Results 1 to 41 of 41

Thread: Tava od lijevanog zeljeza

  1. #1
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default Tava od lijevanog zeljeza

    Kako se to cudo koristi?

    Imam dvije, jedna je skroz gusana, bas ono 100% zeljezo i nista vise. Druga je istog oblika, ali je izvana prevucena nekakvim porculanom (s vanjske strane), a iznutra nekakav porculanski emajl. Obje su neravne iznutra, imaju ona uzvisenja i udubljenja, stovec.

    U prvoj, skroz zeljeznoj, sto god pokusavam speci se zalijepi. U drugoj takodjer, samo malo manje.

    Upomoc?

  2. #2

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ova prva je dobra, jer navodno obogaćuje hranu željezom
    ja bi u njoj dinstala, kuhala što god mogu, a mislim da je kod pečenja važno da masnoća bude jako ugrijana, pa se tek onda doda hrana, da se manje lijepi...

    ova druga koju opisuješ, porculanska, mislim da je to jako nezdravi materijal, ima tu negdje tema o tome... moderno, praktično, ali štanga od zdravog kuhanja
    evo našla sam, pročitaj post od anchie76 http://forum.roda.hr/threads/62432-K...ko-posu%C4%91e

  3. #3

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ne znam zašto ti se lijepi. Moje iskustvo je skroz drugačije. Imam gusnati wok i izvrstan je, a mama mi ima baš tavu i što god radi ne lijepi se. Ako smijem pitati gdje si kupila tu tavu?

  4. #4
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Željezno suđe prvo treba pripremiti za upotrebu, tako što ćeš ga jako zagrijati i naliti u njega neku masnoću koja podnosi visoku temperaturu. Onomad sam čitala o tome, zagrije se jako u pećnici i namaže svinjskom mašću, pa se opet vrati u jako zagrijanu pećnicu, koja se nakon toga isključi, da se sud ohladi polako. Proguglaj, mislim da se postupak naziva "seasoning". Koliko sam shvatila, na takvom suđu se stvori nekakav mikronski sloj masnoće nakon postupka koji omogućava normalno kuhanje i održavanje bez hrđanja.
    Ja sam to uradila sa tavom koja je prethodno imala teflon, koji smo skinuli, a ispod je bio čelik koji istovremeno nije bio inox.
    Nakon toga sam u njoj pravila klopu najnormalnije, ali je nisam prala deterdžentom, nego samo ključalom vodom, kao što je i pisalo u tim uputama za željezno suđe. Čim opereš deterdžentom, moraš je ponovo "mastiti" u rerni.

  5. #5
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Isprobala sam to mascenje (a onda i pranje sa i bez pjene) na ovoj skroz zeljeznoj i nisam postigla ama bas nista. Ta je tava zaboravljena u kredencu kod svekrve do daljnjeg jer nemam pojma sto bih s njom. SVO jelo koje sam na njoj probala napraviti (meso raznih vrsta, riba, povrce) zavrsilo je zalijepljeno do te mjere da uopce nije bilo jestivo - morala sam ga doslovno ostrugati s dna i onda smo kao jeli nekakve mrvice s povrsine koje nisu bile kremirane i ostre.

    Ova druga nije klasicna keramika o kojoj se pisalo, vec nekakav emajl koji ne bi trebao otpustati nista stetno. No i da otpusta, u ovom trenutku me to ne brine, zelim samo skuziti kako se to posudje koristi.

    Obje su kupljene u Americi i obje su od poznatih, dobrih proizvodjaca.

    Skroz gusnata je Calphalon: http://img1.targetimg1.com/wcsstore/...2/10429203.jpg

    A ova druga je Cuisinart: http://images.hayneedle.com/mgen/master:CUI513.jpg

  6. #6
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    to ti je grill tava. imam ju i ja. kad sam ju kupila mislila sam da ću raditi hrpu stvari u tome. a na kraju najčešće pržim u staroj inox tavi
    zato što mi se u ovoj grill tavi kao što i sam kažeš sve zalijepi, jako ju je teško očistiti...ipak volim popržiti pileće filete u njoj jer mi imaju one lijepe šare
    dobra je i za grill povrće, valjda se samo poprži (to nisam radila)

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Grill tava, da...

    Meni su se nepovratno zalijepili samo odresci od palente.

    Mi ju bas ne koristimo cesto ali u njoj przim odreske od patlidzana i tikvica, pileci file i pljeskavice.

    Tips & tricks: to cudo se dugo grije, ali treba pustiti da se zagrije prije nego nešto frknes unutra.

    Meso (ni povrce) ne smije biti mokro ni vlazno, jer ce se inace zalijepiti. Osusi ga papirnatim rucnikom, pa uvaljaj u brasno i istresi visak da ti se ne pali na tavi. Kod mene funkcionira prilicno dobro. Sretno!

  8. #8
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Kakvo sad brasno? :/

    Probala sam susiti, no ni to mi nije pomoglo. No ako moram valjati u brasno da bi se peklo, onda mi se cini da cu pokloniti tave u dobre ruke. Ili lose ruke. Svejedno.

  9. #9
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    ma ne moraš u bršno valjat.
    Nikako mi nije jasno zašto ti se ljepi, meni se ništa ne ljepi.
    Dobro ugri tavu i probaj mrvicu masnoće stavit, doslovce mrvicu ili kapljicu ako pečeš nešto nemasno(pileći file, povrće i sl)
    Mi volimo na toj tavi peći svinjski vrat, bude skoro ko s roštilja.

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Kakvo sad brasno? :/

    Probala sam susiti, no ni to mi nije pomoglo. No ako moram valjati u brasno da bi se peklo, onda mi se cini da cu pokloniti tave u dobre ruke. Ili lose ruke. Svejedno.
    To se tak radilo u vrijeme prije teflona, kad su tave bile od emajla pa je brasno sluzilo da se pokupi suvisna vlaga. Ne moras valjati u brasno, ja to ne radim osim ako imam neku "ljepljivu" tavu pri ruci (imam cijelu zbirku starog sudja u vikendici + iskustvo iz mladosti kako se to radilo).

    Probaj ti samo dobro ugrijati tavu, to bi trebalo sve rijesiti.

  11. #11
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Sta znaci dobro? S onom prvom, bez emajla, sam isla dok nije pocrvenila, skoro. I opet pfffffft. Zalijepljeno.
    To na indukciji. Nju nisam probala na staklokeramici jer me frka da ne ogrebem plocu (jel me bezveze frka?).

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    gdi kupiti dobru grill tavu i na kaj paziti?

  13. #13
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    E to se i ja pitam.
    Imam jednu od gusa kupljenu pred puno godina u Italiji i super mi je. Ali sam, uzela manju... a sad bi veću. Ili još jednu manju.
    Pratim.

  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    a jel na otoku ima takvih čuda, si ti uopće na otoku?

  15. #15
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    vidla jednu danas u Mercatoru 28x28 80, 00 kn, neka marke Ambijent rade talijani za mercator, kolka je ta dobra

  16. #16
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a jel na otoku ima takvih čuda, si ti uopće na otoku?
    Ma nisam...
    Smjehuljica je zakurila na jutro polaska, pa smo umjesto prema aerodromu krenuli prema doktorici. Idemo 30.07. a u utorak letimo u Pulu za utjehu.
    Na otoku toga ziher ima...nema tamo što nema. Outlet s kućanskim aparatima i điđama za kuću. Villeroy Boch suđe za siću... ma svega... samo treba donijeti.

  17. #17
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    a bili ti bilo teško donijeti koju ak je za siću, ak ti tam neko kaže da je ta ok i većih dimenzija, ova iz mercatora po dimenzijama je sasvim ok.

  18. #18
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Sori, ali nema šanse. To je teško, a na avionu postoji ograničenje težine prtljage... Uvijek sam na granici dozvoljene težine.
    Ne bi je ni sebi nosila.

    Možda moja rečenica iz zadnjeg posta nije bila dovoljno cinična.

  19. #19
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post

    Možda moja rečenica iz zadnjeg posta nije bila dovoljno cinična.
    Pa imate aerodrom.

  20. #20
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Nisam uspjela urediti poruku.
    Meni se isto u željeznoj tavi prima, ali ja se ne mogu pomiriti sa time da tavu perem bez deterđenta.
    Bez obzira koliko masnoće stavila, prima se.

  21. #21
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Pa imate aerodrom.
    Ne razumijem što želiš reći.

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    koja bi onda tude bila ok, ima li tko ovu iz mercatora.

  23. #23
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Na otoku toga ziher ima...nema tamo što nema. Outlet s kućanskim aparatima i điđama za kuću. Villeroy Boch suđe za siću... ma svega... samo treba donijeti.
    Aerodrom je išao na ovaj sarkazam. Skužila sam da na otoku imate aerodrom, pa sam mislila barem nešto. Sory ako sam pogriješila.

  24. #24
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Aha... ali nisi skužila da otok je Velika Britanija!

  25. #25
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Aha... ali nisi skužila da otok je Velika Britanija!
    Blago tebi, ja bi tammmmmmmmmmmmmmmm.

  26. #26
    mirjana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    997

    Default

    i ja sam imala problema sa željeznom grill tavom, uvijek mi se sve zalijepilo, mučila bi se sa struganjem i ponovnim pripremama za upotrebu

    bila je dovoljno zagrijana, meso bi sušilana papirnatim ručnicima- ali ništa
    jednom sam pekla ribu, ne želim s ni prisjećati tog užasa

    nakon stajanja bi imala neku čudnu boju, kao da probija hrđa, a mastila sam je i pripremala sve po uputama

    s druge strane, svekrvi sam kupila identičnu tavu, i njoj je sve uvijek super uspijevalo




    i onda sam ove godine jedno nedjeljno popodne ostala bez kapi ulja, samo sa teglicom svinjske masti u frižideru

    i dogodilo se nešto nevjerojatno: ništa se nije zalijepilo, tavu sam oprala samo sa vrućom vodom, namazala poslije sa mrvicom masti i za tjedan dana me dočekala tava jednako crna kakvu sam je spremila

    sad me baš zanima kakvo to ulje koristimo

    uglavnom, vi koji imate problema sa željeznim tavama, probajte staviti malo svinjske masti, od kad je ovu moju tavu mast dobro konzervirala, nemam više nikakvih problema - sad mogu staviti i trunku ulja (kad se stvorio taj dobar zaštitni sloj)

    (treba li reći da svekrva od početka koristi svinjsku mast?)

  27. #27
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Trebam li reci da nemam svinjsku mast?

  28. #28
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Kak nema!?
    Ja mislila tamo svega ima. A ono osnovnih stvari nema.

  29. #29
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Ima nesto bijelo, snowcap nesto... kakti mast. Ali mislim da to mozebitno uopce nije vidjelo zivotinju.

  30. #30
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Uf, samo da nije ono sranye "bez kalorija" :brrr:

  31. #31
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    ja pečem na maslinovom malo ulja, radi majmanjeg , kupoila onu iz mercatora i za sad služi.
    Last edited by jelena.O; 18.07.2012 at 08:51.

  32. #32
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Nije od željeza, ali mi se čini odlična. Ima li tko?
    http://www.delimano.hr/delimano_tave...rill_tava.html

  33. #33
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    nije ni moja od željeza,
    ovo slično tvojem delimano imam ali bez rebra

  34. #34

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Osijek
    Posts
    33

    Default

    ja se vec par dana bavim mislju kakvu tavu kupiti...
    treba mi jedna klasicna (28-32cm) i jedna grill tava. da li uzeti od nehrdjajuceg celika, gusanu, keramicku, teflonsku, nesto peto, sesto...?

    sto ekipa preporuca?
    Last edited by grga; 24.07.2012 at 06:56.

  35. #35
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    jel netko zna gdje ima za kupiti ta gusana tava?

  36. #36
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    Dečki uništili tavu
    Tražim preporuke za neku 26-28 cm što brže površine za pečenje. Imam drugih tava koje imaju svoju namjenu,ova bi trebala biti za klinca

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Dečki uništili tavu
    Tražim preporuke za neku 26-28 cm što brže površine za pečenje. Imam drugih tava koje imaju svoju namjenu,ova bi trebala biti za klinca
    Od lijevanog željeza illi bilo kakva?

  38. #38
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    Ta zadnja je bila tafel

  39. #39
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Tognana, Spar
    Ali ta nije od lijevanog željeza.

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja bi sebi nabavila tavu od lijevanog željeza. Imam samo grill tavu takvu i nije brza, treba dugo sa se ugrije, ali to je očekivano.
    Uzela bih neku običnu, npr ovakvu https://bazzar.hr/p/DE4KV5J-lamart-t...zeljeza-lt1070 ali treba to probati u ruci. Gus tave su teške. Ne znam je li to dobar izbor ako kupuješ za sina. Uzmi neku standardnu s vulkanskim kamenom.

  41. #41
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja bi sebi nabavila tavu od lijevanog željeza. Imam samo grill tavu takvu i nije brza, treba dugo sa se ugrije, ali to je očekivano.
    Uzela bih neku običnu, npr ovakvu https://bazzar.hr/p/DE4KV5J-lamart-t...zeljeza-lt1070 ali treba to probati u ruci. Gus tave su teške. Ne znam je li to dobar izbor ako kupuješ za sina. Uzmi neku standardnu s vulkanskim kamenom.
    Sa teškim tavama treba paziti ako je kuhalište stakleno.
    Ja recimo na indukciji izbjegavam jako teške, na plinu mi je svejedno.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •