o tome, a nisu u toj priči, vjerojatno pomisle kako će promjene u zakonu biti ostvarenje onog čemu se težilo...
U pravu ste cure.
Ovo je stvarno više previše svaki dan druge novosti iz novinskih članaka
Danas se navodi da žene bez partnera bile plodne ili ne mogu na MPO
Uz svo dužno poštovanje svima ali čekaj malo šta je s neplodnim parovima na kraju mi nit nemamo prava
Doniranje nije anonimno ali ako u godini dana neće biti donatora da će ramislimti o promijeni,halooo?
Za široku javnost čini se kako novi prijedlog zakona otvara bolje mogućnosti za žene, mislim na 12js, i na mogućnost oplodnje svih žena, ali u mom slučaju, donacija js, svakako iziskuje odlazak u inozemstvo. Ne želim da mi dijete nosi etiketu od rođenja jer mu politika zagorčala život. I slažem se sa curama da su suštinu problema zaobišli.
Mora da sam ja gluha jer sam sigurna da sam jučer na Dnevniku čula ministra kako je rekao da će zakon na Vladu za 40 dana, a da do tad očekuje javnu raspravu (koja će biti uvelike usmjerena samo na gay populaciju sigurno)...po tome Zakon će biti donesen sredinom srpnja. Smiješno....
I da slažem se s ONKP i Piricom - skretanje pažnje na senzacionalno da bi se sakrile važnije stvari....a ni crkva se još nije oglasila...
Posljednje uređivanje od TrudyC : 29.03.2012. at 10:14
Ja još jednom molim SVE koji misle da je ova rasprava otišla u krivom smjeru i da je zanemareno ono bitno- DIGNITE SVOJE GLAS I RECITE ŠTO VAS MUČI!!! Recite da to nije glavni problem u zakonu, napravite nešto, pišite ministru, vladi, nekome, javljajte se za medije, napravite prosvjed ali napravite nešto!!! Jer cjelodnevno zgražavanje i prepiske ovdje na forumu nikome neće pomoći niti će zbog toga ministar promijeniti mišljenje.
A kad zakon dođe pred vladu i sabor- e tada će biti kasno, tada više nećemo moći ništa napraviti, tada se sigurno ministar u roku mjesec dva neće opet upuštati u izmjene.
Sad je vrijeme za napraviti nešto jer poslije ćemo svi skupa žaliti za propuštenom prilikom
'..aj neka se još i to desi, odoše za uvijek u ropotarnicu povijesne zbiljnosti !!!'
ma crkva je ionako protiv svih MPO postupaka, i onda novinari pitaju te iste za misljenje i da li treba dozvoliti svima MPO
ma totalni senzacionalizam i mlacenje prazne slame
Gabi25 pišemo mi ministru i inima, ali nito ne odg na mailoveali kad je bila predizborna kampanja odgovarali su u rekordnom roku
ovo je zapravo još veći nonsens... dosada su parovi kojima je trebala donacija, na temelju toga što se ovdje ne mogu adekvatno liječiti mogla dobiti kakvo takvo pokriće troškova od hzzo-a... sada će to na papiru biti omogućeno, ali vjerovatno nikada neće profunkcionirati, pa vjerujem i da će se odobrenja hzzo-a za liječenje vani odbijati, jer isti tretman po zakonu možete i kod nas dobiti
Gabi25, pisala Ministru, V. Pusić, M. Opačić. Ne javljaju se. Nadam se da čitaju.
Ja sam za prosvjede, javno okupljanje, nešto....
poslala sam jutros opet mail ministru.
na prethodna dva nije odgovorio. nadam se da ih je pročitao. nisam bila blaga u pisimima, i dalje će ministar (AKO ČITA) osjećati I GUTATI moj gnjev IZ PORUKA. za par dana pišem mu novo pismo. pisat ću i m. opačić i v. pusić.
ja sam takoreci u samom pocetku mpo price i zapravo još nemam pojma što me ceka...inace imam 27god.prosla sam 6ciljanih+klomifenskih sa folikulometrijama a pokusavamo vise od 3god..i sad idem na konzultacije za postupak...a kad kako i što nemam pojma...drago mi je što mozda necu morati po potvrde za pravno i psih ispitivanje...neznam dali se odnosi to i na potvrdu o vanbracnoj zajednici ili ne?cula sam na dnevniku o novom zakonu...nije mi jasno ono sto govori ministar:na potpomognutu oplodnju ce imati pravo svaka zena i svaki par...kao da se tu uopce ne govori o parovima koji imaju problema s neplodnoscu nego samo o ženama bez partnera i gay populaciji i kako on podrzava da i oni imaju dijecu...isto tako zapelo mi je za oko dobna granica do 42 god kao da ce se zene moci podvrgnuti mpo a za poslije da nema medicinskog opravdanja...a sto za gay populaciju ima medicinskog opravdanja za mpo...??...stvarno mi neke stvari nemaju nikakvog smisla...
Posljednje uređivanje od donatela : 29.03.2012. at 11:47
Ovoj zemlji trebaju djeca,populacija je stara,natalitet svake godine u padu,treba pri pisanju i to naglasiti,mislim pisanju ministru.......
Bilo bi dobro ako neko ima na jednom mjestu sve mail adrese da ih stavi.
Pokušavam ih skupit..
ja sam upravo napisala mail clanovima vlade, ali na njihovim stranicama nema svih mailova, pa ako neko ima molim vas da ih stavite da mogu proslijediti isti, trenutno sam malo off zbog jos jednog neuspjeha
puno hvala
Posljednje uređivanje od Ona koja nije pisala : 29.03.2012. at 12:35
Evo kako je Udruga Roda reagirala na prijedlog Zakona:
http://www.roda.hr/article/read/kako...istra-ostojica
potpisujem Onu koja nije pisala
neka neko stavi mailove da mogu i ja proslijediti svoje pismo. Hvala
X
Znam cure da je teško u medije i javno progovoriti o osobnim problemima, ali ako ćemo doći do okupljanja (što se iskreno nadam, ne samo kao prosvjeda, već i da osvjestimo kako se neplodnost ne događa iznimkama) - dajte dođite, dovedite family, prijatelje, djecu, mačke, pese..... nemojte tiho pristajati da netko drugi bez vas odlučuje o vama!!!!
Kad i gdje? Na Markovom? Tko preuzima organiziranje, prijavljivanje?
Upitan o dobnoj granici od 42 godine koja je limitirajuća za šest postupaka medicinski potpomognute oplodnje na račun države Ostojić je kazao da će se dopustiti da 'ta granica za parove bude fleksibilna, jer se biološka dob razlikuje od kronološke dobi'. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...-oplodnju.html
A petlja li ga, petlja. A nikako da ga netko priupita o smanjivanju broja postupaka, naplaćivanju prirodnjaka i kako misli voditi Milinovićeve postupke. Misli li žene koje su išle "po Milinoviću" reproduktivno uništiti do kraja uskraćujući im liječenje po novom zakonu jer su kao postupke preko HZZO-a iskoristile.
doista se ovom pričom o ženama bez partnera zapravo skreće pozornost javnosti sa onih bitnih i ozbiljnih stvari!
ali zato smo mi tu da ukažemo na pravi problem!
vjerujem u prosvjede kao legitimno pravo izražavanja neslaganja s predmetom prosvjeda. prosvjedovati protiv mpo zakona u ovome trenutku nema smisla jer stvarno se vidi da smo ih pokolebali u prvotnoj namjeri. meni se čini da je ostojić uzeo predloženi zakon od povjerenstva i samo ga uz kozmetičke korekcije proslijedio, jer je to kao djelo stručnjaka. posebno mi je zadovoljstvo što su konačno shvatili da medicinski fakultet nije uvjet posjedovanja zdravoga razuma i preduvjet sudjelovanja u kreiranju zakona.
prosvjed ima smisla kad/ako će biti donešen neodgovarajući mpo zakon; do tog trenutka moguće je samo okupljanje u smislu potpore promjenama i osvještavanje javnosti o problemima neplodnosti.
ako treba nekoga za evidenciju, organizaciju - tu sam![]()
http://www.index.hr/vijesti/clanak/i...su/607101.aspx
treba probat...
Posljednje uređivanje od dea84 : 30.03.2012. at 12:00
oprosti, sad vidim da sam se krivo izrazila. mislila sam na prosvjed kad bude donešen korigirani prijedlog zakona (jer dok to ne riješe, ne znamo protiv čega protestiramo), a ne zakon . Onda stvarno nema smisla prosvjedovati za utjecaj za izmjenu zakona.
A awareness okupljanje je dobrodošlo uvijek!
Posljednje uređivanje od BigBlue : 30.03.2012. at 12:12
neka me netko ispravi ako nisam dobro shvatila, dakle po novom zakonu bi se imalo pravo na samo 4 inseminacije, zar nije do sada bilo do 6?
Cure,ne znam da li bi vam pomoglo:
https://www.facebook.com/wwwvladahr?ref=ts
"U povodu prvih 100 dana nove vlade, premijer Hrvatske, Zoran Milanović odgovarat će u ponedjeljak 2. travnja 2012. uživo putem video prijenosa na pitanja koja mu postavite putem društvenih mreža. Vjerujemo da će pitanja biti, pa prednost dajemo kratkim video pitanjima (otprilike 15 sekundi), fotografijama s pitanjima, te kratkim i direktnim tekstualnim pitanjima.
Video i foto materijale možete postaviti na naš 'Zid' na Facebooku ili putem Twittera i YouTuba, a tekstualna pitanja slobodno napišite u komentarima ispod ove objave. Online tim stoji vam na raspolaganju ukoliko trebate pomoć s objavom pitanja. Pitanja primamo do sutra (subota) u 12 sati. Prijenos omogućuje CARNet službena stranica"
ayan po novom zakonu bi bilo 4 stimulirana besplatna postupka(sa gonalima i sl)+ 2 u prirodnom ciklusu(ili s klomifenima)koliko sam ja pohvatala....ali nadam se da ce se i to izmjeniti.....
Cure,sada na Soundset plavom gostuje Milanka Opačić-i upravo govore o mpo.
Tko ima Facebook-ja nemam,neka ode na njihovu stranicu i neka postavi pitanje,komentar bilo šta!!
Iskoristite to!!