Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
Zanimljivo mi je ovo što pišeš o globalnom čitanju. Tako moja mlađa kći "čita". Inače, zna većinu slova, ali muči ju sinteza. Dakle, ona će bez greške odslovkati riječ, npr. "š-k-o-l-a", ali, ako je nema zapamćenu u toj "vizualnoj memoriji", neće je znati pročitati. Budući da mi je starija kći naučila čitati s tri i pol godine i bez gotovo ikakvog našeg angažmana, sad jako brinem o tome kako će ta sinteza krenuti mlađoj.

Osim učenja pojedinačnih riječi prepoznavanjem njezine slike, imaš li možda još koji savjet? Što bih mogla, usput i kroz igru, raditi s njom?

Inače, jako se trudi i lijepo piše tih par slova i brojki koje su "službeno" učili, vidi se da kuži odnose između svih tih silnih crta. Ali sinteza ne ide, pa ne ide. (No dobro, školska godina traje tek četiri tjedna.)
Oprosti, nisam uopće vidjela tvoj post pa nisam odgovorila.
Za vježbu analize i sinteze treba se što češće igrati kod kuće s djetetom rastavljanja riječi na glasove. Konkretno, za tvoj slučaj, reci joj da ćeš joj govoriti na tajnom jeziku a ona mora pogoditi što si rekla. Onda ti kažeš npr. "Donesi mi č-a-š-u" a ona treba pogoditi što si rekla. Neka i ona tebi zadaje riječi na "tajnom jeziku".
Ja sam se to igrala sa svojim klincem kada je imao 4 godine i brzo je skužio. Njemu se to toliko svidjelo da smo stalno morali tako razgovarati (meni je već bilo pomalo dosadno) ali on je bio uporan: maaaama, razgovaramo slovački!!! (slovima
)

Ako dijete još nije svladalo početni i završni glas u riječi tu su savršene igrice kao ona "došla tetka iz Afrike i donijela punu torbu stvari koje počinju/završavaju glasom..." (sada on treba smisliti što više riječi koje počinju tim glasom.) Može i igra "kaladont" i sl. Bitno je da sve ide u opuštenoj atmosferi. (Ako netko ima baš velikih problema u svladavanju tehnike čitanja neka mi se javi na pp, ja imam učenika s lakom mentalnom retardacijom za kojega sam radila materijale i napravila mali priručnik s aktivnostima za vježbu - dijete je naučilo čitati i pisati!!!)