Mogu reći kako sam ja razumjela Riječanku, uz ogradu da je to moj osobni stav i moje osobno iskustvo, jer sam skoro pet godina bila mama jedinice.
Mislim da je u obitelji u kojoj brižni i posvećeni roditelji imaju jedno dijete možda lakše upasti u zamku da to dijete postane centar obitelji, a ne dio nje (da se Juulovski izrazim), i da je možda lakše postati roditelj-helikopter, i pretvoriti dijete u projekt, iako ti to nije namjera. Nije to naravno pravilo, ne bih željela da zvuči kao da generaliziram, jer mi stvarno nije namjera.
I da smo dobili samo P., vjerujem da bi ona kao jedinica bila jednako tako dobra, pametna, empatična i posebna djevojka kao što je i kao najstarija od četvero, ali znam da bih se ja puno puta morala jako truditi da je ne preopterećujem pažnjom. Ja sam tip kvočkaste, zaštitničke mame, a imam u sebi i elemente perfekcionistice i za moju djecu je dobro da ih ima puno, jer ovako i kad bih htjela, vremenski ih ne stignem zagušiti svojom pažnjom i očekivanjima, jer se moje vrijeme nužno dijeli na njih četvero.
Isto tako, u obiteljima sa više djece je lakše upasti u zamku da oni stariji dobiju samo onu servisnu pažnju, bez vremena koje je posvećeno samo njima (opet ne generalizim, to je moje iskustvo). Pa se onda tu moramo muž i ja potruditi i izorganizirati vrijeme tako da svi dobiju i vrijeme za razgovor i priču i maženje i šetnju. Pa se onda dosta često osjećamo kao da nas je tenk pregazioAli to što dobiju manje svojih roditlejla samo za sebe nadoknadi se time što imaju jedni druge.
A onda kad smo svi zajedno, za ručkom, ili u auto, ponekad moramo stvarno imati dobre moderatorske sposobnosti, jer svi vole pričati uglas i vole da se njihova riječ prva čuje![]()

Ali to što dobiju manje svojih roditlejla samo za sebe nadoknadi se time što imaju jedni druge.
Odgovori s citatom