Neli,

Da li je alergija/intolerancija na laktozu ili na mliječne proteine?

Potreba za kalcijem od 1-3 godine iznosi 500 mg/dan, a od 4-8 godine 800 mg/dan. S tim da eksperti još nisu sasvim usaglasili svoje stavove i mnogi drže da su potrebne manje količine od objavljenih RDA.
Kalcij se može suplementirati u formi kalcij laktata, acetata i citrata. Treba izbjegavati kalcij karbonat, jer je upitna njegova apsorpcija.
Kod suplementacije kalcijem treba razmisliti i o dodavanju vitamina D (pogotovo sada zimi), jer je on vrlo važan faktor u apsorpciji kalcija, a baš nemamo puno namirnica izvora vitamina D - ulje riblje jetre je dobar izvor. Također, odnos kalcija i magnezija u tijelu treba biti 2:1, pa se i on treba uključiti.
Ja sam uvijek zagovornik da se svi nutritivni elementi dobiju izbalansiranom prehranom, no međutim u slučaju posebnih stanja kao što su alergije na neku grupu namirnica, treba uzeti u obzir i suplementaciju.
Što se tiče unosa masti, djeca trebaju u svojoj prehrani imati masti zastupljene sa oko 30%. Ako ti dijete jede meso i jaja, mislim da tu nema problema.
Jaja u jednom obroku ja ne bih išla više od 1, jer pretpostavljam da za ovu dob ne pržiš jaja, već su to tvrdo kuhana jaja koja nisu baš lako probavljiva. Teško je reći koliko je optimalno tjedno, vidi kako dijete reagira, da li mu paše, ali 3-4 mi se čini razumna količina.
Također, što se tiče masti preporučam začiniti povrće, ribu sa hladno prešanim maslinovim uljem. Maslinovo ulje je jako kvalitetan izvor biljnih masti, ali mora biti hladno prešano i ne preporučava se zagrijavanje.
Ja bih išla sa suplementacijom, ali bih se trudila je smanjiti na najmanju moguću mjeru i pokušala zadovoljiti barem djelomično potrebe za kalcijem iz ne-mliječnih izvora.

Eto toliko.

Pozdrav.