Čestitam na prinovi
Koliko je bila jaka žutica, je li dijete bilo na terapiji?
Nije bilo na terapiji, pri otpustu treceg dana iz bolknice su mi rekli kad sam skrenula paznju da su mu to jutro pozutile beonjace, da ga samo sto cesce dojim i to je to. Nikakvi nalazi nisu uradjeni.
Koliko je dijete težilo pri otpustu iz bolnice?
3950 gr, a na mjerenju nakon 7 dana 3800 gr
Koliko popišanih pelena dijete ima u 24 sata?
Trebao bi imati minimalno 6 popišanih pelena (kao da izliješ 2-3 juše žlice vode u pelenu).
Mislim da ima i vise, jer su pelene svaki put kad mijenjamo, a mijenjamo bar 5 puta, jako pune.
Koliko često kaka u 24 sata i kakva je stolica (boja i konzistencija)?
Skoro svaki put kad doji i to bas u toku dojenja. Stolica je boje senfa, ponekad zrnasta, e sad ne znam koliko je tecna jer pampers upije. Nije nesto obilna, otprilike jedan prst duzinom, hehehe, ne znam kako da objasnim. 1 puna kafena kasika
Redovna stolica (poželjno je da dijete ima 3-5 stolica dnevno, računa se i mrlja veličine kovanice 5 kn) je bitna jer dijete tako izbacuje višak bilirubina koji uzrokuje žuticu.
Prema pelenama ćemo moći zaključiti i da li dijete dobiva dovoljno mlijeka.
Zbog žutice i pospanosti je poželjno da često siše i da nema velikih razmaka između podoja.
Sisa kad god zatrazi, s tim sto u pocetku vuce dok je dojka puna, a onda nesto na prazno.
Kako mjenjaš dojke? Daješ li svaki podoj drugu dojku, započinješ podoj dojkom sa kojom je završen prethoni podoj ili mjenjaš dojke tokom jednog podoja?
Svaki put drugu dojku i dajem obje dojke u toku podoja. POnekad i vise puta da bih ga razbudila i potakla na sisanje.
Osjetiš li otpuštanje mlijeka? Nedugo nakon što dijete krene sisati dolazi do otpuštanja mlijeka, žene mogu osjetti trnce, žarenje, može početi curiti mlijeko iz druge dojke koju dijete ne siše
Uvijek mi curi mlijeko iz druge dojke, ponekad osjetim taj otpust, a ponekad ne, mada ne mogu sa sigurnoscu reci da ga nema jer ga ja ne osjetim,
Čuješ li dijete da guta?
To na pocetku podoja, da cujem, bas se cuje gulp, gulp otprilike 50ak puta. Ali se u vecini slucajeva cuje i coktanje koje (bar se meni) cini dolazi odozdo od donje usne.
Povremeno se javljaju i skokovi u rzavoju. Djetetu treba više hrane a to može postići jedino češćim podojima.
Dojke mogu djelovati potpuno prazno i ispuhano ali to ne znači da mlijeka nema.