Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 159

Tema: Stalna kupovina ljekova i ostalih preparata za djecu :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Neznam, luda sam više od toga; sad mi kaže frendica s posla da kod nje tete u vrtiću daju lijekove djeci koje roditelji ostave (tipa: Prospan i sl.), kako je to kod vas?
    Nisam za slanu sobu, pročitala sam dvojaka mišljenja i mislim da to nije za nas (nije da nekome ne pomogne kao i sve ostale terapije).
    Kod mene nisu htjeli davati antibiotike (što podržavam) i to su jasno i glasno rekli na prvom roditeljskom. U pravilu su nas poticali da djecu koja kašlju i kojima curi nos ostavljamo doma. Nisu me jednom zvali da dijete teško diše pa sam jurila u vrtić s ventolinom. Čak i u školi su imali isti pristup, ali sad je dijete već veće i zna si sam pomoći, ali u pravilu su nas zvali. Otkad je u višim razredima, nismo imali ni jednu situaciju (srećom).

Starijem su jedan jedini put dali paracetamol u vrtiću da mu skinu temperaturu (nazvali su me i pitali) jer mi je trebalo sat vremena da dođem po njega. I to mi se činilo u redu.

Inače, dok su bili u jaslicama, moj mlađi je jako često imao konjuktivitise i bronhitis (prašina i grinje iz tepiha) i do treće godine bio je bome pola vremena doma. Stariji je isto često bio bolestan dok mu nismo riješili sve tri mandule, nakon toga je bio mir. Stariji je dobio i salmonelu (to me koštalo 3 mjeseca bolovanja jer ga nisu htjeli uzeti u vrtić dok svi nalazi nisu bili ok, iako nije imao simptome) ali ne bih rekla da je to sigurno pokupio u vrtiću - mogao je pokupiti i u pješčaniku i bilo gdje...

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    i ja izbjegavam posjete pedijatru. lijekove obično kupujem u srbiji gdje su i do 50% jeftiniji nego kod nas
    pa si onda mislim kolike marže su kod nas ??!!
    OT; Moguće da su iste, ali je nabavna cijena bitno drugačija. Jednom je bilo na TV da Sumamed u Rusiji mislim košta nekih 60 kn, a kod nas je samo nabavna 80-tak kn. Isto ko s vegetom, vani i kod nas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako je i kod nas - jasno je ravnateljica rekla da nema davanja terapije i da bolesno dijete treba stajati kući, vezano za par astmatičara, možda bi tu i ventolin dali u dogovoru sa vrtićkom medicinskom (ako je to uredno prijavljeno), ali ovo prospane da će davati ili špricati fiziološku - možda se uspiješ sa svojima dogovoriti (jer, u mojim očima, to i nije lijek), ali ono.... ako je velika grupa ne mogu se obavezati, a to, de fakto ništa ne radi, a njima je opterećenje. Tako da - ne bih ti to savjetovala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neznam, luda sam više od toga; sad mi kaže frendica s posla da kod nje tete u vrtiću daju lijekove djeci koje roditelji ostave (tipa: Prospan i sl.), kako je to kod vas?
    Nisam za slanu sobu, pročitala sam dvojaka mišljenja i mislim da to nije za nas (nije da nekome ne pomogne kao i sve ostale terapije).
    winnerica, Prospan ti nije lijek, razumiješ, to sam ti ja htjela reći - to je, kako bi jedan poznati pedijatar rekao "mlaka voda". Što se postiže Prospanom potiže se i mlakim čajem, a sirupi za kašalj često mogu baš iritirati na kašalj.

Evo slavni internetski pedijatar dr. Richter kad mu se roditelji žale da dijete danima kašlje i da su isprobali već sve sirupe uvijek kaže: dajte samo hranu i vodu tjedan dana, pa se onda javite.

Nemoj misliti da ti ja pametujem, znam da ne daješ te stvari na svoju ruku, i meni je pedijatrica davala silne bijele papiriće - te Tantum Verde, pa Prospan, pa Bisolex (koji čak ide na recept) - i što je najgore, ja to sve kupim i potrošim brdo novaca (u apoteci trljaju ruke kad vide mene ili MM-a da dolazimo) - ali onda ništa ne dajem kad pročitam upute.

Dakle, ja mislim - ako dijete obično kašlje treba davati puno tekućine i čekati da prođe. Ako je bronhitično/astmatično treba ići specijalistu po pravu terapiju, a razni imuno medovi, slane sobe, etc. to je sve samo placebo efekt (i to za roditelje)

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala cure, razbistrile ste me s komentarima.
    Mima, jasno da Prospan nije lijek; evo ja pitala i naše tete: hoće dati sve osim antibiotika I vidim da drugi roditelji nose kojekakve sirupe... Ja ću svojoj radije ostaviti flašicu čaja s medom.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja ću svojoj radije ostaviti flašicu čaja s medom.
    X
    ja svojoj za skolu pripremim caj od lipe+med od kadulje

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Evo slavni internetski pedijatar dr. Richter kad mu se roditelji žale da dijete danima kašlje i da su isprobali već sve sirupe uvijek kaže: dajte samo hranu i vodu tjedan dana, pa se onda javite.
    Kad se potegne priča o kašlju uvijek se sjetim savjeta dr. Richtera. Kad sam se suočavala s prvim djetetovim intenzivnijim kašljem naišla sam na njegove komentare i od tada do danas (a ima tome već dosta godina) uopće ne kupujem sirupe za kašalj, kapi za nos i slično. Otkašlju i otšmrču dan/dva intenzivnije, uz običan med i tekućinu i prođe.
    Također sam roditelj koji ne ide liječniku s djecom za povišenu temperaturu (znala se dići i do 40, ali jednokratno. Spustim oblozima i paracetamolom, uz puno tekućine), za viroze, kašalj itd. Držim se one da se simptomi pojave tek nakon 3 dana i da prije toga liječnik nema što vidjeti. I obično za ta tri dana sve i prođe.

I ja sam stava da roditelj koji dođe liječniku upravo traži lijek koji u najvećem broju slučajeva - uopće nije potreban. Jer je tako sigurniji da je nešto kao poduzeo. A doktor se, sasvim razumljivo, lijepo ogradi i šibne recept. Protiv kašlja ili antibiotik, kako mu se već čini

Rezultat tog mog stava je da su mi djeca skroz zdrava, možda prebole jednu kratkotrajnu virozu u godinu dana, ne cure, ne kišu, ne kašlju, a izložena su kolektivu i najnormalnije se ponašamo i u vrijeme najvećih epidemija gripe ili čega već. I nikad ne piju antibiotike.

Mi smo i vodene kozice odradili bez liječnika. Što će nam kad sve znamo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih se isto priključila "struji" koja kaže - ne dajem lijekove tipa Prospan i sl.
    Probaj ili promijeniti svoju svijest ili pedijatra
    Znam da je i jedno i drugo teško.

Treba razmisliti i da svi ti lijekovi iz slobodne prodaje imaju i određene interakcije koje mogu biti negativne, stoga je njihovo korištenje potrebno ograničiti na najmanju moguću mjeru.

I ja ih imam troje, prošla sam i još uvijek prolazim upale pluća (s hospitalizacijom), bronhitise, laringitise i sve tako u krug. Većina, da ne kažem gotovo svi liječnici na hitnim službama, bolnicama, odjelima, naša pedijatrica, inzistrali su na unosu tekućine (čaj, voda) i na ispiranju nosa (fiziološka za 15 kn litra) i eventualno na inhalaciji fiziološkom.
    Za sve ostale prospane i ine su uglavnom rekli da ne pomažu ništa više nego ove osnovne mjere. (Probala sam i ja s najstarijim djetetom sve te lijekove, odista nisu imali efekta...Ali teško je bilo za slušati taj kašalj, posebice noću... Čovjek bi djetetu dao svašta samo da prođe i da se dijete ne muči...)

Od lijekova u slobodnoj prodaji imam paracetamol i ibuprofen. Od kapljica za teške začepe imamo Marilys. Pokazali su mi se bolji od OperilaP.

O Supreminu i sl. lijekovima na racept za kašalj bolje ne treba niti razmišljati jer je to stvarno za teške slučajeve. Utječu na centralne sisteme i imaju svu silu težih nuspojava... Ja sam sretna kad ga ne dobijemo na recept...

A o tome da ljudi dolaze u ordinaciju samo po lijek, to je nažalost istina. Očito pedijatrica ima takvo iskustvo i onda lopticu o odgovornosti prebacuje na roditelje. Roditelj je dobio željeni preporučeni lijek, a liječnik nije ništa krivo propisao. Na kraju djeca nastradaju ...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Aleksandra, potpuno mi je jasno o čemu govoriš. Jedan moj poznanik namjerno dijete odvodi na hitnu ili u pedijatra u drugu smjenu jer mu njihov izabrani pedijatar ne želi svaki put dati antibiotik, a on ne može mirno istrpiti da dijete ima temperaturu, a ne pije antibiotski sirup. I proglašava nas neodgovornim roditeljima jer ne vodimo dijete pedijatru svaki put kad kašlje.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a ja dobila 10 % popusta na sve kupovine u kvartovskoj apoteci

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja - 3 kupona sa 10% popusta

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moja apoteka je bolja!!
    10 % pri svakoj kupnji!
    mima, dođi kupovat u moju

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, ja mislim - ako dijete obično kašlje treba davati puno tekućine i čekati da prođe. Ako je bronhitično/astmatično treba ići specijalistu po pravu terapiju, a razni imuno medovi, slane sobe, etc. to je sve samo placebo efekt (i to za roditelje)
    ONO, I COULD NOT AGREE MORE!!!!

Maltene se sad i probiotici i jogurti reklamiraju kao lijekovi ono???

Ko što je rekao još jedan pedijatar - za jačanje imuniteta najbolje dat vodu, ništa ne košta, a ima isti efekt ko sve te điđe, kupljene bilo u apoteci, bilo od proizvođača magarećih mlijeka.

Jačanje imuniteta - to ti je filozofski pojam, to ne postoji, osim zdravorazumskog života, kakav vodi 99,9999% populacije Rode, vjerojatno. Imunitet je dan ili stečen, jako malo ovisi o nečem što mi možemo napraviti (osim da, ako je u podlozi stvarna dijagnoza, odemmo pravom stručnjaku za to i dobijemo pravu terapiju, ako treba).

I ne daj se zavarati ovom skupinom koja ima sreće (jer ne postoji uistinu ništa specijalno, osim odlaksa pravom stručnjaku kod pravih problema) što "mamica može napraviti" da dijete bude ovakvog ili onakvog imuniteta. Ima ogroman skup nevidljivih koji se pate u jaslicama - što svi pedijatri i znaju, nije to tako rijetko ono... jadna ja, zašto mi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2012. at 15:35

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim... znam da nisi to rekla, ali takav se dojam možda dobija od teta i svih ovih koji vide samo tu jednu skupinu koja podnosi kolektiv, dok pak doktori vide ovu drugu, koja se u jaslicama muči, a ta dva skupa se rijetko "prekrižaju", pa ne znaju jedan za drugoga, a ima ih ihajhaj - u obje skupine.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je najdraži "lijek" - luk. Kod začepljenog nosa narežem ga u čarapu, potučem batom za mesom da pusti sok i stavim djeci pod nos kad spavaju. Skužila sam da onda i lakše iskašljaju sluz koja imse nakupila.
    Meni je dobar i za upalu uha, u čarapu pa svežem na uho. Djeca s tim nemaju problema, ali meni je pomoglo kod upale uha.

Od lijekova kod prehlade piju Hederan sirup za kašalj i povremeno koristimo Operil sprej. Nikad ima nisam ispirala nos fiziološkom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I čisto da znaš - ako jest nešto u podlozi, stila astma, onda nikako sirupe za iskašljavanje ili protiv kašlja, medove itd. - onda se držiš astma profilakse, u slučaju potrebe ventolin, a cijelu policu sirupića bacaš u smeće.

A ovo od SB - po meni je to - za zdravu djecu - prošlo bi i s tim i bez toga. Ako si alergičar, onda može bit i problem od luka da natekne sluzokoža - meni se to događa.

Znači, ako je pravi problem, onda pravom dr-u, ako nije - onda sve ili ništa.. sličan je efekt, prođe po nekoj svojoj paradigmi, po meni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2012. at 15:39

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    moja apoteka je bolja!!
    10 % pri svakoj kupnji!
    mima, dođi kupovat u moju
    ahahaha a ja ovo dobila u firmi, kao neku posebnu milost (moramo pokazati iskaznicu od firme kod kupovine)

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nikada, ali NIKADA, nisam na recept dobila paracetamol, ibuprofen, kapi za nos... i sad tek vidim da smo na to imali pravo. Nebrojeno puta su mi klinci kurili, što viroze, što bakterijske upale, operirali su mandule i bili u grdim bolovima, i NIKADA mi pedijatrica nije smatrala da je išta od toga dovoljno vrijedno da mi te lijekove da na recept?! Ma to je ionako 20-tak kuna, ne?

Naravno, uz to smo svu službeno propisanu terapiju za alergije i astmu masno doplaćivali.

Pridodam li tome fiziološku otopinu, Fluimukan, Operil, Pro-life... bankrot. Blago onima koji mogu proći bez toga, ali moj mali dobije proljev od antibiotika (od Klavocina i krvavi) i kupit ću mu Pro-life, a kad čujem kako mu u plućima klokoće od šlajma koji ne može iskašljati kupit ću mu i Fluimukan. Maloj se nos ne da zaštopa, nego zabetonira, i tih dana bez Operila ne može. Fiziološku im nekoliko puta dnevno znam špricom ulijevati u nos, ali nije ni ona svemoćna, i nama ni u kom slučaju nije dovoljna.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se potegne priča o kašlju uvijek se sjetim savjeta dr. Richtera. Kad sam se suočavala s prvim djetetovim intenzivnijim kašljem naišla sam na njegove komentare i od tada do danas (a ima tome već dosta godina) uopće ne kupujem sirupe za kašalj, kapi za nos i slično. Otkašlju i otšmrču dan/dva intenzivnije, uz običan med i tekućinu i prođe.
    Također sam roditelj koji ne ide liječniku s djecom za povišenu temperaturu (znala se dići i do 40, ali jednokratno. Spustim oblozima i paracetamolom, uz puno tekućine), za viroze, kašalj itd. Držim se one da se simptomi pojave tek nakon 3 dana i da prije toga liječnik nema što vidjeti. I obično za ta tri dana sve i prođe.

I ja sam stava da roditelj koji dođe liječniku upravo traži lijek koji u najvećem broju slučajeva - uopće nije potreban. Jer je tako sigurniji da je nešto kao poduzeo. A doktor se, sasvim razumljivo, lijepo ogradi i šibne recept. Protiv kašlja ili antibiotik, kako mu se već čini

Rezultat tog mog stava je da su mi djeca skroz zdrava, možda prebole jednu kratkotrajnu virozu u godinu dana, ne cure, ne kišu, ne kašlju, a izložena su kolektivu i najnormalnije se ponašamo i u vrijeme najvećih epidemija gripe ili čega već. I nikad ne piju antibiotike.

Mi smo i vodene kozice odradili bez liječnika. Što će nam kad sve znamo
    I ja radim isto, mi kod doktora idemo samo po potvrdu da može da pođe u vrtić. I onda se doktorka svaki put čudi što nismo doveli kad se razbolela.
    Ali ipak, bez obzira na to, ona je stalno bolesna. Stalno.
    Od početka školske godine nikako da krene u vrtić kako treba, još ni jednom nije spojila 15 dana u vrtiću bez bolesti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Nikada, ali NIKADA, nisam na recept dobila paracetamol, ibuprofen, kapi za nos... i sad tek vidim da smo na to imali pravo. Nebrojeno puta su mi klinci kurili, što viroze, što bakterijske upale, operirali su mandule i bili u grdim bolovima, i NIKADA mi pedijatrica nije smatrala da je išta od toga dovoljno vrijedno da mi te lijekove da na recept?! Ma to je ionako 20-tak kuna, ne?

Naravno, uz to smo svu službeno propisanu terapiju za alergije i astmu masno doplaćivali.

Pridodam li tome fiziološku otopinu, Fluimukan, Operil, Pro-life... bankrot. Blago onima koji mogu proći bez toga, ali moj mali dobije proljev od antibiotika (od Klavocina i krvavi) i kupit ću mu Pro-life, a kad čujem kako mu u plućima klokoće od šlajma koji ne može iskašljati kupit ću mu i Fluimukan. Maloj se nos ne da zaštopa, nego zabetonira, i tih dana bez Operila ne može. Fiziološku im nekoliko puta dnevno znam špricom ulijevati u nos, ali nije ni ona svemoćna, i nama ni u kom slučaju nije dovoljna.
    Koliko ja shvaćam, ama baš sve od toga gore nabrojenog je kategorija "OTT" tj. over the counter i ne ide na HZZO-fundirani recept. Iznimka je Ibuprofen, koji je prije bio OTT, a sad se za to mora tražiti recept. Neka me isprave dr-ice i farmaceutice, nadam se da će se oglasiti. I Klavocin, of kors.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2012. at 17:41

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    I ja radim isto, mi kod doktora idemo samo po potvrdu da može da pođe u vrtić. I onda se doktorka svaki put čudi što nismo doveli kad se razbolela.
    Ali ipak, bez obzira na to, ona je stalno bolesna. Stalno.
    Od početka školske godine nikako da krene u vrtić kako treba, još ni jednom nije spojila 15 dana u vrtiću bez bolesti.
    Suosjećam i znam kako ti je. Koja joj je ovo po redu "godina kolektiva"? Jovančević kaže da u trećoj kako-tako steknu imunitet. A propos one eventualne OP, zaboravila sam točno vaše stanje i možda sam polupala lončiće, ali možda da taj dio promisliš - ako se događaju ti recidivi upala uha. Nama je barem stanje oko upala grla sad drastično bolje (kuc-kuc).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i za ove koji stalno kašlju, na način opiosan kao av ono da po cijelu noć to traje... koliko ja shvaćam, ne mora nužno dijete dobit label astma ili tako nešto, opet može dobit nešto iz tog spektra, barem u vrijeme infekata, stila profilaksa tipa flixotide ili singulair da mu malo olakša život, spavanje, disanje... ako ja to dobro shvaćam. Često nekako i pedovi smatraju da je kašalj normalan za vrtićko dijete, ali barem u ZG-u ima stručnjaka (pulmolozi) kojima se može dalje ići i koji mogu pomoći više od bijelog papirića.

Ovo što reče tash ne kužim - koilko ja shvaćam, ne postoji samo alergijska astma, ima i bronhijalna... ja ne kužim koju moja mala ima, ali neku ima, i otkako to znam, i otkako je na pogođenoj terapiji, ipak je lakše...a sigurno je lakše i kako raste..

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja mala je zakon, nikad nije bolesna, zano joj je biti ponekad zaštopan nos ali riješavali smo fiziološkom i ponekad po noći Olynth sprey (valjda se tako piše) i to zato jer ne može spavati od silnog disanja na usta i cendra cijelu noć a ja idem raditi ujutro i ne mogu je umirivati, da da olakšam svima i da se naspavamo.
    Mali je koma stalno nešto, popio je gomile antb. ali uvije uz vađanje krvi i to najviše zbog upale uha , vadili smo treću mandulu ali neko vrijeme je bilo ok a sad opet. Uvijek je pio Klavocin i imao blagi proljev , naravno davala sam mu linex.
    za imunitet je popio dvije flaše Imuna 44, i to prije operacije i bio je u izolaciji bez vrtića mjesac dana da se ne razboli.
    Kada ga lovi prehlada znam mu dati malo citrofita, jer slabo jede voće, jako slabo, jede samo jabuke, jednostavno ne želi.
    Inaće ne letimo doktoru i ne paničarimo, samo kad postane gadno ili kad boli uho.
    Za kozice nismo išli isto, kupali smo se u zobenoj kupki.
    Ali ono što mene živcira je što sam bila kod dermatologa neki da i kaže meni ženska da kupim neke kreme (da napomenem bila sam u državnoj bolnici) otišla u ljkarnu i veli mi magistra da to sve košta 400 kn. Škoro sam u nesvjest opala.
    Kaj se nisu takve kreme nekda mučkale u ljekarnama i prodavala za sitne novce.
    Umjesto toga naručila sam neka ulja iz Kemiga i budem si zmučkala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E to je nažalost druga priča. Ako je koža suha i atopična onda se mora njegovati, a te kreme ne idu na recepte i jako su skupe.
    Doduše dr. Richter kaže : "Dodatno kožu treba njegovati masnim kremama, mlijekom ili uljem: Nivea, Nevenova krema, Linola Fett, Eucerin, Dercome, Novaderm sensitive, Mustela, A-Derma, Excipial, itd., itd. Svaki dan, dvaput, i još svaki puta nakon kupanja."

Ja nisam doživjela da nam dermatolog prepiše Niveu. - a u jednom posjetu dermatologu dobila sam valjda više bijelih papirića nego kod svih posjeta pedijatru zajedno.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

E, a znam sto posto da sam kao mala dobivala te neke kremice iz apoteke na recept, ne baš kao mala ali.. tinejđerica
    SAd sam kupila gel za tuširanje i smrdi kao sam vrag, koža mi doslovno nema miris već se čuje po nekom kao ma ne znam fuj, rekao mi je muž da zaudaram od toga. Ne koristim više, neka krema od Avenea isto mini tubica cca 70 kn, nije mi baš od pomoći.
    A nema nigdje testera od mlijeka za tjelo da probam jer ako i to smrdi rađe ću se mazati svinjskom mati kako mi je baka rekla.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne kupujem stvari s tzv. bijelog recepta ili jos bolje kad mi daju onaj reklamni pa mi zaokruzi sta bi trebala kupiti

ali djete vodim pedijatru, jer mi treba bolovanje, mijenjala sam posao da mogu biti s njima kad su bolesni, bilo virozni, bilo bakterijom napadnuti. i odmah nakon pedijatra idem kod svog doktora, par vrata od pedijatra. kod mene na poslu jako inzistiraju na tom papiru, tako da zavidim svima vama koji kazete da ne idete ako je djete virozno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi ne idemo sa djetetom - sa doktoricom smo se imali (nažalost) prilike vrlo dobro upoznati, pa se čujemo telefonom i ona zna da ne bismo rekli da je dijete bolesno i tražili bolovanje da stvarno ne treba. A bolovanje i koristimo minimalno - imamo baku koja čuva čim padne temperatura.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hvala cure, razbistrile ste me s komentarima.
    Mima, jasno da Prospan nije lijek; evo ja pitala i naše tete: hoće dati sve osim antibiotika I vidim da drugi roditelji nose kojekakve sirupe... Ja ću svojoj radije ostaviti flašicu čaja s medom.
    Zapravo, po registracijskom statusu, Prospan JE lijek (što većina drugih biljnih sirupa nije). Nalazi se u registru lijekova. Ali, ne izdaje se na teret HZZO-a, već ga se mora kupiti.

Ove kremice koje su se u nekad dobivale od dermatologa i u ljekarni miješale, što spominje Superx, su u većini slučajeva bile kortikosteroidne kreme. Trebalo ih je razrijediti s nekom podlogom, da budu u konc. 20, 40 ili 60%. Zato se nije izdavala original tuba, već se miješalo. To i danas ide na recept.

A što se tiče preparata protiv kašlja, za snižavanje temperature, kapi za nos... ne treba se pitati kad ćete konačno dobiti od pedijatra nešto što ide na recept, jer oni uz najbolju volju ne mogu na recept dati nešto što na recept ne ide. Na recept se mogu dobiti neki preparati paracetamola, ibuprofena, efedrinske kapi za nos, svi oblici Ventolina, Fenistil kapi koje se često daju kod oteklina dišnih puteva, Flixotide.... i to je uglavnom to.
    Ni jedan proizvod za iskašljavanje ne ide na recept, samo nešto sitno onih protiv suhog kašlja. Nikakvi vitamini, proizvodi za imunitet...

Ako vam pedijatar ne da recept za nešto što se može dobiti na teret HZZO-a, to je vjerojatno zato što štedi na receptima, kojih imaju ograničen broj, ali to nije vaš problem. Treba se informirati i ne otići s bijelim listićem prije nego provjerite ide li taj proizvod na recept.

Što se tiče flašica čaja s medom, budite oprezne. To je ok samo ako ste 100% sigurne da dijete nije alergičar. Ako je alergično na pelud, davati med za liječenje kašlja može pogoršati situaciju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    kod mene na poslu jako inzistiraju na tom papiru, tako da zavidim svima vama koji kazete da ne idete ako je djete virozno.
    I kod mene na poslu sve mora biti papirnato pokriveno, ali dijete ne vodim pedijatru, nego se ili čujemo telefonom, ili se odem posavjetovati bez djeteta.
    Hvala Bogu, ne trabam često bolovanje za dijete. (kuc-kuc-kuc)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ispričavam se Prospanu i moram priznati da mi nije bio loš, dobila sam reklamne liquid jastučiće prilikom neke od obilnih kupovina u apoteci, pa sam ih pila kad sam kašljala - i što jest, jest malo je pomoglo

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a da mi ovaj topic preimenujemo u "kašalj i sve oko njega"???

evo mi smo danas zavsili kod pedice nakon 6 mjeseci.
    zali se ribica da ima bubanu vodu i da ju pece pisa.
    molila sam da nam daju uputnicu za urin a dobila sam savjet

perite ju u bornoj vodi i kupite ovu kremu.

mislim wtf.

ni pogledala.ni primirisala.ni blizu.al ona zna.i gura mi papiric na kojem je ime kreme.

nemam pojma kakva je to krema jer sam papiric bacila.borna voda mi zvuci kao nesto sto je moja mama koristila i opce neznam sa tim baratati.
    al mi ni za to nije dala recept.

ustvari ja od svoje pedijatrice NIKADA nisam dobila niti jedan recept osim za antibiotike i ponešto uputnica koje sam namolila.
    ne kupujem sirupe za kasalj nego kupim sljezov čaj i to mi je super.

ali nekuzim-zar zbilja nema nikakve pomoci za djete koje se gusi u kaslju osim tih izreklamiranih sirupa a da je na listi?
    pa cemu mi placamo to zdravstveno?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa Bisolex (koji čak ide na recept) -)
    bisolex ne ide na recept
    ekspektoransi (lijekovi za lakše iskašljavanje) ne idu na recept
    idu antitusici (lijekovi koji smanjuju i sprečavaju kašalj)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma daj, ja sam sto posto sigurna da smo dobivali Bisolex na recept kad je Lea bila mala, ja sam zato i mislila da je to neki jako važan lijek pa nam je neonatolog kod kojeg se pratila rekao da bolja da ga uopće ne dajemo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se ne sjećam da je to išlo na recept, mada ne mogu tvrditi da nije
    (nekad je i ca c500 išao na recept, pa je možda i bisolex)
    sad sam pogledala registar lijekova iz 2009. god, tada je bio bezreceptni
    stariji registar nemam

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Suosjećam i znam kako ti je. Koja joj je ovo po redu "godina kolektiva"? Jovančević kaže da u trećoj kako-tako steknu imunitet. A propos one eventualne OP, zaboravila sam točno vaše stanje i možda sam polupala lončiće, ali možda da taj dio promisliš - ako se događaju ti recidivi upala uha. Nama je barem stanje oko upala grla sad drastično bolje (kuc-kuc).
    Ovo joj je treća. Ali prošla je bila mnogo bolja. Sa ušima smo mirni već duže od godinu dana, jednostavno je prerasla taj problem.
    Ali imam utisak da nos čistimo već godinama

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj anatom prvotno napisa Vidi poruku
    a da mi ovaj topic preimenujemo u "kašalj i sve oko njega"???

evo mi smo danas zavsili kod pedice nakon 6 mjeseci.
    zali se ribica da ima bubanu vodu i da ju pece pisa.
    molila sam da nam daju uputnicu za urin a dobila sam savjet

perite ju u bornoj vodi i kupite ovu kremu.

mislim wtf.

...

ali nekuzim-zar zbilja nema nikakve pomoci za djete koje se gusi u kaslju osim tih izreklamiranih sirupa a da je na listi?
    pa cemu mi placamo to zdravstveno?
    Za prvo - mijenjaj pedijatricu. Ja sam svojoj se jednom pozalila da mi se cini da mala ima precesto crvenu pisu - i odmah dobila uputnicu za urin.
    Za drugo - ne sjecam se da sam ja ikada dobila nesto efikasno za svoj kasalj, pa mi je nekako ocekivano da ni djete ne dobije. Ako je virusno onda mi je logicno da nema lijeka nego cekati dok prodje... Ja pijem obicnu toplu vodu, kao i djeca. Ne mislim da je problem u nasem zdravstvu nego u znanosti koja za to valjda nije jos smislila efikasan lijek - ili ja ne znam za njega.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko sam ja shvatila problematiku kašlja - kašalj je djetetu potreban da izbaci sranje van.
    Ne treba ga (nije poželjno) zaustavljati.
    I toga se držim.

E sad, naravno da postoje izuzeci kod raznih stanja kad se djeca guše od kašlja da im treba to stanje olakšati.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Winnerica, dijete mi nije imali takve probleme sa kasljanjem, kao tvoje kćeri, pa moze biti da moj prijedlog neće koristiti.
    Istog sam mišljenja, kao i većina nas na topiku, da su ti sirupi niškoristi, a jos su živi šećer i skupi.
    Činjenica jest da kako djeca rastu, to im je imunitet bolji. Ali treba to dočekati. Osim toga moje je iskustvo da to konstantno kašljanje, pogotovo noću djecu umara i iscrpljuje.

Elem, mojoj kćeri je pomagalo:
    uljena krpica na prsima,
    Izrezana kapula pored jastuka.

Rezultati odlični, ne košta ništa. Soba malo smrdi na kapulu, ali preživi se.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mom djetetu za kašalj najbolje pomaže preprženi šećer na mlijeku. I zbilja pomaže. Nikakvi prospani itd, to više ne kupujem. Aquamaris ipak kupujem (kad treba, ne čistimo nos na dnevnoj bazi), jer sam primijetila da fiziološka ne rastvori šmrklje toliko dobro. Ali jedna bočica traje (a traje bome i borba da isti i dospije u nos).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi već tri tjedna muku mučimo sa slijevanjem niz grlo, kašljem, promuklosti, bolovi u grlu, već nam je dostaa!!

Sad na kraju pedijatar dao bisoleks sirup i da će sve biti ok. Nemamo iskustva sa tim sirupom samo imam osjećaj da nam
    jače ne nadražuje kašalj?! Sad me pak strrah prestati jer piše da ako se prestane uzimati sluz se još jače zgusne ukoliko bolesti nije kraj,
    što da činim, sad mirujemo, pijemo čajeve, grkljamo kadulju i ne vidim kraj, kakav je to virus koji tako dugo traje, uh

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Mi već tri tjedna muku mučimo sa slijevanjem niz grlo, kašljem, promuklosti, bolovi u grlu, već nam je dostaa!!

Sad na kraju pedijatar dao bisoleks sirup i da će sve biti ok. Nemamo iskustva sa tim sirupom samo imam osjećaj da nam
    jače ne nadražuje kašalj?! Sad me pak strrah prestati jer piše da ako se prestane uzimati sluz se još jače zgusne ukoliko bolesti nije kraj,
    što da činim, sad mirujemo, pijemo čajeve, grkljamo kadulju i ne vidim kraj, kakav je to virus koji tako dugo traje, uh
    Protiv sluzi u plućima kod djece pomaže lupkanje.

Evo uputa kako se to radi (na engleskom, ali ima korisnih slika): http://www.cincinnatichildrens.org/h...erapy-infants/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, našla sam i video gdje je prikazano kako se pomaže djeci koja još ne znaju ili ne mogu iskašljati sluz: http://www.youtube.com/watch?v=ovChU4tXs6E

Nemojte se preplašiti ako djeca za vrijeme ili nakon lupkanja povrate - to je normalno i poželjno (izbacuje se sluz i iz želuca), osigurat će vama i djetetu mirnu noć!

Ja sam vodila računa da glava bude malo niže od guze, da se sluz slijeva u odgovarajućem smjeru (podmetnula bih dekicu pod guzu).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.12.2012. at 13:13

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moji su malo veći, mogu samo po leđima jel da? I tri minute je dosta?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji su malo veći, mogu samo po leđima jel da? I tri minute je dosta?
    Tri minute je za bebe (u komadu), pa se tako ponavlja više puta.

Ja sam svoje tako kuckala po leđima i dok su bili veći, po desetak minuta. Oni bi i duže, ali meni je znalo biti dosta. Mlađi je znao povraćati... zadnji put prije neke 2 godine (s 9 godina).

Zadnje vrijeme nekako ne kašlju više, bit će da su prerasli tu fazu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.12.2012. at 14:27

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sjećam se da si pisala o tome, probala sam ponekad sa malom prijašnjih godina, ali ja sam shvatila da baš moraju visiti prema dolje
    pa nismo izdržali dugo u tom položaju, sad vidim da je normalni nagib u redu i ako ju udobno smjestim mogu očekivati da ćemo nešto i napraviti.
    Hvala da si me podsjetila na to.

Ja bi rado prestala daj bisolex sirup (ko da nam posuši grlo i više kašljemo) ali se bojim ne slušati pedijatra pogotovo ako se nešto zakomplicirapa moramo opet do njega.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sjećam se da si pisala o tome, probala sam ponekad sa malom prijašnjih godina, ali ja sam shvatila da baš moraju visiti prema dolje
    pa nismo izdržali dugo u tom položaju, sad vidim da je normalni nagib u redu i ako ju udobno smjestim mogu očekivati da ćemo nešto i napraviti.
    Hvala da si me podsjetila na to.

Ja bi rado prestala daj bisolex sirup (ko da nam posuši grlo i više kašljemo) ali se bojim ne slušati pedijatra pogotovo ako se nešto zakomplicirapa moramo opet do njega.
    Ista iskustva s bisolexom... moj mlađi ga nikako nije volio, pa sam uzela Fluimukan (iako je bio na bijeli papirić) i pokazao mi se boljim, ali nismo ga trebali već barem 2 zime.

Trik (mislim da sam napisala gore): kolegica mi je donijela domaću svinjsku mast, pa djeca 1-2x tjedno pojedu šnitu kruha s tim. Nije mast presudna - uz to pojedu salatu od luka koji je sigurno bolji za iskašljavanje. Luk stavljam i u juhu i u mnoga jela, ali salata od luka s bučinim uljem pokazala se zaista odličnom za zimske probleme s dišnim putevima.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Vidiš, vidiš, ovaj tjedan ga baš nismo stigli jesti, a inače nam je omiljeni, čak im ujutro na tost sa sirom moram staviti luk.

Hvala Peterlin dala si mi malo vjere da se borimo, ma mislim, skoro je mjesec dana prošlo i već
    smo se napili, nakuhali čajeva i ostalog, stvarno nam je dosta, a još smo na početku.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

oka imaš li inhalator, ja stavljam bisolex kapi u inhalator
    a ovo s lukom samo napred,i mi stalno jedemo luk, ovu jesen još više

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

po klaićevoj drenaža treba trajat do 20min, prvco prsa napred (ja radim tak da dete sjedi meni u krilu s time da sam ja malo kosa prema nazad, a ja tamburam), pa na bok glava prema dole, pa leđa glava prema dole, radim tak da stavim jastuk prek svojih nogu debeli, i nagnem ga, taman im je glava na kosini)

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ma običo je to tako da čovjek u svemo tome zaboravi neke osnovne stvari.
    Iako smo od početka barem dva tjedna pili sok od crne rotkve sa medom, pa stavim češnjak nasjeckani u kapsulu pa popijemo,
    kadulju grkljali, prokuhanu pili. Kadulja je bila ključna da nam je spasila grlo....
    MA brdo toga, ali čim smo se vratili na hladoću i aktivnostima sve nam se vratilo i sad opet novo nanovo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •