Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 176

Tema: javni sektor

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Ukidanje ovakvih prava je totalna glupost i daleko od svih normi razvijenih europskih zemalja (kojima želimo težiti). Ja bih uvodila lakše zapošljavanje i prekidanje radnog odnosa u javnom sektoru kako bi mogli mijenjati ljude koji ne rade ljudima koji rade i uvela drakonske kazne za nepotizam. Prava su u redu, po meni su i kolektivni ugovori u redu. Ako nema para (i ako se obavežu da će gospoda na vlasti tražiti tko ih je ukrao i pokušati ih vratiti- jer nisu pare nestale zbog kolektivnih ugovora već zbog lopovluka), ok, mogu se prava iz kolektivnih ugovora zamrznuti na neko vrijeme - iz solidarnosti i da se nabave sredstva za pokretanje proizvodnje, ali nema nikakvog opravdanja ukidanje radničkih prava.
    Privatni sektor tek treba doći do nivoa pristojnih radnih uvjeta (naravno kako koji poslodavci), grozno je kad vidimo da ljudi nemaju slobodne dane, da im se na plaćaju silni prekovremeni sati, da ih otpuste zbog porodiljnog i sl. To je civilizacijski korak unatrag.
    svaka ti je na mjestu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gledajte cure,
    za političare i poduzetnike koji plivaju u novcu svi mi koji živimo od svog rada i ne znamo što nam nosi sutra,mi smo za niih obično smeće koje se nije znalo bolje snaći u životu. Vjerujte mi na riječ.
    Tužno mi je i žalosno što se mi međusobno glođemo i brojimo jedni drugima prava koja ostvarujemo i ne ostvarujemo, a koja su nam kakti zagarantirana zakonom.
    Počne se pričati o tisućama viška na HŽ-u a onda kupljeni novinarček slika norveške turiste koji spavaju na kolodvoru jer međunarodni vlak kasni sat vremena. Halooo!!! I onda se javnost nabrije protiv tog HŽ-a. A najmanje je kašnjenje vlaka kriv prometnik ili skretničar. Na ovom topiku mi je slična atmosfera.
    A plače mi se kad vidim tko nas uistinu vodi - ljudi bez srca i duše koji mirne duše gledaju radnike koji prosvjeduju, među njima muškarci koji plaču jer nemaju što djetetu dati jesti...a kako se samo lijepo znaju predstaviti....

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to je razina koja mene najviše smeta,
    što ispada da će moja šugava božićnica spasiti državni proračun, ako mi je ne daju,
    a s druge strane su ogolili, oderali i isisali sve što su mogli do sada, svi po redu,
    a ovo što mi dobijemo ili ne dobijemo je ionako samo kap u moru u svemu tome.
    ali ne diže se hajka po medijima protiv političara, nego protiv državnih službenika :/

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Gledajte cure,
    za političare i poduzetnike koji plivaju u novcu svi mi koji živimo od svog rada i ne znamo što nam nosi sutra,mi smo za niih obično smeće koje se nije znalo bolje snaći u životu. Vjerujte mi na riječ.
    Tužno mi je i žalosno što se mi međusobno glođemo i brojimo jedni drugima prava koja ostvarujemo i ne ostvarujemo, a koja su nam kakti zagarantirana zakonom.
    Počne se pričati o tisućama viška na HŽ-u a onda kupljeni novinarček slika norveške turiste koji spavaju na kolodvoru jer međunarodni vlak kasni sat vremena. Halooo!!! I onda se javnost nabrije protiv tog HŽ-a. A najmanje je kašnjenje vlaka kriv prometnik ili skretničar. Na ovom topiku mi je slična atmosfera.
    A plače mi se kad vidim tko nas uistinu vodi - ljudi bez srca i duše koji mirne duše gledaju radnike koji prosvjeduju, među njima muškarci koji plaču jer nemaju što djetetu dati jesti...a kako se samo lijepo znaju predstaviti....
    Slažem se. Isto je tako nakon što naš sindikat nije potpisao sporazum u Jutarnjem izašao tekst sa velikim natpisom: Na Zrću partijaju profesorice i medicinske sestre.Moš si mislit! I tako ljude zavaravaju i rade jaz između privatnog i javnog sektora. Zavadi , pa vladaj!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    to je razina koja mene najviše smeta,
    što ispada da će moja šugava božićnica spasiti državni proračun, ako mi je ne daju,
    a s druge strane su ogolili, oderali i isisali sve što su mogli do sada, svi po redu,
    a ovo što mi dobijemo ili ne dobijemo je ionako samo kap u moru u svemu tome.
    ali ne diže se hajka po medijima protiv političara, nego protiv državnih službenika :/
    A ne razmišlja nitko da će tvoja šugava božićnica ili regres povećati platežno sposobnu potražnju koja je konkretni ekonomski pojam. I da će potrošnja koju ćeš njome ostvariti stvoriti poticaj novoj proizvodnji i tako se privredna mašina zahuktava i kreće. Ne, čini se da im je EU zadala da trebaju sve uništiti.

Što ne krenu na porez na bogate, uistinu bogate. One koji imaju velike svote po strani. Jer ako uzmeš sirotinji smanjio si potrošnju a time i potrebnu proizvodnju. Ako uzmeš bogatima, smanjio si štednju, mrtvi kapital.
    Ja ne znam koji je uopće dugoročni cilj ljudima koji nas vode. Bojim se da ne znaju niti oni.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj školica prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se. Isto je tako nakon što naš sindikat nije potpisao sporazum u Jutarnjem izašao tekst sa velikim natpisom: Na Zrću partijaju profesorice i medicinske sestre.Moš si mislit! I tako ljude zavaravaju i rade jaz između privatnog i javnog sektora. Zavadi , pa vladaj!
    Kojim je zakonom zabranjeno da se mlade profesorice i medicinske sestre zabavljaju kako hoće?

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Što ne krenu na porez na bogate, uistinu bogate.
    Koje to bogate, uistinu bogate? Gdje su?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Jel se ti šališ ili? Nikad nisi čula za privatizaciju od devedesetih...koja je još uvijek u tijeku? Nisi čula za zvučne tvrtke koje su vlasnici kupili za 1 kunu, održavali proizvodnju a radnike nisu plaćali? Misliš da su bili nesposobni?

Mislim ipak da si se šalila ili radiš za njihove službe...bolje da šutim...

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ne, ne šalim se..nego ne kužim sada da li pričaš o procesuiranju kriminala koji se dogodio i jos se dogada ili o čemu? Kakvom oporezivanju? Jedno s drugim meni veze nema

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    što gdje su?
    svi znamo gdje su
    trenutno po privatnim jahtama, ne zamaraju se ko mi jel apartman 50 ili 150 eura
    ne zamaraju se hoće naći na razmjeni koji udžbenik pa da uštede za 2 kg mesa
    i ovo nije napad na imućne, one imućne koji su stekli isključivo svojim trudom, pameću
    ovo je slika onih koji su nas opljačkali i nikom ništa
    pojeo vuk magare

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni je to u rangu s onim: povecanje proizvodnje, povecanje izvoza.. Mislim sve pet..ali kako do toga doći?

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ah da..vi svi pricate o krimosima..meni je to za zatvor a ne oporezivanje

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

realni sektor je na koljenima, u svakom pogledu
    i zapravo sva borba u ovom trenutku mora biti inicirana, vodjena i izvojevana upravo od strane javnog sektora. ono, zanemarite vlastite interese i krenite u strajk za prava u realnom sektoru, a ne za svoje KU... rijetkim zaposlenima koji uopce primaju placu (na vrijeme ili uopce) u realnom sektoru vec dugo nije ugodno citati o 3-4 tjedna godisnjih odmora, regresima, bozicnicima, cipelarinama i kompletnom porodiljnom dopustu. i zato vas 'napadaju'.

a iz njihove perspektive to nije napad nego se ne mogu nacuditi kako nedovoljno cijenite placu koja vam je redovna, te sve druge pogodnosti koje imate. to ne znaci da oni misle da ljudi u javnom sektoru ne rade ili ne rade dovoljno, to samo znaci da se onima iz realnog sektora cini da vi jos uvijek pojma nemate o tome sto je kriza.

zato bi ta borba u najmanju ruku trebala biti zajednicka, a bas javni sektor bi trebao deklarativno i na svaki drugi nacin podrzavati realni.

znate, kad jednom prava u realnom sektoru budu garantirana i provodiva - vasa u javnom idu automatizmom. nakaradna i neodrziva je situacija u kojoj oni koji trose iz proracuna imaju veca prava i vecu prosjecnu placu od onih koji pune proracun. to nije nepostivanje vaseg rada, to je matematika.

kad javnom sektoru prestanu isplate placa i kad se obustavi isplata mirovina onda ce ovaj tekst biti u potpunosti jasan svima. do tada moze mjestimicno izazivati mucninu, ljutnju i nerazumijevanja. isprika zbog toga.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kojim je zakonom zabranjeno da se mlade profesorice i medicinske sestre zabavljaju kako hoće?
    Naravno da nije zabranjeno, al stavit kilometarski naslov u novine da se profesorice i medicinske sestre zabavljaju na Zrću je stavljeno s namjerom. Kao, ne suosjećamo s drugima, para imamo, godišnjeg još više pa možemo cijelo ljeto bit na Zrću. Zašto nije napisao bankarske službenice partijaju na Zrću ( imaju veću plaću)ili netko drugi, već baš profesori i medicinsko osoblje. Puno ljudi ne čita kritički novine, uzima stvari zdravo za gotovo i evo ti jala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj školica prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da nije zabranjeno, al stavit kilometarski naslov u novine da se profesorice i medicinske sestre zabavljaju na Zrću je stavljeno s namjerom. Kao, ne suosjećamo s drugima, para imamo, godišnjeg još više pa možemo cijelo ljeto bit na Zrću. Zašto nije napisao bankarske službenice partijaju na Zrću ( imaju veću plaću)ili netko drugi, već baš profesori i medicinsko osoblje. Puno ljudi ne čita kritički novine, uzima stvari zdravo za gotovo i evo ti jala.
    Baš zbog ovog i ono malo što čitam novine čitam s debelom rezervom. I uglavnom ih ne čitam.

A postoji ona uzrečica da ljudi misle ono što u novinama piše. I to je točno. Još više misle ono što je bilo na tv-u.

A vijesti u dotičnima su izdirigirane, stavljaju se fatalni naslovi, katastrofične priče koje manipuliraju našim osjećajima i to mi miriše na snažnu mašineriju koja nekom dobro služi. I nije mi draga.

Uperi se svjetlo pozornice na nebitno da bi se bitno moglo smuljat i neki imali koristi.
    Tužno i žalosno.

Vezano za profesore. Evo, preko 2 godine čekam posao u željenoj profesorskoj struci, gubim godine raduckajući na zamjenama po 2 dana/tjedna mjesečno(prosječno) jer ako odem radit u drugi sektor neću se ni vratit nikad nastavi.
    I tako čekam, a sretna bih bila sa pola satnice u dvije škole, adekvatno tome radni dan prilagođen rasporedu kakav me dopadne, u školama u kojima me dopadne, znači, vjerojatno neće u susjednom kvartu nego seocu sat vremena vožnje. I da, radit ću manje sati pred djecom, al ću se pripremat za nastsvu, ne možete vjerovat, al da bi bili profesor i da bi prenijeli svoje znanje, treba se pripremit, složit nastavni sat, ispunit papirologiju. A to mogu napravit i u svom domu u 10 navečer i u 5 ujutro. To je sloboda vlastite odluke. U školi je nezgodno jer ne dobijem ni stol, a kamoli prostor za pripremu.
    Al nije prosvjeta jedino zanimanje gdje se posao dijelom odrađuje u toplini/hladnoći doma svog. To rade i knjigovođe, prevoditelji i brojni drugi. Al eto, profesore svi nekako vide, pred očima su im.

A ja baš nekako mislim, najlakše je vidit da je kod susjeda trava zelenija. Teta u dućanu pozdravi, od 18 ima prihode, nije se tresla za ocjenu ni u školi ni na faksu, nije se puno ni mučila, ujutro dođe, zaprimi robu, proda i prst u uvo. Je, odradi i svece i petke, al može mozak na pašu....Mogu i tako razmišljat, al nije mi nekako fer. Sjetim se da tegle robu, tešku i pretešku, da rade s ljudima, da im šef je kakav se potrefi, da ne smiju sjest (brojne), da ne moggu na bolovanje, porodiljni, da im produžuju ugovor svako 30 DANA....

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sve je to povezano, kako nije
    da nas nisu toliko opljačkali sumnjam da bi prava iz ku ikad bila problem

sad treba uzeti sve što se može ne bi li ikako isplivali
    samo što meni ni ova vlada nije baš vjerodostojna
    nisam vidjela da su sebi išta skresali kao svjetli primjer za kojim bi se narod trebao povesti

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moz si mislit kak je privatni sektor 2003 podupirao javni, taman diplomirala, na snazi zabrana zaposljavanja, volontirala godinu dana, u to vrijeme na Rudjeru ljudi volontirali po par godina (rijetki su bili sretnici koje su zaposljavali na mjesta tehnicara ili im davali neke pare s projekta), kad su me konacno zaposlili imala sam uvjerljivo najmanju placu medju kolegama, suprug koji je jedva zavrsio visu zaradjivao je 30% vise. Godinama sam se budila u 5 ujutro kako bi prije posla spremala ispite na postdiplomskom. I sada kao doktor nauka zaradjujem jedva 1000 eura mjesecno.

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    realni sektor je na koljenima, u svakom pogledu
    i zapravo sva borba u ovom trenutku mora biti inicirana, vodjena i izvojevana upravo od strane javnog sektora. ono, zanemarite vlastite interese i krenite u strajk za prava u realnom sektoru, a ne za svoje KU... rijetkim zaposlenima koji uopce primaju placu (na vrijeme ili uopce) u realnom sektoru vec dugo nije ugodno citati o 3-4 tjedna godisnjih odmora, regresima, bozicnicima, cipelarinama i kompletnom porodiljnom dopustu. i zato vas 'napadaju'.

a iz njihove perspektive to nije napad nego se ne mogu nacuditi kako nedovoljno cijenite placu koja vam je redovna, te sve druge pogodnosti koje imate. to ne znaci da oni misle da ljudi u javnom sektoru ne rade ili ne rade dovoljno, to samo znaci da se onima iz realnog sektora cini da vi jos uvijek pojma nemate o tome sto je kriza.

zato bi ta borba u najmanju ruku trebala biti zajednicka, a bas javni sektor bi trebao deklarativno i na svaki drugi nacin podrzavati realni.

znate, kad jednom prava u realnom sektoru budu garantirana i provodiva - vasa u javnom idu automatizmom. nakaradna i neodrziva je situacija u kojoj oni koji trose iz proracuna imaju veca prava i vecu prosjecnu placu od onih koji pune proracun. to nije nepostivanje vaseg rada, to je matematika.

kad javnom sektoru prestanu isplate placa i kad se obustavi isplata mirovina onda ce ovaj tekst biti u potpunosti jasan svima. do tada moze mjestimicno izazivati mucninu, ljutnju i nerazumijevanja. isprika zbog toga.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ok, radnici u javnim službama, podržavate li nepotpisivanje sporazuma od strane 4 sindikata?
    Ja sam recimo užasnuta mogućim ukidanjem kolektivnog ugovora.
    Kakva će mi plaća biti? Koliko manja? Prijevoz?
    Mislim, osobno pristajem na micanje božićnica i regresa. Bez toga mogu.
    Bez onoga što dolazi svaki mjesec ne mogu.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cubana iskreno ne znam. Po meni je probelm sto nigdje nije jasno napisano sta se dobija/gubi jednom ili drugom opcijom.
    sto tocno znaci da su drzavnim smanjili nakanadu za prijevoz na 75% postojece naknade? ovo pitam u slucaju npr. godisnje karte ZET-a ili HŽ-a?
    sto je s darom za djecu, svi pisu o bozicnici, ali mene i ovo zanima, jer stim novcima moja djeca dobiju svoj poklon ispod bora.
    sto je na kraju stim % na staz, da li ce ga ukinuti u potpunosti ili ce ga samnjiti na 0.3%?
    uglavnom puno pitanja ja osobno imam, a bozicnica i regres su stvari s kojim se mirim bez problema. vise me zanimaju posaljedice koje niko ne pise/ ne prica.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, radnici u javnim službama, podržavate li nepotpisivanje sporazuma od strane 4 sindikata?
    nije da me veseli ukidanje regresa i božićnica, ali jeza me hvata od ideje da mi srežu plaću- liječnica sam na specijalizaciji i sad mi je plaća božesačuvaj...a ako ju srežu 10posto...očaj

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj sandi prvotno napisa Vidi poruku
    moz si mislit kak je privatni sektor 2003 podupirao javni, taman diplomirala, na snazi zabrana zaposljavanja, volontirala godinu dana, u to vrijeme na Rudjeru ljudi volontirali po par godina (rijetki su bili sretnici koje su zaposljavali na mjesta tehnicara ili im davali neke pare s projekta), kad su me konacno zaposlili imala sam uvjerljivo najmanju placu medju kolegama, suprug koji je jedva zavrsio visu zaradjivao je 30% vise. Godinama sam se budila u 5 ujutro kako bi prije posla spremala ispite na postdiplomskom. I sada kao doktor nauka zaradjujem jedva 1000 eura mjesecno.
    ne razumijem tezu da realni sektor nije podrzavao javni? po defaultu ga podrzava, da ne kazem odrzava. cak i onaj novac koji javni sektor uplacuje kao davanja (pojednostavljeno - sam sebi) - je usvari netko, negdje, u nekom realnom sektoru zaradio i stvorio. i iza tog novca stoji neki proizvod sa vrijednosti. u nasem slucaju plasljivo je da je takvog novca jako malo, vise ziviomo na proizvodnji onih od kojih uzimamo kredite koje plasiramo u potrosnju, a ne proizvodnju. zato cemo propasti.

inace, nemam puno manje obrazovanja od tebe ali eto ni uz trogodisnje volontiranje na 2 fakasa nisam nikad uspjela docekati radno mjesto upravo radi te zabrane zaposljavanja (samo 10 godina ranije) i davno sam napustila struku i otisla managerirati medju piranje i morske pse. voljela bih da nisam morala.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne podržavam, ako se radi samo o božićnici i regresu ne.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja sam se davno pomirila s tim da nema bozicnice, regresa, dara za dijete... ali me ovaj prijevoz jako muci...
    putujem svaki dan autom na posao jer bi mi zet-om trebalo preko sat i pol a autom sam za 20min (sto je velika razlika ako moram ici po dijete u jaslice, ostavljat ga ujutro i slicno)
    mjesecno trosim oko 800kn na benzin (samo redovita nastava, bez da moram dolaziti dva puta dnevno zbog sjednice, probe sa zborom i slicno)
    do sada sam dakle sama financirala preko pola svojeg prijevoza do posla, a ako mi smanje naknadu bit ce jos gore
    800kn je manji kredit... nije mi to bas svejedno, nimalo...
    na taj dio ne bi pristala nikako jer mi nije jasno zasto bi ja morala kupiti zet-ovu kartu da bi dobila sav novac za prijevoz??? kad ionako svi koji rade u zg (i stanuju u zg) dobiju za gradski prijevoz, ne kuzim kako bi ja konkretno tu mogla muljati...to mi smrdi na nekakvo podilazenje zet-u jer su se oni svojedobno pokusavali dogovoriti s ministarstvom da ne isplacuju djelatnicima novce nego da si moraju kupiti kartu... koji s***
    i to pod izlikom da se uvodi reda u naknadu za prijevoz jer neki ljudi varaju... pa onda sredite te koji varaju a pustite nas smrtnike na miru!!!
    na to sam jako ljuta

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam se davno pomirila s tim da nema bozicnice, regresa, dara za dijete... ali me ovaj prijevoz jako muci...
    putujem svaki dan autom na posao jer bi mi zet-om trebalo preko sat i pol a autom sam za 20min (sto je velika razlika ako moram ici po dijete u jaslice, ostavljat ga ujutro i slicno)
    mjesecno trosim oko 800kn na benzin (samo redovita nastava, bez da moram dolaziti dva puta dnevno zbog sjednice, probe sa zborom i slicno)
    do sada sam dakle sama financirala preko pola svojeg prijevoza do posla, a ako mi smanje naknadu bit ce jos gore
    800kn je manji kredit... nije mi to bas svejedno, nimalo...
    na taj dio ne bi pristala nikako jer mi nije jasno zasto bi ja morala kupiti zet-ovu kartu da bi dobila sav novac za prijevoz??? kad ionako svi koji rade u zg (i stanuju u zg) dobiju za gradski prijevoz, ne kuzim kako bi ja konkretno tu mogla muljati...to mi smrdi na nekakvo podilazenje zet-u jer su se oni svojedobno pokusavali dogovoriti s ministarstvom da ne isplacuju djelatnicima novce nego da si moraju kupiti kartu... koji s***
    i to pod izlikom da se uvodi reda u naknadu za prijevoz jer neki ljudi varaju... pa onda sredite te koji varaju a pustite nas smrtnike na miru!!!
    na to sam jako ljuta

upravo tako i ja razmišljam i to me jako ljuti. stalno govorim kako se tu radi o podilaženju javnim prijevoznicima. dakle kolegica koja na posao putuje autobusom će dobivati 100% cijenu karte, a mi koji idemo autom 75% cijene karte. neka mi netko objasni o kakvom se tu uvođenju reda radi? čisti bezobrazluk i nepravda. ako nema novca neka svima smanje na recimo 85%, a ne ovako. što koga briga hoću li ja te novce dati benzinskoj ili smrdljivom panturistu.
    kao i kada su htjeli jubilarne nagrade ukinuti svima osim onima iznad 30 godina staža. odmah sam pomislila pa što onda svima ne prepolovite nego ovako neki gube sve, a drugima super pa kako te opali. cijelo sam vrijeme imala dojam da umjesto racionalnog planiranja bacaju grah pa kako kome padne. ajde ovi zadnji dogovori se bliže razumnijim rješenjima.

jedino me smeta što ovi sada ne potpisuju. to ih je karamarko navrbovao. uvijek mi je bilo krivo što ne diraju HAC, HŽ, HRT, HEP, e oni tek imaju suludih povlastica. vi mislite da su božićnica, regres i porodiljni nekakve privilegije. eeeee pa da vidite samo kako se u ovim firmama koji su glavni gubitaši troši lova na svakakve sportske i rekreativne izlete, o razbacivanju lovom u HRT-u da ni ne pričam, a i to svi plaćamo.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

no sada kreću čistke i u tim poduzećima, e kad bi još sebi ukinuli barem nešto od svojih privilegija onda se zaista ne bi ništa žalila. no uvijek samo i prvo po nama

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    jedino me smeta što ovi sada ne potpisuju. to ih je karamarko navrbovao. uvijek mi je bilo krivo što ne diraju HAC, HŽ, HRT, HEP, e oni tek imaju suludih povlastica. vi mislite da su božićnica, regres i porodiljni nekakve privilegije. eeeee pa da vidite samo kako se u ovim firmama koji su glavni gubitaši troši lova na svakakve sportske i rekreativne izlete, o razbacivanju lovom u HRT-u da ni ne pričam, a i to svi plaćamo.
    ovo mene najvise smeta i ljuti i ne kuzim kako su doticne firme zasticene
    sve redom gubitasi a povlastica mali milijun

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam shvatila da se ne plaća prijevoz za one do 2 km, od 2-50km 100% uz predočenje nekakvog računa (valjda sa benzinske??) a od 50-100km 50%

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo kako je to izmedju drzavnih i vlade:
    Pregovori zbog prijevoza
    Besparica se pokazala kao prilika za pospremanje nereda u isplati naknade za prijevoz. Svima koji žive u krugu od dva kilometra od posla, naknada se ukida. Iznimka su osobe s više od 80 posto invaliditeta. Službenicima koji mogu, ali neće koristiti javni prijevoz u gradu isplaćivat će se 75 posto cijene mjesečne karte za javni promet. Službenici koji se moraju voziti međumjesnim prijevozom dobit će kartu za prijevoz ili naknadu od 75 lipa po prijeđenu kilometru ako se dokaže da je to jeftinije. Službenici koji žive na udaljenosti većoj od 100 kilometara od posla moći će dobiti i naknadu od 65 lipa po kilometru, ali samo uz potpis ministra Miranda Mrsića. Neće se nositi računi za gorivo u ministarstvo nego potpisivati formulari. Dogovorom su riješili čak i pitanje povećanja osnovice plaće od šest posto.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

na to sam jako ljuta

A za ovo smo svi mi krivi, mi i naša lažna solidarnost. Svatko zna nekoga tko mulja u firmi, a nitko ništa nikad nije rekao. Jer smo štitili muljatore. I kod nas se točno zna tko kasni na posao i tko ranije odlazi, ali se šuti. I sad smo dobili kartice i zapisujemo se svi u minutu na dolasku i odlasku, nema više ni odlaska na pregled kod doktora u radnom vremenu, nego si lijepo piši taj dan godišnji. Svi ispaštamo radi nekoliko ljenčina koji su uredno iskorištavali što im se gledalo kroz prste.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zašto bi mi trebali nešto reći? Pa valjda postoji rukovodeći kadar.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mima ja mislim da je puno problema bas u tome, zasto bi ja trebao reci nesto.
    jer svi znaju da neko nista nece reci i da svi sute, jer zasto bi bas on bio taj i eto nas tu di jesmo, ne samo u javnim nego u cijelom drustvu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Slažem se, još bi gore bilo da svi prokazujemo jedni druge ili se tužakamo šefovima, ali da smo jedni drugima dali do znanja da su neki postupci neprihvatljivi i u konačnici loši za sve, možda bi pomoglo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja apsolutno ne mislim da moj posao uključuje tužakanje kolega - ali zato postoje šefovi, i šefovi šefova, i njihovi šefovi.
    Ako netko u javnom ili državnom sektoru ide na plac ili na kavu za vrijeme radnog vremena - to je stvar o kojoj treba voditi računa njemu nadređena osoba. Ja znam da ljudi koji su na šefovskim dužnostima u mojoj službi u mojoj firmi itekako porazgovaraju sa onima koji nisu redovito na poslu.
    Isto tako ako netko mulja sa naknadom za prijevoz - pa postoje u svakoj firmi službe koje se bave financijama i troškovima.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

od 2-50km 100% uz predočenje nekakvog računa (valjda sa benzinske??)
    e da bar mozes donijet racun sa benzinske... nego ako hoces 100% iznosa onda moras donijeti kartu na uvid ili racun da si kupio kartu za javni prijevoz...
    inace dobijes 75%

suludo... a da ne spominjem recimo situaciju:
    uciteljica stanuje u Dragonoscu, putuje u Brezovicu na posao, nema busa koji vozi izmedju ta dva mjesta (osim skolskog za klince par puta dnevno), ona ako ne ide autom mora: busom do Savskog mosta i onda na bus za Brezovicu - cca 2 i nesto sata puta... a ako lovi ovaj za klince onda dolazi u skolu i po nekoliko sati prije nastave (sto bi bilo odlicno jer bi mogla se pripremat za satove - kad bi imala gdje jer je u zbornici promenada stalno, ima dva kompa koji stalno nekom trebaju, nema svoj stol, nema niti svoj stolac...)

ja bi recimo uvela da svi koji imaju prebivaliste u zg, i rade u zg (sad spominjem zg, odnosi se i na druge gradove) automatski dobiju novac za gradski prijevoz pa neka rade s tim sto hoce (tako je i do sada bilo)... ovi ostali koji zive izvan zg - neka dokazuju da stvarno svaki dan putuju od tamo nekud (mislim, nas ravnatelj tocno zna tko dolazi od kud, nije to bas da se ne zna...)

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne kužim. 75 lp po kilometru? To je za mojih 20 km tamo, 20 doma, 30 kuna? Ili 15?
    Ništa mi nije jasno?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

e da bar mozes donijet racun sa benzinske... nego ako hoces 100% iznosa onda moras donijeti kartu na uvid ili racun da si kupio kartu za javni prijevoz...
    inace dobijes 75%
    Aha. To je onda cca 50kn manje nego sada :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ako si u istom gradu onda mozes dobiti kartu od ZET-a ili 75% iznosa te karte
    Službenicima koji mogu, ali neće koristiti javni prijevoz u gradu isplaćivat će se 75 posto cijene mjesečne karte za javni promet
    .
    ako radis u ZGB a iz samobora si ili zapresica, mozes dobiti kartu za prijevoz ili 75 lipa /km ali samo ako dokazes da je to jeftinije od te karte.
    Službenici koji se moraju voziti međumjesnim prijevozom dobit će kartu za prijevoz ili naknadu od 75 lipa po prijeđenu kilometru ako se dokaže da je to jeftinije.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

75lp po km me ispadne 420kn mjesecno (ako racunam na 20 radnih dana i da samo jednom idem u skolu)

to je u mom slucaju definitivno skuplje nego karta... dakle onda bi ipak dobila za kartu? ili 75% od karte jer sam eto "komforna" pa putujem autom... ?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

aha, međumjesno... onda ništa... dakle 75%

katastrofa... mislim da mi je vrijeme da odem na još jedan porodiljni, ovo me izluđuje...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Odričem se božićnice i regresa ako će to pomoći da se dalje ne zadužujemo, bitno mi je da nam plaće ne diraju.
    suosjećam sa zaposlenima u privredi koji puni gore prolaze u ovim teškim vremenima.

Potpisujem Angie za neradnike i muljatore koje svi prešutno štitimo,
    svaka ih državna firma ima.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    A za ovo smo svi mi krivi, mi i naša lažna solidarnost. Svatko zna nekoga tko mulja u firmi, a nitko ništa nikad nije rekao. Jer smo štitili muljatore. I kod nas se točno zna tko kasni na posao i tko ranije odlazi, ali se šuti. I sad smo dobili kartice i zapisujemo se svi u minutu na dolasku i odlasku, nema više ni odlaska na pregled kod doktora u radnom vremenu, nego si lijepo piši taj dan godišnji. Svi ispaštamo radi nekoliko ljenčina koji su uredno iskorištavali što im se gledalo kroz prste.
    ma daj molim te! očito su nam uspjeli zamazati oči. uostalom što ti uopće imaš voditi brigu o drugima. sustav ne funkcionira u potpunosti kako treba i onda se događa da novac curi sa strane, ali za to nismo krivi mi nego oni koji taj sustav vode.
    to je kao kada su problem neisplaćivanja prekovremenih sati i nelegalnog rada 7 dana u tjednu cijeli mjesec po trgovinama išli rješavati zabranom rada nedjeljom. čisto mazanje očiju.

meni još uvijek to sa prijevozom nije ni malo jasno i zaista ne znam gdje da dođem do kvalitetnih informacija. jedini koji redovito izvještava o tome je jutarnji, a to je toliko smeće da im ništa ne vjerujem

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ako nisi "može, a neće" nego "ne može jer ne može"?
    Ne znam kad bih morala krenuti na posao da djecu furam u vrtić (5 km dalje i dio bez prijevoza), pa na posao, pa natrag...
    Hebate.
    Ništa.... prijavljujem se u vikendicu. Neš ti problema. I evo muljanja opet. I šta su riješili?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nista, zato ce i ukinuti KU i nema nicega

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    nista, zato ce i ukinuti KU i nema nicega
    A da.
    Mislim, ne prijavljujem se nigdje, naravno.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ma daj molim te! očito su nam uspjeli zamazati oči. uostalom što ti uopće imaš voditi brigu o drugima. sustav ne funkcionira u potpunosti kako treba i onda se događa da novac curi sa strane, ali za to nismo krivi mi nego oni koji taj sustav vode.
    A tko čini taj sustav nego mi? I mi sami smo dopustili previše nereda. I nitko ne želi priznati svoj dio odgovornosti. Ako vidim da mi kolega laže i mulja, a šutim, kome da se žalim kad i ja za to budem kažnjena?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    A tko čini taj sustav nego mi? I mi sami smo dopustili previše nereda. I nitko ne želi priznati svoj dio odgovornosti. Ako vidim da mi kolega laže i mulja, a šutim, kome da se žalim kad i ja za to budem kažnjena?

nisi ti kažnjena jer je tvoj kolega ispisao tri lažna putna naloga, nego si kažnjena zbog loše gospodarstvene politike, prevelikog zaduživanja i odgađanja rješavanja problema, a sve u svrhu kupovanja socijalnog mira i održavanja na vlasti. također i zbog gospodarskog kriminala i svega u paketu s tim.
    odgovornost o kojoj ti pričaš treba ići od vrha pa prema dolje, a ne obrnuto.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Što se tiče prosvjete, ja sam sindikatom skroz razočarana i već odavno nisam član. Što su napravili u zadnjih recimo 7-8 godina? Kad je bio onaj "veliki" štrajk, mislim 2006., štrajkalo se par dana jer nismo htjeli prihvatiti ponuđeno povećanje osnovice od samo 6% (sindikati su kao tražili puno više, mislim 20%, ne znam točno). I udri u štrajk! Kad, evo ih nakon par dana - dogovorili se s Vladom da povećanje bude upravo tih 6% ! Ostatak traženog će ko fol rasti skupa s privredom kroz idućih nekoliko godina. Sjećate li se projekcija kako će nastavnici 2013. imati plaću od skoro 9.000kn?. Dalje je bilo tako da što god Vlada traži, Ribić i njegove dvije marionete (učitelji i nezavisni srednje škole) potpišu.
    O ovih Račanovih "nelegalnih" 3-5-7-9%...pa gdje su bili sindikati sve ove godine da to legaliziraju? Sad su iznenađeni jer je nelegalno...
    Jubilarne su se isplaćivale samo sretnicima čiji bi "jubilarni" mjesec pao u doba godine ili u godini kad je bilo u budžetu novaca. Mene su dvije jubilarke mimoišle, a mimoići će me očito i ovogodišnja (studeni).

Što se tiče "prokazivanja" nerada ili lošeg rada u svojoj firmi, sama sam svjedok da to ne funkcionira, pa čak ni u ključnoj svakodnevnici jedne škole. Možeš na korektan način ukazivati, sugerirati, tražiti, ali si nemoćan bez podrške šefova. A nemojmo se zavaravati da ravnateljica/ravnatelj ne zna što im nastavnik (ne)radi. Sve što (ne)radi, (ne)radi uz njen/njegov posredan ili neposredan blagoslov.
    Nisu ravnatelji baš tako nemoćni, OK - teško je baš dobiti otkaz (nažalost!), ali ima itekakvih "goniča robova" čije škole blistaju u svakom smislu, i čiji čak i loši nastavnici ne mogu baš samo tako "češkati j." pod nastavom ili maltretirati učenike.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A ako nisi "može, a neće" nego "ne može jer ne može"?
    Ne znam kad bih morala krenuti na posao da djecu furam u vrtić (5 km dalje i dio bez prijevoza), pa na posao, pa natrag...
    Hebate.
    i onda dođeš u vrtić, a teta ti prijeti pozivanjem centra jer kasniš po dijete.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ostatak traženog će ko fol rasti skupa s privredom kroz idućih nekoliko godina. Sjećate li se projekcija kako će nastavnici 2013. imati plaću od skoro 9.000kn?
    Sjećamo.

Netko je spomenuo kako su kod nas plaće veće nego u privredi. Ne, nisu niti su ikad bile.
    Samo ih sad, u ovoj krizi kad ljudi svakodnevno ostaju bez posla, mi još uvijek redovno dobivamo.
    Sjećam se svojevremeno priče prodavačica u jednoj butizi o njihovim božićnicama, koje su bile više nego duplo veće od moje. Pa nije tad bilo naslova po novinama kako je u Hrvatskoj iznos božićnica obrnuto proporcionalan godinama obrazovanja.
    A sad se svi uhvatili ovih naših crkavica k'o da o njima ovisi sudbina Hrvatske
    Pa opet ponavljam - uzmite i nosite, ako će to pomoći (a neće).
    Privredu treba pokrenuti na drugi način. Jasno da je ovakva situacija neodrživa i da nam (svima zajedno) nema spasa ako privreda ne oživi.

Ja svoj posao ne radim zbog plaće, nisam se nikad planirala obogatiti radom u svojoj struci. Da jesam, sigurno niti ne bi izabrala struku kojom se bavim. Pa čak su nam na prvoj godini faksa profesori to i govorili - ako se želite obogatiti idite odavde

Ja svoj posao radim jer to volim. I zbog toga mi nije važno ako sam plaćena malo (da malo ) manje od svojih kolega u razvijenim zemljama.
    Ali mi jako jako smeta ova moda omalovažavanja mog posla i mog znanja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pcelice ne kuze ljudi koja je ljubav u nasem poslu. evo ja sam odlazila iz tog posla 2000. 2001, 2008 i znas di sam zvarsila uvijek na slicnom poslu, samo druga ustanova
    sjecam se volontiranja od 1.5 god. jednom sam pukla i rekla ni mrtva vise za bench, da bi se vratila nakon tjedan dana, jer mi je bilo dosadno doma, i nastavila uzivati za istim tim bench-om
    mozda smo mi specificni, mada mi je zalosno da niko, ama bas niko kad pricaju o javnim ne prica kako ce uskoro ostati jako puno doktora znanosti do 40 god bez posla. to ide tako tiho, da je to strasno. imamo i forumasicu koja je dozivjela tu sudbinu
    niko ne pita za koliko novaca ti ljudi rade i niko ne pita koliko vremena ti ljudi rade. ni koji su uvjeti rada tih ljudi. nikog ne zanima kad oni morali zeljeli ne zeljeli otici van na godinu dana da bi mozda dobili stalno radno mjesto. niko tad ne prica o familiji i kako to organizirati. no mozda je to nasa krivica jer to previse volimo. mozda smo ovisnici koji ne mogu bez tih uzbudjenja. pa ce sad jos ispasti da nam placaju tu ovisnost

no ono sto je zalosno da nikom ne pada na pamet koliko je novaca ulozeno u te ljude i sad s njima niko nece zanti di ih smjestiti. a nista poklonit ce ih drugima, lijepo u masni, a mozda postanemo i zahvalni na tome.

i da nek uzmu tu bozicnicu i regres, ja cu s istom ljubavlju raditi svoj posao, ponekad cu biti ljuta jer je kemikalija skupa, jer nemam isntrument tu na dohvat ruke da samo nesto skicnem, ali mislim da ce me to vise ljutiti nego ta bozicnica.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •