SikaPika prvotno napisa
Anin, jako lijep post, hvala ti. Evo, cmoljim.
Zapravo sam jako tužna ovih dana.
Nakon dugo premišljanja, Maša je krenula u vrtić jer sam dobila više posla, jer tri puta tjedno moram do ureda i jer ću iza nove godine vjerojatno biti i prijavljena. To su dobre vijesti, da.
No, jako nam je teško gledati ju svaki dan kako 500 puta dnevno kuka kako ne voli ići u vrtić, mora li ići u vrtić, kada više neće ići, ona ne bi, tamo nema mame i tate...
Čini se kako smo odmah na početku pogriješili. Ili bi svejedno bilo sve isto. Naime, kod upisa je bila oduševljena prostorom, igračkama, djecom. Naravno, uopće nije bila svjesna toga da će ondje biti bez nas iako sam joj stalno pričala o tome.
Kad smo prvi dan došli, znatiželjno je ušla, prištekala se za mali štednjak i posuđe (moja buduća kuharica), mi joj rekli da idemo, ona nama: dobro... I iako sam mislila doći za sat vremena, gledajući je tako opuštenu sam pomislila, pa što ne bi ostala do ručka, brzo će joj proći.
No, kada smo došli u pola 12, bili smo totalno šokirani. Kad nas je vidjela, počela je vrištati, bacati se po podu, vikati da neće ići kući, jecala je i vikala kako smo ju ostavili samu. Osjećala sam se kao zadnje go*no na svijetu. Nisam mogla biti ni tužna koliko sam bila zabrinuta i jadna. Jedva smo ju smirili i nagovorili da ide kući.
Kroz dan je pričala lijepe stvari o vrtiću i tetama koje su inače jako drage i nježne.
Iduća dva dana je mirno ostajala u vrtiću, no čekala nas je u suzama. Četvrti dan je počela plakati i ujutro, a na kraju nije toliko bedirala.
Onda je uslijedila pauza od 3 dana jer smo taj petak bili na selu da bi kroz taj vikend počela kuknjava kako ona ne želi ići, ne voli...
Prvo smo ju uvjeravali kako joj je tamo lijepo, ima prijatelje, puno djece s kojom se igra i onda skužili: mi svoje dijete pravimo budalom. Njoj tamo uopće njie lijepo nego totalna tlaka i mi ju potpuno razumijemo.
Ona je jedinica, ima hrpu igračaka i svoj prostor, nas dvoje smo joj stvarno puno posvećeni, dosta se igramo s njom jedan na jedan, picajzla je (danas se igramo s figuricama i sve mora biti simetrično, svaka stvar ima svoje mjesto i svoju svrhu...), puno razgovaramo, puno ispituje, traži stalnu pažnju, izmišlja priče, nove riječi, imena igračkama... Intenzivna je skroz. Ne voli da ju se previše dira, čačka...
I sad ona takva kakva već je nalazi se u malom prostoru (to je jedino čime nisam baš zadovoljna) s još 20 djece koja joj uzimaju igračke, a ona se vjerojatno ne zna u potpunosti izboriti za sebe. Neki dan smo joj čak MM i ja iscenirali što treba napraviti kad joj netko želi uzeti igračku.
Onda smo prestali govoriti da je tamo lijepo nego da ju razumijemo, ali da tako mora biti jer mama mora raditi, zaraditi novce (jučer mi je rekla da će mi onda dati novaca jer je dobila od prabake, a kad sam joj danas rekla da moram raditi da bismo normalno živjeli, onda je rekla da živimo normalno - sve kroz suze).
Teško mi je što se svako malo sjeti vrtića i kuka, doslovno je tužna i plače kako ona ne bi išla, da ne voli...
Imam osjećaj kao da nikada neće zavoljeti vrtić.
Iako, stalno spominje tetu Anu, već zna sve pjesmice napamet koje su učili, prepirčava što su radili... Istina, ne jede puno, ali baš me briga, uvijek ima skuhano kod kuće i zapravo ne stigne biti baš jako gladna ako i malo pjojede tamo. Čini se da je i mezimica te mlađe tete Ane, uvijek nju vodi za ruku na ručak, a neki dan je čak sjedila pokraj nje i hranila ju.
Njoj tamo nedostajemo mi i nedostaje joj malo mira. Njezin kutak.
Vi, koje imate sličnu djecu (ili su zapravo sva djeca takva, ne vole dijeliti u toj dobi niti se mogu lijepo igrati), prođe li ih ovakvo stanje?
Osim toga, u posljednje je vrijeme sve više ljutita. Stalno se nešto ljuti i govori: ljuta sam sad na tebe zbog ovog, onog (danas sam slučajno srušila gospodina princa s fotelje i onda je srušila sve što smo postavile...), stalno se otresa, galami.
Neki dan je MM kada je došao po nju, napravila totalni kaos. Prvo je u blagovaonici bježala od njega, pa skoro istresla bokal s čajem, pa vadila čaše iz smeća i bacala, onda je u hodniku uspjela izvaditi nekakav ventil iz radijatora i kada je on tada (mislim, tek tada) popi*dio, zgrabio i prislonio na sebe, ona ga je ugrizla za rame i grizla duž cijelog hodnika. Ostali su mu otisci svih zubiju dva dana na ramenu. Nisam mogla vjerovati.
Istina, on je dosta nesiguran i valjda je to osjetila.
Znam da sam sada udavila, ali, molim vas, recite mi da će to jednom proći.
Osim toga, možda ćemo ju za neko vrijeme morati ostavljati na dužem boravku. Iako, uopće ne vjerujem da će htjeti spavati (još uvijek spava uz siku), ali valjda će barem do 2 izdržati tamo.
S jedne sam strane sretna zbog posla i mogućnosti da puno toga mogu obaviti od kuće i što mi je radno vrijeme skroz fleksibilno, s druge sam strane nesretna što je ona sve to tako primila. A opet, jednom se mora priviknuti na društvo i dijeljenje.
I da, čini se da su zavladale vaške u njezinoj grupi što mi je naspram svega ovoga zapravo smiješno.