Evo, bas to sto pise Boškarin. Zavidim svim zenama sto su rodile prirodnim putem bas radi tog osjecaja. Ovako dodjes na carski s trbuhom i probudis se bez trbuha, u groznim bolovima, sa 'nepoznatim' smotuljkom kraj sebe. I ja malo karikiram.![]()
Evo, bas to sto pise Boškarin. Zavidim svim zenama sto su rodile prirodnim putem bas radi tog osjecaja. Ovako dodjes na carski s trbuhom i probudis se bez trbuha, u groznim bolovima, sa 'nepoznatim' smotuljkom kraj sebe. I ja malo karikiram.![]()
Puno karikiras, čak bi rekla da pišeš uvredljive stvari. Imala sam 2 carska: ne budiš se (osim u slučaju hitnog CR, u općoj anesteziji, a takvih je jako malo i obično su posljedica forsiranja vaginalnog poroda), nego se obično dobije spinalna, pa si svjesna cijelo vrijeme i bebu odmah dobiješ, čim je izvade; nikakvih groznih bolova nije bilo, dobije se anestetik; trbuh nažalost se ne povuče odmah, nego mom slučaju tek za 2,3 dana.
Prihvacam da je moja greska sto nisam naglasila da tako izgleda carski u opcoj anesteziji. Imala sam 3 takva, tako da znam o cemu pricam i ne vidim sto je tu uvredljivo nego govorim o vlastitom (istinitom) iskustvu.
Tko voli spinalnu, nek izvoli, moze je se dobit i mene su svaki put pitali, ali sama sam odbila...to je vec druga tema.
Za trbuh isto ne vidim sto je uvredljivo. Znas kako izgleda trbuh trudnice u 9.mj. trudnoce i trbuh nakon poroda.![]()
pa ne karikira previse.
lezala sam i prvi put na patologiji, jedina sam bila sa spinalnom, a bogme sam i u ovoj odlezala jednu noc i cure su se pripremale za opcu- znaci unaprjed dogovoren carski. takodjer oko sebe (van ovog foruma) znam povelik broj cura koje su rodile carskim i velika vecina ih je rodila pod opcom, njihov izbor, ne kao posljedica forsiranog vaginalnog.
ono o cemu pise luce je meni bio glavni razlog zasto sam zelila VBAC. znam, sebican razlog, al je.
bebu ne dobijes odmah. pa niti na sv.duhu.
znam jer sam rodila 1h prije zakazanog carskog i molila da li ima sanse da imam skin to skin u sali. rekli su mi da nema. kad sam pitala kada cu dobiti bebu, rekli su mi da u pravilu dobijem kad me se smjesti ako je sve ok i ako je sve ok s bebom i ako ima mjesta i stotinu "administrativnih" razloga. kad zakljucila da cu je dobiti odmah, rekli su mi klimanjem glavom da ne. kad sam pitala moze li beba imati skin to skin sa ocem, rekli su mi ne. tako da bas i ne karikira.
koliko sam carki boli je toliko individualna stvar kao i bol prilikom poroda i ne treba generalizirati niti svoje iskustvo nametati kao notornu cinjenicu i univerzalnu istinu. bas kao i "povlacenje" trbuha.
ninocka, ja sam prolazila slicno sto i ti, mozes procitati pricu http://forum.roda.hr/threads/73259-k...sebe-hepistori ako zelis. prica je duga i zivotopisnaal opisuje sve moje strahove i nedoumice. kao i pripreme za CR sutra ujutro i sam porod koji ga je preduhitrio.
i jos jedna stvar, ooooogromna je razlika rodila carki ili prirodno, osim sto sam kod prvog carskog imala rez prakticki na hladno (ok, otisao mi je sluzni cep, kontrakcije sam imala cijelu cuvanu trudnocu), s navrsenih 39tt po zm (nisu me slusali kad sam rekla da je trudnoca mladja) i beba je bila procjenjena 37-38tt, ogromna je razlika u samoj bebi kad se rodi na sam termin, u potpunosti zrelo i spremno, razlika kada bebi diras glavicu dok izlazi kroz pododjajni kanal, kad ti slijece na trbuh i imas ju u narucju onako smezuranu 2h, kada nakon 5min sisa i kada ju dobis po prvi put da ju dotaknes nakon 8h, na pravi podoj nakon vise od 24, kada nije s tobom, kada se mucite s dojenjem i ono profunkcionira nakon 100 muka kada dodjete doma nakon 7 dana ili kada nakon 8h sto je rodjena starije dijete mladje drzi u narucju, kada nakon 3h od poroda se tusiras, kada 8h nakon poroda tvoju mladje dijete starije drzi u narucju, kada si nakon 48h u svom krevetu doma, a treci dan si u setnji...
zaista je razlika ogromna, pa kad zanemaris dobrobit djeteta, i uzmes sta sve dobijes prirodnim porodom (prirodnim, bez intervencija), definitivno vise pluseva ima od carskog.
imas jos dosta do poroda. citaj, educiraj se, razgovaraj.
pripremi se na oba ishoda. valjda si generacija "nista nas ne smije iznenaditi"![]()
sori na zbrckanosti. pisala sam u par navrata jedan post... :sramise: