Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
imam i ja pitanje.
Kako se legliziraju stambene zgrade?
dakle zgrada koja nigdje nije upisana, stan kupljen devedesetih preko neke agencije, od papira imaju kupoprodajni ugovor :/.
Prije nekih 5 godina sam zamolila kolegicu koja se tada bavila nekretninama da izvidi situaciju, ona je bila u katastru i vidjela da ta zgrada uopće nije upisana i da postoje dva zahtjeva za nešto, jel uknjižbu ili šta pojma nemam.
Mada nije mi jasno kako su oni predali zahtjev ako nije zgrada upisana.
Moj biser trenutno ne živi u tom stanu, čak ni u ZG i uopće nema ideju od kuda krenuti.
Jel ima netko kakav savjet?
Odi prvo u katastar pa na gruntovnicu. Oni će ti sve reći jer je svaki slučaj specifičan.

...uglavnom je postupak sljedeći: prvo ideš u katastar po izvadak, onda u Ministarstvo graditeljstva po potvrdu da nema dugova na stanu, onda na trgovački sud po potvrdu da je firma propala i da ta firma nema potraživanja prema tebi, onda u Veliku goricu na Županijski sud po potvrdu da je to taj stan, ima toliko kvadrata i da je to tvoje vlasništvo...ovo sve je zato jer vjerovatno zgrada nije etažirana. I onda sa svim tim u gruntovnicu tražiti vlasnički list.
Nije jednostavno i treba dosta hodati i čekati. Odvjetnik koji se s tim bavi bi ti bila puno jednostavnija i jeftinija opcija.