Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
http://apps.nccd.cdc.gov/art/Apps/Marquee.aspx

Ženska plodnost opada sa dobi žene, taj pad plodnosti osobito je izražen nakon 35. godine žene. Mi koje prolazimo ili smo prolazili mpo postupke toga smo duboko svijesne.
Ovdje je izvadak iz Izvještaja američkog CDC za 2010. godinu iz 443 američke klinike koje se bave MPO, zorno pokazuje rapidno opadanje uspješnosti MPO sa porastom dobi žene.

Postotak ciklusa koji rezultiraju rođenjem živog djeteta. (Percentage of cycles resulting in live births)
dob žene:
-manje od 35 godina: 41.5%
-35-37 godina: 31.9%
-38-40 godina: 22.1%
-40-42 godine: 12.4%
-43-44 godine: 5.0%
Naglasak ove teme je na uvodu. Ovakvih tema, uz anketu, nije bilo na forumu, a ja sam tu od 2009.
Dalje, vrijedni podaci će biti i od skupine do 35.-te godine, mene tu osobno zanima koliko brzo/lako primarni ginekolozi znaju uputiti pacijente specijalistu humane reprodukcije, bez nepotrebnog zadržavaju mjesecima kod sebe u ambulanti. U skupini nakon 35.-te godine, a pogotovo nakon 38.-e godine, kako je otvaračica teme navela u uvodu, plodnost se drastično smanjuje, tj. slabija je kvaliteta i broj jajnih stanica. Upravo se toj grupi obraćamo mi koje smo to prošle, s upozorenjem da se nema vremena čekati.Ja osobno upozoravam jer sam to prošla i jer mi niko od 38.-e godine, kad sam se prvi put obratila ginekologu zbog nezatrudnjivanja nakon 6 mjeseci pokušavanja, nije to rekao. Nije ovdje cilj bilo kome u skupini do 35 (38) godina poručiti da ubrza svoj odlazak MPO doktoru, naravno da svatko ima svoj put sazrijevanja, promišljanja što mu se to zaporavo događa, i odluke da se radi o bolesti neplodnosti i da je rezultat te odluke liječenje neplodnosti. Obraćam(o) se onima koji nas (neregistrirani) čitaju, a kojima biološki sat otkucava. Naravno da ima dosta trudnoća nakon 39.-te (klub 39+), a osobno poznam i spontanih trudnoća s 42, 43, 44, al ih je manje u odnosu na mlađu dob. I naravno da ima onih koje je u pokušavanju vrijeme pregazilo i koji su odustali.