Kod mene je u najboljem slučaju ispeglano 5 kombinacija za taj tjedan, ostalo čeka.
Kod mene je u najboljem slučaju ispeglano 5 kombinacija za taj tjedan, ostalo čeka.
Potpis!
I moram priznati da danas češće peglam nego u vrijeme pelena i trenirkica - jednostavno dečki su veći i nose neke stvari koje ružno izgledaju ako su zgužvane. Baš kao i Val - najprije ispucam sve druge trikove (sušilica, sušenje na harfi na ravno - bez kvačica) ali ako baš ne ide, onda se dohvatim pegle.
Neki dan me mlađi sin iznenadio - peglala sam neku muževu košulju, a on je htio probati (djeca povremeno slažu veš i to ih uredno uvježbavam). Uostalom, kad se sjetim sebe, u toj dobi (u 12. godini) sam i ja znala dobiti kuhinjske krpe za peglati. Sve treba znati. To ne znači da ćemo se oteliti peglajući, a niti hodati zgužvani. Sve prema prilici.
Ja peglam, ali ne zato jer time ubijam bakterije nego jednostavno zato što si to ne mogu izbiti iz glave i hodati "zgužvana".
Peglala sam oduvijek. Prvo kad sam još živjela sa starcima sve. Apsolutno sve osim čarapa!
Onda sam odselila i malo po malo prestajala peglati posteljinu, ručnike, donji veš, pa krpe, pa stvari za po doma....
Sad peglam samo robu za van i tu ne peglam recimo one mucaste, flisaste i slične stvari.
Ovo što je ostalo jednostavno ne mogu prestati...probala sam ne ide....
Ali sam si pojednostavnila pa sam s hršpom veša gotova za jedan sat.
Kaj se tiče sprevelike čistoće...nisam taj tip. Operem na 60 najviše, ponekad na 90.
Perem sve skupa, te nebuloze oko razdvajanja robe mi nemaju smisla.
Ne peglam ništa,ali ništa od stvari koje svakodnevno nosimo.
Jedino mužu košulju i klincima kad idemo na krstitke ili u svatove.
Perem njihovo odvojeno ali čisto iz razloga što uvijek imam dovoljno veša da tako mogu prati,svaki dan je nova kompletna garderoba na svima nama,pa kad bi toliko uspjela popeglat jedva stignem oprat toliko veša.
Oduvijek koristim omekšivač i nikome ništa...
E da imam sušilicu,mada ne sušim baš svu robu u njoj...
Moj muž dom je radio (trenutno ne radi) je na posao išao u ne baš lijepoj robi jer je radimo s bojama koje se ne mogu oprati, pa su to bilenajčešće bijele majce koje je dobio u firmi. Onaj najobičniji T-shirt.
I bez obzira kaj su te majce bile grozne, zaflekane bojom koja ne ide dole. ja sam njih peglala. I prala sam ih na 90, slagala nakon pranja i sušenja, ali to nema šanse da ide takav na posao. Bez obzira što je radio to što je radio i što su te majce bile složene, na njima se vidjelo da to nije opeglano.
Ne treba meni baba Jaga da mi kaže da nije red da muža takvog pustim na posao.
Ja mog pustim bez problema, a coek dr. znanosti. Samo košulje peglamo, iako ima i nekih koje izgledaju ok i bez peglanja.
šta se fališ?
A zato znanstvenike bije glas da su rasijani.![]()
Ne peglam, nikad i ništa.
Moja mama je imala tri različite pegle - valjak, parnu stanicu i običnu peglu i tada sam se napeglala za deset života. Peglalo se apsolutno sve - posteljina, kuhinjske krpe, zavjese, oni heklani nadstolnjaci, veš, odjeća.... Mislim da mi je tu život ogadio peglanje.
Otkad sam sa 18 zbrisala na fakultet, ne peglam. Prije nekoliko mjeseci sam kupila peglu, prvi put nakon 9 godina, i eno je sada skuplja prašinu. Muž si nekada popegla košulju koja, za moje pojmove, UOPĆE nije zgužvana, i to je to. Samo mi je oduzela novac i mjesto u stanu.
Naravno, to dovodi i do toga da ni za bebu nikada nisam peglala i to mi je potpuno besmisleno. Kada sam ovo nedavno prijateljici ispričala, tako je se smijala, a onda me pitala "pa čekaj, pa kako onda nikada niste zgužvani, ne razumijem"?
Nisu to ni trikovi, bude meni zgužvana roba u ormaru, ne trčim da je odmah izvadim iz perilice/sušilice, ne pazim da je besprijekorno ravno obješena, nered mi je u ormaru, ali vjerujte mi, odjeća se ispegla na ljudima. Ono što i na meni izgleda zgužvano, dok dođem autom od točke A do točke B, izravna se
Dakle - smrt peglanju, iskrivljenom vratu i bolnoj kičmi, sloboda nasmiješenim, veselim i zgužvanim ljudima!![]()
Meni je posao preblizu kuće, pa mi se roba ne stigene na meni ispeglati.![]()
Ha ha da, ima jedna moja prijateljica izreku: ispeglat će se na meni.
No, viđam ja ljude na kojima se ne ispegla.
Sad, što ja znam, možda se na nekom i ispegla, a ja mislim da su peglali.
Kad smo već kod toga, vidim ja i one koji su peglali, ali uzalud - to ponekad izgleda gorJe nego da nisu ni pokušavali...mrgreen!
Ok, evo pitat ću jer se već treći put ponavlja - što je to parna stanica?
Ovakvi topici u meni bude ženu domaćicu. Jednom ću se i ja ohrabriti i uključiti sušilicu.
Istina! Tu se nažalost i ja ubrajam jer ne znam dobro peglati.
Lijepo i uredno popeglana roba jako lijepo izgleda.
Baš imam jedne poznate koji uvijek izgledaju lijepo i uredno, premda na sebi često imaju i stare i kojekakve majice - ali su primjetno jako lijepo i uredno popeglane.
To ti je neka kakti pegla koja je povezana na nekakav rezervoar sa vodom a i veće je snage pa navodno da jako dobro i lako pegla
http://www.pevec.hr/proizvodi/bijela...o-di8245-2665/
Evo ovo: http://www.expertadria.hr/katalog/ka...anica-tds-2540
Meni se to ne isplati imati, jer ne peglam količine za koje bi mi to trebalo. Meni vikendom bude za peglanje od četiri mašine možda 2 košulje, a za to mi ne treba parna stanica. Nikad ne držim neopeglani veš nego ga ili odmah složim sa štrika ili harfe u ormar i kraj priče. Imam premali stan da bih si radila hrpe veša. 90% odmah sklanjam, ostalo peglam u roku 24 sata (minimalne količine). Moje je mišljenje da je parna stanica potrebna samo onima koji ne peglaju odmah nego skupljaju veće količine kroz štajaznam mjesec dana, ali ne mogu argumentirano tvrditi da je to istina jer nisam probala. Ja za svoje 2-3 krpice potrošim max. pol punjenja male pegle.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.02.2013. at 11:50
Zuska,
npr ovo http://www.tefal.com.hr/All+Products...O+ANTICALC.htm
Pegla koja kuha vodu u posebnoj jedinici, pretvara u u paru u pod pritiskom od 6 bara šiba u dio koji pegla.
Otkad ju imam, peglam sve redom jer mi je peglanje postalo gotovo gušt... Punu mašinu Smjehuljicih stvari ispeglam za pola sata, većinu stvari peglam samo s jedne strane, a gotovo ništa ne prelazim dva put kad peglam.
Dok sam imala običnu peglu, uvijek sam imala tone i tone zaostataka... a sad redovito i brzo peglam.
Vrijedi svake kune.
Ne peglam ništa (osim ako ostane negdje zakukuljeno i zamumuljeno pa moram).
Nisam ni klincima kad su bili bebe.
Niti sam ikad odvojeno prala dječju robu.
A robi ne treba dezinfekcija.
Ja peglam selektivno. Znači kad pokupim sa štrika odvojim jednu (veću) gomilu koja ide u orman i jednu manju za koju sam ocenila da joj treba peglanje. I to su uglavnom dečije stvari jer njene su 100% pamuk pa se više zgužvaju. I naravno poneka haljinica, košuljica, ali to se oblači retko.
E sad, ta manja gomila za peglanje stoji i stoji i stoji danima. Pa ako nisam opeglala a zafali stvari onda odatle vadim nešto što "može da prođe", pa onda čekam da se opet nakupi stvari na toj gomili da ne širim dasku za malo... Tako da peglam jednom u 15 dana, što mi i nije tako strašno.
Peglam, imam parnu postaju, volim peglati, opušta me :frikuša:
Ja jakoooo volim peglati! Zaista!
Ali ne peglam. Jer ne stignem, osim ako mm-u treba neka košulja ili sl.
Perem sve na 60, tekući deterđent, omekšivač Frosh, ponekad maramice za sakupljanje boje, ponekad dodatak praška za uklanjanje mrlja.
Koristimo sušilicu da prosuši robu koja se sušila u kući za ružnog vremena ili da malo poravna onu jako zgužvanu, onda slažem dok je topla i tako se "ispegla". Neke stvari stavljam sušiti na vješalicu, ostale lijepo raspoređujem po štriku ili sušilu, pa ponekad, kada imam vremena, "roštiljam robu"!
Kada su cure bile jakomale, nisam peglala robicu, ali jesam tetra pelene i gazice, jer su mi izgledale urednije. Sada ni to...
to ti je zato što se to zbilja NE VIDI
jednom se jedna parna stanica prodavala baš jeftino na forumu
i ja je rezervirala
i onda je nastao jad i očaj ovih koji su zakasnili
pa sam se zapitala: zar ćeš ti to, iskreno, koristiti?
i onda sam rekla da je može uzeti prva sljedeća u redu
ja muža pustim na posao neopeglanog, ali nikad zgužvanog
moj trik je- ima majice koje nosi za posao, te majice se suše odmah na vješalici, dakle iz mašine na vješalicu i direkt u ormar
stvarno nam nitko nikad nije rekao da smo zgužvani (a znam da bi dio okoline jedva dočekao baciti kakav otrovan komentar)
čak kad kazem da ne peglam znaju mi reci- "da, ali ovo si peglala (misleci na ono sto trenutno nosimo), ne bi tako bilo da nisi"
eh da, mogu li primjetiti da vidam dosta ljudi koji su vidljivo peglali, ali bi bilo bolje da nisu
mislim da nisam ni jedan komad ispeglala. ok, jesam- haljinicu za krstitke.
ne peglam jer mi se ne da i jer mislim da nema smisla. nisam nikad na peglu gledala kao sredstvo dezinfekcije. mislim da je masina sasvim dovoljna. a bogme i susilica.
za bozic sam makla dasku. ovaj vikend sam ispeglala nesto majica mladjoj koje su se previse izguzvale (zaboravila ih izvaditi iz susilice).
koristim obican prasak, ne koristim omeksivac, perem izmedju 40 i 60, ovisno sta perem, vise ni ne razdvajam, na 60 su ostale samo pelene i neki bodici, perem zajedno.
vjerujem kad bi imala parnu stanicu da bi i meni peglanje bilo zen. i postenu dasku. ovako mi se ne da.
mala laia, vidim da znaš znanje, jel ti se da me malo educirati? Malo je off, ali možda pomogne još nekom.
Npr. kako to misliš da pereš sve na 60, zar i ono što piše na 30 i 40?
Zašto koristiš tekući, a ne deterdžent u prahu, je li to jeftinije, bolje (ako da, zašto)?
Ima li veze kakav se omekšivač koristi? Npr. kako si izabrala upravo taj?
Kakve su to maramice za skupljanje boja i kad se koriste i zašto?
Onaj prašak za uklanjanje mrlja kužim, to je kad se nešto sfleka, ja pošpricam s onim nečim poznatim za uklanjanje mrlja.
Nadam se da vam ne idem na živce, ako da, ignorirajte me ili vičite na mene pa ću pokunjeno otić.
Ali ja sam do sad živjela u uvjerenju da je pranje/peglanje robe jednostavna radnja, iako me zbunjuje široka paleta proizvoda koji postoje, ali nekako uvijek posežem za istima, osnovno znanje dobiveno od mame preko telefona nisam nikad nadograđivala i sad vidim da sam zaostala i da tu ima puno caka.
Moram reći da niti ja nisam nikad nekome rekla da je zgužvan (ali ja sam dobra) iako se evo ovaj čas mogu sjetiti dvoje kolega sa posla kojima bi se to moglo reći i očito je da ne peglaju.
Jedino sam jednom rekla dobrom prijatelju da mu se vide tragovi kvačica na majici![]()
Dakle, ne preostaje mi nego jednoga dana kupiti veš mašinu koja ne gužva. I odvojenu sušilicu. I onda se vratiti na ovaj topic i naštrebati savjete. Možda i mi budemo jednom neopeglani, a nezgužvani.
Apsolutno, to je stvarno ružno. Osim presjajnih nabora meni se sve to događa kod peglanja, ali popravim.
Najgori su mi rukavi, no košulje baš i ne peglam jer ih ja ne nosim a MM pegla svoje - on bolje zna peglati od mene.
Ja nikad nisam naučila dobro peglati, mama me to uopće nije učila. Već sam bila tinejdžerka kad me prijateljica vidjela kako peglam košulju pa nije mogla doći k sebi i onda mi je ona pokazala kako se to radi.
a tek rukavi na kosulji :traume:
zato kosulje idu iz susilice odmah na vjesalicu, a ako kojoj treba dopeglavanje, to radi muz. ja sam totalni antitalnet za kosulje.
i kvačice su zlo!
ako ih koristiš, moraš i peglat
osim toga, fakat puno ljudi ne zna stavit sušit veš kako spada. osim što bude ubibože zgužvan, bude i deformiran! npr. majice kad ih objesiš s 2 kvačice za rubove - onda dobiješ majicu u obliku slova u (sa strane dođe do bokova, a ispred do pupka)![]()
ili ostane trag strika na krivom mjestu. ili jos gore, sunca...
Posljednje uređivanje od leonisa : 26.02.2013. at 12:45
Meni je tako svejedno jel neko ispeglan ili nije. Ako mislim da neku stvar treba ispeglat, tipa košulje ili lanenih hlaca ja cu ih ispeglat i napravit cu to kako treba. Al ja doista ne mislim da treba peglati majice, potkošulje, gaće, čarape, posteljinu, ručnike, kuhinjske krpe, stolnjake, traperice i ostale "obicne" hlace, trenirke, pidjame, itd...
Da, zapravo postoji hrpa caka kako oprati i osusiti rublje da se ne mora peglati.
1. Treba prati na prikladnoj temperaturi i programu
2. Po mogucnosti odmah izvaditi iz masine i objesiti
3. Prije stavljanja komada robe na strik treba ga protresti da se dodatno izravna
4. Ako se rublje susi napolju, treba ga okrenuti naopako i majice objesiti tako da su ledjima prema suncu, da ne izblijede
5. Svaki komad treba objesiti tako da se ne razvuce u krivom pravcu, da se ne objesi na jednoj strani i da ne ostanu tragovi strika ni kvacica
6. Itd...
Ne peglam ništa. Nisam peglala ni djeci kad su bili bebe. I nismo zgužvani. Ni moja mater nije peglala nikad ništa pa je eno, živi tako već skoro 60 godina bez ikakvih problema.
Ja sam jednom davno pred prvi prod opeglala svu robicu za bebu u dolasku, hrpu tetra pelena (truda luda hormoni pitaj boga sto je razlog). I nakon toga sam duuuugo pauzirala, svako toliko bih za hitnocu ispeglala kosulje za koje se junacki potrudim da NEMAJU onu odvratnu crtu po rukavu,. Dakle peglam malo,rijetko, ali kvalitetno i to u krajnjoj nuzdi ako svi ne-peglajuci trikovi gore navedeni ne upale.
Sada pred drugi prod takva suluda peglajuca ideja mi nije pala na pamet.
Inace perem sve u rasponu od 30 do 90, odvajam robu od bebe da ju ne perem s vrticko-parkic gadarijama od starijeg. Ako bas moram spariti dve masine raznih vrsta gadljivosti onda ubacim dm-ovo dezinfekcijsko sredstvo za rublje.
Imam parnu stanicu jer su mi je poklonili kad smo se vjencali. Bolje pegla mamina prethistorijska rowenta bez ikakvih stanica spremnika i ostalog.
Moram dvostruko ispirati jer imam klince alergicare s uzasnom kozom.
Ja sam toliko lijena ustvari, da ako je nešto jako zgužvano, ja to radije ponovo bacim u mašinu za prati nego da to opeglam. Ta pegla mi je totalni promašaj. Ne snalazim se dobro s tim u ruci
Moja mama ima neku koja se prodavala preko kataloga i na koju idu razni nastavci - štap za čišćenje poda, pa nastavci za čišćenje koječega, od odvoda pa nadalje. Čak je bio nastavak za čišćenje lica na paru. Uglavnom, jedan od nastavaka uključuje i peglu
Ta stanica kod mame je, dakle, veelika crvena kutija (dosta veća od ovih što ovdje vidim po slikama) u koju se uspe voda, pričekaš da prokuha i da zeleno svijetlo i možeš početi sa peglanjem/čišćenjem.
Para je toliko snažna da mi često nije bilo potrebno čak ni prisloniti peglu na odjeću, dovoljno bi bilo da ispustim paru iznad nje i sve savršeno opeglano, eto koliko je dobra bila. Ustvari ne bila - mama je ima već petnaestak godina i još uvijek savršeno funkcionira.
Stvarno genijalna stvar, ali, kao što reče Peterlin, iskoristivija za one koji češće peglaju i veće količine odjeće.
[QUOTE=puntica;2353695
osim toga, fakat puno ljudi ne zna stavit sušit veš kako spada. osim što bude ubibože zgužvan, bude i deformiran! npr. majice kad ih objesiš s 2 kvačice za rubove - onda dobiješ majicu u obliku slova u (sa strane dođe do bokova, a ispred do pupka)[/QUOTE]
da, u tome je čitava stvar-treba znati osušiti veš, tj staviti sušiti i onda stvarno nema potrebe za peglanjem
kod nas doma sam ja "mala od veša"
Mojoj starijoj je baba kupila igracku peglu kad je negdi sa dvi ipo godine pitala sta joj je to u ruci..
Odkad smo u braku pegla se palila par puta.. Meni je to uz dvoje male dice gubljenje vremena.. nije da ne volim peglat, da imam dobru dasku i parnu postaju, vjerujem da bi od gušta navečer uz sapunicu peglala sve redom, al ima puno boljih načina relaksacije dok su dica napokon otišla leći![]()