Ja isticem samo ono sto vec stoji na svim lijekovima a to su "nezeljena dejstva" koja su nerijetko opasnija ili recimo "stetnija" od same bolesti protiv koje se koriste. Ja takodjer svoju djecu vakcinisem ali ne sa svim i svacim nego sa onim sto putem resersiranja i savjetovanja ocijenim kao neophodno.

Ako vakcine protiv recimo ospica, tj. Herpes zoster virusa, ne djeluju cesto zato sto je ovaj virus sklon mutacijama (mada mislim da je ovaj virus prilicno stabilan) zasto onda oni koji prebole ospice, sa ili bez vakcine, sticu dozivotni imunitet protiv ospica, cak i protiv eventualno "mutiranih" virusa? Pitanje se ne odnosi na influenca-virus ili druge viruse sklone pandemijama ili cestim mutacijama.

Pazite, opet naglasavam, ne zelim nikoga da odvratim ili navratim na vakcinisanje, jednostavno bih volio zbog sve nase djece da se medjusobno savjetujemo, bez potrebe da neko dokazuje svoju retoricku ili naucnu nadmoc nad ostalima. U tom smislu je i postavljeno pitanje.

Citiraj sandi prvotno napisa Vidi poruku
Ibrahime, buduci da iz tvojih rijeci mogu iscitati da konstantno trazis "nezeljena dejstva" odnosno opravdanje zasto ne cijepiti svoje dijete ili djecu, ti lijepo nemoj cijepiti i gotova prica. Moja su djeca pocijepljena svim cjepivima iz kalendara plus dodatna (rotarix, prevenar, pneumo). Obojevanja cijepljenih se javljaju zato sto ih je napao drugi soj virusa ili bakterije, a ne onaj protiv kojeg su se cijepili.