Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Iskoristivost kalcija iz ne-mliječnih namirnica

Datum pristupanja
    Nov 2009

Post Iskoristivost kalcija iz ne-mliječnih namirnica

Guglam, ali nikako ne mogu doći do ovih informacija.. pa, zna li ovdje netko- kolika je iskoristivost kalcija iz namirnica koji nisu samo mlijeko i jogurti.
    Mala odbija jogurte i sireve, kravlje mlijeko joj ne dajem.
    Pije rižino i zobeno mlijeko sa dodatkom kalcija, uguravam parmezan, sezam, brokulu, kelj..gdje god stignem, grickalice su nam orašasti plodoi većinu vremena.
    ali, ne znam je li to dovoljno?

Uopće ne znam kako i u kojoj količini se iskorištava kalcij koji je naknadno dodan u neku namirnicu, kao npr, taj kalcij u rižinom/zobenom mlijeku... mala ga voli piti i jako je zdravo, samo me muči taj kalcij.

Jede maslac na kruhu (ne margarin) i voli pojesti šlag, tj- tučeno slatko vrhnje. voćne jogurte ne preferira, a i ja joj ih ni ne dajem, radije napravim svoj miks voća i vulgaris jogurta, ali već duže vrijeme neće to da jede.

Kako da znam jel unosi dosta kalcija. S obzirom da najviše konzumira baš to zobeno i rižino mlijeko- zanima me kakav je taj dodani kalcij i kako se iskorištava , u kojem omjeru..
    naravno i za druge namirnice bi bilo jako dobro imati taj podatak ako netko zna..

Ono što znam- jest da šećer izvlači kalcij iz organizma, pa stoga treba jesti što manje slatkog, a pogotovo zaslađenih mlijeka, jogurta i koječega što se smatra velikim izvorom kalcija. jer onda taj šećer poništi sav taj kalcij..
    i tako to.. dajte još koje zgodne informacije o kalciju. hvala

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Iskoristivost kalcija je veća iz ne mliječnih namirnica nego iz mliječnih, plus uštediš na masnoćama. Ne bih znala postotke... Taj dodani kalcij je po meni čista kemija. Možeš joj onda slobodno i kapsule davati.

Zob ti ima samo 54mg/100g kalcija. Najviše imaju sezamove sjemenke, čak 975mg/100g. Samliješ ih u mužaru ili u mlincu za kavu i posipaš po svemu i svačemu. Bitno je da ih malo prepržiš.

Tofu ti isto ima dosta kalcija 345mg/100g, soja 277mg/100g, tako da je možda bolje sojino mlijeko. Od orašastih plodova bademi imaju najviše 248mg/100g.
    Posljednje uređivanje od Rivendell : 12.06.2012. at 20:53

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

soju izbjegavam zbog fitoestrogena, nikako to ne bih davala djeci. Za sezam znam, zato ga i dodajem gdje stignem. ali ne znam kakav je taj kalcij koji se dodaje u ta biljna mlijeka.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Nema sva soja visok postotak fitoestrogena. Prirodna ( no GMO) i ekoloska je savrseno zdrava za djecu.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Btw mlijeko i mlijecni proizvodi su puni koje kakvih antibiotika i hormona pa ih svejedno mnogi daju djeci bez straha.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja ne dajem mliječne proizvode. baš iz tog razloga. a za soju ne mogu garantirati odakle je.. soja je previše zloupotrebljavana i nemam više uopće povjerenja ni najmanje u bilo koju soju

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

mi smo slični po pitanju mlječnih proizvoda, neće jogurte, vrhnje, kiselo mlijeko, ma gotovo ništa od fermentiranih mliječnih proizvoda.
    Jedino voli burek od sira, pitu i štrudlu sa sirom (slatku i slanu, nije bitno), voli parmezan na tjestenini (on ima dosta kalcija), tučeno slatko vrhnje joj nije neki doživljaj, zaobilazi ga na kolačima. Maslac isto neće, osim ako je sastavni dio kolača.
    Ja pržim sezam, sameljem, pomiješam sa medom, pa mažem na kruh, stavljam u jutarnje kaše od žitarica. Krvna slika nam je ok.
    često naiđem na podatak da je kalcij iz mlijeka gotovo neiskoristiv, mada ga ima više nego u zelenom lisnatom povrću.
    Na vrtu imam uvijek blitve, novozelandskog špinata, salate, radiča, matovilca..., pa se filamo time.
    Soja za mene ne postoji kao prehrambena namirnica, možemo živjeti i bez nje. Pun mi je nos svega za i protiv soje, pa sam potpuno odustala od nje. Fala Bogu, za sad nije sila da ju moramo trošiti.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Evo još malo o iskoristivosti kalcija... Vitamin D3 potpomaže iskoristivosti kalcija u organizmu, dok gazirana pića "izvlače" kalcij iz organizma.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo slični po pitanju mlječnih proizvoda, neće jogurte, vrhnje, kiselo mlijeko, ma gotovo ništa od fermentiranih mliječnih proizvoda.
    Jedino voli burek od sira, pitu i štrudlu sa sirom (slatku i slanu, nije bitno), voli parmezan na tjestenini (on ima dosta kalcija), tučeno slatko vrhnje joj nije neki doživljaj, zaobilazi ga na kolačima. Maslac isto neće, osim ako je sastavni dio kolača.
    Ja pržim sezam, sameljem, pomiješam sa medom, pa mažem na kruh, stavljam u jutarnje kaše od žitarica. Krvna slika nam je ok.
    često naiđem na podatak da je kalcij iz mlijeka gotovo neiskoristiv, mada ga ima više nego u zelenom lisnatom povrću.
    Na vrtu imam uvijek blitve, novozelandskog špinata, salate, radiča, matovilca..., pa se filamo time.
    Soja za mene ne postoji kao prehrambena namirnica, možemo živjeti i bez nje. Pun mi je nos svega za i protiv soje, pa sam potpuno odustala od nje. Fala Bogu, za sad nije sila da ju moramo trošiti.
    slažemo se..

inače- ovo sa mljevenim sezamom i medom na kruhu je odlična fora. ukrast ću ti recept.. tnx

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj peg8020000 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još malo o iskoristivosti kalcija... Vitamin D3 potpomaže iskoristivosti kalcija u organizmu, dok gazirana pića "izvlače" kalcij iz organizma.
    dajem maloj riblje ulje, a gaziranom piću neće moći ni prismrditi dok si sama zaradi za isti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •