Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
No, prije učenja čitanja i pisanja radi se nešto što se zove "globalno čitanje". To je, najjednostavnije objašnjeno, pamćenje riječi poput slika.
Dakle, učenik vidi riječ npr. "škola" ili "učionica", on ne zna pročitati tu riječ slovo po slovo ali zapamtio je "sliku" te riječi i zna da tu piše škola. (Inače, kupila sam si nedavno knjižicu preko Mense "IQ djeteta - briga roditelja" i tamo se savjetuje već od 3. godine djecu pomalo učiti da pamte kraće riječi - ali ne puno, jednu dnevno).
Zanimljivo mi je ovo što pišeš o globalnom čitanju. Tako moja mlađa kći "čita". Inače, zna većinu slova, ali muči ju sinteza. Dakle, ona će bez greške odslovkati riječ, npr. "š-k-o-l-a", ali, ako je nema zapamćenu u toj "vizualnoj memoriji", neće je znati pročitati. Budući da mi je starija kći naučila čitati s tri i pol godine i bez gotovo ikakvog našeg angažmana, sad jako brinem o tome kako će ta sinteza krenuti mlađoj.

Osim učenja pojedinačnih riječi prepoznavanjem njezine slike, imaš li možda još koji savjet? Što bih mogla, usput i kroz igru, raditi s njom?

Inače, jako se trudi i lijepo piše tih par slova i brojki koje su "službeno" učili, vidi se da kuži odnose između svih tih silnih crta. Ali sinteza ne ide, pa ne ide. (No dobro, školska godina traje tek četiri tjedna.)