Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Alergija na kikiriki i kakao

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Alergija na kikiriki i kakao

..dakle,danas bili na drugom testiranju,nutritivnom i - pokazala se alergija na:
    1. kikiriki(5mm)
    2.kakao(3mm)
    ..e sad, na kikiriki ajd' OK ali na kakao???!!!!-pa pije ga svaki dan ujutro i navečer po šalicu i niš-i čokoladicu tu i tamo njupne i ništa-ima li netko iskustva s testiranjima u Puli i o alergiji konkretno na ove alergene?????

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sin mi je alergican na kikiriki i sve orasaste plodove , ali ne reagira na sve jednako. Od nekih je blaza reakcija( bajame) , a na kikiriki najgora.
    Za kakao nisam sigurna , ali vjerojatno mu ne dajes pravi kakao(onaj gorki) i cokoladu s velikim udjelom pa mu zato ni reakcije na njega nisu jake.
    Bas jucer dok smo bili kod pedijatra zove jedna mama i kaze malecka alergicna na raz. Doktorica ostala malo paf jer kaze jos tu alergiju nije imala , a mjesecima su se mucili s malenom jer bi joj izbila urtikarija po nogama , a nisu znali od cega.Svasta ima i razlicitih reakcija.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..o,bas ti hvala na odgfovoru. a sto su to "bajame"??? :?

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bajame= mendule =bademi

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

bademi

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zanesem se ponekad pa pisem dijelektom

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..ma na kikiriki ok-jednom je imao mali osip po licu i prijateljica mi je posudila bademovo ulje da mu namažem i-navečer-završili na hitnoj zbog otežanog disanja-dakle najvjerojatnije je to TO bilo.....ali jedino mi to za kakao nije jasno-vjerojatno će biti to zaista da ne jede taj kakao u dovoljno velikoj koncentraciji-ali što kad je on povremeno probavao i onu tamnu čokoladu sa 60% kakaoa i - NIŠTA!..pa nesquik (kršitelj koda) kakao pije redovito svaki dan-šalicu ujutro i šalicu navečer i - opet NIŠTA..ma,jeli moguće da je koja greška u alergološkom testiranju?
    ..evo čitam s omota nesquika-"kakao prah smanjene masti(19.5%)-zna li netko što ovo znači?
    ....-čula sam za dr. V. u RI za alergološki test i- jeli se kod nje mora kompletna obrada ili recimo da odemo samo za kakao i kikiriki?ili ima ona još neke dodatne alergene osim onih preko fonda?

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...malo googleam pa čitam da ima i način testiranja na alergene preko krvi-radio to netko?i gdje?

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako se manifestira alergija na kikiriki a kako na kakao?jeli ta manifestacija univerzalna ili se razlikuje od djeteta do djeteta?

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...čula sam da ako se alergen izbjegava 2 godine ali ono baš izbjegava,dakle ni malo ga se ne provocira, da postoji velika šansa da se alergija povuče kad dijete odraste...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moj najstariji sin(7) je bio alergičan na mlijeko,jaje i voće1.Testirali smo ga dok je bio star 8 mjeseci i od tada pa do njegove navršene 2 godine mi smo izbjegavali te namirnice i skroz mu se alergija povukla.I mlađi (3)je bio alergičan i to na mlijeko i isto mu se alergija povukla jer mu nismo davali ništa mliječno.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...mi bi sad probali ponoviti alergotest,još od veljače smo na listi čekanja u Rijeci-postoji li šansa da ga ovaj put testiraju preko krvi?jeli to šta pouzdanije?... :/

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

dal se alergotest može napraviti privatno ili i dr mora dat uputnicu za to??

karlo već mjesecima ima crvene fleke po licu, rukama i nogama koje ga svrbe i on se jadničak češe pa si napravi rane, a naša dr stalno govori daje to od tvrde vode, centralnog...
    Kupam ga u mustelinoj uljnoj kupki, mažem mustelinom kremom...sve na njenu preporuku al ona u nijednom trenutku nije spomenila da bi možda mogao bit alergičan na nešto.

U obitelji imam alergičare(brat i tata), dal to može bit nasljedno i postoji li najniža dobna granica da se test može raditi??

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...karlo je alergičan na kakao-a
    smije li on bijelu čokoladu jesti? :/

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...i još pitanje-ma što je to s listom čekanja u Rijeci za alergotest-Karlo je na listi čekanja i tamo još od veljače..-zna li netko što se tamo događa???
    :?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mali nam je nedavno probao vani smoki i izbile su mu velike fleke oko usta koje su se povukle nakon pola sata-sat. Budući da je par mjeseci ranije jednom prilikom u gostima isto pojeo par smokića i dogodila se ista stvar (samo smo onda mislili da je možda od prehlade jer je bio sav šmrkav i oko nosa mu je koža bila crvena, pa nismo mogli za sigurno povezati), prilično sam sigurna da je alergičan na kikiriki.

E sad, zanima me mogu li u vrtiću samo reći tetama da je alergičan na kikiriki ili ga moram nužno voditi na neka ispitivanja i odnijeti im potvrdu (inače, nije ni na što drugo alergičan, a ni u obitelji nemamo alergičara na hranu)?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

te odgovore ne znam, ali kikiriki je najopasniji alergen i stvarno može doći do najgoreg.
    Uz to ne radi se samo o čistom kikirikiju, nego je on skriven kroz ulje i druge stvari u mnogim proizvodima.

Ja bih dijete odvela na testiranje. Prvo se radi prick test, a nakon roga za ono što je izbila reakcija, radi se dodatno testiranje iz krvi.

I još nešto - alergije se mijenjaju tokom života, no alergija na kikiriki ostaje- barem je meni tako rekao doktor.l

Ako počneš čitati deklaracije, vidjeti ćeš kako npr na svakoj čokoladi piše- može sadržavati kikiriki u tragovima- tako proizvođači štite sami sebe.
    Moje dijete je alergično na kikiriki, s time da mi to nikada nismo promjetili, odnosno nikada nije imala vidljivih reakcije. Nego su je zbog astme testirali i tako smo doznali.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u vrtiću svakako reci da je dete imalo reakcije na kikiriki, ali jako pazi, ta stvar kod takvih malih se može dogoditri i kod lješnjaka, oraha, badema i sl. Tak da i to kažeš zlu ne trebalo, pazi dobro kod čokolada, najbolje da ih ni ne jede bez tvog prisustva.

Inače ako želiš možeš ga vodit na testiranja, ali i ne moraš ovisi o tebi, ali svakak mu ne daj to da jede, upozori i zdrastvenu u vrtiću, i sve bi trebalo bit ok.

Inače jedna klinka u našoj grupi je alergična na kikiriki, ( baš to godište), i tak mala jela neku tortu za ročkas od jedne klinke, i dobila osip, što će reč. Ona inače nije testirala klinku u bolnici, ali sam joj ja dobronamjerno savjetovala, da slične stvari klinki ne daje, tete su unjeli taj podatak ( kao što je podatak i mojeg klinca uveden, samo kaj ima više od pol stranice alergena) u tablicu, koja stoji na zidu dnevnog boravka, mora imat istu kopiju i zdrastvena i kuhinja, ( svako malo znaju se potkrasti kolači s orasima i slično i u jasličkim dobima).

Sve u svemu ak je alergičan na kikiriki, zapamti samo da je to alergija za cijeli život, tek tolko, upozori i druge da ne nose smokije u vrtić, jer se može dete i ugušiti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Inače sviđa mi se rečenica nitko u obitelji nije alergičan, možda ne nužno vidljivo, ali od nekog se treba početi, pa kad jednog dana skužiš da je dete alergično ispada da je i pol daljnje familije alergično, a brzo postanu i jako bližnji ( nažalost imala sam takav slučaj kod mene kad su bake s 60 i kusur samo u mjesec dana nakon saznanja da je mala alergična odjednom poslale alergične jedna na hranu, druga na pelud).

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Inače sviđa mi se rečenica nitko u obitelji nije alergičan, možda ne nužno vidljivo, ali od nekog se treba početi, pa kad jednog dana skužiš da je dete alergično ispada da je i pol daljnje familije alergično, a brzo postanu i jako bližnji ( nažalost imala sam takav slučaj kod mene kad su bake s 60 i kusur samo u mjesec dana nakon saznanja da je mala alergična odjednom poslale alergične jedna na hranu, druga na pelud).
    To znamo za sigurno jer je više članova obitelji išlo na testiranja iz raznoraznih razloga. I nula bodova.

A baš mi je žao ako je na sve orašaste plodove, jerbo se to kod nas doma rado i često tamani

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa nek pričeka koju sezonu, nego da cijeli život mora bez toga

i kod nas tamane oni koji smiju, trebam li reč da je to manje od polovice nas?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To ti uopće ne znači da je alergičan na ostale orašaste plodove. Može biti ali i ne mora. A zašto je uopće tako malo dijete došlo u doticaj s kikirikijem?

Moja je veće i sada sam zna ako ju nešto smeta. Npr orašastiplodovi ili jabuka. počnu je svrbiti nepce.

I Jelana i ja smo ti napisale da je kikiriki jedini opasan zbog gušenja, i stvarno mi nije jasno zašto smoki i slične stvari kruže među malom djecom, pogotovo u dječjimustanovama. Oni bi trebali biti edicurina o tome da se alergije postale sve učestalije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to što možda na izgled sad nije alergičan na druge orašaste plodove nije ni važno, pa može dete još godinu dana bez toga, pa onda polagano počet s time.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •