ma šalim se, naravno da možemo otići sami
nekome smeta kumrovec radi moguće ideološke obojenosti
ja baš nisam oduševljena da djeca idu na izlet u mariju bistricu
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 13.09.2012. at 21:52
nemoj se hvaliti
ja bi plakala
a o čemu/kome to ovisi?
jer nisam stekla dojam da je to do učiteljice
nego u našoj školi se jednostavno ne ide
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 13.09.2012. at 21:59
sad si u VR, pa možeš utjecati na koješta
balerina će ti valjda ove godine ić u grad mladih na spavanje, a veliki bi trebo ić na jedan dan
vidiš, ja sam mislila da sva djeca idu u grad mladih, bar su išla sva djeca koje ja znam, svih mojih poznanika
mislila sam da je to u planu i programu za predškolce
kao da je i škola u prirodi u planu za 3. i/ili 4. razred
za sve škole u zagrebu
ali očito nije
apri, znam da je kukavički, ali bojim se da ja jedino što mogu mijenjati je škola![]()
ni mi ove godine nemamo školu prirodi - odluka na nivou škole, nitko ne ide![]()
prošle godine su sedmaši napravili neko sr*** i sad ove godine nitko ne ide
uvijek zbog šačice kretena nadrapaju oni dobri
Naši nisu išli prošle godine u školu u prirodi, za ovu godinu ne znam.
Jučer smo MM i ja bili na razgovoru s ravnateljicom. Bojim se da od njihove škole u prirodi neće biti ništa. Učiteljica ne želi i ne mora ići, možemo sazvati aktiv roditelja i predložiti da ih vodi druga učiteljica. Prvo pitanje koje mi se javlja je - kako uopće sazvati aktiv roditelja? Drugo, ako to i odradimo, koja je uopće vjerojatnost da će većina roditelja iz razreda pristati da ih vodi druga učiteljica? Onda... postavljam si i pitanje, da li je odgovornost roditelja da orgaiziraju sve to skupa ili škole?? Ne znam. Baš sam ogorčena.![]()
ako škola ne želi ne mora ništa organizirati... vi kao roditelji se možete dogovoriti da želite da djeca idu, takav prijedlog iznijeti ravnatelju, on može pitati neku drugu učiteljicu da li ih želi voditi, ona može odbiti ili ne odbiti...
u svakom slučaju - škola će to sve organizirati ako vi nađete učiteljicu koja će pristati... ili ravnatelj može pitat redom sve učiteljice... i sve ti opet mogu odbiti...
ako možete dogovorite se s nekom učiteljicom... ravnatelj nikoga ne može prisiliti...
inače što se tiče same organizacije to ti rade učiteljice same (bar kod nas u školi, ja znam konkretno za maturalce jer radim u višim razredima) - skupljanje ponuda, papirologija, uplate... tako da to nije samo otići s djecom nego i cijele pripreme oko toga (a vjeruj mi toga ima TONA!!!), koja god učiteljica pristane mora to sve odraditi umjesto ove...
sretno!![]()
wow! nevjerojatno svaki puta se iznova iznenadim tko sve može biti ravnatelj škole.!? učiteljica iz vaše priče je očito barakuda, a ravnateljica nema petlje suočiti se s njom pa voza roditelje....
učiteljica može odbiti ići na terensku nastavu iz razno raznih (ne)opravdanih razloga, ali je posao ravnatelja naći odgovarajuću zamjenu. temeljni posao i funkcija ravnatelja škole je upravo dodjeljivanje radnih zadataka. ravnatelj može djelomično delegirati tu odgovornost i na druge zaposlenike škole (tajnika, stručnu službu, voditelje smjena, pojedine učitelje...) ali ne može ju uvaliti roditeljima! to je nonsens!
mislim da je prijedlog s vijećem roditelja (tj aktivom) zapravo pokušaj zavlačenja. naime, vijeće roditelja nema nikakve izvršne ovlasti, to je savjetodavno tijelo (čije mišljenje nije obvezujuće). i koje ne može angažirati učitelje za neke poslove.
ja bih na vašem mjestu nazvala AZOO i to savjetnika za ravnatelje i njega pitala što misli o postupku ravnateljice koja roditeljima prepušta podjelu radnih zadataka učiteljima.
...zaboravih napisati:
nije obaveza škole organizirati ŠUP ili terensku nastavu, ali ako je već organizira zadatak je ravnatelja osigurati ujednačenu uslugu odnosno organizaciju za sve. odnosno ravnatelj bi trebao imati jasnu strategiju i plan što će se raditi u školi i iza njega stajati. (ili se ide ili ne ide u ŠUP, ali to vrijedi za sve)
kako bi bilo da primjerice 3. a i b dobivaju užinu u školskoj kuhinji , a da je za 3. c prehrana u školi nedostupna radi premalih kapaciteta blagavaonice?
ako postoji povijest neprimjerenog ponašanja učenika u tom razredu, oni ne moraju ići nikud i gotovo... nismo jednom nekom od 6 paralelnih 7. razreda uskratili odlazak na maturalac iz tih razloga... to je tako, da pojednostavim - zločesti su i ne idu... meni se čini da u ovom slučaju postoji dobra volja od strane ravnatelja da ih se vodi ali on ne može natjerat njihovu niti bilo koju drugu učiteljicu da preuzme taj rizik... jedino ako se javi dobrovoljac...
ako je stvarno slučaj da su "zločesti" (kao što sam shvatila iz priče da jesu) ja ih ne bi vodila i nema tog ravnatelja koji bi me natjerao da to napravim... i bila bi sasvim u pravu i ne bi mi mogao dati otkaz, čak niti upozorenje... učitelji to nisu dužni i gotovo...
i ne može se uspoređivati dobivanje užine sa 5 dana odgovornosti za 20-30 učenika izvan škole... istina je da pravila za sve vrijede jednako ali ako učenici nisu zaslužili onda nisu o gotovo, bez obzira što drugi razredi jesu...
to bi tek bila nepravda - da ukineš ŠUP 3a i 3b, zbog 3c... djeca se moraju naučiti snositi posljedice za svoje ponašanje - da bi imali prava moraju odraditi obaveze
naravno da se može uspoređivati. - gledano iz roditeljskih, a i menadžerskih odnosno ravnateljskih cipela to su vrlo slične stvari. u oba slučaja radi se o dodatnoj ponudi škole.
lukab, zanimljivo mi je tvoje razmišljanje. toliko oprečnosti u jednom relativno kratkom postu. učenici moraju svakako snositi posljedice ukoliko se uz razred veže "povijest neprimjerenog ponašanja" i da bi imali prava moraju odraditi obaveze, a za učitelje vrijede posve druga, suprotna pravila bez obaveza i odgovornosti?!ako postoji povijest neprimjerenog ponašanja učenika u tom razredu, oni ne moraju ići nikud i gotovo... nismo jednom nekom od 6 paralelnih 7. razreda uskratili odlazak na maturalac iz tih razloga... to je tako, da pojednostavim - zločesti su i ne idu... meni se čini da u ovom slučaju postoji dobra volja od strane ravnatelja da ih se vodi ali on ne može natjerat njihovu niti bilo koju drugu učiteljicu da preuzme taj rizik... jedino ako se javi dobrovoljac...
ako je stvarno slučaj da su "zločesti" (kao što sam shvatila iz priče da jesu) ja ih ne bi vodila i nema tog ravnatelja koji bi me natjerao da to napravim... i bila bi sasvim u pravu i ne bi mi mogao dati otkaz, čak niti upozorenje... učitelji to nisu dužni i gotovo...
ne razumijem zašto bi cijeli razred bio kažnjen radi jednog ili više "zločestih" učenika
jesu li ana i petra krive zato što mara radi njesra u razredu?
jesu li one krive što idu u taj razred?
učitelji kao i učenici imaju napisane obaveze koje moraju ispuniti kako bi ostvarili prava:
učenik ima obavezu ponašati se primjereno, kulturno i pristojno kako bi ostvario pravo da ga se vodi na izlet
učitelj mora odraditi svoje obaveze određene ugovorom kako bi ostvario pravo na plaću - u ugovoru mu ne piše da mora voditi 20 "zločestih" učenika na izlet i riskirati da se nekome nešto dogodi... učitelj snosi odgovornost za svoj rad na nastavi, predanost i uredno izvršavanje obaveza, ne mora snositi odgovornost za 20-30 mladih života ako je njihova sigurnost ugrožena zbog njihovog ponašanja... to da li je ona sama kriva što su joj učenici takvi - ne bi u to ulazila, ja znam da postoje brojne metode discipliniranja učenika ali tako isto znam da i neki učenici nisu materijal za discipliniranje (barem ne onakvo kakvo je učiteljima dozvoljeno u današnje vrijeme - ne mislim da ih treba tuči da me ne bi krivo shvatili, ali ustvari im jaaaaaaako malo toga smiješ napraviti...) jer niti doma nisu disciplinirani...
u tome je razlika
to sve piše u statutima škola, pravilnicima o kućnom redu i sličnim aktima
ja polazim od pretpostavke da je većina razreda "zločesta" (stavljam namjerno u navodnike jer nam nije točno pojašnjeno kakvo je to njihovo ponašanje), ako se radi o pojedincima onda se njih jednostavno može ostaviti doma a ostatak voditi... ali opet - to je na učiteljici da odluči, mi o tome ovdje imamo premalo podataka... možda je samo dijete pokretačice teme "dobro" u tom razredu...
Ja mislim da nešto ne štima u takvoj logici:
1) Učitelji su odgovorni za svoj posao, ali postoje iznimke kada ne mogu preuzeti odgovornost jer su im učenici zločesti.
( Imamo puno razumijevanja za učitelje u takvim situacijama, jer danas djeca nisu disciplinirana. )
2) Učenici imaju obavezu uvijek se pristojno, kulturno i primjereno ponašati u školi tj u svakoj nastavnoj situaciji.
(Nemamo jednako razumijevanja za učenike jer se polazi od iracionalne pretpostavke da je svaka nastavna situacija optimalno i profesionalno odrađena, te se podrazumijeva da učenici imaju biti poslušni učitelju neovisno što i kako on radio/ponašao se).
Zasto mislis uvijek?2) Učenici imaju obavezu uvijek se pristojno, kulturno i primjereno ponašati u školi tj u svakoj nastavnoj situaciji.
(Nemamo jednako razumijevanja za učenike jer se polazi od iracionalne pretpostavke da je svaka nastavna situacija optimalno i profesionalno odrađena, te se podrazumijeva da učenici imaju biti poslušni učitelju neovisno što i kako on radio/ponašao se).
Nije istina da ucenik nakon jednog neprimjerenog ponasanja dobije epitet "zlocesti"
Posljednje uređivanje od anjica : 15.09.2012. at 20:01
naravno da se za učenike ima razumjevanja... za učenike se uvijek ima razumijevanja... ali teško da ih ona neće voditi jer su jednom bili neposlušni... osim toga - učenici su djeca i ne preuzimaju odgovornost ako se nešto dogodi... nitko neće reći - djeca su kriva jer se desilo to i to, nego će učitelj snositi ne samo moralnu nego i krivičnu odgovornost... jel tak?
evo vam jedan primjer: istinita priča iz jedne zagrebačke škole...
učiteljica 2. razreda imala tjelesni vani na igralištu, djeca igraju graničara... ona stoji sastrane i promatra ih... jedno dijete pada i ozlijedi nogu (nije velika povreda ali eto...)... u školu dolazi inspekcija koju su poslali dotični roditelji jer učiteljica, prema njihovim riječima, nije dovoljno dobro pazila na djecu tj dijete se ozlijedilo na njezinom satu... učiteljica nastrada jer nije što? držala svakog za ruku dok trči po igralištu?
pa si probaj zamislit koja je to odgovornost na samom satu a kamo li na Sljemenu, pa da su ti i sva djeca ko po špagici...
ja se s tim slažem - učiteljica sama stvara klimu u razredu... ali ne možeš iskuljučiti mogućnost da postoje djeca koju se ne može disciplinirati bez obzira kako si dobar pedagog... ja imam preko 600 učenika i među njima barem 10 takvih... zbog kojih su mi satovi u tim razredima skoro pa nemogući... a ne možeš im ništa... jer ih štite roditelji koji nisu ništa bolji od njih...
i te učenike ne bi vodila nigdje... a ako se grupa takvih nađe u jednom razredu onda taj razred ne bi išao nigdje... ja ovdje krećem od pretpostavke da se u slučaju o kojem pričamo radi o takvoj situaciji...
kako je uciteljica nastradala? samim cinom dolaska inspekcije? pretpostavljam da inspekcija mora izaci na prigovor, ili? Neugodno je, naravno, kada netko propituje tvoj rad, ali odavno je proslo vrijeme u kojem se neka zanimanja i kvaliteta njihova rada nije mogla/smjela propitivati... KOja zanimanja su danas zasticenja od prigovora (i neosnoanih, naravno) svojih korisnika?
pretpostavljam samim djetetovom povredom, lošim osjećajem zbog toga, madan nije kriva, činom dolaska inspekcije, nerviranjem, poremećenim odnosima s roditeljima
jako neugodna situacija
i vjerujem da se neki teško s tim nose
našoj učiteljici iz boravka se dogodilo da je jedan dječak slomio ruku
nije joj bilo ugodno
ali to je nije spriječilo da ih i dalje redovito vodi na igralište i u park
kad je bila na bolovanju zamjenska učiteljica ih je uglavnom držala u učionici
na sigurnom
gdje su sjedili i gledali crtiće
hoću reći da se nezgode uvijek mogu dogoditi
i na sljemenu, i u školskom dvorišu i u učionici
naravno da je veća odgovornost šup, izleti
ali ne znam da je rješenje ne voditi ih nigdje
ja sam krenula od pretpostavke da jesu zločesti jer ti inače ova cijela tema nema smisla... ako nisu zločesti nego ih se samo tako prikazuje onda ti treba tema s pitanjem - kako promijeniti mišljenje da su zločesti? a ne - kako natjerati učiteljicu da ih vodi u ŠUP?
odgovor na ovo drugo je - nikako... a sve ostalo što sam napisala je samo elaboriranje odgovora...
ako želiš da im se promijeni etiketa onda ti treba drugo mišljenje, nekoga tko provodi isto puno vremena s njima... vjeroučitelj recimo? ili učiteljica iz engleskog? ili čekaj 5. razred pa da imaju više učitelja, možda se oni slože da nisu takvi... to su ideje koje su mi sad pale na pamet...
ako se radi o pojedincima u razredu onda ih se može probat ne vodit ali tu sad treba jaaaaaaaako dobro argumentirat i papirnato pokrit njihovo ponašanje (tipa dokazima da su često posjećivali pedagogicu/psihologicu/ravnatelja zbog ponašanja, da su roditelji upućeni u sve to, i slično) jer se njihovi roditelji mogu buniti (i to čak prosvjetnoj inspekciji i pravobraniteljici) da su njihova djeca nepravedno diskiminirana...
ja ti samo navodim mogućnosti i što se sve iz njih može izroditi...
di si ti to pročitala???
daj mi molim te citiraj tu rečenicu...
svačiji rad je podložan evaluaciji i korekciji
susret se bunila da će djecu to pratiti do kraja osnovne škole pa sam joj sugerirala što da napravi, kako si ti pročitala da su učitelji nedodirljivi - ja ne kužim...
ako su djeca dobra, krivo etiketirana - onda bi taj problem trebali rješavat, a ne - kako natjerati učiteljicu da ih ipak vodi... to sam napisala... jer se učiteljicu ne može natjerati...
ajmo ispočetka. ako učiteljica etiketira, dakle radi neprofesionalno i još svoju neprofesionalnost koristi kao izliku da radi još manje odnosno da izbjegne terensku nastavu tu se ništa ne može jer učiteljicu se na ništa ne može natjerati?!
(odnosno može se čekati još dvije godine da se djeca u 5. razredu riješe zuluma)
ja se s tobom slažem - nikoga se ne može na ništa natjerati protiv njegove volje. ne može se zapravo nikoga natjerati niti da se pojavi na poslu. sve je stvar našeg izbora. ali i različiti izbori povlače različite posljedice.
ako roditelji smatraju da učiteljica nepravedno etiketira onda neka naprave sve što je u njihovoj zakonskoj moći da ju razuvjere... ali također postoji mogućnost da je žena u pravu ali roditelji si to ne mogu priznati (ima i toga)... sve ima dvije strane... ako ona kaže da su zločesti - ne mora ona odmah biti u krivu, možda stvarno jesu... ali mi tu imamo premalo informacija o njihovom ponašanju da bi mogli o tome suditi...
ali to što se nju ne može natjerati nije predmet rasprave uopće niti razlog da ju se kazni jel tak? takvi su propisi i to je to...
ja ne kažem da nije nepravedno - je, ali sagledaj to sa strane učiteljice koja možda uopće nije neprofesionalna i ne da joj se nego je stvarno u strahu da se nešto ne dogodi, nije dovoljno sigurna da bi se osjećala ugodno da ih vodi nekuda... iz xy razloga...
ja samo pokušavam sagledati stvar iz njezinog kuta... jer i on postoji, zar ne?
nego kako bi ti riješila situaciju?
ne može ravnatelj niti nitko kazniti učiteljicu jer je u zabludi... ne može ju niti natjerati da vodi klince nekuda... to je tako...
a koliko se meni čini oni su napravili plan terenske nastave i vodili računa o organizaciji i provedbi ŠUP s takvom populacijom - ne idu...
žena kaže - učiteljica ne želi djecu voditi jer su kao zločesti - i onda svi odmah drvlje i kamenje na učiteljicu jer je automatski kriva, jer nemoguće da su djeca zločesta, to su sve redom anđeli... i nitko se ne zapita - što ako nisu? što ako je žena u pravu? zar roditelji ne mogu biti u krivu? vi mislite da su roditelji realni uvijek? pogotovo naspram svoje vlastite djece? daj razmislite malo...
ja sagledavam stvar iz tog kuta... naravno da sam možda u krivu, možda i jesu anđeli a učiteljica je lijena baba kojoj se ne da ništa pa joj je lakše reći da su djeca kriva... ali vi svi gledate iz tog kuta pa ja držim ovaj drugi
osim toga - ako su djeca zločesta onda možda imaju u školi pisani trag o tome - učestali posjeti pedagoškoj službi, izvještaji s roditeljskih sastanaka, razrednih vijeća na kojima se o tome pričalo... kod nas u školi se sve to bilježi, upravo iz ovih razloga, da bi učiteljica imala pisane argumente za svoju odluku... iako joj zakonski ne treba ali naš ravnatelj na tome inzistira zbog roditelja...
A mozda uciteljica u toj skoli ima strucnu sluzbu koja ne obavlja svoj posao kako treba? Mozda stvarno ima nekoliko "tesko odgojive" i "nesuradljive" djece kojoj strucna sluzba daje samo jezikovu juhu?
Problemi u skoli se rjesavaju na malo kompleksniji nacin, nije sve do uciteljice i djece.
Uciteljica, ravnateljica i strucna sluzba. Ako netko od nabrojanih ne radi svoj posao, problem ce se tesko rijesiti.
ponavljam se: lukab ja radim u školi i više puta sam imala priliku - timski skupa s ravnateljem - rješavati problem kada 1 učitelj/razrednik iz nekog razloga ne želi voditi razred na terensku, prema tome ne moram zamišljati što bi bilo kad bi bilo.
nikada nam se nije dogodilo da su takvu situaciju rješavali roditelji, niti se dogodio ishod kao u susretinoj školi (stvar bi se rješila puno prije toga).
postoje naime i drugačiji načini/metode vođenja i organizacije škole od ovih koje ti predpostavljaš.
nisam primjetila da se na dotičnu učiteljicu krenulo drvljem i kamenjem, izuzev susret čije raspoloženje i revoltiranost možemo razumjeti. ako pročitaš topic ispočetka vidjet ćeš da su moji komentari po pitanju učiteljice suzdržani.žena kaže - učiteljica ne želi djecu voditi jer su kao zločesti - i onda svi odmah drvlje i kamenje na učiteljicu jer je automatski kriva, jer nemoguće da su djeca zločesta, to su sve redom anđeli... i nitko se ne zapita - što ako nisu? što ako je žena u pravu? zar roditelji ne mogu biti u krivu? vi mislite da su roditelji realni uvijek? pogotovo naspram svoje vlastite djece? daj razmislite malo...
međutim ono što ja kao psiholog nikako ne mogu prožvakati, a na što se uopće nisam osvrnula je tvrdnja da postoji razred s 20tak zločestih klinaca. halo!?
super da si si to pojasnila! upravo to zauzimanje kuta te sprečava da sagledaš problem u cjelini.ja sagledavam stvar iz tog kuta... naravno da sam možda u krivu, možda i jesu anđeli a učiteljica je lijena baba kojoj se ne da ništa pa joj je lakše reći da su djeca kriva... ali vi svi gledate iz tog kuta pa ja držim ovaj drugi
žena je pitala što da napravi SADA a ne što se moglo napraviti DO SADA...
pa joj odgovori kad imaš iskustva s tim...
ja sam svoje prijedloge dala budući da ne vidim neki drugi izlaz iz trenutne situacije...
a ti si dakle školski psiholog, ne radiš u nastavi?
a ovo sa 20tak zločestih sam karikirala (mislim da sam to čak i napisala, ako nisam onda se ispričavam na propustu) - naravno da ih nema toliko, prema mom iskustvu može ih bit 1-2 a ostali mogu bit povodljivi ili ne...
ovo potpisujem
kod nas obično i zapne na stručnoj službi koja je ili preopterečena količinom posla (velika škola) ili smatra neke probleme minornima usprkos upozorenjima učitelja koji su u nastavi stalno s tom djecom (dok ne eskaliraju) ili smatraju da djeca ne mogu biti "zločesta" nego samo "imaju problema"...
aha ovo da ravnatelj mora naći onoga tko će ići umjesto učiteljice... a pa da - može probat, ali opet ako neće nitko htjet oni neće ići...
i da, mogu zvat AZOO koja će možda pozvat na red ravnatelja da bi on trebao rješavat problem pratnje, ali također sumnjam da će to rezultirati njihovim konačnim odlaskom na ŠUP...
gle, žao mi je djece ali mi se čini stvarno da je situacija prilično riješena... osim ako se ne nađe osoba voljna i sposobna voditi ih...
i ne mislim da se treba prepustiti na (ne)milost učiteljske dobre volje, dapače, nego mi se čini da u ovoj situaciji izlaza povoljnog za djecu nema... to ti ja pokušavam objasniti u svim ovim postovima![]()