Ja sam ovo iskusila u nekoliko svojih veza prije braka, koje su propale uglavnom zato jer ja jednostavno nisam znala kako veze funkcioniraju. Sve dok nisam shvatila da prvo moram zavoljeti - sebe! Kad sam konačno to uspjela (a nije išlo bez peglanja, tj. pomoći stručnjaka - ne puno, tek usmjeravanje) nekako je sve krenulo. Sad mi se čini kao da je do moje 33. godine živio netko drugi, zapravo nisam živjela nego životarila. Srećom, sve je sjelo na svoje mjesto.

Kad uskraćuješ ljubav i podršku sam(a) sebi, nemaš što ponuditi drugima. Daklem, prvo se moramo pobrinuti za sebe, pa tek onda za druge. I to vrijedi u svim vrstama veza - prijateljskim, poslovnim, obiteljskim, naročito u ulozi roditelja itd.

Istina je da u brakovima toga ima (ufff, i mi smo jednom upali u tu rupu - uglavnom zbog pretjeranog rada, ali srećom brzo smo došli k pameti - ja sam odlučila povući crtu, promijenila posao i otvorila si vrijeme za SEBE, za djecu, za muža... i to je to! Istina, kad se nađeš u takvoj situaciji, izlazi se malim koracima: prvo osvijestiš, pa vidiš gdje si, pa se malo pomalo vraćaš sebi i drugima. Dobro je ako je na vrijeme. Takve priče često nemaju sretan kraj jer svijet ne stoji dok se mi davimo u svojim poslovima, depresijama, obvezama i problemima. Treba to imati na umu, razmisliti o tome što nam je zaista bitno i onda odlučiti što i kako dalje.

Inače, sad kad gledam anketu iz današnjih svojih cipela - definitivno mm i ja danas nismo ni blizu kandidata za emocionalnu anoreksiju. Ali nije oduvijek tako i jednostavno je trebalo posložiti kockice, namjerno naći vremena za drugu osobu, za nježnosti i slično... Imaš onaj topic Orgazam2 gdje smo dosta o tome pisali - ne samo o spolnosti (to je manji dio) nego o funkcioniranju udvoje. Svaka veza normalno ima uspone i padove - naravno da se osjete promjene u potrebama ako par čeka prinovu ili ima malo dijete ili ih čeka preseljenje, ili svakog pojedinačno čekaju stresne situacije tipa nezaposlenost / promjena posla, pretjerani rad i drugo...

Samo ne treba odustati od sebe (i druge osobe). Komunikacija je sve. Prvo sa sobom, a onda sa ostalima. Sretno!