Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Prava pripravnika

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Prava pripravnika

Zna li netko koji "zakon" štiti pripravnike?

Pozivaju li se pripravnici na ZOR- zakon o radu,
    HZZ,- Burzu rada
    kolektivni ugovor,
    na Ministarstvo "prosvjete",
    gradski ured za prosvjetu,
    Burzu rada,
    Ministarstvo rada?

a fakat nemam pojma po kojim "zakonima" se vode i na koje se pozivaju pripravnici- puno hvala!

Posebno me zanimaju odgojitelji- znam da postoji dio u ZOR-u koji se odnosi na pripravnike ali tu nema ništa o npr. konkretnim situacijama npr.

odgojiteljima- tj. osposobljavanju bez zasnivanja radnoga odnosa?

- odgojitelj "radi" kao pripravnik u gradskome vrtiću - 1600kn isplaćuje mu HZZ (Burza rada)...nema pravo na socijalni pokaza jer "radi" za 1600 kn tj. volontira za 0 kn, ..tj. po njihov je zaposlen i ako on je na osposobljavanju bez zasnivanja radnoga odnosa...je li sad zakonski u radnom odnosu ili ne?

- grad se "odriče "pripravnika i on nema pravo na povlastice kolektivnoga ugovora tipa- regres, božićnice itd. jer u stvari pripravnik nije zaposlen u vrtiću i ako tamo itekako RADI!

- po novom svi oni koji dobivaju 1600 kn moraju si sami platiti pripravnički ispit što do sada nije bilo pravilo već u slučaju pada bi si plaćali ispit -koliko će ih se tek sad rušiti radi novca (jer ti su pripravnici budući "radnici" kadar gradskoga vrtića)

ZOR- tvrdi da odgojitelji pripravnici imaju pravo na godišnji odmor (jer ipak oni rade) dok ravnatelji raznih vrtića sebi daju za pravo da odrede hoće li ili neće pripravniku dati godišnji odmor- za što ih uopće ne krivim jer neki od njih pored toliko rupa u zakonu ne samo da mogu raditi što hoće, već ni sami ne znaju koje su njihove dužnosti spram pripravnika

i tako odgojitelji pripravnici, sami rade u grupi (a ne bi smjeli, pogotovo u privatnim vrtićima)
    - satnice su tajne i ako bi kao i plaće trebale biti javne pa tako rade i po 12h

- gdje su inspekcije koje nadziru vrtiće, mentore, pripravnike i zanima li to ikoga u ovoj Državi

hvala
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 29.01.2013. at 23:46

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nasla sam ovo

Pojam volonterskog rada reguliran je Zakonom o radu. Osim tog zakona, prava i dužnosti volontera regulirani su i drugim zakonima (Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o zdrastvenom osiguranju). Zbog pravne prirode instituta volonterskog rada neće se primjenjivati odredbe koje govore o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće, te prestanku ugovora o radu.
    Prema Zakonu o radu volonterski rad može se ugovoriti ako je stručni ispit ili radno iskustvo pretpostavka za obavljanje određenih poslova. Samo u ta dva slučaja osobu koja je završila školovanje poslodavac može primiti na stručno osposobljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa.
    Razdoblje volonterskog rada ubraja se u pripravnički staž, i može trajati najduže koliko traje i pripravnički staž.
    Ugovor o volonterskom radu mora biti sklopljen u pisanom obliku. Ukoliko taj uvijet ne bi bio ispunjen, posljedica bi bila pravna nevaljanost ugovora.
    Poslodavac može, ali nije obvezan volonteru nadoknaditi troškove koji se odnose na obavljnje djelatnosti (npr. naknada troškova putovanja). Volonteri se izjednačuju s osobama na radu, te kao takve uživaju sva prava prema Zakonu o zaštiti na radu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja bi nazvala anonimno inspekciju rada i pitala njih. vele da su ljubazni i sve objasne...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala curke

pričam s nekim svojim kolegicama i žao nam je što ne postoji jedan ZAKON o pripravnicima koji bi regulirao sve vezano za njih i gore naglašeno kojoj "ustanovi" ministarstvu su oni odgovorni....... , a ne da ,moramo čitati ZOR, pa zakon o mirovinskom itd. znači jedan Zakon gdje bi pisala sva prava pripravnika , to može biti zakon o s par članaka..npr. o satnici, dužnostima i obvezama pripravnika i ravnatelja jednima prema drugima, prijevozu, godišnjem, kolektivnom ugovoru, regresima, božićnicama, bolovanjima, ispitima, obveznoj literaturi...

Pričam s dvije kolegice, obje u Zg gradskom vrtiću obje na 1600 kn, jedna je prije neki dan potpisala Ugovor a uz taj ugovor stajao je zaklaman papir gdje piše da ona pripravnički ispit mora platiti sam dok drugoj piše da joj ga plaća grad s tim da su kod ove druge pripravnice dobivale i božićnicu i regres?

To sa pripravništvom je živi kaos pogotovo od kad ga vodi HZZ...i od kad je Mrsić donio ovaj "novi" zakon o volonterima i pripravnicima....da ne spominjem da su kolegice predale na Burzu papire tj. ugovore s određenim vrtićima i čekale su na odobrenje rada do 15.01. ove godine jer nije bilo novaca- službeno imali su 5000 zahtjeva koje nisu stigli obraditi...meni nije jasno što zavod za zapošljavanje radi s tim papirima?
    Ako vas vrtić treba u čemu je problem?
    Kakvu uopće oni papirologiju provode između 2 tjedan i 3 mjeseca?

Pripravnici niti spadaju pod ministarstvo rada, ni znanosti ni gradski ured za prosvjetu....ne možemo se obratiti ni Mrsiću ni Jovanoviću ni Bandiću- ne odgovaramo nikome a odgovorni smo svima?

Svi ti kratki pravni Članci uglavnom govore da svatko tu može manervritai s zakonom jer on uopće i ne postoji.

Na što da se pozovu pripravnici kad pozovu inspekciju rada kad ne postoji jedan univerzalan zakon u kojem bi bila "skupljena" i objašnjenja sva njihova prava i obveze.

Npr. ja osobno imam puno staža ali ne u struci imam i djete itd. po nekim zakonima koje išćitavama meni nije baš jasno imam li ja pravo na neke stvari na koje "klasični" pripravnici nemaju?
    Uglavnom imam sto pitanja a ne znam kome se obratiti, koji bi pravnik uopće bi upućen u takve stvari?

Inače volontirati za 0 kuna a morati si plaćati prijevoz i sve ostalo je ništa drugo nego van-pameti.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ti su ljudi tako neaktivni na tome Forumu ako pogledaš datume većina zadnjih postova je iz 2007 i 2008g kada su npr. volonteri još dobivali Božićnice pogotovo majke i negdje im je čini mi se u to vrijeme to i ukinuto...uglavnom nema nikakvog novog zakona ni pravilnika tamo ;-(

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako ne, lijepo pise da se vas odnos regulira zakonom o radu, izuzev onih par clanaka. takodjer s dva zakona (zozo i zomo) te da se odredbe zoznr odnose i na pripravnike.
    mislim da svaka osoba treba barem procitati zakon o radu ako zeli znati svoja prava.
    ne kuzim koji zakon ne postoji?
    i ti govoris o prirpavnicima volonterima. nisu svi pripravnici volonteri, a pises opcenito o pripravnicima.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam zakon o radu napamet....pišem o pripravnicima općenito ali evo možemo o ovim "novim" pripravnicima koji su na osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa za 1600kn i zanima me zašto tih 1600kn isplaćuje Zavod za zapošljavanje zašto to ne radi npr. Ministarstvo rada, ili prosvjete ili Grad Zagreb?
    Hvala

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo pa si ti znaj; "Budući iz odredbe čl. 83. st. 3. ZOR-a proizlazi da plaća obuhvaća osnovnu plaću i sva dodatna davanja bilo koje vrste koja poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili naravi, na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili drugog propisa isplaćuje radnici ili radniku za obavljeni rad, mišljenja smo da temeljem te odredbe ZOR-a poslodavac osobi na stručnom osposobljavanju za rad ne bi bio u obvezi isplatiti niti „regres, božićnicu“ i slično. No, neovisno o toj odredbi ZOR-a, u slučaju kada su osobi na stručnom osposobljavanju za rad neka prava (regres, „božićnica“, naknada troškova prijevoza na posao i s posla i sl.) ugovorena ili određena ugovorom o stručnom osposobljavanju za rad, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili drugim aktom, ona ih ostvaruje pod uvjetima i u iznosu ugovorenom ili određenom tim aktima."http://www.mrms.hr/pitanje/clanak-38...a-pripravnika/ ..

odgovor pravika (2011g) pravo na godišnji odmor pripravnika ;"Dakle, pripravnik stječe pravo na puni godišnji odmor nakon šest mjeseci rada, a prije tog vremena ima pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, dakle po 1/12 godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec rada....
    http://www.moj-posao.net/Savjet-Prav...ika/11/%202012

Potpisan je sporazum o provedbi kolektivnih ugovora gradskih službenika i namještenika u 2013. godini:
    Dogovoreno je sljedeće:
    - osnovica za izračun plaća u 2013. ostaje na istoj razini kao i u 2012.,
    - regres za godišnji odmor iznosi 1.000,00 kuna,
    - dar djetetu zaposlenika 600,00 kuna,
    - božićnica 500,00 kuna,
    - uskršnjica 400,00 kuna,
    - pomoć u slučaju smrti zaposlenika 7.500,00 kuna+ trošk...ovi pogreba, a u slučaju smrti bližih članova obitelji 3.500,00 kuna,
    - jubilarne nagrade isplaćuju se u visini neoporezivog iznosa,
    - otpremnina za odlazak u mirovinu isplati kako je utvrđeno kolektivnim ugovorom (3 prosječne neto plaće isplaćene po djelatniku u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje siječanj- kolovoz prethodne godine).
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 30.01.2013. at 01:23

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala već sam malo gledala tamo jer sam naravno član zbog seminara ..ali ću sada detaljnije a tebe draga molim samo ako možeš kad nađeš vremena da mi objasniš , razjasniš što je pjesnik htio reći ovim ;
    Evo pa si ti znaj; "Budući iz odredbe čl. 83. st. 3. ZOR-a proizlazi da plaća obuhvaća osnovnu plaću i sva dodatna davanja bilo koje vrste koja poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili naravi, na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili drugog propisa isplaćuje radnici ili radniku za obavljeni rad, mišljenja smo da temeljem te odredbe ZOR-a poslodavac osobi na stručnom osposobljavanju za rad ne bi bio u obvezi isplatiti niti „regres, božićnicu“ i slično. No, neovisno o toj odredbi ZOR-a, u slučaju kada su osobi na stručnom osposobljavanju za rad neka prava (regres, „božićnica“, naknada troškova prijevoza na posao i s posla i sl.) ugovorena ili određena ugovorom o stručnom osposobljavanju za rad, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili drugim aktom, ona ih ostvaruje pod uvjetima i u iznosu ugovorenom ili određenom tim aktima."http://www.mrms.hr/pitanje/clanak-38...a-pripravnika/ ..
    Hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa jer ne zasnivaju radni odnos, zato "placa" ide preko zzz.
    nisi zaposlenik grada da te grad placa, a ni drzave, sta ne?

mislim, ne kuzim sta te konkretno muci? regresi, bozicnice, godisnji?

kako mozes imat regres ili bozicnicu ako nisi u radnom odnosu.
    godisnji je uredjen zakonom o radu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pisale smo istovremeno

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pjesnik hoce reci da prema zakonu poslodavac nema obavezu isplacivati bozicnicu, prijevoz, gablec...ALI da moze i da to ugovara s radnikom bilo kolektivnim ugovorom, bilo ugovorom o strucnom osposobljavanju, pravilniku o radu ili nekim drugim aktom te ako se ugovori primjenjuje se onako kako je ugovoreno.

drugim rijecima, zakon je samo "nacrt", razradjuje se, detaljizira ugovorom o radu/strucnom osposobljavanju, kolektivnim ugovorom itd. i on moze sadrzavati sve sto nije suprotno zakonu. zakonom je odredjen minimum.

zakon kaze koliko minimalno godisnjeg radnik mora imati sto ne znaci da psolodavac ne moze sa radnikom ugovoriti veci broj dana (dan za staz, dan za strucnu spremu itd)

no to sto si ti citirala NE odnosi se na pripravnike volontere jer oni ne stupaju u radni odnos, nema ugovora, kolektivnog ugovora, zato i kaze da se na njega ne primjenjuju odredbe zor-a "koje govore o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće, te prestanku ugovora o radu".

Posljednje uređivanje od leonisa : 30.01.2013. at 01:45

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u ugovoru između poslodavca i hzz-a mora biti naznačeno plaća li poslodavac stručni..dobro se informirajte, jer kad potpišete nema nazad..oni to nisu obvezni platit..njihova "dobra" volja......

Završila sam staž početkom 10.-og mjeseca u zagrebačkom gradskom vrtiću, primala sam 1600 kn, nisam imala plaćen pokaz, niti sam dobila božićnicu, regres i ostalo, ali vrtić mi je platio stručni. ....

ja sam pitala u svojem računovodstvu zašto nemam pravo na regres, božićnicu i ostalo... Rečeno mi je da ja nisam u radnom odnosu, da sam volonter i da je u gradskom proračunu za mene predviđeno 0 kuna. I da mi nemaju od kuda to isplatiti, jer ja imam ugovor s burzom,a ne sa gradom. Ako je vrtić gradski onda grad plaća radnike,a ja kao radnik za grad sam besplatna radna snaga.... A burza mi daje tolko kolko mi daje i taj iznos treba pokriti sve troškove...

pričala s curom koja je također volontirala i rekla mi je da je ona dobila i božićnicu i uskršnjicu... isto kao i sa godišnjim odmorima... o pojedincu ovisi koja su naša prava, tužno...
    ovo su samo neka iskustva kolegica....

meni puno toga nije jasno jer da su neke stvari regulirane zakonom onda se ne bi moglo dogoditi da jedni pripravnici dobiju godišnji drugi ne, da je jednima plaćen stručni ispit a drugima ne, da neki dobivaju božićnicu a drugi NE nemamo pravo na socijalni pokaz jer radimo a s druge strane nismo zasnovali radni odnos?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svi ste volonteri?

pravo na godisnji ostvarujes nakon 6mj rada, suprotno se krsi zakon.
    no mislim da ne mozes u "nevrjeme" uzimati godisnji, al to nisam sigurna.

ne razumijem kako ocekivat da grad ista plati kad niste u radnom odnosu, kad jeste besplatna radna snaga. za svoj rad dobivate usavrsavanje, naobrazbu i pravo izlaska na stucni ispit.

pokaz koliko placas?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pokaz za nezaposlene ne mozes dobiti jer primas naknadu (to sto primas od zzzz, sta je to tocno), isto kao sto nezaposlena majka na porodiljnom prima naknadu pa nema pravo na pokaz za nezaposlene.
    paradoks, je, al je tako.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 30.01.2013. at 02:00

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ću biti pripravnik za 1600 kn...ugovor još nisam vidjela pa ne znam hoće li mi platiti stručni

pokaz nisam koristila ni sad dok sam na HZZ ali mislim da je mjesečni socijalni 120 kn sad će biti Puna preplatna mjesečna cijena mislim da je to preko 300kn ako se ne varam nisam sigurna?

neke kolegice tvrde da stručni ne plaća grad već vrtić iz svoga džepa što meni nema smisla pošto iz gradskog proračuna se financira sve u vrtiću (eventualno ako svaki vrtić nema "svoj" određeni proračun, pa si onda "sam" određuje na što će potrošiti novac)

kute, papuče i sav pribor za rad plaćamo sami (samo negdje ravnatelji kupuju kute itd.)

mi nismo gradski zaposlenici, i grad nije odgovoran za nas, ali nam "toliko vjeruju" da nam svoju djecu povjeravaju?
    Javna je tajna da u privatnim vrtićima a i u gradskim pripravnici su sami s klincima i to u jaslicama.
    Pripravnik kao takav zakonski ne snosi odgovornost ali kao čovjek ipak si odgovoran za sve što se dogodi.
    U gradskim vrtićima čini mi se nakon 6mj. ustvari moraš biti sam u grupi neko vrijeme.

Zanimljiva je i činjenica da npr. ako neko zaposli pripravnika ili volontera pripravnika na zamjenu za bolovanje, godišnji, porodiljni on dobiva punu plaću ili 70% plaće i može ostati SAM s klincima po zakonu i ako NEMA položeni stručni ispit.

Isto tako u privatnim ali i nekim gradskim vrtićima kolegice rade same u grupi još dok su apsolventice i tako godinama a na kraju im se to često ne priznaje kao "iskustvo" pa umjesto samo da polažu pripravnički moraju ga ponovno odraditi.
    Ima i onih kojima se tih par godina prizna i izađu samo na stručni- ali ne priznaje li time ZAKON, struka, javno da se nisu držali zakona i da su s djecom radile osobe koje nemaju položeni stručni ispit?

Neka mi netko objasni kako pripravnik na zamjeni može dobiti 70% pune plaće i ostati sam s klincima bez položenog stručnoga ispita, a pripravnik na 1600 ili volonter ne smije ostati sam s klincima ali u praksi ostaje i to za 0 kn ili 1600 kn- i s tim da nije zaposlenik grada ni vrtića?

Pripravnik kao takav ima obvezu i odgovornost prema vrtiću, gradu i roditeljima, sebi i struci a oni prema njemu nemaju NIKAKVU?
    Pa čak u nekim slučajevima pravog mentorstva ni pripreme za stručni nema već pripravnik radi sve ono što drugi ne žele umjesto da se stručno pripravlja za ispit?

Pripravnik ima diplomu ili je stručni ispit na kojem te pitaju sve osim struke (tipa definicije i na kojoj stranice u knjizi to piše, kad je knjiga izdana itd) iznad svih tih godina na fakultetu i prakse u vrtiću?
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 30.01.2013. at 02:08

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

htjela sam ti reći da su to pravilnici o polaganju stručnog ispita komisijama i napredovanju u struci- tu nema apsolutno ništa o pravima pripravnika za vrijeme stažiranja...tipa godišnji itd.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.mrms.hr/topics/zakon-o-po...zaposljavanja/
    07
    Koje su obveze polaznika, a koje poslodavca za vrijeme stručnog osposobljavanja?

Polaznik stručnog osposobljavanja potpisuje ugovor sa HZZ-om temeljem kojeg mu se isplaćuje novčana pomoć u visini neoporezivog dijela studentske stipendije koja trenutno iznosi 1.600,00 kn mjesečno po potvrđenoj prisutnosti na stručnom osposobljavanju (potvrde dostavljaju poslodavci, a evidentiraju ih savjetnici u mjerama aktivne politike zapošljavanja pri HZZ-u). Novčana pomoć je namijenjena za pokrivanje osnovnih troškova prijevoza, toplog obroka i drugog. Novčana pomoć se ne isplaćuje za vrijeme privremene nesposobnosti za rad ili izostanka s programa stručnog osposobljavanja.

Važno je naglasiti kako stručno osposobljavanje nije obveza, odnosno da se radi o potpuno dobrovoljnoj mjeri. To znači da nezaposlena osoba može odbiti osposobljavanje te prekinuti već započeto osposobljavanje bez financijskih posljedica te bez gubitka statusa nezaposlene osobe na evidenciji HZZ-a.
    Poslodavcu se refundira uplata obaveznih doprinosa mirovinskog osiguranja prema člancima 43. i 44. Zakona o doprinosima i to 0,35% prosječne plaće u RH prema objavi Državnog zavoda za statistiku.

Polaznicima koji imaju ostvarenog staža u mirovinskom osiguranju u trenutku potpisivanja ugovora o stručnom osposobljavanju, poslodavac je u obvezi plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje i zaštitu na radu prema najnižoj osnovici za uplatu doprinosa, koje će također refundirati HZZ, ali do maksimalno jedne godine stručnog osposobljavanja.

Poslodavac je obvezan snositi troškove mentora te prvog izlaska na stručni ispit. Također, poslodavac i polaznik potpisuju ugovor o međusobnim pravima i obvezama, pri čemu bi polaznik svakako trebao obratiti pažnju na sadržaj ugovora, jer taj ugovor dogovara odnose između poslodavca i posloprimca te na njegove odrednice ne mogu utjecati HZZ ili ovo Ministarstvo.

U slučaju kršenja ugovornih obveza od bilo koje strane (polaznika ili poslodavca), važno je odmah kontaktirati područnu službu HZZ-a s kojom se potpisivao ugovor, odnosno koja je odobravala mjeru stručnog osposobljavanja te koja ima mogućnost izvršiti kontrolu provedbe stručnog osposobljavanja, pronaći novog polaznika (ukoliko polaznik raskida ugovor) ili, ako je krivica poslodavca, raskinuti ugovor i pokrenuti postupak povratka uplaćenih sredstava. Ugovorne obveze mogu se pronaći na linku ovdje.
    STU

07
    Koliko dugo može trajati program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa?
    Stručno osposobljavanje traje onoliko dugo koliko propisuje struka unutar koje se stručno osposobljava. Najčešće traje jednu godinu, a za specifična komorska zanimanja, npr. dipl. inžinjeri arhitekture i građevine, traje dvije godine. Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o poticanju zapošljavanja („Narodne novine“, broj 120/12), člankom 4. za sva zanimanja za koja je za polaganje majstorskog ili kojeg drugog ispita potrebno i više od dvije godine, omogućeno je trajanje stručnog osposobljavanja do 36 mjeseci. Za zanimanja u kojima nije potrebno polaganje stručnog ispita, uvijek traje najviše jednu godinu.
    Stručno osposobljavanje vezano je uz iskustvo (odnosno ostvareni staž) u struci. Tako se duljina stručnog osposobljavanja utvrđuje za svaku osobu, temeljem prethodnog rada – ako primjerice osoba ima dva mjeseca staža u struci, a za polaganje stručnog ispita joj je potrebno 12 mjeseci, odobrit će se osposobljavanje u trajanju od 10 mjeseci. Ako ta dva mjeseca nisu ostvarena radom u struci, odobrit će se osposobljavanje u punom trajanju. U slučaju da je osoba radila u struci, ali joj se vrijeme rada ne priznaje kao staž za polaganje stručnog ispita, stručno osposobljavanje će se opet odobriti u punom trajanju. Važno je samo da nema više od 12 mjeseci ostvarenog staža u struci.
    STU

07
    Tko ima pravo na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa prema izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja?
    Prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o poticanju zapošljavanja („Narodne novine“, broj 120/12), donesenog 31. listopada 2012., pravo na stručno osposobljavanje imaju sve osobe koje imaju najviše 1 godinu staža u struci za koju su se obrazovale, bez obzira na godine života i ukupan ostvareni staž mirovinskog osiguranja (primjerice, radom na poslovima niže složenosti ili mirovinskog osiguranja koje su osobe stekle korištenjem rodiljnih i roditeljskih naknada). Osobe moraju biti prijavljene u evidenciji HZZ-a najmanje 30 dana u kontinuitetu
    http://www.hzz.hr/DocSlike/Provedben...07_11_2012.pdf
    http://www.hzz.hr/default.aspx?id=9050
    http://www.hzz.hr/default.aspx?id=9219
    http://www.hzz.hr/default.aspx#UO za SO za rad
    http://www.hzz.hr/DocSlike/Zakon_o_i..._NN_120_12.pdf
    http://www.iscemposel.hr/vodic/zapos...o_strucnom_osp
    http://www.zakon.hr/z/528/Zakon-o-po...%C5%A1ljavanja
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 30.01.2013. at 04:29

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovdje se pisalo o strucnom ospos.pa da ne otvaram novu temu...

u zadnjem sam krugu za s.o. u 2 drzavne institucije..kako izabrati gdje raditi,ona koja kotira kao bolje je raditi tamo ili ona gdje mi se cine ljudi ok ili nesto trece.... Niti za jedno naravno ne znam da li ce me ostaviti nakon isteka godine dana ali to bi mi bilo super...

imate kakav savjet?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje se pisalo o strucnom ospos.pa da ne otvaram novu temu...

u zadnjem sam krugu za s.o. u 2 drzavne institucije..kako izabrati gdje raditi,ona koja kotira kao bolje je raditi tamo ili ona gdje mi se cine ljudi ok ili nesto trece.... Niti za jedno naravno ne znam da li ce me ostaviti nakon isteka godine dana ali to bi mi bilo super...

imate kakav savjet?
    Ona koja ima bolje radno vrijeme i blize je kuci?
    to su jedine stvari koje znas sigurno, ostalo sto si navela je pretpostavka.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Radno vrijeme je isto u obje a i lokacija mi ne igra veliku ulogu jer su u Zg u uzem centru grada i putovat cu vlakom...uh...brige

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mozda onda ona koja je bliza posla koji te zanima?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I to je isto radno mjesto ali na jednom mi se cine topliji ljudi...ne znam...cekam iducih 1o dana morat cu odluciti ako ne izvisim ili nesto trece upadne

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ides onima koji te prvi zovu!

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Idem! :D

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sretno

Datum pristupanja
    Oct 2015

Početno

Pozdrav,
    mene jako zanimaju iskustva sa pripravničkg staža.
    Konkretno me zanima pripravnički staž u DV En ten tini u Novom Jelkovcu.

Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •