Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
e stvar je u tome što imam dosta takvog otpada kroz dan
oguljine od mrkve, krumpira, jaja, kava, čaj, stari kruh
to mi je baš bezveze bacati u smeće i dosada sam davala susjedi za koke
međutim pošto imam vrt i uvodim komposter planiram te ostatke hrane iskoristiti kao kompost
sve osim kruha ide redovno u kompost, za ljuske od krumpira se preporuča i razbacivati po površini zemlje jer se tako razvijaju neki hranjivi spojevi (zaboravih naravno koji) koji ne bi nastali ako ljuske trule u kompostu
ljuske od jaja isto možeš samo smrviti i razasuti po zemlji
ali isto tako i bez problema možeš baciti u kompost
kava i čaj su jako dobro gnojivo, a ne bih to rado davala kokama

jedino kruh će ti navući štetočine a i šteta ga je, bolje da ga jedu kokoši, kao i kuhana tjestenina i ostala hrana

Svakako jedan dio komposta treba biti suho lišće, pokošena trava i slično.
Jelena, možete grane paliti, ali još bolje ako nabavite onaj stroj za usitnjavanje grana koji to samelje u grubi malč, pepeo i ugarci obogaćuju zemlju ali ako ga bude previše zemlja može biti previše lužnata (pretpostavljam da to malo što dobiješ od orezivanja nije kritično, ali recimo tko loži na drva ne bi trebao sav pepeo ostaviti u vrtu)
a ako ostaju veći komadi trebat će im duže da se raspadnu, i ne bi ih ostavila blizu voćaka da se ne bi razvile neke bolesti na tim granama na zemlji (zbog toga ih je dobro spaliti).ž
Malč je uvijek korisniji i daje više hranjivih tvari.

Moj vrt je u razvoju, počela sam nešto prošlo ljeto, malo me je suša zeznula. Kompost radim tek ove zime, kako mi je ostala neka rupa sa strane sad sve bacam tamo pa ću vidjeti što će biti od toga.