na razumijem zašto bi morala? pa većina djece (ako ne i sva) poznaje brojeve i mogu sami zaokružiti broj stranice
na razumijem zašto bi morala? pa većina djece (ako ne i sva) poznaje brojeve i mogu sami zaokružiti broj stranice
Naši sami zaokružuju brojeve u radnim bilježnicama, a u crtančici im učiteljica započne red i objasni šta trebaju...recimo nacrta vijaču i loptu u dva reda i stavi X na dno stranice.
Meni je jako kratko to vrijeme kad dođe doma iz boravka, do večere - još ako moramo do dućana ili imamo nekog doma - ja ne znam gdje da uguram još i ponavljanje ili pisanje, bude jako umoran i razdražen i vidim da treba slobodne igre. Jako je aktivan u školi, skače, druži se izmori ga to jakoJa još nisam pronašla način da uklopim u rutinu pol sata ponavljanja, a stvarno bih htjela.
Ifi, ako učiteljica iz boravka nema primjedbi, mislim da vam je dovoljno prolistati knjige i bilježnice za vikend
Ne sviđa mi se nimalo što puštaju raznorazne akvizitere u razred pred djecu.
Napune im glavu, a još dijete do doma pa natrag vuče nekakvu vježbenicu (po meni nepotrebnu, jer svaki predmet ima sasma dovoljno obvezne literature).
Posljednje uređivanje od Dalm@ : 20.09.2012. at 10:29
Vaša djeca uče polako slova u školi ili si već sami moraju čitati zadatke i pisati jednostavne rečenice?
Pitam, jer se priča da ovdje kod nas prvi dan već pišu: 'Ovo je moja učionica', a u rješavanju zadataka
tamo i doma učiteljice kažu pročitajte zadatak.
A djeca u vrtiću nisu naučila slova i sad imaju velike probleme i frustracije.
Kako je to moguće?
Djeca na početku 1. razreda ne moraju znati čitati. Dobro je ako poznaju slova, ali čitati ne moraju znati. Moj ne zna čitati, ali je slova naučio kroz igru, doma, s nekih 4 godine. Sad ga doma potičem da si sam pročita zadatak (sriče slova) kad piše zadaću i da mi pročita kakvu kraću pjesmicu (par stihova).
Vjerujem da tako rade i u školi i da im učiteljica pomogne.
Pa tako i ja razmišljam, nas čeka sljedeće godine prvi razred, i moja zna već i sve kroz igru...
Ali ne znaju svi, neki vrlo malo, neki roditelji su se oslonili samo vrtić gdje kod nekih teta
rade listove samo tko želi i tako.. uglavnom, ima svega.
Ali kažu roditelji da ne uče slova, da čitaju pišu rečenice kao da su već naučili u vrtiću.
Mislim, ako su prvi dan pisali rečenicu to mi je dosta da nešto nije baš u redu, je li.
Ok, baš ću re raspitati malo o tome jer mi stvarno nije jasno, mislim, žao mi je te djece,
kažu roditelji da su obilježeni od početka.
Naši su tek na grafomotorici, nismo došli do slova. Curka piše i čita, učiteljica mi je nakon pohvale napomenula da rade puno sporije nego što bi to mojoj lumenici pasalo ali da je takav razred, dok se uhodaju maloj će davati dodatne zadatke da joj za sad nije dosadno i ne buni se. Sunce moje, čim dođe iz škole napiše zadaću, ja iz kuhinje pitam jel ruke oprala a ona odgovara da završava zadaću.Štrepsica mala. Znali smo da će tako biti jer je ona prije zadnje godine u vrtiću išla i u malu školu, dr. na testovima komentirala da je za 2. razred ali dobro je, ona je prezadovoljna i ja sam, samo obadvije fraziramo zbog ušiju u razredu.
![]()
Moja ide na boravak ali sam vidjela da sve sama obiljezi sto su trebali imati za zadaću i kad dodje doma kaže što su točno radili. Od zadaće većinom sve napravi u školi ali joj ponekad ostane nešto sitno što nije dovršila od dodatnih listića koje dobiju na boravku(a dobiju ih dosta). Jedino mi je čudno da stalno ponavljaju kako djeca ne trebaju znati čitati (jos uvijek nisu počeli sa slovima), dok u isto vrijeme radni listovi koje dobiju na boravku su tipa da dopune slova u riječi ili da pročitaju rečenicu ili pospajaju riječi s odgovarajučim crtežom. Ne čini mi se u skladu s onim što rade na nastavi, premda moje dijete kaže da to svi naprave kako treba.....
mi imamo post-it papiriće u boji po želji ili one manje ljepljive oznake u boji. curama je to fora i mlađa jedino tako ne zaboravi zadaću. engleski donese doma jer ga za sad ne stiže u boravku.
čujem da svaki dan trči natrag u razred po knjige za doma jer se ženskica nikad ne sjeti na izlasku iz razreda! sušta suprotnost od starije seke. sreća njezina što ima njenu pomoć.
Ja se držim onog što je jednom, mislim Poslid napisala: sve što je djetetu ponuđeno da odnese doma, besplatno je.
Ifi, pa nisu engleski i vjeronauk svaki dan. Često budu isti dan po rasporedu pa je to onda 2 dana u tjednu sve skupa. Kako je kod vas?
o, kod nas se od prvog dana pise. bas sam pokazivala svojoj sestri, pa mi se ruga kako ja nisam znala ni jedno slovo kad sam krenula u skolu, a moje dijete svaki dan u biljeznicu pise naslove lekcija koje rade ( "skola i dom", "ucenik i ucenica", pa su imali predavanje "dolazak prometnog policajca". isto i iz matematike, svaka stranica svoj naslov). iz hrvatskog preko slova samo lete. inace, sva djeca u razredu znaju pisati i citati tiskana slova, a citali su vecinom slovkanjem.
sad vise ne smiju tako, dobili smo vjezbe i svaki dan vjezbamo slijevanje ( m a m a= maaaamaaaaa).
za sutra su imali neki jesenko igrokaz na pamet nauciti. rimuje se, pa smo to sredili popodne i malo provjezbali prije spavanja.
samo da od treme sve ne zaboravi![]()
Imamo mi i neke druge zadatke, i naravno nema svaki dan, ali barem četiri dana imamo nešto za odraditi, makar nešto izraditi ili nešto...
Moja je danas ucila prvo slovo- I
do sada su vjezbali grafomotiriku i nekako bas i nisam zadovoljna, ocekujem od nje da ide tocno od crte do crte
jesu vasi skroz pedantni?
Kod nas se vec na veliko ide na informacije, sto me zacudilo, nekako mi je to rano, ali da ne budem jedina morat cu i ja slijedeci tjedan
Moj danas uči slovo I. Što se tiče informacija, kod nas počinju u ponedjeljak, učiteljica nas je podjelila po abecedi tako da smo mi u prvoj grupi u ponedjeljak, ostatak je podjeljen na cijeli tjedan.
jel ste dobili pernice od policije?, moja ni dobila ono kaj su reklamirali, već pernicu poštujte napše znakove ( na rajsflušlus) unutra privjesak s znakom policije, olovka, penkala, ravnalo.
Prvi put čujem za to,
očito nismo dobili
Što se tiče preciznosti u pisanju,
L kako kada.
Nekada sve točno, nekada baš i ne.
Vjerojatno to ovisi o mnogo čemu,
nekada vidim da me zafrkava,
igra se samnom,
nekada si sam da kvačicu jer je dobro napisao,
nekada napiše sve brzo i točno,
nekada sjedi pola sata i piše tri reda.
ovo smo i mi dobili.
ja nemam namjeru jos ici na informacije, pa cemu? ionako se nista nije ni pocelo događati. vjerujem da cu otici krajem desetog mjeseca i prije zimskih praznika. (jos uvijek imam traume iz osnovne skole kad je jednoj curi mama na informacije dolazila svaki drugi put, mi ju skrivali, a ona bila 5,0 cijelo skolovanje).
U našoj školi informacije su obavezne jednom mjesečno.
nas su samo upozorili da je prema nekom pravilniku potrebno prisustvovati na najmanje tri roditeljska sastanka godisnje, ali nista vezano za informacije.
nama uciteljica iz boravka uvijek napomene ako nesto nisu stigli rijesiti
kod nas su informacije svaki drugi tjedan počevši od 10 mjeseca,rekla je na početku da bi bilo poželjno jedamput u polugodištu doć, za velikog klinca je rekla 2x u polugodištu. Inače kod klinca su bile na informacijama i na sastancimauvijek obje učiteljice znači i ona iz boravka dok je bio boravak, valjda bu i sad tak.
moja je svako malo nešto zaboravila, od zadaće do pribora.... ovime smo rješili stvar.
mene pak muči to što ih učiteljica (na to nas je i upozorila) ostavlja po završetku nastave još kojih 15-20 minuta. Sad uhodavamo da sama dođe doma iz škole i ne znam, ne sviđa mi se to što je u školi duže nego joj treba pješke do doma... kako će u popodnevnoj smjeni uskoro poslije 5 biti mrak, bojim se za nju. Ima učiteljica uopće pravo na to?
cure, jesu vam poceli diktati?
gdje ste otprilike s gradivom? kako su se klinci snasli![]()
moja je imala u srijedu test iz matematike i u petak diktat iz hrv.... dobro je prošla, s pojednom greškom iz svakog predmeta
sad kreću na brojeve
Moja je zadnje ucila slovo V
Iz matematike su jos na geometriji
Diktat su do sada pisali dva puta
Ovaj mjesec ce imati prvu lektiru (Grimmove bajke)
Ona je uglavnom prezadovoljna![]()
ni lektire, ni diktata, tu i tamo čitaju, jedino iz tog dobiju zvjezdice.... prošli su samo samoglasnike, još M, R, L, nešto sitno slova.... a matematika je na kraju s tijelima,samo ne znam koliko ce još vježbat... ja sam je danas tlačila 2 sata s geometrijskim figurama i tijelima na oba jezika jer vidim da sad na hrv. nema pojma kako prevest....
btw. muči me slovo R, ja sam u 1. osnovne cilu ploču ispred svih morala ispisat ponovno jer sam pisala donju nogicu od sjecišta okomice i trbuščića, a treba od pola trbuščića.... a sad njoj u radnoj oštampano,i uči od tog sjecišta (ne znam bolje objasnit).... zna tko što je zapravo sada pravilno?????
mi isto nozicu pisemo od sjecista.
nama je ovaj tjedan ispit iz prirode.
iz matematike je imala 40/40, a kad zavrse tocku i manje/vise, slijedi im jos jedna provjera znanja.
u srijedu idu u ZKM gledati neku predstavu, pa mi je sva sretna![]()
Oprosti, nisam uopće vidjela tvoj post pa nisam odgovorila.
Za vježbu analize i sinteze treba se što češće igrati kod kuće s djetetom rastavljanja riječi na glasove. Konkretno, za tvoj slučaj, reci joj da ćeš joj govoriti na tajnom jeziku a ona mora pogoditi što si rekla. Onda ti kažeš npr. "Donesi mi č-a-š-u" a ona treba pogoditi što si rekla. Neka i ona tebi zadaje riječi na "tajnom jeziku".
Ja sam se to igrala sa svojim klincem kada je imao 4 godine i brzo je skužio. Njemu se to toliko svidjelo da smo stalno morali tako razgovarati (meni je već bilo pomalo dosadno) ali on je bio uporan: maaaama, razgovaramo slovački!!! (slovima
)
Ako dijete još nije svladalo početni i završni glas u riječi tu su savršene igrice kao ona "došla tetka iz Afrike i donijela punu torbu stvari koje počinju/završavaju glasom..." (sada on treba smisliti što više riječi koje počinju tim glasom.) Može i igra "kaladont" i sl. Bitno je da sve ide u opuštenoj atmosferi. (Ako netko ima baš velikih problema u svladavanju tehnike čitanja neka mi se javi na pp, ja imam učenika s lakom mentalnom retardacijom za kojega sam radila materijale i napravila mali priručnik s aktivnostima za vježbu - dijete je naučilo čitati i pisati!!!)
LIMA, tvoji su savjeti baš korisni! Što da radimo mi koji imamo "neuredne" pisače?
Ako dijete neuredno piše može biti da ima poteškoća u grafomotorici. (Kako boja - tj. je li dijete neuredno samo u pisanju ili prelazi crtu i kada treba obojiti nešto? Kakvi su pokreti rukom dok piše - je li zglob ruke gibljiv ili "krut"?)
Evo kako ja radim: nikada ne križam neuredna slova nego zaokružim najljepše slovo koje je pobjednik u ljepoti i kažem djetetu neka pokuša napisati još tako lijepih. Ako prelazi crtu našalim se da slova prelaze granicu bez putovnice, a to je zabranjeno, pa im je onda zabavno paziti na to
(Napominjem, ja radim u malom razredu u kombiniranom odjeljenju, pa se imam više vremena posvetiti pojedinom učeniku, da ne ispadne kako se hvalim da sam ja nešto super). Ako vidim da dijete piše slovo ukrivo uhvatim taj krivi pokret, sjednem pokraj njega dok piše i "navijam": hajde, ne daj mu da ti pobjegne...Kupila sam si priručnike "Ples pisanja" gdje se pokreti pisanja uvježbavaju kroz razne pokrete, pa i to primjenjujem.
Ja na ploči ispišem pravilno slova i dam klincima hrpu kreda u boji pa oni ponavljaju preko tih mojih slova, pa pišu sami... tek kada svladaju pokrete rukom šaljem ih na mjesto pisati u pisanku.
A za vježbu grafomotorike npr. printam im (imate na netu) točkalice (ili engleski dot to dot) - to je ono kada trebaju spojiti točkice po redu i dobiju sliku.
Isto tako zgodne su i mandale, ako netko ne zna što je to http://www.mandali.com/sample/ a možete ih i sami iscrtati. Uključiti neku lijepu glazbu + bojanje mandale = predivno opuštanje za dijete!
da bar limine savjete mogu procitati nase uciteljice.
a sto da radimo mi koji imamo urednu djecu koja bez problema citaju i pisu, ali su jako spora?
LIMA, imaš super pristup.
Posljednje uređivanje od Dalm@ : 16.10.2012. at 10:20
kod nas bio diktat iz hrvatskog i uzela im je bilježnice na pregled. Moram se pohvaliti da mi je dijete dobilo pohvalnicu za diktat i urednost bilježnice. Imali su i dva testa (u informativki piše da su svi dobro riješili).
Uglavnom, zadovoljna je (a onda i mi).
a smiješna je, ponekad kaže da je najsporija, da su svi već na dvorištu a ona se još nije popiškila (prvih par dana nije mogla vodu zatvoriti jer joj je bilo teško pa su joj jači pomagali. Eto kakvu pahuljicu ja imam).
naši svako malo dobe pokoju rečenicu da sami napišu, u petak je pravi diktat od 3-4 rečenice , došli do S. Ali diktat će bit pisan samo velikim slovima, jer su se učiteljice tak dogovorile, kod klinca pred 4 godine nije bilo tak. Rekla je da samo imena pišu malim slovima da klinci skuže kak se to u stvari piše.
Bio i ispit iz matematike, sve točno bilo.