Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: jede s obje ruke

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno jede s obje ruke

skuzili sm rano da vise koristi lijevu ruku i mislili da ce bi lijevak. a sad jede s obje. na koju stranu mu stavim zlicu, s tom rukom uzme i jede. cini mi se mu je svejedno. stariji mi je oduvijek dešnjak. ovo mi je bas cudno. jel mozda jos prerano? sad je 18 mjeseci...

mara68 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Čitala sam negdje da se tek oko treće godine iskristalizira je li dijete dešnjak ili lijevak, do tada koriste obje ruke.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Moj ima 4,5 godine i još uvijek mijenja ruke. Više koristi lijevu. Lijevom jede, baca frizbi.., ali kad crta npr. lijevom crta na lijevoj strani papira, a uz desni rub si nekad pomogne i desnom

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne smije do treće godine biti opredijeljen za bilo koju stranu, kako za rukice tako i za sve ostalo.
    Do treće godine mora biti SIMETRIJA desne i lijeve strane.
    To je ok da se služi objema rukama.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moj će uskoro 3 godine i koristi obje ruke. ja sam tu uzela pod normalno.čini se sad da naginje lijevoj ruci no i dalje koristi obje

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj ima skoro 3,5 godine i jos uvijek jede s obje ruke. Ja mu čak namjerno stavim zlicu ili vilicu okomito tako da sam odabere stranu... bas mi bude interesantno vidjeti za koju se ruku tom prilikom odlučio.. Crta čini mi se vise desnom ali uocim da koristi ponekad i lijevu... Valjda će se uskoro odlučiti koja mu je dominantnija

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moja ima 2 god i 3 mj i isključivo sve radi desnom... hm Pepita me zabrinula

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ArI MaLi prvotno napisa Vidi poruku
    moja ima 2 god i 3 mj i isključivo sve radi desnom... hm Pepita me zabrinula
    Nemam te što zabrinuti vidiš svoje dijete. Sad sa dvije godine i da jest nešto bilo prošlo je.
    Obično kao bebe počmu nešto raditi na jednu stranu, recimo desnu i roditelj ne ide za tim i dijete stalno jača tu desnu stranu i na kraju je više koristi. Međutim, kada naraste i izraste počima stvarati nekakav balans.
    Kad je moja prijateljica meni kazala da pričam gluposti nisam imala argumente, sve dok joj fizijatrica nije kazala da je dijete više koristilo desnu stranu i da to vidi jer je desna strana rebara više istaknutija, oblija i kao veća od lijeve. Nešto što se ne vidi i nikad ne skuži da stručnjak ne ide ciljano u tom pravcu.
    Međutim to nije sad pravilo da netko krivo ne shvati, većina beba je skroz ok, možda će hipotonci i sl. imati tu i tamo izraženiju razliku u tome.

Zato je simetrija bitna kod beba i treba pratiti da rade sve na jednu i drugu stranu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moj stariji je oduvijek sve radio s desnom...zbunj...bumo vidli

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajde nemojte sad to tako ozbiljno shvaćati. Pa bitno da su djeca uredu.
    Pričamo o onome kako bi trebalo biti, ali ako nije, pa neće se ne znam što desiti.
    Opustite se cure i uživajte s dječicom.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koliko znam, radjamo se s dominantnom rukom/stranom tijela, sto znaci da je nekako normalno da je jedna strana tijela 'vise koristena'. Vecina djece, barem one koju ja znam, od najranije dobi koristi jednu, tj. dominantnu ruku za jelo ili prihvacanje predmeta. Isto tako i s nogama, tipa udaranje lopte. Tek neki koriste obje ruke ili strane tijela jednako.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    na koju stranu mu stavim zlicu, s tom rukom uzme i jede. cini mi se mu je svejedno.
    Obje moje cure isto ovako. Imaju 2,5 godine i još se ne vidi hoće li biti ljevakinje ili dešnjakinje. Mama mi je rekla da se ni kod mene dugo - do pred školu - nije vidjelo. Na kraju sam postala ljevakinja. No ima djece koja već prilično rano pokažu sklonost jednoj ruci i to ne mora ukazivati na patologiju. Simetrija je važna u prvoj godini.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ovo sam i ja čula od fizijatrice, da je simetrija važna u prvoj godini, ne znam otkud su se sad stvorile tri

Naravno, simetrija pokreta cijelog tijela, ne samo ruku.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Teta u vrticu mi je prije nekih mjesec dana rekla da je Sven desnjak, na moju ovakvu facu jer ipak se radi o skoro petogodisnjaku objasnila mi je da se tek sad sigurno moze reci koja je strana dominantna. Iako on s desnom jede i crta negdje od godine dana.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko znam, radjamo se s dominantnom rukom/stranom tijela, sto znaci da je nekako normalno da je jedna strana tijela 'vise koristena'. Vecina djece, barem one koju ja znam, od najranije dobi koristi jednu, tj. dominantnu ruku za jelo ili prihvacanje predmeta. Isto tako i s nogama, tipa udaranje lopte. Tek neki koriste obje ruke ili strane tijela jednako.
    Točno, ali nakon treće godine. Do tada nemaju pravo na desnu ili lijevu stranu, nego na obje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Rađamo se da naučimo...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Točno, ali nakon treće godine. Do tada nemaju pravo na desnu ili lijevu stranu, nego na obje.
    Svi ljevaci u obitelji (i s moje i muzeve strane) su ljevaci od samog pocetka. Ok, nitko im nije bas mjerio koliko puta su sto uhvatili drugom rukom ili nogom, ali otprilike od prvog dana je bilo jasno koja im je dominantna strana.

Vjerojatno je isto tako i s desnjacima, samo sto je obicno lakse primijetiti razlicitost.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mozda je dete ambidekstralno. Takva sam npr. ja, a primecujem da je i mojim decacima (3.5 i 7 godina) poprilicno svejedno kojom rukom rade. Ja sam se navikla da pisem desnom, ali skoro sve ostalo radim kao da sam levoruka. Ponekad cak osecam da nisam dovoljno koristila levu stranu, pa namerno malo to uradim, i nekako mi bude lakse

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Svi ljevaci u obitelji (i s moje i muzeve strane) su ljevaci od samog pocetka. Ok, nitko im nije bas mjerio koliko puta su sto uhvatili drugom rukom ili nogom, ali otprilike od prvog dana je bilo jasno koja im je dominantna strana.

Vjerojatno je isto tako i s desnjacima, samo sto je obicno lakse primijetiti razlicitost.
    Većina djece koja idu kroz zdrav i normalan motorički razvoj će koristiti obje ruke podjednako i poslije se opredijeliti za jednu stranu.
    Nekada se "učilo" ljevake da piše desnom rukom, kao npr. što su učili moga muža pa recimo piše s desnom rukom, ali sve ostalo radi lijevom.
    Ovo nije moje mišljenje već će ti svaki fizijatar kazati da to treće godine nemaju pravo "imati stranu" već moraju koristiti obje jednako, a poslije koju preferiraju.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa znaci li to da onda moras cupati djetetu olovke, zlice i igracke iz ruku ako prije trece godine preferira jednu stranu?

Postoji mogucnost da su oko mene, zajedno sa mnom, svi ili kao kli_kli, ili klinicki slucajevi, jer stvarno ne primjecujem nikoga ni u obitelji, a ni sire, da je do trece godine sve radio simetricno. A nisam jos ni cula da je nekome doktor rekao da vodi racuna o tome koriste li sve jednako, pa da usput korigiraju devijacije.

Nitko od spomenutih ljevaka, a ni desnjaka, zapravo, nije nikad isao fizijatru i/ili imao motoricke smetnje. Osim mog muza, ali kod njega je sasvim druga prica i igri.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajme Kaae zar ti je zvučao moj post tako???
    Dobro, nećemo se dalje raspravljati, ok kako ti kažeš tako će biti.

Moje cure, obje su koristile podjednako obje ruke, a L. se sada opredijelila za desnu što se tiče pisanja.

Koga zanimaju točne informacije o ovoj temi zna gdje će ih potražiti!

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moj stariji je od "početka" bio izraziti ljevak, a nisam primjetila neke motoričke nedostatke.
    on je sve hvatao prvo lijevom rukom, žlicu lijevom, igračke lijevom, puca loptu lijevom nogom.
    sada s 2,6 god. vidi se da je ljevak.
    ovaj manji ima 9 mj i čini mi se da će biti dešnjak, upotrebljava obje, možda mi se čini više desnu. kod starijeg je to baš bilo jako izraženo s lijevom stranom.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa nije mi zvucao tako vec kao da je tvoje jedina istina i da bi svi koji ne znaju za to, ili im se djeca tako ne ponasaju, u najmanju ruku trebali potraziti lijecnicku pomoc.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Onda je krivo zazvučalo, a kao što rekoh informacije o tome se mogu potražiti i dobiti!
    Ja sam napisala da to nije moje mišljenje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Gdje god sam citala, pise da je tesko reci jer do druge ili trece godine cesto nema jako izrazene dominantne strane. Ali, u istim clancima pise, ako pruzis djetetu bilo koje dobi predmet tipa zlice ili lopte, najvjerojatnije ce posegnuti onom rukom/nogom koja pripada toj dominantnoj strani. U smislu da dominantna strana postoji od rodjenja, ali da je vrlo malo dijete ne pokazuje.

Ovo zadnje, interpretirano skroz u mojoj laickoj glavi, ima smisla - zbog nedostatka fine motorike i potrebe za njom, vrlo malo dijete u principu nema razloga jasno pokazivati dominantnu stranu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Gdje god sam citala, pise da je tesko reci jer do druge ili trece godine cesto nema jako izrazene dominantne strane. Ali, u istim clancima pise, ako pruzis djetetu bilo koje dobi predmet tipa zlice ili lopte, najvjerojatnije ce posegnuti onom rukom/nogom koja pripada toj dominantnoj strani. U smislu da dominantna strana postoji od rodjenja, ali da je vrlo malo dijete ne pokazuje.

Ovo zadnje, interpretirano skroz u mojoj laickoj glavi, ima smisla - zbog nedostatka fine motorike i potrebe za njom, vrlo malo dijete u principu nema razloga jasno pokazivati dominantnu stranu.
    Ovo je najbliže mojoj interpretaciji.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja nisam čitala što piše i općenito izbjegavam čitati što piše kad se radi o motoričkom razvoju djece, jer svako dijete nije isto i nema isti kapacitet. Za nekog će nešto biti nevažno, a nekome može napraviti štetu (govorim općenito) s čime se ja ne bi igrala kao majka. Kad mi nešto nije jasno i kad sumnjam u nešto idem fizijatru.

Moja prva cura je bila vježbač i znam da mi je fizijatrica kazala da nema pravo birati strane do dobi od tri godine, da mozak mora bilježiti simetriju i sve što radi mora raditi simetrično npr. ako joj pružam igračku s njene desne strane, mora posegnuti za igračkom desnom rukom, a ne lijevom preko desne, jer ako to radi lijevom preko desne, moram joj držati lijevu rukicu da bilježi desnu rukicu u mozgu i da ih bilježi i upotrebljava obe i tako do treće godine.

Ok, možda moja fizijatrica nema pojma i trebala bi više čitati, sveisto, ali ovo što pišem nije moj osobni stav. Tako su me naučili fizijatri i fizioterapeuti. Kako je tema otvorena jer dijete koristi obje ruke ja sam želim reći da je to potpuno pravilno i da bi tako trebalo biti, a ako neko dijete preferira jednu stranu ok, ali to nije isto kao i ono koje koristi obje strane i bilježi ih u mozgu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ako neko dijete baš preferira određenu stranu trebalo bi vidjeti da li sve radi tom stranom (iskorak uvijek ide "tom" nogom na preferiranoj strani, rukom hvala s te strane, okreće se rađe preko ramena s te strane) ako je tako i najčešće tako, ja bi obratila pozornost na to i vježbala i drugu stranu. Bar je meni tako savjetovano od strane stručnjaka pa sam pazila na to. Znači može biti samo da preferira ruku, a može biti da preferira i cijelu tu stranu tijela.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisu tu stvari baš tako čiste i jednostavne, tj. ne moraju uvijek biti.

Moj mlađi sin je čisti nepatvoreni ljevak koji sve radi lijevom rukom od rođenja, ali je imao fazu eksperimentiranja s desnom rukom (žlica, olovka) negdje u dobi od 3 godine kad je prokužio da mi svi jedemo i pišemo ili crtamo jednom rukom, a on drugom. Brzo se vratio na "svoju" stranu.

S druge strane, nismo svi tak čisti - ja sam pretežno dešnjak ali navodim iglu lijevom rukom, krećem biciklom lijevom nogom i ima tako još stvari za koje su mi drugi ljudi rekli da radim "naopako". Negdje sam na ljevačkom forumu našla cijeli popis kombinacija. Nije to sve bitno ako se postigne funkcionalnost. Zna ponekad biti bitno pri početnom učenju pisanja i čitanja.

Ne bih sada (pisala sam već 10 puta o tome) kako se djetetu utvrđuje dominantna strana, ali ako koga zanima, nek viče - ponovit ću. Uostalom, strana se i zove dominantna jer većinu stvari radimo njome, a ne nužno uvijek i sve.

Ima i vježbi za bolju koordinaciju lijeve i desne polovice mozga i to zaista funkcionira.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ne bih sada (pisala sam već 10 puta o tome) kako se djetetu utvrđuje dominantna strana, ali ako koga zanima, nek viče - ponovit ću. Uostalom, strana se i zove dominantna jer većinu stvari radimo njome, a ne nužno uvijek i sve.

aaaaaaaa vičem :D zanima me kako utvrditi dominantnu stranu , puno puno , može i neki link....... moj sin sve radi desnom rukom ali nogom sve lijevo ima li vas još lijevoDešnjaka ? Oće to tako ostat ???? mislim tata je cili sritan ,jer kao lijevaci napadači u nogometu su traženi ( o bože što reći) , mene ipak brine .......... kad npr. uzme tuljak u ruku i ide kroz njega gledat čini mi se da ni sam ne zna na koje bi oko gleda kroz njega .....hmm a trebalo bi biti lijeva ruka ijevo oko i obratno ...... ma možda samo i ja nekad trebam manje analizirat

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja je dugo dugo koristila obje ruke. s obzirom da je na oko i nogu bila desnjak, onda sam joj i bestek postavljala s desne strane. s vremenom je pocela vise koristiti desnu ruku.
    meni to nisu radili pa sam na ruku (polu)desnjak, a oko i noga ljevak. a to bas i nije ok.

bitno je da su oko-ruka-noga ista strana.

isto tako su nam na goljaku rekli da je pustimo do pete godine, a onda vidimo koja strana je dominatnija i uskladimo ruku-oko-nogu toj strani, da je bitan taj sklad.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

daj djetetu onaj tuljac od rolne papira da pogleda na oko i vidi na koje ce- lijevo ili desno. s kojom nogom ce raditi zvijezdu, sutnuti loptu...ponudi joj nesto da primi i vidi kojom rukom prima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel to pitaš za dete od punih 2 i nešto godina, valjda mu se nije iskristaliziralo što bi prije.

Moj najstariji je to stavio na mjesto s više od 3.5godine, naslušala sam se komentara, i svašta su mu gurali ( više riječju rečeno, nego djelom), uvijek pa to se radi s desnom, pa tak i tak.Ali pošto u obitelji imam dosta ljevaka, nisam se ni trudilaispraviti. recimo deda mi je bio ljevak i napoznatiji ( dobro u to vrijeme skoro i jedini ) majstor u gradu gdi je živio, a radio je dosta s rukama.Nećaci su isto ljevaci, na parove razbrojse, ( čak je jedan od njih ljevak , a radi ko stolar)

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Da da bas me to brine hoĆe li uskladit lijevo oko ruka i noga ili desno ........
    Sad ima dvije godine i 3 mjeseca......
    Kad mu dam rolu od papira onda desnom rukom uzme i gleda kroz nju malo na jedno oko pa malo na drugo oko .Sad ne znam, možda je još mali za uskladit desna ruka desno oko .........ali noga je lijeva uvijek ...kad udara loptu , kada ide se popeti na biciklu ma uvijek , a kad mu kažem ajde probaj drugom nogom eee onda se cijeli zapetlja baš se mora namjestit....A ruka desnom jede , crta uzima igračke ma sve ........Sad da čekam dok ne odraste još malo??? Da idem negdje na neki pregled ???

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nama su rekli da je do pete godine ok.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Leonisa na koji način uskladiti stranu ??

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da bude koordinirano oko-ruka-noga, sve ista strana. al daj vremena, imas dovoljno fore i da dijete samo bez uplitanja sve samo poslozi.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

mislim neću ga još s tim davit čekat ćemo da još malo naraste ................

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

jesu to nekakve vježbice ili ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marjetarino prvotno napisa Vidi poruku
    jesu to nekakve vježbice ili ?
    Ne treba ništa posebno činiti, ali ako želiš, možeš si pribaviti knjigu Brain Gym (Paul Dennison).

Evo malo više o tome: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&...42261806,d.bGE

Inače, većina ljudi nisu ni čisti dešnjaci ni čisti ljevaci, a također većina tu lateralizaciju savlada spontano, tako da ne treba ništa forsirati.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moj i stariji i mlađi su koristili obje ruke pa stariji skoro do 4 a mlađi koji ima tri još uvijek koristi obje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •