Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 368

Tema: Što kad učiteljica ne želi voditi djecu u školu u prirodi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure koje radite u prosvjeti: jesam li prekonekoliko puta napisala da smatram da se taj prokleti ŠUP vama treba više platiti i da to svim srcem podržavam? Malo bolje pročitajte moje postove. Isto tako osobno smatram da bi učitelji i profesori morali imati veće plaće. Jer su jako bitni za dobrobit cijelog društva, odgajaju generacije za budućnost. To uopće nije upitno.
    Moj point je bio da jednu učitelji idu i to idu s entuzijazmom, svjesni su problema, ali su isto tako svjesni da će ih moći hendlati. Npr. nama je naša učiteljica koja ih je vodila 2 puta rekla da se pripremimo ako bi bilo koje dijete radilo veći problem da će nazvati nas u Zg da isti čas palimo auto i dolazimo po dijete. I mi smo na to pristali. Naravno, nije bilo potrebno jer su to i djeca znala i bili su super. Dakle, po meni nije u redu da neki učitelji odrađuju to, a da drugi mogu reći da neće. Jer, oprostite, onda niste svi u istom položaju, također ni djeca. I zato smatram da to treba tko god je odgovoran (Ministarstvo, Gradski ured, nemam pojma tko) prerezati, odlučiti i uvesti jasna pravila. Je li to u opisu posla učitelja ili nije.
    I isto kao Apricot smatram da nije potrebno iznositi ovakve ekstremne primjere iz učiteljske prakse jer svi znamo da taj posao nije isto kao posao u uredu. Moj stariji sin je 7.razred, išli su na mnoge izlete, jednodnevne, dvodnevne, 2 puta u školu u prirodi i nikad nikakvih problema, a kamoli ovakvih ekstremnih. 18 dečki u razredu, ukupno 27 djece. Tako da imam pravo misliti da ima nešto i u sposobnosti učitelja, u njegovom autoritetu i znanju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene zanima ako je 27 djece od devet godina u razredu a recimo 15 ih se potruje kao sad ovi na Braču kako to jedna učiteljica riješi? Ovi koji trebaju u bolnicu idu sami, ili zdravi ostanu sami, .. !? nije mi jasno kako jedna odrasla osoba u toj situaciji vodi brigu o 27 devetogodišnjaka.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod nas obavezno idu dvje učiteljijca
    uostalom, u slučaju takvih situacija (koje su, hvala Bogu, rijetke)... pa valjda postoji i neko osoblje hotela, policija...
    pa nije ni Brač baš na Marsu, pa da su djeca u izolaciji
    tamo gdje su smješteni, gdje spavaju i jedu... postoji osoblje
    a djeca od 9 godina itekako znaju razumjeti situaciju i shvatiti da učiteljica ne može biti na dva mjesta istovremeno i da su prioritet oni bolesni

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dvije učiteljice na jedan razred ili dvije na dva razreda?
    Ovakve situacije kao na Braču jesu rijetke, ali sasvim je moguća i izvjesna situacija da se jedno dijete ozlijedi ili razboli pa mora doktoru.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam ti točno reći
    jer nemam iskustva sa četvrtim razredom, odnosno razredom u kojem više nema boravka

naši su išli, dva razreda u kompletu, sa po obje učiteljice (4 ukupno)
    i išla je jedna mama zbog sina sa dijabetesom, ali ona danju nije bila s njima, samo je spavala s malenim u sobi

ove godine ne znam kako će biti, ali mogu pitati pa javim

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Idu dvije učiteljice po jednom razredu. kod nas obično kao druga ide ona učiteljica koja im je bila u boravku, iali nije pravilo.

I ja mislim da učitelji imaju premale plaće i to i osnovnu plaću, a i ovi dodaci koji bi im trebali biti extra plaćeni, to nisu.

Drugo, mislim ja je ŠUP ipak "privilegija" djece u Zagrebu. Naime, grad Zagreb ima svoje objekte(Vladimir Nazor http://www.nazor.hr/default.aspx?id=6) što na Sljemenu, što na moru i to nisu hoteli, već relativno skromni smještaji. Tako da niti sama osnovna cijena nije toliko visoka, a dio subencionira grad.
    Po iskustvima prijatelja iz drugih gradova, znam da su njihove ŠUP organizirane po hotelima i cijena bude stvarno visoka. Tako da uglavnom djeca niti ne idu, odnosno nekoliko djece po razredu ima roditelje koji su to spremni platiti.
    Tu se može vidjeti da je cijena po danu oko 150 kn- znači 5 dana je 750 kn, od toga roditelje snose 350 kn taj iznos se svako godine mijenja)
    http://www.nazor.hr/default.aspx?id=6

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kada čitam pojedine postove, pitam se da li sam ja dobra majka, jer sam Taru slala sa vrtićem na zimovanja i ljetovanja, sada je bila u školi u prirodi i dijete oduševljeno.....em Lošinjem kao mjestom, upoznala je puno nove djece, usvojila je jednog dupina, nije bilo nikakvih problema niti bolesti.
    Nitko ovdje ne zagovara da je u redu što učiteljima nije plaćen taj odlazak u školu u prirodi, odnosno koliko ja znam oni dobivaju nekakvu jadnu dnevnicu, ali ja kao roditelj a i ostali ne možemo na žalost na to utjecati.
    Ovako ispada da sve ovisi kakav je učitelj/učiteljica, evo moja Tara je sada u 5. razredu dobila mladu razrednicu iz matke, koja je na prvom roditeljskom rekla da planira djecu jednom mjesečno voditi u kino, ili kazalište, da bi ih rado vodila u Gorski Kotar u nekakav adrenalinski park, naravno sve u dogovoru s nama roditeljima.I da, sretna sam da mi je dijete dobilo takvu razrednicu .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije mi baš jasno kako može ići neka druga učiteljica, osim one iz boravka, jer se ta ŠUP koliko shvaćam odvija za vrijeme redovne nastave pa pretpostavljam da druge učiteljice i učitelji za vrijeme ŠUP-a normalno rade.
    Btw. ne idu sva djeca u boravak pa niti nemaju "drugu" učiteljicu.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tara u 4. razredu nije više bila u boravku, išla je njihova učiteljica koja ih je vodila od 1. razreda.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koja učiteljica, iz boravka?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

NanoiBeba, istina ŠUP su su nas novost i još uvijek neredovita pojava. I skupa.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Novom idu tu
    http://www.crvenikriz-zg.hr/Stranica.aspx?kat=15

i baš me zanima što znači da imaju stručne suradnike
    onda to znači da nije sve prepušteno samo učiteljicama?
    http://www.crvenikriz-zg.hr/Stranica.aspx?kat=26

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naši su imali i animatore - oni nisu iz škole, nego tamo iz Nazora

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    u Novom idu tu
    http://www.crvenikriz-zg.hr/Stranica.aspx?kat=15

i baš me zanima što znači da imaju stručne suradnike
    onda to znači da nije sve prepušteno samo učiteljicama?
    http://www.crvenikriz-zg.hr/Stranica.aspx?kat=26
    Moj mlađi je bio prošle školske godine u 2. polugodištu. S njima je išla samo jedna učiteljica (zamjena za razrednicu koja je bila na bolovanju). U odmaralištu su ih čekali stručni suradnici - apsolventi kineziološkog fakulteta i (mislim) učiteljskog fakulteta koji su odrađivali nastavu i razne aktivnosti. Ne sjećam se da li je s njima išao prof. tjelesnoga, ali mislim da nije.

Kad mi je stariji sin bio tamo (godinu dana ranije) bila je slična kombinacija + s njima je još išao prof. tjelesnoga koji je pokrivao dva razreda.

Kad su išli na Sljeme u 3. razredu, išao je s njima i asistent u nastavi i učiteljica iz boravka.

Kombinacije su razne, ovisno o trenutnim mogućnostima škole i osoblja, ali uvijek se gleda da bude više odraslih osoba tako da jedan razred nije prepušten isključivo učiteljici.

Ako se ne varam, bilo je i volontera Crvenog križa, ali to nema veze s organizacijom škole u prirodi nego samo s organizacijom odmarališta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to samo dokazuje da djeca ne idu u Tunguziju i da nisu prepuštena sama sebi i slučajnostima

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nisu. I mom je bilo predobro.

Samo ipak treba učiteljima povećati plaće.

I treba vidjeti koliki su kapaciteti Vladimira Nazora i Crvenog križa, pa da iste smještajne jedinice koriste i doali gradovi a ne da se ŠUP organizira po skupim hotelima

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    to samo dokazuje da djeca ne idu u Tunguziju i da nisu prepuštena sama sebi i slučajnostima
    Pa da! Uvijek se oni dobro organiziraju... Moj mlađi je imao situaciju da je nestalo struje navečer na dulje vrijeme (ne samo u odmaralištu nego u cijelom Novom VInodolskom) pa su im djelatnici donijeli lampe, učiteljice i ostali suradnici obilazili svaku sobu itd. To je bio doživljaj, iako je bilo klinaca koji su paničarili, ali sve u rok službe... Nije to svaki put, ali eto, dogodi se.

I još ima jedan biser - moj sin je ostavio na ormariću dvije plišane igračke. Bila je u petak tuga golema kad je ustanovio da ih nema i sjetio se gdje su ostale (trebale su ići na vrh ruksaka, ali ih je u gužvi zaboravio). Sam je nazvao odmaralište, tete spremačice su ih našle, a voditeljica odmarališta organizirala da ih volonteri donesu u Zagreb i naše dijete ih je uredno dobilo već u nedjelju. Svaka čast!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku

I treba vidjeti koliki su kapaciteti Vladimira Nazora i Crvenog križa, pa da iste smještajne jedinice koriste i doali gradovi a ne da se ŠUP organizira po skupim hotelima

X

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne ide nikada samo jedna učiteljica po razredu. Obično idu po dvoje, jel to učiteljica koja je s njima nekada bila u boravku ili npr. kod nas je išla profesorica tjelesnog, ali onog programa Vikendom u športske dvorane. Dogovori se tko će ići. U Nazoru postoje stručni suradnici u samom objektu koji preuzmu djecu po danu neko vrijeme (igraju neke igre s njima, sportove i sl.). Tako da kad bi se dogodilo ovako nešto ekstremno uvijek bi netko mogao ostati s djecom i pripaziti ih dok bi drugi bio u bolnici sa ostalima.
    Ali, velim, ovo su izvanredne situacije i zaista se rijetko događaju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kod nas idu i prof iz njemačkog mada je po tim razredima maximalno 1 razred njemaca,iz vjeronauka, pedagogica i još koja učiteljica

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa Vidi poruku
    ....Dakle, po meni nije u redu da neki učitelji odrađuju to, a da drugi mogu reći da neće. Jer, oprostite, onda niste svi u istom položaju, također ni djeca. I zato smatram da to treba tko god je odgovoran (Ministarstvo, Gradski ured, nemam pojma tko) prerezati, odlučiti i uvesti jasna pravila. Je li to u opisu posla učitelja ili nije...
    Potpisujem Davorku. Svi mi imamo nekakva pravila na poslu i ne može se dogoditi da ja nešto moram, a da kolegica može odbiti. I stvarno mi se čini da se male dnevnice umotavaju u celofan pa svi pričaju o ogromnoj odgovornosti. Kad čitam prosvjetare čini mi se da oni na sve te šup-ove, izlete i maturalce vode jedino hrpu drogiranih, pijanih i suicidnih majmuna.
    Svaki posao nosi svoju odgovornost, a nekako mi se čini da tu odgovornost svi skidaju sa sebe. Tako po firmama najbanalniji problem se rješava beskonačno jer nitko ne želi donijeti nikakvu odluku, nego samo proslijedi mail nekom drugom i doda još dvoje,troje ljudi u cc pa svi poslije imaju izgovor da su to vidjeli i pero i janko i marko i ne znam tko sve ne.
    Svaki učitelj kad je upisivao pedagošku akadamiju ili prof.smjer na svom faksu je znao da djeca idu na višednevne izlete i da to nije lako. Isto tako svaki doktor kad je upisivao medicinu je znao da doktoru ne dolaze ljudi samo s bezazlenim bolestima nego da mu mogu dovesti nekog tko je možda rasporen i crijeva mu vise na sve strane.
    Po nekim upisima ovdje o školskim izletima, igmanski marš mi se čini kao lagana šetnja prirodom.

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Cure, mogu vam reći da sam još uvijek žalosna što će moj sin propustiti mogućnost da provede nekoliko dana s društvom iz razreda. Međutim, čini mi se da je on još više razočaran. Neki dan mi je rekao: "Mama, kakva je to učiteljica koja nas ne želi voditi na školu u prirodi?".. iz čista mira. Nisam znala kaj da odgovorim, kakva? Onda sam nešto upakirala, da mu dodatno još ne zakompliciram.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

gita-xy ili kako već; sva vaša djeca su najdivnija i najodgojenija na svijetu. Stalno se vraćamo samo na doktore izuzev učitelja; zašto? ZAto jer su to očito dva najzahtjevnija posla. Osim prosvjete, nikako ne bih radila kao doktor, prvenstveno radi odgovornosti koju ljudi jako malo razumiju i cijene. Isto tako, nikada se ne bih miješala u bankarske poslove! Je, svaki posao odgovoran i bilo bi lijepo da se ljudi ne bahate svojim mišljenjem ako nisu iskusili određeni posao. Naravno, svi egoistično gledamo samo na svoje "mladunce" ali postoje i drugi ljudi, drugi stavovi i mišljenja. Valjda bismo trebali uvažavati i to!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj gita-xy prvotno napisa Vidi poruku
    Svaki učitelj kad je upisivao pedagošku akadamiju ili prof.smjer na svom faksu je znao da djeca idu na višednevne izlete i da to nije lako.
    nemoj me nasmijavati...sa 18 godina, nakon upisanog FF, da sam znala da ću djecu voditi na izlete?! pa nisam znala niti da ću u školi raditi.

kad sam ušla prvi puta u rezred nisam znala gdje mi je glava, a gdje gu****.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maggie34 prvotno napisa Vidi poruku
    nemoj me nasmijavati...sa 18 godina, nakon upisanog FF, da sam znala da ću djecu voditi na izlete?! pa nisam znala niti da ću u školi raditi.

kad sam ušla prvi puta u rezred nisam znala gdje mi je glava, a gdje gu****.
    A zamisli da se to dogodi nekoj drugoj struci, svi bi se nabacivali drvljem i kamenjem... Ovo mi je baš čudno - upisuješ ff i ne znaš koje su ti mogućnosti danas sutra (to su razlozi zašto ja nikada nisam odabrala društveni studij-s 18 godina sam si već mislila da to ne bi bilo za mene).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.09.2012. at 22:47

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj gita-xy prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem Davorku. Svi mi imamo nekakva pravila na poslu i ne može se dogoditi da ja nešto moram, a da kolegica može odbiti. I stvarno mi se čini da se male dnevnice umotavaju u celofan pa svi pričaju o ogromnoj odgovornosti. Kad čitam prosvjetare čini mi se da oni na sve te šup-ove, izlete i maturalce vode jedino hrpu drogiranih, pijanih i suicidnih majmuna.
    Svaki posao nosi svoju odgovornost, a nekako mi se čini da tu odgovornost svi skidaju sa sebe. Tako po firmama najbanalniji problem se rješava beskonačno jer nitko ne želi donijeti nikakvu odluku, nego samo proslijedi mail nekom drugom i doda još dvoje,troje ljudi u cc pa svi poslije imaju izgovor da su to vidjeli i pero i janko i marko i ne znam tko sve ne.
    Svaki učitelj kad je upisivao pedagošku akadamiju ili prof.smjer na svom faksu je znao da djeca idu na višednevne izlete i da to nije lako. Isto tako svaki doktor kad je upisivao medicinu je znao da doktoru ne dolaze ljudi samo s bezazlenim bolestima nego da mu mogu dovesti nekog tko je možda rasporen i crijeva mu vise na sve strane.
    Po nekim upisima ovdje o školskim izletima, igmanski marš mi se čini kao lagana šetnja prirodom.
    vidim da najviše znaju oni koji u školi ne rade.

tvrdim i dalje da se na terenskim nastavama i izletima ne vodi dovoljno brige o sigurnosti djece (ponekad i od strane pojedinih učitelja, ali prvenstveno mislim na organizaciju višednevnih izleta općenito) i da su učitelji za sve to premalo plaćeni.
    argumenti tipa, moje dijete je išlo i bilo mu je super nemaju baš nikakvu težinu.
    išlo se masovno i na bazene, osobno sam vodila jednom i sva se preznojila pazeći klince i vadeći neplivače iz dubokog bazena dok je većina kolega sjedilo u kafiću i na bazen nije ni provirilo. nakon što se samo u jednoj godini troje djece na bazenima tokom školskih izleta utopilo-to više i nije tako popularno, a mnogima je bilo baš super.
    naši idu u ŠUP u 6. mjesecu u selce i tamo se i kupaju. kako jedna učiteljica može čuvati 10-ak djece, od kojih mnogi još ne plivaju najbolje, u moru?
    srećom, tragedije se ne dešavaju svaki dan. ali to nije izgovor da se ovakvi izleti, organizirani na ovaj način provode i dalje.
    ovo što vi ovdje pišete, mi je u rangu onoga. pa kaj idemo samo do dućana, ne treba mu sjedalica i kaj će mu bit i mi smo se tako vozili.
    ali eto, valjda svi znaju bolje od onih koji u školi rade.
    ja nisam za to da se nikud ne ide, ali ovako kako to danas izgleda je neke stvari bolje ukinuti prije nego što se dogodi neka tragedija koja se boljom organizacijom mogla izbjeći.
    i nemaju se što male dnevnice umatati u celofan, trebali bi svi učitelji jasno reći, dok nas ne platite kako treba ne idemo na nikakve izlete i gotovo. a ne si dopuštati da nas se vječito hvata na ljubav prema poslu, djeci, itd.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj susret prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, mogu vam reći da sam još uvijek žalosna što će moj sin propustiti mogućnost da provede nekoliko dana s društvom iz razreda. Međutim, čini mi se da je on još više razočaran. Neki dan mi je rekao: "Mama, kakva je to učiteljica koja nas ne želi voditi na školu u prirodi?".. iz čista mira. Nisam znala kaj da odgovorim, kakva? Onda sam nešto upakirala, da mu dodatno još ne zakompliciram.
    neradnica koja bi, gle čuda, htjela za svoj rad biti plaćena i ne voli djecu. kaj mu imaš pakirat.
    Posljednje uređivanje od suncokret : 24.09.2012. at 22:53

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ma nema tih novaca da prihvatim odgovornost za 20-tero tuđe djece. Neka se savki roditelj (ako je zaista odogovoran roditelj) zapita, kako mu je kada se brine za svoje dijete; jedno,dvoje ili više! Preeevelika briga ak tome pristupiš sa određenom odgovornošću. Isto tako, ako mi učiteljica priča bajke o ŠUP-u, nije mi baš mjerodavna.. Svatko razuman kuži o čemu pišem..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

je li ŠUP u školskom kurikulumu?
    ili je to fakultativno?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

je li ŠUP u školskom kurikulumu?
    ili je to fakultativno?
    Ako ga određena škola uvrsti onda je.
    Pretpostavljam da je tvoje pitanje išlo na nacionalni kurikulum - on je još u nastanku tj u radu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tomika prvotno napisa Vidi poruku
    Ma nema tih novaca da prihvatim odgovornost za 20-tero tuđe djece. Neka se savki roditelj (ako je zaista odogovoran roditelj) zapita, kako mu je kada se brine za svoje dijete; jedno,dvoje ili više! Preeevelika briga ak tome pristupiš sa određenom odgovornošću. Isto tako, ako mi učiteljica priča bajke o ŠUP-u, nije mi baš mjerodavna.. Svatko razuman kuži o čemu pišem..
    onda pristajem biti nerazumnom.
    ili neodgovornom.

i sada idem našpotati sve one ljude koji rade u dodiru s djecom. jer su neodgovorni.
    u 7:45... svaki tramvaj je toliko pun djece, da su im lica izobličeno zalijepljena na vrata.
    i itekako se može dogoditi da taj tramvaj iskoči iz tračnica.
    i da veliki broj te djece završi s ponekom ozljedom.
    ne vjerujem da je vozaču ikada palo na pamet odbiti prevoziti tu djecu.
    ili reći da, kad je polagao taj ispit, nije znao gdje mu je glava a gdje duzica.
    da odbije voziti samo jedan dan... vjerujem da bi završio na disciplinskoj.
    a isto je potplaćen.
    i isto vozi u svakakvim uvjetima.
    i još mu budalaši noću prijete.

sad će noa reći kako izvalim i ostanem živa, ali eto... da ne ispadne kako su samo učiteljska i doktorska (netko je gore napisao) zanimanja odgovorna.

i baš si mislim kolika je odgovornost na teti Nadi u našoj školi, koja dnevno nahrani 300 djece.
    i tako 195 dana u godini.
    Posljednje uređivanje od apricot : 25.09.2012. at 06:31

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Suncokret,
    hoće li tvoji kolege koji sjede u kafiću kada vode djecu na bazen kada im dnevnica za to bude primjerena izaći iz tog kafića i paziti djecu? Jel i tu problem u novcu? Mislim da nije. Jer u svakom poslu ima neradnika, pa dozvoli mi da, iako ne radim u školi, kažem da ima i u vašem.
    I nema veze što ne radim u školi, imam u školi dvoje djece, uskoro ću imati i treće, u Vijeću roditelja sam već 7 godina i dovoljno poznajem problematiku iako, eto, nisam vodila djecu u ŠUP. Ovakve izjave pojedinih vaših kolegica ovdje na forumu da im ne pada na pamet preuzimati odgovornost za toliko i toliko djece su mi grozne, jer samim tim što čovjek radi određeni posao mora preuzeti odgovornost. A ako tu odgovornost ne želi preuzeti onda je morao dobro paziti što odabire za svoje zanimanje. I ne mislimo mi svi da su naša dječica najmilija i najbolja, ali bogami nisu niti svi divljaci i neartikulirani kreteni kakvim ih se pokušava prikazati. Svaki razred sigurno ima nekoliko življe djece, ponegdje i hiperaktivne i slično, ali se onda tom razredu posveti posebna pažnja, a govoriti da su djeca teška i trpati sve u isti koš mi nije fer.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, kopiram iz kurikuluma naše škole:

Naziv Cilj Namjena Nositelj aktivnosti Način realizacije Vremenik Troškovnik Način vrednovanja
    Škola u prirodi (Novi Vinodolski) -upoznati primorski zavičaj, njegovati kulturno-povijesna obilježja te klimatske uvjete -osposobiti učenike za povezivanje teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje;
    osamostaljivanje učenika i razvoj socijalnih vještina
    - učenici i učiteljice trećih razreda: -petodnevni boravak u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom svibanj 2013. godine dio troškova snosi grad Zagreb, a roditelji oko 350kn -prezentacija roditeljima i djelatnicima škole putem literarnih radova i foto zapisa
    Škola u prirodi
    (Novi Vinodolski)
    -upoznati primorski zavičaj, njegovati kulturno-povijesna obilježja te klimatske uvjete -osposobiti učenike za povezivanje teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje;
    učenici četvrtih razreda,
    učiteljice:
    - petodnevni boravak u hostelu Stoimena u Crikvenici svibanj/lipanj 2013. dio troškova snosi grad Zagreb, a roditelji oko 350kn -prezentacija roditeljima i djelatnicima škole putem literarnih radova i foto zapisa

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovo bih naglasila:

-osposobiti učenike za povezivanje teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje;

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

evo, kopiram iz kurikuluma naše škole:

Naziv Cilj Namjena Nositelj aktivnosti Način realizacije Vremenik Troškovnik Način vrednovanja
    Škola u prirodi (Novi Vinodolski) -upoznati primorski zavičaj, njegovati kulturno-povijesna obilježja te klimatske uvjete -osposobiti učenike za povezivanje teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje;
    - učenici i učiteljice trećih razreda: -petodnevni boravak u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom svibanj 2013. godine dio troškova snosi grad Zagreb, a roditelji oko 350kn -prezentacija roditeljima i djelatnicima škole putem literarnih radova i foto zapisa
    Škola u prirodi
    (Novi Vinodolski)
    -upoznati primorski zavičaj, njegovati kulturno-povijesna obilježja te klimatske uvjete -osposobiti učenike za povezivanje teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje;
    učenici četvrtih razreda,
    učiteljice:
    - petodnevni boravak u hostelu Stoimena u Crikvenici svibanj/lipanj 2013. dio troškova snosi grad Zagreb, a roditelji oko 350kn -prezentacija roditeljima i djelatnicima škole putem literarnih radova i foto zapisa
    Off topic: sad mi nije dao vrag mira, pa sam pogledala kurikulum naše škole i što piše za školu u prirodi. Pod "ciljevi" piše:

"Razvijati ljubav prema domovini, osjećaj pripadnosti hrvatskome narodu i ponosa na njega"

A pod "namjena" piše: "Razvijati osjećaj domoljublja, saznati više o prošlosti Hrvata".

Nema ništa o osamostaljivanju, razvoju socijalnih vještina, a kamoli povezivanja teorijskog znanja sa stvarnošću koja nas okružuje A idu na isto mjesto, Novi Vinodolski.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 25.09.2012. at 11:36

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja čitam ovu temu samo da bi se žalostila. Kao prvo, nezaposlena sam. Da uspijem dobiti bilo kakav posao, prihvatila bi ga sa radošću i potpunom odgovornosti. Ovo "ne želim preuzeti odgovornost za tuđu djecu" mi je neshvatljivo. Neshvatljivo. Pored toliko nezaposlenih, samo odabrani si mogu priuštiti taj luksuz nepreuzimanja odgovornosti.
    Moja mama radi u školi. Nekoliko puta godišnje mora voditi djecu na nastavu van škole. Ne vodi osnovnoškolce, već srednjoškolce. Nitko je ne pita bi li to ili ne, jednostavno mora. Kada bi ravnatelju rekla da ne želi, mislim da bi to morala potpisati. Pa tako jednom, drugi puta, pa treći- i našlo bi se načina da slobodno preuzme odgovornost o svom kućanstvu, kada već ne može o svom poslu za koji dobiva plaću.
    Iz maminog iskustva, rekla bih da je ravnatelj taj koji u školi vedri i oblači. Kako on dopusti, tako se učitelji/profesori ponašaju.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Suncokret,
    hoće li tvoji kolege koji sjede u kafiću kada vode djecu na bazen kada im dnevnica za to bude primjerena izaći iz tog kafića i paziti djecu? Jel i tu problem u novcu? Mislim da nije. Jer u svakom poslu ima neradnika, pa dozvoli mi da, iako ne radim u školi, kažem da ima i u vašem.
    I nema veze što ne radim u školi, imam u školi dvoje djece, uskoro ću imati i treće, u Vijeću roditelja sam već 7 godina i dovoljno poznajem problematiku iako, eto, nisam vodila djecu u ŠUP. Ovakve izjave pojedinih vaših kolegica ovdje na forumu da im ne pada na pamet preuzimati odgovornost za toliko i toliko djece su mi grozne, jer samim tim što čovjek radi određeni posao mora preuzeti odgovornost. A ako tu odgovornost ne želi preuzeti onda je morao dobro paziti što odabire za svoje zanimanje. I ne mislimo mi svi da su naša dječica najmilija i najbolja, ali bogami nisu niti svi divljaci i neartikulirani kreteni kakvim ih se pokušava prikazati. Svaki razred sigurno ima nekoliko življe djece, ponegdje i hiperaktivne i slično, ali se onda tom razredu posveti posebna pažnja, a govoriti da su djeca teška i trpati sve u isti koš mi nije fer.
    naravno da neće ako ih netko ne natjera.
    o tome i govorim, organizacija je nikakva i to što neki učitelji vole voditi djecu posvuda ne znači da na njih tamo i paze.
    i jedno je preuzeti odgovornost u okolnostima u kojima znam da mogu paziti na djecu, a sasvim je druga priča ako se djecu vodi po onoj: neće se ništa dogoditi jer se nije ni do sada.
    osobno, rado ću otići s djecom na dobro organizirani izlet,
    ali ne pristajem ići s djecom na predstavu kada nam županija pošalje autobus s 10 mjesta premalo i djeca sjede jedno drugom u krilu;
    na klizanje, a 30% ih dođe i bez debele kape kamo li da imaju kacigu;
    s ludim vozačima koji voze utrke autobusima, itd.
    i nema tih novaca da djecu ikud vodim na takav način.
    trebale bi postojati točno razrađene upute za izvedbu školskih izleta, jer se ljudi jednostavno ne snalaze u nekim situacijama.
    žalile su se kolegice kad su stigle s izleta u fužine kako je vozač ludo i prebrzo vozio, kad sam ih upitala zašto nisu na prvom odmorištu izvadile djecu iz autobusa i od prijevoznika zatražile da pošalje drugog vozača samo su slegnule ramenima.
    i nije mi svejedno što se ne snalaze u takvim situacijama, jer i moja su djeca bila u tom autobusu.
    i takvih slučajeva ima more.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    trebale bi postojati točno razrađene upute za izvedbu školskih izleta, jer se ljudi jednostavno ne snalaze u nekim situacijama.
    žalile su se kolegice kad su stigle s izleta u fužine kako je vozač ludo i prebrzo vozio, kad sam ih upitala zašto nisu na prvom odmorištu izvadile djecu iz autobusa i od prijevoznika zatražile da pošalje drugog vozača samo su slegnule ramenima.
    i nije mi svejedno što se ne snalaze u takvim situacijama, jer i moja su djeca bila u tom autobusu.
    pa nisu ni škola ni ravnatelj ni roditelji, a ni djeca... krivi za ovo.
    takvim mutavicama ja djecu ne bih ni povjerila, bez ljutnje.
    nema tog programa koji će od nesnalažljivog čovjeka učiniti - snalažljibog.

što znači ovaj gornji primjer?
    da ne bi znale izvesti djecu iz gorućeg hotela?

slegnuti ramenima na nečije divljanje po cesti?
    to jest neprihvatljivo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, vidiš. Sad smo došli do toga da možda nije stvar u organizaciji, ni ovome, ni onome nego u ljudima. Naša učiteljica koja je vodila djecu je željela voditi djecu i znam pouzdano da ih je pazila ko zjenicu oka. Ali, ona je autoritet, poštivaju je i djeca i roditelji i kolege. Ja ću nastojati svim silama da mi ona bude učiteljica najmlađem sinu jer baš te godine preuzima 1.razred.
    Ne može nitko loše radnike natjerati da rade bolje, to ili imaš u sebi ili nemaš. I tu ne igra puno ulogu ni plaća ni ništa. I ima puno situacija u kojima učitelji nisu tako bespomoćni kao ova s autobusom koju si napisala nego su jednostavno inertni i ne da im se, baš ih briga. To treba mijenjati. Takav pristup. A ne bježati od odgovornosti.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Inertnih ima u svakom poslu. Ali to nije korektno navoditi jer time vrijeđamo onda cijelu struku. Više puta sam pročitala kako su upozoreni oni koji su navodili nezadovoljstvo pojedinim liječnicima i sl.
    A ovdje se po ko zna koji puta oplelo po cijeloj prosvjetarskoj struci jer su pojedinci nezadovoljni što njihova djeca neće otići u tu Školu u prirodi. I to mi se čini da je bitnije roditeljima nego djeci, jer eto Pero Perić je išao, a njegovo dijete nije. A da se nedajbog nešto dogodi tom njegovom djetetu na tom istom putu znamo svi ko bi bio kriv.
    Moja cura ima mladog razrednika koji se ne osjeća spremnim voditi cijeli razred niti na jednodnevni izlet. Prošle godine ih je zato na Interliber vodila profesorica iz Latinskoga i nikom nije palo na pamet išta zamjeriti tom čovjeku jer inače korektno obavlja svoj posao.
    Inače, ovdje u te Šup na više dana idu samo neke škole i samo neki učitelji. Moji nisu nikad išli i ne smatram da su nešto zakinuti time. Išli su više puta na jednodnevne izlete, u 4. osnovne su bili 2 dana u Zg, a na kraju 8. razreda su bili na maturalcu. Čisto dovoljno...Sinu je bilo ponuđeno da kao maturant ode vani na ekskurziu, ali je odbio. Iz razreda ih je išlo samo par jer je ljudima cijela stvar prilično skupa pa ispada da idu samo djeca koja su u mogućnosti. Moj je mogao, ali pošto mu nisu išli najbolji frendovi nije bio zainteresiran.
    I ne, nisam prosvjetar, ali sam prosvjetarsko dijete i sestra pa sam iz prve ruke upoznata sa svime što taj poziv nosi. A u ovakvim uvjetima u kojima nam je cijela država mogu samo odati priznanje svima onima koji taj posao obavljaju sa puno motivacije i ljubavi. A takvi su vjerujte mi u većini.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E, vidiš. Sad smo došli do toga da možda nije stvar u organizaciji, ni ovome, ni onome nego u ljudima. Naša učiteljica koja je vodila djecu je željela voditi djecu i znam pouzdano da ih je pazila ko zjenicu oka. Ali, ona je autoritet, poštivaju je i djeca i roditelji i kolege. Ja ću nastojati svim silama da mi ona bude učiteljica najmlađem sinu jer baš te godine preuzima 1.razred.
    Ne može nitko loše radnike natjerati da rade bolje, to ili imaš u sebi ili nemaš. I tu ne igra puno ulogu ni plaća ni ništa. I ima puno situacija u kojima učitelji nisu tako bespomoćni kao ova s autobusom koju si napisala nego su jednostavno inertni i ne da im se, baš ih briga. To treba mijenjati. Takav pristup. A ne bježati od odgovornosti.
    stvar je i u jednom, i u drugom i u trećem. ali će si svatko izvući, izgleda, ono što njemu odgovara.
    oni koji ne žele voditi djecu na višednevne izlete (a to je njihovo pravo, ne voditi ako ne žele, iz bilo kojeg razloga) će očito ostati neradnici.
    i dobro, sve to ide u rok službe
    navikli smo na to. samo nije sve crno-bijelo kako to neki od vas vide.
    a meni je bolje da ne pišem više na ovoj temi, jer se ponavljam i samoj sam sebi već dosadna.

samo još nešto, ŠUP može biti naveden u školskom kurikulumu (ni ne smije se izvoditi ništa što nije u kurikulumu), ali ako je nešto uvršteno u kurikulum ne znači da se to mora i provesti.

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ma brilijantno mi je jasno da nije sve crno-bijelo. I, nikako nisam mišljenja da su oni koji ne vode djecu na ŠUP neradnici. Međutim, kao roditelj djeteta kojem je to onemogučeno, dok ostala dva razreda iz iste škole idu, i u školskom kurikulumu uz ŠUP stoji sljedeće:
    "9.1. ŠKOLA U PRIRODI

• ciljevi aktivnosti: upoznati primorski kraj RH, njegove povijesne, kulturne i prirodne vrednote, razvijatipravilan odnos i ljubav prema različitim krajevima naše domovine i njihovim stanovnicima, svijest o potebiočuvanja kulturne i prorodne baštine naše zemlje, ekološku svijest
    • namjena: unutarpredmetna i međupredmetna korelacija, povezivanje naučenog sa svakodnevnim životom,iskustveno, istraživačko učenje, razvijanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i suradnje, jačanje odgojnefunkcije škole
    • način realizacije: putovanje autobusom uz stručnu pratnju, obilazak povijesnih, kulturnih i dr. lokaliteta,edukacijske radionice i druge aktivnosti prema programu Škole u prirodi
    • vremenik:premanavedenomutablici
    • način vrednovanja i korištenja rezultata vrednovanja: evaluacijski upitnici i razgovori sa ciljem
      unapređivanja kvalitete organizacije i provođenja navedenih aktivnosti. "

... teško se nosim sa činjenicom da će moje dijete ostati uskraćeno.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj susret prvotno napisa Vidi poruku
    . Međutim, kao roditelj djeteta kojem je to onemogučeno, dok ostala dva razreda iz iste škole idu
    .
    nama su rekli da ako jedna učiteljica u generaciji ne želi ići, da onda ne ide ni paralelka

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nama su rekli da ako jedna učiteljica u generaciji ne želi ići, da onda ne ide ni paralelka
    Ide paralelka. Ne želim to pitanje uopće niti otvarati niti postavljati u školi, iz obzira prema djeci i učiteljicama iz druga 2 razreda. Nije u njima poblem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku

samo još nešto, ŠUP može biti naveden u školskom kurikulumu (ni ne smije se izvoditi ništa što nije u kurikulumu), ali ako je nešto uvršteno u kurikulum ne znači da se to mora i provesti.
    ja sam jučer na Vijeću pitala za to
    i ravnatelj je rekao: ako je u kurikulumu, MORA se provesti
    ako učiteljica ne želi, u školi se nađe netko tko želi i to netko koga djeca poznaju

ali, isti taj ravnatelj je protiv maturalaca
    i kaže da bi to ukinuo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam jučer na Vijeću pitala za to
    i ravnatelj je rekao: ako je u kurikulumu, MORA se provesti
    ako učiteljica ne želi, u školi se nađe netko tko želi i to netko koga djeca poznaju

ali, isti taj ravnatelj je protiv maturalaca
    i kaže da bi to ukinuo
    može a i ne mora, tj akoje navedeno provodi se ali i ne mora ,a a ko nije navedeno ne može se provoditi.

nije kurikulum sveto pismo.

ravnatelj ti je krivo protumačio kurikulum tj tumači ga kako njemu paše .

susret, nije fer da druga 2 razreda idu ,a razred tvog djeteta ne ide . tako se šalje ružna poruka djeci .
    ja bih na tome inzistirala .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    nije kurikulum sveto pismo.

ravnatelj ti je krivo protumačio kurikulum tj tumači ga kako njemu paše .
    ono MORA se ne odnosi na krivičnu ili prekršajnu odgovornost
    nego na "što smo obećali/ponudili, to ćemo i ispoštovati"
    i meni se to čini korektinijim nego bilo kakav oficijelni teret.

nema on meni što tumačiti, ja znam čitati.
    a on pojašnjava ono što je ovdje iskrsnulo kao problem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma sve 5 .ravnatelji su inače posebna sorta .

u moru postova sam previdjela da se u slučaju susret radi razdvajanje djece ,a to je po meni veliki minus za školu.

ili idu svi ili ne ide nitko ,a na da se djeca koja ostaju osjećaju izolirano .

znači posao ravnatelja je da im osigura pratnju i da sva 3 razreda ili koliko ih već ide idu na ŠUP. a ako neće nitko drugi nek on ide i nek pokaže djeci što je odgovornost.

najgore mi je ovo neverbalno odgajanje . jer djeca , po meni, više pamte postupke, nego riječi .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, da, to mi je bilo fora
    veli ravnatelj, ako neće nitko, ići ću ja

pretpostavljam da jako dobro poznaje svoj kadar, kad je spreman tako nešto reći

Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •