Stranica 19 od 63 PrviPrvi ... 9171819202129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako god, postavi prepreke i ne daj, mali frajer bi na noge, a još ni ne sjedi, ne može

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To sam mu i ja rekla! Ima nevjerovatno cvrste noge a ruke upola slabije, tako se bar meni cini. Jer puze on na koljenima ali vecinom na laktovima, jednostavno se ne moze zadrzat u pravilnom puzecem polozaju. Zna se posjest ali samo uz veranje po meni, inace bude na boku ali opet je oslonac na laktu, ne na dlanu. A kad se posjedne ne moze duze od par sekundi sjedit iako sjedi bas lijepo, ravno. Ma sav je neki naopak, Sven je to sve tako lijepo, skolski, savladao a ovaj radi sta ne treba a ne radi sta treba.
    Inace nikakve zapreke njemu ne pomazu, ogradila sam debelim jastucima podlogu po kojoj se valja da neide na parket al uzalud, on se popenje preko svega.

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ovo kaj koksy veli to se meni čini za Li moju. jake noge naspram ruku.

može mi netko pogledati post prije pa reći jel zabrinjavajuće ili ne? plijz

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne mogu ovako s njim, ne mogu ga sprecavat da se dize. Vise ne zeli bit na podu i gotovo, cendra i place. Jedino kad ja sjednem kraj njega onda je sretan jer se penje po meni. I sad se frajer dize iz iskoraka. Kako god da sjednem ili legnem on ce nac nacin da se digne, a ako ne moze onda se ljuuutiiii. A kad stane na noge niko sretniji od njega. Al je uzasno nestabilan, srusi se zacas, naravno ne na guzu nego pada ko daska. Izluduje me! Nemam pojma sta da radim. Mogu ga ili nosat cijeli dan il nek bude u kolicima. Al to isto nije rjesenje. Ne moze se dignut uz trosjed jer mu je previsoko, da zna sjedit mogao bi al ovako iz puzeceg neide, naravno.
    Nevjerovatno je koliko je cvrst, stoji punim stopalom. Kad se digne ja ga rusim u sjedeci ali ne, on drzi ispruzene noge i opcija je samo da legne na leda, prebaci se na trbuh i opet dopuze do mene da se popne... Sta da radim??

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj pčelica_maja_23 prvotno napisa Vidi poruku
    moje dijete je počelo u zadnje vrijeme pokušavati se okrenuti sa boka na trbuh ( ima 5 i pol mj). i ne ide joj do kraja, tu si ona zna pomoći tako da se rukom primi za nešto što visi u beby gymu ili za stranicu onih lukova. uglavnom snađe se.
    kad se nađe na trbuhu oće se okrenuti opet na leđa al to radi tak da "nogicama" hoda i diže guzu i tak ju prebaci sastrane
    Ne kužim to da nogicama hoda?!
    Naime,moj ne voli trbuh i prije je naučio okret sa trbuha na leđa nego obratno-puno prije vremena.
    Fizioterapeut je vidio njegov okret,radi ga tako da podigne guzu-malo si kao pomogne nogama,podvuče ruku na koju se oslanja pri okretu i lagano samo zabaci guzu u stranu i i na boku je.
    I čovjek mi je rekao da je to pravilno.

E sad,nadam se da sam dobro objasnila taj okret

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

koksy, moj se digao tako na noge sa 6.5 meseci. Par dana sam pokusavala i odustala od sprecavanja, jer je nemoguce. Frustriram i dete i sebe. Ako moze da ustane - znaci da je organizam spreman. Posto smo isli kod fizijatra inace, ona nam je onda dala vezbe za pravilan iskorak, jer osnovni problem je sto vecina dece tek sa 10 meseci ume pravilno da iskoraci, onda vezbe za pravilno padanje - da ume da se doceka na ruke. Rekla je da ga stavjam dalje od neceg gde moze da se uspravi, ali da je potpuno jasno da ustajanje spreciti ne mogu, narocito jer svaka nova vestina njima bude bas atraktivna jedno vreme. Ove vezbe za padanje su mi bile smesne, ali dosta su pomogle jer sada kad hoda zaista nikakve muke nisam imala jer ume lepo da padne.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

I ja imam ovaj problem, mali ustaje od 9 mjeseci a ne bi trebao jer tek sa više od 10 naučio sjediti. Meni su rekli da ga pustim ako nisam pored njega. Podvukli su mi jedino da ga ne stavljam u hodaljku ili kojekakve sjedalice. Samo dok jede i to je to.
    Ako sam pored njega i krene da se diže, odmah u krilo. Da ga pustim do klečanja i da pazim da su mu pete sastavljene, tj, da sjedi na nogama da ne bude "raščenut" a guza na podu. I kad ustane da ne budu nogice puno raširene.
    Za sjedenje mi je puno pomogla ona pilates lopta.
    a šta ću sa svojim malcom, stalno krivi glavu iz neke ružne navike? NIje mu kriv vrat, već neravnomjerno prenosi težinu kad sjedi. Kad mu ispravim leđa odah ispravi i glavu. Jel se još kome ovo dešavalo?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nemoj samo u hodaljku. Djeca koja prohodaju u hodaljki budu puno nestabilnija i često imaju deformisana stopala.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj pčelica_maja_23 prvotno napisa Vidi poruku
    moje dijete je počelo u zadnje vrijeme pokušavati se okrenuti sa boka na trbuh ( ima 5 i pol mj). i ne ide joj do kraja, tu si ona zna pomoći tako da se rukom primi za nešto što visi u beby gymu ili za stranicu onih lukova. uglavnom snađe se.
    kad se nađe na trbuhu oće se okrenuti opet na leđa al to radi tak da "nogicama" hoda i diže guzu i tak ju prebaci sastrane
    Ovo je radio moj mali pa je vremenom prestao. Digne guzu gore. Trebalo bi da se prevali snagom ruku a ne nogu?
    Naučiće, samo treba da bude potrbuške a guzu i karlicu lagano stisnuti do poda.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Opet ja!
    Dobila sam svoj odgovor od drugarice, bila sam danas kod nje na kafi. Reče da je i njen mali bio vježbač kao posljedica jako teškog poroda. (moj je bio prilično lagan, samo mi malo ostalo posljedica od prvog koji je bio težak)
    Prošli su sve slično kao i mi-reče mi da je i njen mali naginjao glavicu kao posljedica asimetrije. Kaže da i danas, a ima 10 godina, zna naviti glavu pa ga opominje da se ispravi.
    Ništa, da radim kao i do sada.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj kaca80 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj samo u hodaljku. Djeca koja prohodaju u hodaljki budu puno nestabilnija i često imaju deformisana stopala.
    Za to se ne brini, ja sam zestoki protivnik hodalica, ja sam jedna od onih koje stalno uvjeravaju druge o stetnosti i dosadujem i pametujem al bas me briga

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    koksy, moj se digao tako na noge sa 6.5 meseci. Par dana sam pokusavala i odustala od sprecavanja, jer je nemoguce. Frustriram i dete i sebe. Ako moze da ustane - znaci da je organizam spreman. Posto smo isli kod fizijatra inace, ona nam je onda dala vezbe za pravilan iskorak, jer osnovni problem je sto vecina dece tek sa 10 meseci ume pravilno da iskoraci, onda vezbe za pravilno padanje - da ume da se doceka na ruke. Rekla je da ga stavjam dalje od neceg gde moze da se uspravi, ali da je potpuno jasno da ustajanje spreciti ne mogu, narocito jer svaka nova vestina njima bude bas atraktivna jedno vreme. Ove vezbe za padanje su mi bile smesne, ali dosta su pomogle jer sada kad hoda zaista nikakve muke nisam imala jer ume lepo da padne.
    Odustala sam od sprecavanja, vidim da nema smisla, jos jucer je padao ko daska, danas vec sjeda na guzu i zadrzava se bez problema u sjedecem polozaju a ako se i prevali ima bocne obrane tj. doceka se na ruku. Nadam se da je to ok. Ako mene nema onda dubi na glavi, doslovno izgleda kao da ce napravit kolut naprijed, malo fali da se prebaci. A cim sam ja blizu samo se hvata za mene i dize, ja mu ne pomazem, i on se bas fino dize iz iskoraka. Ako je na guzi malo se nagne u stranu da moze iskoracit, ako je na koljenima opet jednu nogu izvuce. Kad stoji, stoji pravilno, na punim stopalima, ne rasirenih nogu. Kad je na koljenima pete su zajedno. Znaci sve radi pravilno samo puno prerano.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Haj mi se još uvijek okrećemo na trbuh samo u desnu stranu,kad ga forsiram u lijevu dernjava za poludit,al moramo. Ne znam kad će on stat u puzeći stav. Idemo drugi tjedan opet na vježbe žena oćekuje da će puzat ne znam već me sram kad god se dogovorimo da on mora do drugog puta napravit mi to ne uspijemo,al dobro valjda nećemo dobit prevelike špotancije od terapeuta

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Evo šta se nama još desilo! Malac me zabrinuo jer naginje glavu na jednu stranu, zadnjih 15-20 dana katastrofa koliko je primjetno.
    Na forumu o tortikolisu pročitam svašta i zabrinem se. Uz redovne vježbe počnem svaki dan i istezanje vrata, nekad nam je davno, onako usput, pokazala teta.
    Prije 4-5 dana odjednom prestade kriviti vrat. Otišli na kontrolu kod doktorice i odmah pita jel još uvijek naginje glavu. Ja iskreno kažem da je sad dobro, proteklih dana ga je bilo jezivo gledati. Pitam jel treba istezati vrat, kaže ni slučajno.
    NIje mu kriv vrat nego naginje "namjerno" jer mu je jedna strana tijela jača od druge, pravu terapiju provodimo čitavo vrijeme i ništa ne treba više.
    Još mu neki dan izbi gornji zubić.
    MOžda ga je i to mučilo, možda je tek sada učvrstio ravnotežu. Uglavnom, dijete više ne naginje glave.
    NIsam vjerovala da tako može u dan, dva da prestane. Sa djecom se uvijek dešavaju neke gluposti)))

mare78 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

imam neke nedoumice,pa evo...t ima puna 4 mjeseca,zadnjih nekoliko tjedana bi silno želio staviti šaku ili prst ili nekoliko prstiju u usta...ponekad uspije,uglavnom ne ide-ruke se mu jako ukočene,za razliku od nogu...noge je prije dizao u zrak ,a sada se izvija u luk i traži ručice pogledom,a ruke su nekako ili uz tijelo ili na prsnom košu...to ga dovodi do frustracija,bijesa,plača...on je isključivo dojena beba,veliki je, ima 8 kg i 68 cm-nekako bi mu pomogla da se ne ljuti,ne nervira itd-ali ne,čim krenem nešto razgibavati još gore,frustracija naraste još veća! i sada što? kako vaše bebe u toj dobi? to izvijanje u luk,a ruke uz tijelo i potraga za njima i plakanje kad ih nema...ponekad gleda u mene i ljuti se kao da sam ih ja nekamo odnila...

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mare jel ga zanimaju igračke? Probaj s nekom igračkom ga navest da dojde s rukicom do usta.Jesi bila kod fizijatra?

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mi smo malkice napredovali digne se u četveronožni stav dva put zaljulja i padne i počeo je puzat odotraga vojnićki,al dobro bitan je ikakav pomak,rekla je doktorica da to ide dosta sporo.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Bas mi je drago mi je lastavice,pratim te otkad si krenula na vjezbe....kad budes za godinu dana isla citat ove postove biti ce ti nevjerojatno koliko je truda trebalo za neke stvari...

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da treba puno vježbe,al isplati se i sretna sam sad kad vidim ikakv pomak

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da i ja prijavim nas pomak. Mjesec dana je samo vojnicki puzao, dizao se na noge samo i jedino uz mene, nisam mu davala ruke, eventualno nadlakticu ali ga nisam vukla nego se samo morao potrudit. I onda je tako stajao na mjestu, eventualno bi sjeo na guzu pa ostao sjedit, nije se znao sam posjest. I onda, u roku od 3 dana, frajer poceo puzat cetveronozno, posjedat se, dizat se uz namjestaj i pomalo hodat uz trosjed. Nevjerovatno kako oni puno mogu savladat u kratkom roku. I eto, prije 5 dana je sve to savladao i sad vec puze brzinom munje, guzu svako malo baci ustranu pa sjedne, to mu je sad valjda fora.
    Jos je i prvi zubic izbio pa sam visestruko odusevljena

Jedino smo mi nikako nije jasno kako je uspio zaboraviti okretanje s leda na trbuh, ako mu se dogodi da se srusi u lezeci on ne zna sta bi pa place. Onda mu je samo malo krenem jednom nogom ustranu i kao da se sjeti, odmah se okrene i puze dalje. Jel moguce da oni to zaborave samo tako?

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me moze li mi neko od vjezbaca opisati neke vjezbice za ruke?
    Naime, moj msleni ima 7 mj i 10 dana, prevrce se sa ledja na stomak i obrnuto, puze vojnicki, cak pokusava i noge skupiti ispod sebe za pravo puzanje ali tad se nasadi na glavu. Kad je na trbuhu sav je "razljepljen" rukice kotisti da se igra i nikako ne znam da ga potaknem da se osloni na njih i odigne malo.
    Evo mene sa update-om tri mjeseca kasnije... Pokusala sam vjezbe koje ste mi savjetovali i prvih dana je bilo pomaka, a onda je opet poceo bojkotovati dizanje na rukice. Kao i kod koksy povlaceci se za npr moju majicu dizao bi se, ja bih ga vracala dolje, on opet ustajao i tako... Jednostavno uziva biti na nogama. Negdje sa 8,5 mjeseci se posjeo sam kad bih ga stavila u polozaj za puzanje (ne bi li skonto da tako treba da se digne). Od tada se posjeo jedno 5 puta u slicnim situacijama, a inace bi se samo spustio na stomak i vojnicki otpuzao kud vec hoce...
    Medjutim, prije 4 dana je odjednom poceo da se sasvim lijepo, skolski posjeda i od tada to radi non-stop! Sutra ujutro je prvi put sam ustao uz kauc, iz iskoraka, a jucer je poceo puzati Mislim, dan za danom jednostavno je poceo ono sto dan ranije nije nikako radio...

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Koksy, mi smo dva mjeseca stariji, a zubica jos nemamo. Nadam se da ce kao i kod doriana sad u paketu sa posjedanjem, puzanjem i dizanjem

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Koksy, mi smo dva mjeseca stariji, a zubica jos nemamo. Nadam se da ce kao i kod doriana sad u paketu sa posjedanjem, puzanjem i dizanjem
    Hi, hi, hi... i mi u paketu počeli puzati, stajati, par koraka i tri zubića Sve u dva tjedna

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pozdrav svima!
    Moja curica G. je vježbačica puna 4 mjeseca, distoni sidrom - centralno hipo, na okrajinama hiper.
    Napunila je 6 mjeseci prije nekoliko dana.
    Rotira se sa leđa na trbuh sa bokova pravilno, bez zabacivanja glavice. U potrbušnom oslon na podlaktice i čekam da se osloni na dlanove.
    Ima jedna stvar za koju nisam sigurna dali je pravilna radnja ili nije ( više mi izgleda da nije). Naime, u potrbušnom položaju ponekad spusti glavicu na podlogu, odigne guzu u zrak i skvrči koljena - izgleda kao neki pokušaj puzanja ali mi ne izgleda pravilno. Što vi mislite o tome?

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja mislim da bi trebala dignut glavu gore ispružit ruke i dignut guzu za puzeći stav. Ne znam da li ispruži ruke skroz il se nalakti?

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj lastavica1979 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da bi trebala dignut glavu gore ispružit ruke i dignut guzu za puzeći stav. Ne znam da li ispruži ruke skroz il se nalakti?
    Nalakti se i na trenutke diže/spušta glavicu. To njezino pokušavanje "puzanja" radi samo kada joj je igračka van dohvata.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ne,pravilo podizanje je prvo da se skroz digne na ruke i onda gurne u rikverc i podvuce noge pod sebe!
    meni su rekli da kad krene tako ronit glavom i dizat guzu da joj ne dam!
    kad god mozes pridrzavat guzu/zdjelicu na podlozi i da se odize prvo na ruke...njih kad dovoljno ojaca onda idu noge!

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    ne,pravilo podizanje je prvo da se skroz digne na ruke i onda gurne u rikverc i podvuce noge pod sebe!
    meni su rekli da kad krene tako ronit glavom i dizat guzu da joj ne dam!
    kad god mozes pridrzavat guzu/zdjelicu na podlozi i da se odize prvo na ruke...njih kad dovoljno ojaca onda idu noge!
    To sam i ja mislila, i već sam ju počela ispravljati ali rekoh da pitam negdje prije nego idemo na vježbe sljedeći tjedan. Hvala Vam!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Moj malac je vec u bolnici poceo dizati glavu sam, s dva mjeseca mu je vec bila stabilna, s nepuna 4 stavljao noge u usta i okretao se. S 5 se poceo dizati cetveronske i klatiti naprijed nazad, a kratko nakon toga i puzati po vojnicki. Sa 7 se poceo dizati na noge. Koristi svaku priliku da se za nesto pridrzi i ustane iz klececeg polozaja. Sad je poceo i poskakivari dok se drzi za nesto, znaci sa 7 i po mjeseci. Ono sto je cini mi se preskocio je sjedenje. Moze sjediti, stabilan je, ali kao da mu se ne da. Poceo je sjediti u kolicima i to tako da se snagom ruku privukao u sjedeci polozaj. Nekad na podu kad stoji cetveronoske se prevali na guzu, sjedi ravno, ne pada, tako nekoliko sekundi i dosta mu je, vraca se u polozaj potbuske ili se pokusava ustati. Sjedenje ga uopce ne zanima.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Jupi mi se moramo pohvaliti da sam dojde u sjedeći položaj i sjedi,kad mu se ne sjedi spusti se sam u ležeći položaj i opet sam sjedne,još ništa od puzanja,al mislim da je to sad slijedeće na redu. Jako sam sretna

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Lastavica, bravo za malenog!

Cure, imam pitanje. Radi se o frendicinom sinu, malac ima 8,5 mj. i ne zna se jos ni rotacije, kad je na trbuhu samo lezi, kao beba od 4 mj. Cak se ni ne pokusava okrenut a ni dizat u cetveronozni. Ali...u hodalici juri Isto tako kad ga ona digne na noge i primi za ruke on "hoda" brzinom munje. Naravno da sam joj rekla da to ne valja, objasnila joj posljedice ali sam dobila jezikovu juhu jer kao ja glumim supermamu koja sve stigne a ona nema vremena sjedit s djetetom na podu...

Uglavnom, zanima me, jel moguce da to dijete ima neki sindrom; distoni ili tako nesto i jel postoji mogucnost da s njim bude sve ok bez da ona ode na pregled kod fizijatra. Pitam to iskljucivo zbog sebe jer mi zao malenog...

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ne znam koksy dali si ti prolazila vježbe,al fizijatri preporučaju da dijete sve radi samo nikakve pomoći od strane roditelja osim animacije. To je bilo s nama on se s 8 mj nije uopće okreto jedino kad sam ga ja stavila na trbuh,a fizijatrica je rekla da ga ne smijem ja stavljat nego mora sam. Hodalica ni u ludilu. Moje dijete bi isto hodalo da sam ga stavljala u hodalicu,nije problem sad nego kasnije u životu. MM kao mali je isto bio u hodalici sad ga boli kićma jedan kuk mu manji od drugog,a to je sve zbog tog prisilnog hodanja u hodalici. Vidjela sam djecu iz hodalice jako nestabilo hodaju i padaju non stop na glavu. Tako da bi prijateljica trebala ić kod fizijatra

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Lastavica, sve ja to znam. Sve sam ja to njoj objasnila. Jos dok je bila trudna me pitala za savjete i u vezi motorike i hodalica i autosjedalica i dohrane...A sad sve radi skroz suprotno..
    Jucer sam bila kod nje i kad je malenog stavila u hodalicu ja sam se okrenula i rekla da moram ic, nisam mogla gledat.
    Posljednje uređivanje od koksy : 24.04.2012. at 14:36

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Lastavica, bravo za malenog!

Cure, imam pitanje. Radi se o frendicinom sinu, malac ima 8,5 mj. i ne zna se jos ni rotacije, kad je na trbuhu samo lezi, kao beba od 4 mj. Cak se ni ne pokusava okrenut a ni dizat u cetveronozni. Ali...u hodalici juri Isto tako kad ga ona digne na noge i primi za ruke on "hoda" brzinom munje. Naravno da sam joj rekla da to ne valja, objasnila joj posljedice ali sam dobila jezikovu juhu jer kao ja glumim supermamu koja sve stigne a ona nema vremena sjedit s djetetom na podu...

Uglavnom, zanima me, jel moguce da to dijete ima neki sindrom; distoni ili tako nesto i jel postoji mogucnost da s njim bude sve ok bez da ona ode na pregled kod fizijatra. Pitam to iskljucivo zbog sebe jer mi zao malenog...
    Da e moje dete, ja bih ga odvela, ali postoje i slucajevi da dete skroz preskoci fazu puzanja i samo hoda. Mada, u tim slucajevima cesce roditelji to iniciraju hodalicama i ostalim...

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Djeca koja nemaju motoričkih problema smiju preskočit fazu puzanja i mogu počet odmah hodat.
    Naravno da je bolje da pužu,ali oni to smiju.
    Djeca koja idu na vježbe moraju puzati-vojnički pa četveronožno ili samo četveronožno..nije bitno..bitno je da pužu jer se puzanjem rješavaju mogućih asimetrija koje ako ne propužu,kad ustanu i počnu hodati,mogu imati problema,a to je onda puno teže ispravljati.

Tako rekao meni moj terapeut

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, znam da mogu preskocit puzanje ali je jako cudno vidjet dijete od skoro 9 mj koje na trbuhu lezi. Samo lezi. Bez zelje da se barem okrene na leda, bez da proba dignut se na dlanove ili koljena...Lezi i ne mice se. Ne trudi se uopce.
    Njegovoj mami je vrhunac motoricke sposobnosti da dijete prohoda. Tocno tako mi je i rekla "prohodat ce kad-tad" Ja joj kazem da nije upitno dal ce prohodat nego je zabrinjavajuce sto ce ocito preskocit bitne razvojne djelove kao puzanje i posjedanje. Jer on se ne zna posjest, ona ga, naravno posjeda. I dijete ne sjedi lijepo ravno nego je pogrbljen.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Dijete svakako može preskočiti puzanje, ali ne i rotacije trbuh- leđa i obrnuto. Nije mi jasno niti kako bi dijete hodalo, a da se ne može samo posjesti. Mislim da taj dječak treba svakako posjetiti fizijatra, e sad, to je osjetljivo kad trebaš nagovoriti roditelja koji nema bas saznanja o urednom motorickom razvoju djeteta.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ima saznanja, to je ono najzalosnije, sve sam joj objasnila. Nadam se samo da ce joj pedica reagirat sad na sistematskom sa 9 mj.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Moj malac je vec u bolnici poceo dizati glavu sam, s dva mjeseca mu je vec bila stabilna, s nepuna 4 stavljao noge u usta i okretao se. S 5 se poceo dizati cetveronske i klatiti naprijed nazad, a kratko nakon toga i puzati po vojnicki. Sa 7 se poceo dizati na noge. Koristi svaku priliku da se za nesto pridrzi i ustane iz klececeg polozaja. Sad je poceo i poskakivari dok se drzi za nesto, znaci sa 7 i po mjeseci. Ono sto je cini mi se preskocio je sjedenje. Moze sjediti, stabilan je, ali kao da mu se ne da. Poceo je sjediti u kolicima i to tako da se snagom ruku privukao u sjedeci polozaj. Nekad na podu kad stoji cetveronoske se prevali na guzu, sjedi ravno, ne pada, tako nekoliko sekundi i dosta mu je, vraca se u polozaj potbuske ili se pokusava ustati. Sjedenje ga uopce ne zanima.
    Vjerojatno ce prosjediti za koji dan.
    Moj je sa 7 mj u istom danu se samostalno posjeo i isti dan digao na noge oko stola.
    Propuzao sa 6mj. Zilavko.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

koksy imam i ja u okruženju takav slučaj. Majka se morala vratiti na posao kada je beba imala 4 meseca (vlasnik zanatske radione, a nije mogla priuštiti radnika), pa je svekrva bila sama sa njim. Stalno ga je nosila i nije mu dala da se okreće jer može pasti, a čim je napunio 6 meseci stavila ga je u hodalicu. Na stomaku nije voleo biti, pa ga nisu ni prisiljavali. Majka je popustljiva i neinformisana, tako da nije uspela da se izbori sa nametljivom svekrvom (ali to je već za neku drugu temu). Mali ima 15 meseci i tek sada uči sam ustati kada padne. Do pre par dana bi se samo okrenuo na leđa i ječao. Isto sam se nadala da će pedijatar reagovati, ali ništa od toga. Stvarno je to grozno videti. Moja L. sa 8 meseci od kojih zadnjih 5,5 nosi Pavlika je spretnija od njega. Ali tu se jednostavno ništa ne može. Savladaće on to sve, ali u pogrešno vreme i verujem da će biti posledica. To je kao i sa slučajevima kada majke pogrešno uvode dohranu.

Gabrielle avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pozdrav društvo, evo imam par pitanja vezano za puzanje i ostatak "aranžmana¨. Za par dana malac puni 6. mjeseci, okreće se bez problema, kad je tek počeo nije se znao vratiti na leđa, ali sve mu bolje ide. Prije otprilike tjedan dana se stao u stav na sve 4 i tako stoji i ljulja se naprijed nazad, danas je iz tog stava počeo podvlačiti nogice pod sebe, prvo obje, onda je samo jednu podvukao pa se ispruzi. Nisam očekivala sve to već sada pa me uhvatio malo nepripremljenu, možete li me možda uputiti na nekakvu literaturu o motoričkim razvojnim fazama, što ja smijem, što ne smijem? recimo nije volio nikako prije biti na trbuhu pa sam ga animirala igračkama da se okrene na trbuh, kad je skužio foru više se nije dao na leđa, odmah bi se naljutio ne želim ga požurivati ni s čim, nek on to sve kako mu paše, ali mislim (nije mi nitko konkretno rekao) pošto se rodio zaista ogroman, 5400 i 57 cm, da i on spada u neurorizičnu djecu. pa ako ima nešto na što bih posebno trebala obratiti pozornost? i još nešto, inače mi je uvijek na podu, dekicu sam mu stavila da se slobodno kreće jer ide unazad i vrti se kao kazaljke na satu (oko svoje osi?) pa ga ima posvuda, no ima problem, deka je stvarno velika ali on ode, dođe do poda i zdušno ga krene lizati. i tako svaki put! sad sam mu doskočila pa ga stavim u ogradicu (vrtić) ako ga ne mogu baš držati na oku, ali mi je žao da bude u tome, nekako mi je draže da je na podu pa nek ide kud hoće, samo da taj crni pod ne liže... ispričavam se ako je post zbrda-zdola, što da kažem, kraj radnog dana...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

samim time sto se rodio ogroman nije odmah neurorizican,kako je prosao porod?ako je bilo nekih komplikacija onda mozda....no opet,da je ista ozbiljnije ti bi za to znala jer bi mu odmah radili UVZ mozga itd....
    moja se N. isto sa cca 6mj pocela vrtit tako oko svoje osi te ici u rikverc odgurivajuci se rukama no postavljanje na sve 4 i ljuljanje tek prije 2 tjedna! onda bi ti se mogao sad i posjesti,moja se iz tog na sve 4 odgurnula u stranu i tako posjela....
    na pocetku ove teme imas super link,ako krenes proucavat vidjet ces da ima raznih teorija i tablica razvoja,ima i po 2 mj razlike za neke stvari u njima....
    po meni to sve zvuci super i nemas se zasto brinut!
    super sto ti je na podu neka tako bude i dalje a to sto lize pod,naviknut ces se!
    i moja vrlo brzo sidje sa strunjace i glanca parket a ja jos imam macku....cisti se svaki dan i to je to.....ovo ce ljeto bit zala i kamencica po ustima,pod u kuci je dobra priprema....
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 09.05.2012. at 23:14

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Mi smo napokon skinuli Pavlika (nosi ga samo noću) i sad nadoknađujemo propušteno. Navikla je na "žabica" položaj nogu i retko se diže na kolena. Još sa remenčićima je počela puziti u rikverc i posedati se, ali na neki čudan način- okrene se na stomak, osloni na nogice u tom položaju i dlanove, gurne guzu nazad, a onda raširi noge pod 180 stepeni i uspravi telo. Nekada zabaci prvo jednu nogu bočno, a onda drugu. Pre par dana je krenula i da podvlači nogu pod sebe (to je valjda pravilno?), ali od 10 dizanja jednom tako sedne, a devet puta iz špage. Pokušavam da je namamim igračkama da krene napred, ali ona iz sedećeg pređe na kolena, pa ponovo sedne ili se rotira oko svoje ose. Sad je počela da pravi trougao tako što se diže oslanjajući se na stopala i dlanove. Onda se odgurne rukama i sva srećna bupne na guzu. Inače je mnogo jaka, ali mislim da je još rano da se tako diže. Da joj branim ili je to sve ok?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Gabrielle meni to sve zvuci skroz ok. I da, lizanje poda i trpanje u usta apsolutno svake mrvice ce sad bit pod normalno. Moj ko mali psic sjedne ispod stola dok stariji jede i ceka dal ce sta past od hrane

cikla nije prerano, sve sta moze sama je ok. Brzo ce se ona snaci i shvatiti da postoji i jednostavniji nacin da se posjedne.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

I ja tako kontam- na tvrdoj i ravnoj podlozi je većinu vremena, puno vežbamo kroz igru, ne forsiram je nego podstičem, ali opet frka mi je zbog kukova. Ortopeda šta god da pitam on samo sleže ramenima i ponavlja nekoliko fraza. Nemaju baš često bebe sa plitkim kukovima tako da nemaju ni mnogo iskustva.

Gabrielle avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

oook, bar ce mi pod biti čišći no ikada bacit ću se na čitanje, hvala na hintu!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Gledate li emisiju o razvoju bebe u 1. godini? Predivna je. HRT 1.

odabrao Đelo H.: Od rođenja do prvih koraka, dokumentarni film

(NGS: SCIENCE OF BABIES)

Istražujemo fascinantne biomehaničke reference djece u prvih dvanaest mjeseci njihova života. Ako je promjena dramatična, onda je rođenje najdramatičniji događaj u ljudskom životu. Prvi udah sam po sebi je nevjerojatno kompleksno čudo. U bijeli prostor koji nalikuje maternici uvodimo kameru i stereoskopski promatramo ovojnicu novorođenčeta. Zahvaljujući računalnoj grafici i funkcionalnoj magnetskoj rezonanciji zalazimo pod nježnu ružičastu kožu da bismo vidjeli kako pluća profunkcioniraju. Slušamo srce koje brzo kuca i koje će narasti munjevitom brzinom. Gledamo kostur koji se brzo razvija i mišiće koji jačaju sa svakom, pa i najmanjom kretnjom. Vidimo stanice kako se brzo dijele, a sinapse izgrađuju i spajaju stvarajući posve novu inteligenciju. Gledamo svijet očima novorođenčeta i otkrivamo kako im se vid svakim danom postupno izoštrava.
    Od trenutka kad prvi put udahne novorođenče je usredotočeno na lica i glasove. Ono razabire oblike, boje i zvukove oko sebe i stvara pretpostavke o svojoj okolini i iskušava ih. Da, bebe su rođeni znanstvenici.
    Dan za danom, mjesec za mjesecom, djeca razvijaju svoja osjetila, ovladavaju vještinama, njihova se muskulatura razvija - a sve je usmjereno prema fantastičnom postignuću - Everestu djetinjstva - prvom koraku.

• Trajanje: 51 min.
    • Odabrao: Đelo Hadžiselimović
    • Producent: Peter Yost
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.05.2012. at 21:03

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo natko (10mj) se još samostalno ne posjeda, ne puzi i ne diže se na nogice
    vježbamo i nadamo se da će uskoro to moći
    btw. sestra mu je bila isto takva što se motorike tiče

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Iako smo navršili godinu dana i ne spadamo više ovdje,al s obzirom da smo pisali ovdje ja se javljam da moje dijete samostalno sjedi i tjedan dana već puže jako sam sretna i napisala sam to zbog mama koje imaju sličan problem da vide kako s upornim vježbanjem se ipak postigne određeni cilj. Treba puno truda i vježbe

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

super!
    tako je i naša prvorođena uz uporne vježbice samostalno prosjedila sa 10,5mj, propuzala sa 12, a prohodala sa 14mj i danas je sve ok

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •