Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: Smjernice Ministarstva zdravstva za VBAC

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
    Te statistike su postovane u info o porodu kod kuće. Danci, pojasni mi molim te, kada govoriš o indukciji poroda, pod tim podrazumevaš da porod nije spontano započeo, već je izazvan medikamentima? Tu se ne ubraja stimulacija spontano počelih kontrakcija Sintocinonom u cilju ubrzavanja porođaja?
    koliko znam, i ubrzavanje također utječe na povećanu stopu cr
    npr., rutinsko prokidanje vodenjaka nosi određeni postotak više da cijela stvar završi na cr
    ali, ionak će to danci bolje napisat... ona stvarno ima hrpu korisnih studija...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ubraja se, nego sta. sve intervencije sa sintetskim hormonima pridonose mogucnosti ponovnog cr, plus ostecenjima maternice (ruptura). kod vbac-a (uostalom i kod svakog drugog poroda) je nasigurnije ne uplitati se ni na koji nacin, ukljucujuci psihicko 'maltretiranje' rodilje
    Posljednje uređivanje od mikka : 21.05.2012. at 13:18

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cure su u pravu što se tiće činjenica, ali ovo što sam stavila iz BMJ se tiće induction (dakle izazivanje trudova/poroda farmakološkim sredstvima bez da oni sami započnu), a ne augmentation (to bi bilo drip i drugi lijekovi za ubrzavanje i poticanje).

Imaš u Rodi dobru knjigu punu linkova na studije, Birthing Normally After a Caesarean or Two, ja sam svoju nekom posudila pa ne mogu ti naći konkretne statistike za augmentation odnosno ubrzavanje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ivana, imaš i ovdje (nevezano za VBAC, osim za to što su htjeli smanjiti broj PRVIH carskih rezova u prvorotkama) iskustvo jedne kanadske bolnice u smanjenju broja CR-a, imali su veliki uspjeh ali onda "zaboravili" na to i nastavili po starom. First Births Project, Vancouver.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam pak stekla dojam da se moras izboriti za VABC, a ne se boriti da ga nemas i da ides na ponovljeni carski :/

a CRove radi zavrsetka smjene znam previse da bi bili manjina. ili poznam cudnovatu skupinu zena koja su samo slucajnost

eno, prije koji dan, prvorotka nakon sto je bila na dripu cijelu noc bez epiduralne i umirala, otvorila se do jutra 9 prstiju da bi ju onda stavili na CR jer je bio kraj smjene. i to pod opcu. zena ima traume i ne zeli nikad vise vidjeti trudnicu, a kamoli roditi opet.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danci nisi me razumjela, a i ne radim u bolnici
    napisala sam da baš imam iskustvo ubrzanja poroda na kraju smjene
    i to osobno, istina ne sa CR, nego apsolutno nepotrebnim naljeganjem na trbuh, "da se što prije završi"

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Leonisa, ja i ti ne živimo u istom dijelu zemlje, niti imamo iste poznanice, a isto iskustvo po pitanju njihovih priča s poroda.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 22.05.2012. at 10:00

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Danci nisi me razumjela, a i ne radim u bolnici
    napisala sam da baš imam iskustvo ubrzanja poroda na kraju smjene
    i to osobno, istina ne sa CR, nego apsolutno nepotrebnim naljeganjem na trbuh, "da se što prije završi"
    istovremeno smo pisale, sori nisam te dobro razumjela.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Cure su u pravu što se tiće činjenica, ali ovo što sam stavila iz BMJ se tiće induction (dakle izazivanje trudova/poroda farmakološkim sredstvima bez da oni sami započnu), a ne augmentation (to bi bilo drip i drugi lijekovi za ubrzavanje i poticanje).
    Hvala na pojašnjenju.
    Ponekad mi se čini da smo na globalnom nivou još jako daleko od evidence based medicine. Odnosno, lako je sakupiti dokaze, ali je teško napraviti tu promenu u glavi.
    Gledam samo svoj primer, pre nešto više od dve nedelje rodila sam vaginalno dečka 3600 jedino što je odstupalo od uobičajenog je bilo da je beba bila okrenuta guzom. Porođaj i oporavak super, beba odlično. Ali, da sam odabrala neko drugo porodilište to bi bio CR i to bez previše razmišljanja, čisto da budu sigurni.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

gdje si rodila?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nešto mi je ostalo u glavi nakon predavanje Ine May, a to je da izvlačenje bebe CRom nije uvijek lako obzirom na djetetov položaj. o tome primjerice nisam nikad prije razmišljala, kao CR je super i uvijek lako izvuči bebu, ali fakat nije istina, takav način poroda može biti daleko od idealnog za bebu u nekim položajima (naravno da je u nekim položajima nužno, npr poprečan stav, ne govorim o tome nego općenito da nije nužno uvijek "bolje" izači kirurški zbog određenog stava / položaja da i to izvlačenje može biti teško)

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    gdje si rodila?
    Živim u Beogradu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

drago mi je da je sve prošlo super ali je žalostno kako se fakat treba za neke stvari toliko borit.

Gabrielle avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Netko je gore pitao, pa evo ja ponavljam jer nisam uočila odgvor, dakle nakon prvog carskog ako se ide na vbac s drugim djetetom, smiju li me opet stavljati na drip i ostala čuda? Rodila sam prije 6 mjeseci, ali želim znati na vrijeme koje su mi opcije za drugo dijete. Ovo je bilo mučenje, u sub su mi stavili gel, normabel, ništa, pa u pon ujutro prvo na infuziju nečega, pa prokidanje vodenjaka, pa neka druga infuzija, spasmex, Bože sačuvaj. Nakon 12 sati tih bolova otvorila sam se samo 2 cm, odveli me na carski, opća, dijete 5400. Svaki komentar je suvišan. Ako i drugo dijete bude tako van gabarita, je li dolazi vbac u obzir?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Gabrielle, jedna forumašica je rodila VBAC dijete od 5300g; nije nemoguće ali bojim se da u našim bolnicama jako teško skoro nemoguće. No, ima stvari koje se mogu raditi u trudnoći da npr se max potrudimo da beba ne bude baš tako velika (izbjegavanje određene hrane, imati optimalno dobru prehranu, vježbanje itd).

Drugo pitanje, za drip i to sve u VBAC nije preporučljivo jer povećava mogućnost rupture maternice. Nažalost, u našim bolnicama nije rijetko da se upravo to nudi u VBAC porodima, a meni nije jasno jel oni smatraju da je povećanje mogućnost rupture lijekovima (i time povećanje mogućnost ponovnog CRa) manje opasno od čekanja da porod krene sam po sebi kad su tijelo i dijete za to spremni. Jer studije nisu dokazale da je bolje inducirat, dapače zna se da je loše inducirat, nego valda kod nas je to čekanje, štajaznam, sustavu neprihvatljivo?

Statistički su najbolji ishodi također kad prođe barem dvije godine od CR i početak sljedeće trudnoće, pa možeš i o tome razmišljati kao mougćnost kad planiraš sljedeću trudnoću.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Gabrielle prvotno napisa Vidi poruku
    ... dijete 5400...Ako i drugo dijete bude tako van gabarita, je li dolazi vbac u obzir?
    Slučajno sam naletila na tvoje pitanje. Meni je prvo dijete bilo 4600. U posljednjoj trudnoći držala sam dijetu u smislu zdrave hrane, redovita vježba i sl., i beba je imala 3500, rođena u 41. tjednu. Sigurna sam da je to zbog hrane i vježbe.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •