pa lignje iz patagonije
pa lignje iz patagonije
apri, probaj totane, oni su oko dvadesetak kuna kilo (zna biti i 16 kn), a za rižoto su stvarno dostojna zamjena lignji.
http://www.coolinarika.com/slika/790607/
e al onda ne može za 15 min, malo su žilavi
a vid ove marte, šta nam mast vadi. samo nemoj reć da ih neko ulovio, bar reci da si pošteno platila![]()
već danima mi se jede juha od telećih kostiju i finog junećeg mesa, mmmljac
i onda cvijeta objelodani svoju od teleće koljenice mmmljac!
odma sam danas išla u mesnicu, ima sutra već od 9 da se brćka :anči:
pošto je sada uopće naša lignja
ne pamtim kad sam je zadnji put jela
oko 200 kn. Ili nešto malo manje (mislim da su bile 190 prije dva tjedna kod mene u ribarnici). Pala sam u nesvjest i uzela japanske po 50 (a i to je preskupo za ono što dobiješ).
ja se bojim pitati koje smo mi ljetos na moru kupovali pod jadranske za 80-100 kn
edit, lignjuni su bili 40
Posljednje uređivanje od AdioMare : 09.11.2012. at 22:11
ma da
ja uzmem te patagonce očišćene, 30 kn za 400 g
narežem na kolutiće i pravim ili rižoto ili kao brudet
brudet stvarno bude fantastičan, baš za prste polizati
čak ih i u pećnicu stavljam, s ploškastim krumpirom
meni isto prefino
naravno da su jadranske ukusnije i podatnije u ustima, ali čega nema bez toga se može
prvo je palo to, pa kineski grah i slanutak, češnjak...
200 kn su one veelike. al te šteta za rižoto. jak upim male totane, po 20, za rižoto i brudet - super. drugačije ih u stvari nisam ni radila. i to pod uvjetom da ih mm čisti, nemam za to živaca
ja ko pravi chef, dobijem sve spremno i samo kuham![]()
ja nemam takvu satelitsku pomoć
pa kupim očišćeno
moj muž kuhinju čisti za mnom, ali ne i predamnom
Pa naravno!
Radije onda napravim crni rižoto od sipe.
danas kuhani buncek, restani krumpir i dinstano kiselo zelje
Danas nam 11. godišnjica braka
Ko za inat radim cijeli dan
Pa me dragi nakon posla vodi na večericu
Jedva čekam
juneća juha, patka s mlincima, miješanom zelenjavom na salatu (rikula, matovilac, zelena - da opet, kad je je pun vrt), povrtni prilozi: grašak s mrkvicom, mahune na lešo, brokula
Teleća juhica, pečeni veprićev buncek s krumpirom, puterica sa bućinim uljem
Danas: juha, piletina zapecena sa umakom od jajeta, jogurta i sira; zelena salata. Za desert homemade pudinzi: cokolada, limun.
Utorak: krem-juha od celera; dinstani sampinjoni sa jajima; salata od cikle. Za desert/veceru rozata.
Srijeda: juha, polpetone uz umak s aromaticnim biljakama, salata (zelena ili cikla). Za desert/veceru torta od jogurta.
Cetvrtak: krem-juha od gljiva; jaja i gljive zapecene sa sirom u pecnici (mislim da sam recept ovdje nasla - s tvrdo kuhanim jajima i majonezom.... Jedino sto cu majonezu raditi sama), kiseli krastavci za prilog. Za desert: crema caffè
Petak: domaca pizza, za prilog talijanska kiselis-salata. Za veceru torta od jogurta i kakaa.
Subota: povrtna juha sa zvjezdicama; odresci tune na grill-tavi, bijeli umak od brokule; salata od paradajza, paprike, luka i Feta-sira. Desert/vecera: latte di gallina
Nedjelja: juha, grillana pileca prsa u ljuto-slatkom paradajz-umaku (recept s Rode), uz to riza na pari i salata. Desert: hladna torta od jogurta
Juhe ce biti po trenutnoj inspiraciji, a salate isto tako, no uglavnom nam se ovih dana jede lisnato ili kiselo.
Dosta recepata ponavljam ovih tjedana jer se svima svidjaju.
Veceras najomiljenije jelo nase cure: zeleni rezanci sa skampima i vrhnjem.
pečena vratina u komadu (ostala od jučer) i rižica...
Jucer: pecena piletina, tjestenina s porilukom, gljivama i vrhnjem, slanutak na salatu.
danas: ili polpete od tune i blitva s krumpirima ili krpice sa zeljem i neko meso uz to..
jučer: rižoto sa svinjetinom, zelena salata
danas: varivo od bundeve, salata zelena+ matovilac
sutra: pljeskavice punjene kajmakom, miješano povrće, juha od karfiola
četvrtak: varivo od mahuna za dečke, meni proso s povrćem
petak: juha od povrća, tjestenina milanese, miješana salata
subota:juneća juha, pečeni bataci i zabatci, zapečeni karfiol, neka salata
nedjelja:juneća juha od subote, sultanski pilav, neka salata
za desert svaki dan ili miksam frape ili kuham kompot jer smo dobili ogromne količine voća, a drugačije ih nećemo stići pojesti
jučer bosanski lonac
danas... vile znaju
cure kako vi u ponedjeljak vec znate sto u petak kuhate, ja neznam gdje mi je g*z*c* a gdje glava
varivo od graha s puno povrca, domace suho meso i kobase
pa to su ti one dobro organizirane žene koje u šoping idu jednom tjedno i nabave sve prema popisu
ja ni u 15:30 ne znam što ću taj dan imati za ručak
apri, i ja sam dobro organizirana ali odbijam stajati s miljardu ljudi u redu u supermarketu preko vikenda dok mogu biti s muzem i djetetom u prirodi.
Onda mi je draza nasa varijanta izmisljanja jelovnika u zadnjem trenu, istina da to vjerojatno vise kosta ali sto je tu je ...
Žene sa evropskim radnim vremenom od 9-17 ne mogu smišljati jelovnik u 15:30, a nakon posla teško da mogu nabaviti namirnice za ručak, pa se zato moraju organizirati htjele ili ne, i koliko god voljele prirodu.
Mima, sve je to stvar prioriteta moje je radno vrijeme izmedju 40 i 80 sati na tjedan a jos uvijek nakon posla stignem otici u nabavku.
Preko tjedna jedemo jednostavne ali uvijek svjeze skuhanu veceru, preko vikenda si damo oduska.
Sad sam se sjetila sto cu sutra, savijaca od mesa i ratatouille![]()
Ja ne stignem, i nije stvar prioriteta nego životnih obaveza.
Osim toga, ogromni dio hrane koju jedemo nabavljamo na tržnici, koja u popodnevnim satima jednostavno - ne radi.
ja živim u vukohebini i do najbližeg dućana imam 5 minuta vožnje ili 20 minuta šetnje. s obzirom na prognozu, ne izlazim s bebom van, pa sam osuđena na ono što imam domna, a onda nije teško planirati unaprijed. osim toga, mm dva dana u tjednu poslije posla ima predavanja na faksu i mora ponijeti od doma jelo, a da nije ni približno tekuće, jer jede za radnim stolom u uredu (nema izbora).
pa eto, planiram
ja nekada planiram a nekada ne
a više mi paše imati neki plan, makar ugrubo
to mi ulijeva sigurnost jer kad trčim zadnji tren užasno se stresiram
Obično planiram za barem 5 dana u tjednu...
Osobno mrzim odlaske u kupovinu na dnevnoj bazi , pa zato planiram i većinu nabavljam na tržnici.
danas- vinski gulaš
imam
kad vidim ove vaše popise - samo ću ih kopirati za sebe - nadam se da mi nećete naplatiti autorske honorare
Jučer je bio poriluk + ostaci mesne štruce od nedjelje.
Danas povrtna juha s domaćom kašicom (nisam radila sama, ogrebala se kod susjede), restani krumpir, krvavice i salata od kiselog zelja s bučinim uljem.
Za sutra još ne znam, što djeca odaberu (imam tikvice doma i slanutak...), možda kakva pastrva iz leda.
Za četvrtak je svekrva najavila špek fileke.
Do petka ću se valjda dokopati još neke ribe, a možda napravim gore opisani rižoto od bilo kakvih smrznutih bljuzgavaca koje nađem.