Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da dodam, to je grozdu i sl. neprihvatljivo jer smatraju da se valjda možeš doeducirat u homoseksualnost?
    smatraju da je homoseksualnost bolest koju se može liječiti i izlječiti, pa je naoko konzistentno smatrat i da je to nešto čime se možeš "zarazit"
    ali ako je to zarazna bolest valjda ima neki uzročnik, neka homobakterija no ne liječi se ta "bolest" antibioticima nego molitvom, i u biti je za njih to psihička bolest, a ja još nisam čula da su psihičke bolesti zarazne, tako da ... sve skupa nema nikakvog smisla
    A moglo bi vrlo vrlo lako bit, jer čitah na drugom forumu, a piše znanstvenica (ne Judith, prava) da su češće pojavnosti homoseksualaca u obiteljima s više (muške) djece, ne radi statistike nego...(nema potrebe da kopipejstam medicinska objašnjenja).
    mislim da ima neka teorija da žena u trudnoći s prvim muškim djetetom može stvorit neka... ajme nemojte me upucat sad, amo reć antitjela na y kromosom, ili nešto... pa da onda idući sin zbog toga može bit gej (ne mogu se sjetit kako je to konkretno išlo, al mi je pričao gej molekularni biolog pa kontam da valjda on zna )... ne znam do koje mjere je to potvrđeno i objašnjava isključivo neke slučajeve muške homoseksualnosti, ali mi se čini da ima veze s ovim tvojim

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vidim da me Kory stavila na ignore, jer je potpuno jendnako tumačenje teorije o nastanku homoseksualne orijentacije napisala nakon mene - dakle, nije vidjela moj post.

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku

mislim da ima neka teorija da žena u trudnoći s prvim muškim djetetom može stvorit neka... ajme nemojte me upucat sad, amo reć antitjela na y kromosom, ili nešto... pa da onda idući sin zbog toga može bit gej (ne mogu se sjetit kako je to konkretno išlo, al mi je pričao gej molekularni biolog pa kontam da valjda on zna )... ne znam do koje mjere je to potvrđeno i objašnjava isključivo neke slučajeve muške homoseksualnosti, ali mi se čini da ima veze s ovim tvojim
    Kory, po tome homoseksualnost (a mislim da se ta teorija odnosi i na nastanak transrodnosti kod osoba koje su fizički muškog spola) je prirođena, ali je anomalija, zar ne? Kao oštećenje ploda Rh senzibilizacijom majke - pa se daju protutijela majkama nakon poroda da se sprijeći oštećenje ploda u slijedećoj trudnoći.

Ne bih "mahao" tom teorijom da mi je jako stalo do zagovaranja homoseksualnih osoba kao jednakih u svakom pogledu heteroseksualnim osobama.

Naime, ne znam koliko je uopće mudro pozivati se na medicinske teorije nastanka homoseksualnosti u svrhu argumentiranja da se radi o stanju koje se ne može i ne treba liječiti, jer iz istih tih teorija u pravilu proizlazi da homoseksualnost i transrodnost nisu zdrava stanja.

Da grubo karikiram, cerebralna paraliza iili Down sindrom nisu izbor pojedinca, već su urođene osobine, ali ih nitko ne smatra zdravim stanjima.

(Nemoj me pogrešno shvatiti, ne smatram da je homoseksualna orijentacija i transrodnost anomalija ili ne. Zapravo, u silini raznih tumačenja i teorija, ne znam radi i se o bolesti ili ne. Samo upozoravam da je pozivanje na takva medicinska objašnjenja nepromjenjivosti stanja dvosjekli mač jer ih se time najčešće okarakterizira kao neizlječive bolesnike.)
    Posljednje uređivanje od mujica : 03.02.2013. at 11:02

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da me Kory stavila na ignore, jer je potpuno jendnako tumačenje teorije o nastanku homoseksualne orijentacije napisala nakon mene - dakle, nije vidjela moj post.
    haha, vjerovao ili ne fakat sam slučajno propustila vidjet tvoj post, valjda sam otvorila stranicu nešto ranije pa zaboravila refrešat

i jasno mi je što govoriš
    no, ljevorukost je isto anomalija. anomalija koja ne sprečava ljude da se obrazuju, samostalno žive, donose odluke o svom životu
    s druge strane, cerebralna paraliza i downov sindrom to nisu.
    s kojima homoseksualci imaju više sličnosti?
    tako da, mene ne brine previše takvo medicinsko tumačenje. ako je bolest, neizlječiva je, a marginaliziranje i diskriminacija bolesnih u načelu nije pozitivna karakteristika društva, oko toga će se svatko u načelu složit. ako je anomalija, ima ih svakakvih, whatever. ako nije ni jedno ni drugo, whatever opet. jerbo ionako...
    Nas ustav, kao i ustavi i zakoni zapadnoeuropskih sekularnih demokracija su prilično jasni u definiciji sto ljudskih prava, sto diskriminacije po spolu i spolnoj orijentaciji.
    Posljednje uređivanje od koryanshea : 03.02.2013. at 12:13

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne znam što bih ovome Štulhoferovu pojašnjenju trebala prigovoriti (ni ostalome u intervjuu)
    Ono što roditelji koji nisu pročitali kurikulum trebaju znati jest da će se učenici kroz nastavu zdravstvenog odgoja, od kraja osnovne do srednje škole, poticati da ne ulaze prerano u seksualne odnose. Postoji niz rizika vezanih za to, a preduvjet za izbjegavanje tih rizika je stjecanje vještina koje će im pomoći da ostanu svoji i ne čine ono što nije dobro za njih. Jedan dio odgovornog ponašanja znači, dakle, odgoditi seksualne odnose dok osoba zbilja ne bude za njih spremna, a kad se to dogodi, znati kako zaštititi sebe i partnera od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija. Podaci govore da je ta najmlađa populacija, u dobi između 18 i 25 godina, najviše izložena spolnim bolestima. Program uči djecu da traže odgovore na pitanja tko sam, što želim, kako se mogu suprotstaviti stvarima koje ne želim, a zbog kojih će me možda drugi smatrati konzervativnim... Mladi ljudi dolaze iz različitih okruženja, iz različitih sustava vrijednosti. Bitno je da mogu zadržati svoje vrijednosti, bile one religijske ili kakve druge, i zdravo živjeti s njima. No, za to su im potrebne i informacije, kao i komunikacijske vještine. Moraju poznavati rizike i ovladati vještinama izbjegavanja ili barem minimiziranja rizika, odnosno naučiti kako donositi zdrave odluke. To je jedini put koji i djeci i mladima omogućava da rastu sa samopouzdanjem, s osjećajem da su vrijedni. Taj je osjećaj izuzetno važan i za seksualni život, jer oni koji to nemaju, skloni su činiti stvari koje zapravo ne žele, skloni su rizicima, naprosto zato jer im se čini da nemaju što izgubiti, da ionako ne vrijede puno.
    Osim da je teško da postoji baš samo taj "jedini put", s tim se mnogi ne slažu, očito je iz događanja proteklih mjeseci.

Govoreći o samom sadržaju kurikuluma, Štulhofer kaže da se u petom razredu osnovne škole samo iznosi znanstvena činjenica da masturbacija nije štetna. On smatra da je to dio načina na koji neki ljudi upoznaju svoje tijelo. Na pitanje što ako se dijete u tim godinama još ne samozadovoljava, rekao je da je jako teško da dijete ne zna što je to masturbacija.

- Dijete to neće zbuniti jer nije riječ o predavanju nego o informaciji da to nije štetno. Većina klinaca, kao i odraslih, masturbira, neki čak počnu tako rano da zaborave - rekao je Štulhofer.
    U redu, ako se iznosi samo činjenica da nije štetna, ali, čisto radi ukazivanja jedne naše drage forumašice, da je i sama info prerana jer nisu hormonski zreli, dodajem da mu nije točna premisa s koje je pošao, a onda ni zaključak koji je izvukao (boldirano) jer - konkretno, moja djeca ne znaju što je to (5. razred). Sad, hoće li što škoditi ako im se (pre)rano objasni što je ili neće, ne znam. I što je prerano, a što nije, ja sama ne znam, nadam se da se s tim tajmingom oko svega konzultirao s dječjim psiholozima iz Poliklinike za zaštitu djece, za koje i sam navodi da su autoritet na tom polju (vjerujem da jesu).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •