poriluk varivo sa špekom..buhtle
Nemam pojma što ću, a za pola sata trebam doči doma i početi kuhati.
Možda paradajz juhu i još nešto.
kod mene se buncek kuha
Nisam prijavila što se kod mene danas kuha (tj. jučer se skuhalo za danas): krem juha od tikvice, pileći paprikaš s povrćem (ovaj put mrkva i korabica, inače stavljam i grašak ali nisam imala), riža
nisi pratila sinoćnja događanja
vrati se deseak postova unatrag
danas je grašak
i, daj mi reci, kako spremaš heljdinu kašu i kakvu heljdu da kupim za taj tvoj način
Apri, napravila sam prvi put buhtle jer si ih ti jučer spominjala.
i?
kakve su ispale?
Kupujem običnu heljdinu kašu (ima toga tamo gdje riža i ječam stoje u dućanima, a ako nema - provjeri police sa zdravom hranom.)
Omiljena mi je bila firma Avard (to sam kupovala u Koprivnici, mislim da su iz Gotalova ili Gole) ali dugo to već ne viđam.
Imaju Čakovečki mlinovi ili neka druga čakovečka firma heljdinu kašu u pakiranju od pol kile i od kile. Ima u Fami trgovini malo pakiranje od 20 dag (oni su iz Slavonije, mislim da to sami uzgajaju).
Nema nikakve mudrosti - pregledaš da nema kamenčića i sjemenki drača, ispereš na gustom cjedilu dok ne ide čista voda, pa skuhaš u dosta slane vode kao rižu. Ja u vodu dodajem lovorov list. Kad je gotovo, ocijediš.
U drugoj posudi na masnoći (ulje ili otopljeni špek) prodinstaš malo luka da postane staklast, frkneš ocijeđenu kuhanu kašu gore i to ti je sve! Ako radiš kašu kao samostalno jelo, osim luka frkni nutra mrkvu, korabu i sve ostalo povrće iz grincajga da se dinsta, pa kad omekša dodaš kašu.
Kad sve promiješaš i ujednačiš, posipaj gore mljeveni papar. Možeš i peršinov list staviti.
Ostale varijante - kod mene doma odlično prolazi kombinacija sa šampinjonima ili čak vrganjima, kao i složenac s mljevenim mesom.
Peterlin, znači da bi mi to bio sutra super prilog, umjesto krumpira
jedino se bojim da ljudima ne bi sjela
heljdu baš treba znati voljeti
ko i tripice
a, to
moram priznati da je meni samo jednom jedna procurila i to zato što sam je probila noktom
možda je onda previše smjese bilo
pa si predarežljiva![]()
To je istina.... Meni je to sastavni dio prehrane cijeli život (kao i ječmena kaša i proso) ali na heljdu se treba naviknuti. Moja djeca to obožavaju, a imam sreće da sam se udala za čovjeka čija mama je Slovenka, pa ni njemu to nije mrsko.
Ljudi nisu ravnodušni - ili obožavaju takve stvari ili im ne paše.
Heljda je zimska žitarica, daje puno energije. Baš dobro paše uz kuhano suho meso.
Btw. kod mene danas tripice za ručak (nisam ja kuhala nego svekrva) s palentom+salata. Kašu bih mogla napraviti za vikend, s gljivama.
Ja sam heljdu valjda prvi put u zivotu ili barem koliko se sijecam jela prosle godine u Varazdinu, i mm i ja smo se odusevili.
Kod nas nije obicaj koristit ju, al mogla bi ju pokusat spremit, jel moze koji savjet? Kako da ju spremim? S čim se jede? Di da ju kupim![]()
Inače jučer smo imali:
bistru juhu, pohane tikvice i salatu od mesa, krumpira, graha i jaja. (ovu salatu napravim kad mi ostane komadic lešog mesa iz juhe kojeg nitko ne zeli samog pojest)
danas imamo brudet i puru![]()
obratite pažnju samo da heljdi treba više vode nego riži. ako rižu kuhate 2:1, heljdi treba 3:1
i ja sam juce kupila heljdu pa cu slijedeci tjedna raditi kasu sa neceim moram jos smisliti s cim![]()
jucer rijecna riba krumipr i brokula na pari
danas piletina i krompir u rerni za mene i blitva na cuspajz
krcka janjetina u loncu s povrcem i krumpiricima, fritule
Ja i rižu kuham u omjeru 3:1
Kod heljde ima još jedan trik - ne mora se uopće kuhati, može se samo namočiti preko noći u vodi (bar 12 sati) i onda se ocijedi i ispere, pa se baci na luk i dinsta cca 5 minuta. Nisam to dugo radila jer se obično ne sjetim na vrijeme. Kriterij je jednostavan - nakon namakanja heljda bi trebala biti mekana da se može pritisnuti prstima, kao da je kuhana. Sigurno na ovaj način u njoj ostane više hranjivih tvari. Nema baš neke razlike u okusu. Pri dinstanju se može podlijevati.
Ostale ideje za heljdu:
Ja je stavljam (2 žlice) u juhu od šampinjona ili vrganja - super je...
Složenas s heljdom i mljevenim mesom (idealno ako ostane mljevenog mesa u saftu) - skraćeni recept: u vatrostalnu posudu slaže se red kuhane heljde, red mljevenog mesa (dinstano kao za bolonjez, ali ne treba kuhati 4 sata, red ribanog sira (gouda ili podravec) pa opet red heljde. GOre opet ribani sir. Od začina - tu paše timijan ili mažuran, ovisno koje ste meso odabrali. Može se zaliti preljevom od kiselog vrhnja i jaja, pa zapeći 15min u pećnici. Ja sam se zadnje vrijeme okanila vrhnja i jaja, pa stavim bešamel i sir kao na lasagne - isto je dobro.
Ja te složence radim u svim mogućim kombinacijama s povrćem (brokula, mahune, kelj) s heljdom, rižom ili prosom. Sve funkcionira.
Heljda je inače tradicionalni sastojak međimurskih krvavica. Mora biti malo pimenta unutra. Inače, piment se dobro slaže s heljdom i inače (tko voli) ali treba paziti da se ne pretjera.
Znam ja raditi i kuhane štrukle sa sirom od heljdinog brašna, ali dugo mi nije palo na pamet... Nisam baš ljubitelj.
Da vidimo što kaže internet: http://www.coolinarika.com/recept/he...svjezim-sirom/
juha,dinstano pile sa šampinjonima u umaku od vrhnja,pire i zelena salata
palačinke
Meni je najdraže jelo od heljde - juha od heljde, koja se napravi tako da se u povrtnom temeljcu jednostavno kuha heljda sa mrkvom narezanom na kockice, i pred kraj se doda malo kuhanog paradajza, a na kraju može i vrhnja.
Super mi je i juha od krumpira sa heljdom.
Hvala cure, još samo da nabavim heljdu.
Apri ako ti nije bed doci do Beca zbog domace hrane mi casa es su casa![]()
Generalski ručakOslić s puno povrća i krumpira iz pećnice, špinat na salatu i panacotta s preljevom od višnje. Jes da su mi djeca kasnila u školu i nemaju pojma što slave ja sam si napravila feštu
Ajme peterlin hajdina kaša :slin: moji ne vole pa nikad ne radim, a finooo
Gregada i palenta. Rozata
Krem juha od tikvica i poriluka, pohano i pire, razne salate, strudla od sira i strudla od jabuka
sutra cufte.
iduci tjedan cu malo prazniti skrinju i frizider pa ce kombinacije biti raznorazne..
Varivo od leće, salata od cikle
palačinke
pečena piletina, pole od krumpira i buča, šampinjoni i špinat kao blitva (s češnjakom i maslinovim uljem)
Juha od bundeve, losos na naglo, brokula i krumpir na lešo.
Ja sam Međimurka i isto sam odrasla na hajdinskoj (heljdinoj) kaši. Obično bismo ju jeli za večeru na mlijeku, mljac!
Inače ju danas jedemo pomiješanu s pancetom i uz pečena jaja na oko, obično za večeru!
Dobro ide i uz pečenje.
Jučer- špageti bolonjez
Danas- pileća juha (od hrpta i sitniša, da ne bi bilo pitanja "Gdje je nestalo meso iz juhe?"), picek na roštilju, šampinjoni i tikvice na roštilju, prilog kruh s roštilja i pomfri, za desert bounty štangice-minjoni...sad su u friđu na hlađenju, ak budu dobre kak izgledaju i kak je krema fina...![]()
Danas ne kuham, jer je od jucer ostalo pileceg paprikasa i bronzinica s lignjama.
danas lungić u đumbiru i pire od korijenastog povrća, salata i buhtle po apricot. sutra neki lagani jesenski rižoto, navečer stižu prijatelji pa pečem kruh od pečenih cherry rajčica i kruh od bundeve i radim paštetu od pilećih jetrica.
Zapečeni grah, salata. Malcu povrtni rižoto. Hurmašice za desert. ( Ovih sam dana stalnooo gladnaaaaa.......)