Stranica 32 od 63 PrviPrvi ... 22303132333442 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Moja 14-o mjesecna cura rekla bih da nema razvijenih bocnih obrana. Kad pada padne na glavu bocno. Rukicama se nikada ne pridrzava. Jos ne hoda. Kako se ne razvijene bocne obrane odrazavaju na hodanje?
    a kako se posjedala?bocne se obrane razvijaju i pri samostalnom posjedanju,djeca se usprave iz stava vrtnog patuljka ili iz cetveronoznog pa sjed u stranu ali u oba se slucaja pomazu rukama da se isprave i tako vec vjezbaju taj balans....

mi smo se isto igrali ljuljanja na pilates lopti drzeci je za struk,naprijed nazad i lijevo desno....to joj je bilo super zabavno a ujedno i jako korisno!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kada iz sjedeceg idu u cetveronozni kako idu?

npr da krece na desnu stranu, onda lijeva noga se izvije prema van, u luku od guze, desna noga ide isto tako, u luku prema van, od guze ili ide unutra izmedju zdjelice i ruku?
    mislim da bi pravilnije bilo ovo drugo (izbjegava se m polozaj) ali kako da joj objesnim da treba dici guzu i nogu provuci pod guzu?

znaci ona dodje do toga da se jedna noga savije prema van i ode u polozaj za puzanje, ruke su naprijed, naslonjena na njih kao za puzanje i ima ovu drugu nogu koju ne zna di bi i kako bi. pa da bi nesto dohvatila cak se spusti u lezeci polozaj, dohvati i vrati se u sjedeci, i vrati onu prvu nogu koja je zavrsila iza guze naprijed i sjedne.

ne znam kako bolje opisati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i jos uvijek se ne posjeda samostalno osim ako je malim prstom ne drzim za podlakticu...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

leo, moja ide tako da se npr. više osloni na desnu ruku (na njoj je veći dio težine, ide blago udesno), lijeva noga se rotira da ide iza guze, u tom trenutku podiže guzu, a desna noga ide paralelno s lijevom, dakle savijena je u obliku slova L ispod guze, i onda kad krene naprijed nogice dođu u pravilan položaj

ja mislim da bi nogice trebale biti paralelne a ne svaka na svoju stranu
    nisam stručnjak, ali mi taj M ili W, kako se već zove, položaj ne izgleda dobro

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kod nas je to izgledalo ovako: iz sedećeg raširi noge u špagu i spusti ruke između njih, savije trup napred, pa noge odu iza i tek onda ih savije i osloni se na kolena. Kasnije je shvatila da joj je i lakše i brže da podvuče noge pod sebe. I ja sam pokušavala da joj to objasnim, ali dok nije sama skontala moje pokazivanje i usmeravanje nije imalo efekta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja mislim da je pravilno ovako kako betty kaze i tako je ja pokusavam uciti da ne bi slucajno ko starija zavrsavala u M/W polozaju kojeg smo godinama ispravljali, da noge trebaju ici paralelno (dobro si me sjetila kako to opisati) a ne svaka na svoju stranu.

kad joj dignem guzu i pomognem iskobeljat tu nogu ispod nje, ljulja se na sve 4 iako joj moram drzati noge da ne zavrse u M/W i pomakla se za 1 iskorak.

ne znam koje bi vjezbe bile za jacanje nogica :/

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku

ne znam koje bi vjezbe bile za jacanje nogica :/
    ni ja se ne sjećam da uopće postoje, samo vježbe za ravnotežu i bit je kičmenom stubu da je postignuta vertikala, da su kukovi kako treba, a mislim da se zato i potiče puzanje.... jačaju se i ruke i noge.....

šta nitko ne zna što ide iza rotacija..... vježbe koje prethode sjedenju?? usavršavanje rotacije prsa-leđa, doticanje nogica?
    Posljednje uređivanje od nine : 06.03.2013. at 19:52

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

igra na boku?
    to je moja preskocila

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

e da! sad sam se sjetila, imam nesto za prijaviti.
    kako sam nocas bila osamucena od zubobolje i tableta i sklupcana na rubu kreveta, nisam cula kako S. aace i trazi sisu pa je u onoj vreci dopuzala do mene i povukla me za spavacicu.
    trljala sam oci jer nisam mogla vjerovati sta radi.
    mozda nocas to ponovi
    ako tako i bude, od sad cu se nokautirati svaku noc, a bogme i dan, pa nek puze dijete :D

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

super, ma i meni se čini čim ih ne vidimo, da sve mogu, evo ja sam svog ostavila i virila iza vrata, i da zaista može s prsa na leđa nazad

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

@nine, primi moje mišljenje sa rezervom jer nisam fizijatar, s obzirom da ti je bebica 4m mislim da u obzir dolazi samo igranje na boku i podsticanje jačanja ruku u smislu da je što više na stomaku i da postepeno dođe do toga da se osloni na skroz ispravljene ruke. Terapeutkinja, kod koje vodim sina, je insistirala na uvežbavanju ravnoteže u položaju na boku. Tvrdila je da je to bitno kasnije za sedenje. Položaj izgleda tako da beba leži na boku, obe ruke su ispružene u napred, tako da ne leži na donjoj ruci, donja noga bi trebala da bude ispravljena u kuku i kolenu, a gornja savijena u kuku i kolenu oko 90 stepeni i da se stopalom te noge oslanja na podlogu radi ravnoteže. Sin mi je doduše imao 5 meseci kada je to predložila.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ispričavam se, ne stignem tražiti po cijeloj temi, a trebam mišljenje.
    M. za 10 dana ima 9 mjeseci. Bili smo danas na vaganju kod pedijatrice, ali bila je jedna doktorica na zamjeni. Pregledala ga je i rekla da malo kasni motorički u razvoju. Rekla je da bi trebao samostalno sjediti. Ja ga nikad nisam forsirala u posjedanje. Rekla mi je da ga očito premalo posjedam i da ga trebam podlagati jastucima. Ako ga posjednem on se odmah naginje na lakat u stranu i spušta na trbuh. Stavila ga je u uspravni položaj i rekla da stoji previše na prstima, da je tu fazu trebao već davno proći i da bi trebao držati stopala ravnije!???
    Inače mu rotacije idu odlično, voli biti na trbuhu (najčešće samo tako i spava), a već neko vrijeme se klacka na dlanovima i koljenima. Kad je na leđima pokušava se preko lakta i boka dići u uspravni položaj ili se tako podigne pa se okrene na trbuh.
    Uglavnom, dala nam je uputnicu za fizijatra u Krapinskim toplicama. Kad sam danas zvala da se naručimo i objasnila fizijatrici radi čega smo upućeni rekla mi je da ga ne forsiram na ništa i da i dalje radim sve kao i do sada. Dobili smo termin 24.5. Otići ćemo mi na pregled ali M. će tada imati 11 mjseci. Jel bih trebala tražiti negdje pregled kod fizijatra prije?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo s jastucima je uzasno pogresan savjet.
    da, beba bi s 9mj trebala ostati sjediti kad ju se posjedne i imati obrane al ju ne treba to uciti.

btw. mi smo se narucili kod dr. sabola. nis od puzanja...

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Nije da ne može uopce ostati sjediti kad se posjedne, sjedi malo al onda se okrece, naginje, poseže za nekakvom igračkom i obicno se prebaci na trbuh ili se okrene na leda.

I sta sad? Ako ga ne treba to uciti, jel ga posjedam i dalje ili ne?
    Ako mu trebaju kakve vjezbice onda mu pregled kod fizijatra za 2 mjeseca kasno dodje, ne?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ovo s jastucima je uzasno pogresan savjet.
    da, beba bi s 9mj trebala ostati sjediti kad ju se posjedne i imati obrane al ju ne treba to uciti.

btw. mi smo se narucili kod dr. sabola. nis od puzanja...
    leonisa
    moja još puže na guzici i odbacujući se rukama
    ima neki strah od kretanja naprijed, jako je nesigurna
    znači nikako da dođemo u položaj na sve četiri
    bude jedan tren i kad treba krenuti automatski sjeda ili zauzima neki drugi položaj...
    ne znam što da mislim o tome

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a joj flopice :hug:

moja ide u rikverc, odguruje se rukama i tako vec koliko...mjesec? dva?
    u cetveronozni ide kad ju ja stavim, pa se ljulja i bjeze joj noge u stranu, dupe dole. i place. i psuje.
    kad sjedi, namjesti pravilno noge da ce u cetveronozni i onda stane, cim joj dignem guzu da provuce nogu, uspanici se. pa place. i psjuje.
    da bi se sama posjela moram joj dati mrvu poticaja, ako izgubi ravnotezu i ne digne se iz prve vec ostane na nekoj vagi, place. i psuje.

jucer sam saznala i da dr.zucko s goljaka ima privatno i sad se neckam jel bolje ici sabolu (neuropedijatar) ili zucku (fizijatar).

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

a joj flopice :hug:

moja ide u rikverc, odguruje se rukama i tako vec koliko...mjesec? dva?
    u cetveronozni ide kad ju ja stavim, pa se ljulja i bjeze joj noge u stranu, dupe dole. i place. i psuje.
    kad sjedi, namjesti pravilno noge da ce u cetveronozni i onda stane, cim joj dignem guzu da provuce nogu, uspanici se. pa place. i psjuje.
    da bi se sama posjela moram joj dati mrvu poticaja, ako izgubi ravnotezu i ne digne se iz prve vec ostane na nekoj vagi, place. i psuje.

jucer sam saznala i da dr.zucko s goljaka ima privatno i sad se neckam jel bolje ici sabolu (neuropedijatar) ili zucku (fizijatar).

ako joj se noguice šire kada ju postavite onda vi kleknite i svoja nju stavite između svojih koljena tako da ih ne može raširiti, svojim rukama obuhvatite njezine nadkoljenice tako da su vam dlanivu okrenuti kao da drže guzu (teško je sad ovako opisati...pitajte fizioterapeuta kod kojeg idete da vam pokaže kako facilitirati puzanje) i tako ju ljuljuškajte naprijed natrag. Ne znam koliko ima mjeseci vaše dijete ali možete ju isto tako posjedati iz četveronožnog što ćete guzu pomaknuti-povući u stranu u kosi sjed te svoj dlan položiti jedan između njezinih lopatica drugi na gornji kuk i povlačiti u dijagonali kuk prema sebi a dlanom na lopaticama ju laganu gurkati prema dolje i napred te samim time facilitirati pokre njezinim rukama da se sama dovede sa rukicama naprijed te podigne u ravni sjedećipoložaj. Ako malena sjedi dosta pogrbljeno - savijeno na nogama onda nemojte toliko forsirati samo sjedenje (nislučajnu zagrađivati jastucima ) nego više facilitirajte sami taj prosec posjedanja iz četvernonožnog položaja ili iz bočnog položaja a onda kada će joj to ići lakše i kada će sjediti uspravnije onda ćete preći na facilitaciju obrana; prednjih, postraničnih i stražnjih
    eto nadam se da vam je donekle jasno ali svakako se savjetujte sa vašim fizioterapeutom

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

[QUOTE=ježić;2367846]Ispričavam se, ne stignem tražiti po cijeloj temi, a trebam mišljenje.
    M. za 10 dana ima 9 mjeseci. Bili smo danas na vaganju kod pedijatrice, ali bila je jedna doktorica na zamjeni. Pregledala ga je i rekla da malo kasni motorički u razvoju. Rekla je da bi trebao samostalno sjediti. Ja ga nikad nisam forsirala u posjedanje. Rekla mi je da ga očito premalo posjedam i da ga trebam podlagati jastucima. Ako ga posjednem on se odmah naginje na lakat u stranu i spušta na trbuh. Stavila ga je u uspravni položaj i rekla da stoji previše na prstima, da je tu fazu trebao već davno proći i da bi trebao držati stopala ravnije!???
    Inače mu rotacije idu odlično, voli biti na trbuhu (najčešće samo tako i spava), a već neko vrijeme se klacka na dlanovima i koljenima. Kad je na leđima pokušava se preko lakta i boka dići u uspravni položaj ili se tako podigne pa se okrene na trbuh.
    Uglavnom, dala nam je uputnicu za fizijatra u Krapinskim toplicama. Kad sam danas zvala da se naručimo i objasnila fizijatrici radi čega smo upućeni rekla mi je da ga ne forsiram na ništa i da i dalje radim sve kao i do sada. Dobili smo termin 24.5. Otići ćemo mi na pregled ali M. će tada imati 11 mjseci. Jel bih trebala tražiti negdje pregled kod fizijatra prije?[/QUOTE

Ako gledamo normalni senzomotorni razvoj djeteta onda bi dijete u 9 mjesecu trebalo samostalno sjediti ali uvijek postoje neka odstpanja bez obzira da li posotji neko oštećenje ili ne. Dobra stvar je to što ga nikada niste forsirali da se posjeda te ga ograđivali jastucima ...to je blago rečeno idiotarija čisto ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme liječnici mogu tako nešto savjedovati roditeljima...samo još jedan znak kako kod nas uopće ne funkcioniraju multidisciplinarni timovi te se ne uvažavaju mišljenja drugih stručnjaka.
    Uglavnom dobro je da ste se naručili kod fizijatra koji će vas uputiti na vježbice a tamo će vam savjetovati kako da radite sa djetetom. Ne morate se zabrinjavati previše ali možda da potražite nekog fizioterapeuta privatno malo ranije da vam pokažu vježbice. Nisam razumijela d ali vaše dijete se postavlja samostalno u četveronožni položaj ili ne obično se djeca počinju posjedati iz četveronožnog položaja ili iz ležećeg polozaja na boku....svi ostali oblici posjedanja odnostno povlačenja djeteta za ručice nisu pravilni i ne preporučaju se...zato ga do savjetovanja sa stručnjakom pustite neka provodi što više vremena na trbuhu i boku postavljajući mu što više igračke sa jedne i druge strane tijela i nikao ga nemojte sami posjedati dok vas ne upute kako da to radite i ona dio o stopalima se ne odnosi na stajanje već je to dio pregleda kojim se isključivo ispituju reakcije na nogama ali se to ne odnosi na stajanje...mnogi roditelji gledajući pregled fizijatra ili pedijatra misle da oni ispituju kako djete sjedi ili stoji ali zapravo se radi o određenim ispitivanja potoričkih reakcija ili refleksa kod djeteta kojima se mogu potvrditi određena odstupanja od normalnih reakcija.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sunshine83 prvotno napisa Vidi poruku
    ako joj se noguice šire kada ju postavite onda vi kleknite i svoja nju stavite između svojih koljena tako da ih ne može raširiti, svojim rukama obuhvatite njezine nadkoljenice tako da su vam dlanivu okrenuti kao da drže guzu (teško je sad ovako opisati...pitajte fizioterapeuta kod kojeg idete da vam pokaže kako facilitirati puzanje) i tako ju ljuljuškajte naprijed natrag. Ne znam koliko ima mjeseci vaše dijete ali možete ju isto tako posjedati iz četveronožnog što ćete guzu pomaknuti-povući u stranu u kosi sjed te svoj dlan položiti jedan između njezinih lopatica drugi na gornji kuk i povlačiti u dijagonali kuk prema sebi a dlanom na lopaticama ju laganu gurkati prema dolje i napred te samim time facilitirati pokre njezinim rukama da se sama dovede sa rukicama naprijed te podigne u ravni sjedećipoložaj. Ako malena sjedi dosta pogrbljeno - savijeno na nogama onda nemojte toliko forsirati samo sjedenje (nislučajnu zagrađivati jastucima ) nego više facilitirajte sami taj prosec posjedanja iz četvernonožnog položaja ili iz bočnog položaja a onda kada će joj to ići lakše i kada će sjediti uspravnije onda ćete preći na facilitaciju obrana; prednjih, postraničnih i stražnjih
    eto nadam se da vam je donekle jasno ali svakako se savjetujte sa vašim fizioterapeutom
    ima nepunih 11. perfektno sjedi i ima odlicne obrane, ali se u potpunosti ne posjeda sama, treba pomoc. kicma joj je ravna, kad sjedi spusta se naprijed i u stranu do poda da dohvati igracke i vraca se u sjedeci polozaj. cak s nogicama ide u stranu kao da bi otisla u cetveronozni, al ta guza ne ide gore nikako.
    drzim ju bas ovako kako je opisano u cetveronoznom samo kad ju ljuljuskam, ode glava, nikako da skuzi da treba rukama pridrzati se.

kad napunim kadu do vrha i udjem s njom unutra, radi savrsene pokrete puzanja, pliva, a da je ja drzim samo s jednim prstom ispod kljucne kosti, no nikako da napravi taj mali skok..

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

da to je dosta česta pojava...voda kao medij olakšava kretanje ali tada tijelo nema pravi osjećaj antigravitacije. Probajte ju postaviti u četveronožni položaj kao što sam napomenula da njezine nogice budu između vaših ali ju onda sa svojim rukama uhvatite za njezine tako da šakice budu otvorene a svojim rukama obuhvatite njezine laktove tako da ne može saviti laktove te ruke lagano potisnite prema podlozi- dlanovima i facilitirajte ljuljanje prenoseći težinu sa koljena na dlanove i obratno. Također ako kojim slučajem imate nekakvu laganu kosinu...a da nije mekana možete ju na njoj također postaviti u ovaj položaj koji sam po sebi iziskuje jači oslonac rukama pa se dijete uzdiže na ručice i aktivira muskulaturu trupa za koju bih rekla da je također slabija kod vašeg djeteta iako ne mogu procjeniti napamet ali kod velikog broja djece kojima je teško postaviti se u četveronožni položaj sa osloncem na ruke je zapravo primarni problem slabija muskulatura trupa.
    Posljednje uređivanje od sunshine83 : 18.03.2013. at 17:50

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ako gledamo normalni senzomotorni razvoj djeteta onda bi dijete u 9 mjesecu trebalo samostalno sjediti ali uvijek postoje neka odstpanja bez obzira da li posotji neko oštećenje ili ne. Dobra stvar je to što ga nikada niste forsirali da se posjeda te ga ograđivali jastucima ...to je blago rečeno idiotarija čisto ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme liječnici mogu tako nešto savjedovati roditeljima...samo još jedan znak kako kod nas uopće ne funkcioniraju multidisciplinarni timovi te se ne uvažavaju mišljenja drugih stručnjaka.
    Uglavnom dobro je da ste se naručili kod fizijatra koji će vas uputiti na vježbice a tamo će vam savjetovati kako da radite sa djetetom. Ne morate se zabrinjavati previše ali možda da potražite nekog fizioterapeuta privatno malo ranije da vam pokažu vježbice. Nisam razumijela d ali vaše dijete se postavlja samostalno u četveronožni položaj ili ne obično se djeca počinju posjedati iz četveronožnog položaja ili iz ležećeg polozaja na boku....svi ostali oblici posjedanja odnostno povlačenja djeteta za ručice nisu pravilni i ne preporučaju se...zato ga do savjetovanja sa stručnjakom pustite neka provodi što više vremena na trbuhu i boku postavljajući mu što više igračke sa jedne i druge strane tijela i nikao ga nemojte sami posjedati dok vas ne upute kako da to radite i ona dio o stopalima se ne odnosi na stajanje već je to dio pregleda kojim se isključivo ispituju reakcije na nogama ali se to ne odnosi na stajanje...mnogi roditelji gledajući pregled fizijatra ili pedijatra misle da oni ispituju kako djete sjedi ili stoji ali zapravo se radi o određenim ispitivanja potoričkih reakcija ili refleksa kod djeteta kojima se mogu potvrditi određena odstupanja od normalnih reakcija.
    Hvala puno na odgovoru. M. jako voli biti na trbuhu. S trbuha se povremeno sam podigne na dlanove i koljena i onda se klacka. Zadnjih par dana se stalno okreće i podiže s boka, ne znam jel to taj stav vrtnog patuljka ili ne? Inače je puno "pokretniji" na krevetu nego kad ga stavim na pod, valjda se osjeća sigurnije.
    Što se tiče ovog postavljenja na nogice, shvaćam da je to ispitivanje reakcije, ali me zbunilo to što je doktorica baš rekla da previše stoji na prstima i da bi trebao bolje stajati na stopalo.
    Probat ću ga još više animirati igračkama. I potražiti fizijatra privatno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja malena ima 7,5 mjeseci i do sad je motoricki bila skroz ok, koliko ja mogu vidjeti.

Medjutim unazad 10 dana je pocela spavati na boku s jako zabacenom glavicom unazad, i ledjima jos malo izvijenim u luk. Ja ju popravim, ona se u snu vrati. Znam da to nije pozeljno ponasanje male bebe, ali da se javi ovako odjednom kod 7,5 mjesecne bebe?? Ima netko takvo iskustvo?

Inace je progmizala sa 6,5 mjeseci, sad je vec ima po cijelom stanu, pocela se nedavno stavljati na sve cetiri pa se ljulja, pokusava se popesti meni u krilo tako da se digne na koljena (to joj bas ne dam, a penjala bi se samo po meni tako da samo ustanem i prestaje). Okretala se s 4 mj u obje strane, drzala ispruzene ruke na trbuhu...ma sve 5, usporedjujem sa starijom koja je bila malo hipertona...i sad ovo. Jako cudno izgleda ta njena poza i neprirodno Inace je tek prebolila kozice pa me sad drze neke paranoje o utjecaju na mozak...

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala puno na odgovoru. M. jako voli biti na trbuhu. S trbuha se povremeno sam podigne na dlanove i koljena i onda se klacka. Zadnjih par dana se stalno okreće i podiže s boka, ne znam jel to taj stav vrtnog patuljka ili ne? Inače je puno "pokretniji" na krevetu nego kad ga stavim na pod, valjda se osjeća sigurnije.
    Što se tiče ovog postavljenja na nogice, shvaćam da je to ispitivanje reakcije, ali me zbunilo to što je doktorica baš rekla da previše stoji na prstima i da bi trebao bolje stajati na stopalo.
    Probat ću ga još više animirati igračkama. I potražiti fizijatra privatno.
    nema na čemu!Taj stav se naziva stav vrtnog patuljka ili kosi sjed i sasvim je u redu da vam dijete se tako počinje odizati i posjedati samo ga pustite da samo to savlada. Obično se čini da je dijete u krevetu puno stabilnije i pokretnije pogotovo kada počinje ustajati. Podloga je mekša od poda pa dijete ponekad doslovno odskače kao da hoda što nema nikakve veze sa pravim hodanjem. Savjetujem vam da ga pustite bez brige na podu jer pod kao takav je najbolja podloga za daljnji razvoj i uspravljanje i puno je sigurniji od kreveta i kauča.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Moja malena ima 7,5 mjeseci i do sad je motoricki bila skroz ok, koliko ja mogu vidjeti.

Medjutim unazad 10 dana je pocela spavati na boku s jako zabacenom glavicom unazad, i ledjima jos malo izvijenim u luk. Ja ju popravim, ona se u snu vrati. Znam da to nije pozeljno ponasanje male bebe, ali da se javi ovako odjednom kod 7,5 mjesecne bebe?? Ima netko takvo iskustvo?

Inace je progmizala sa 6,5 mjeseci, sad je vec ima po cijelom stanu, pocela se nedavno stavljati na sve cetiri pa se ljulja, pokusava se popesti meni u krilo tako da se digne na koljena (to joj bas ne dam, a penjala bi se samo po meni tako da samo ustanem i prestaje). Okretala se s 4 mj u obje strane, drzala ispruzene ruke na trbuhu...ma sve 5, usporedjujem sa starijom koja je bila malo hipertona...i sad ovo. Jako cudno izgleda ta njena
    poza i neprirodno Inace je tek prebolila kozice pa me sad drze neke paranoje o utjecaju na mozak...
    promatrajte ju neko u ležećem položaju na leđima i boku kada je budna te u potrbušnom položaju ako tada primjetite luk, izvijanje i zabacivanje glavice javite se pedijatru da vas uputi na pregled kod fizijatra. Mislim da ovo nije ništa nego je vaše dijete postalo motorički aktivnije isto tako i nemornije spava u različitim položajima. Kada je budna pustite ju da sama istražuje i neka se slobodno podiže u četveronožni ali joj nemojte još dopustiti da se uspinja pa čak niti uz vas tj. na vašem krilu jer je to ipak prerano za dijete...možete ju eventualno poticati da iz čtveronožnog položaja pomiče guzu u jednu i drugu stranu te ju pustiti da vidite da li će sama postići kosi sjed.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Kada je budna pustite ju da sama istražuje i neka se slobodno podiže u četveronožni ali joj nemojte još dopustiti da se uspinja pa čak niti uz vas tj. na vašem krilu jer je to ipak prerano za dijete...
    Zasto je to prerano? Ako dijete to samo radi, tj. ako mu nitko ne pomaze, zar to ne znaci da dijete to moze?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

e ovo je kod moje bed...ona nece istrazivati dalje od svog dupeta.
    na ruke se dize do struka, al tad su noge na podu, ispruzene. a kad ih dignem pod guzu, ruke padaju.
    i nikad se nije igrala na boku niti glumila patuljka, iskljucivo na trbuhu.

sutra idemo na pregled pa cu vidjeti sta ce reci, zasto je to tako.

mislim, imala sam hipotono dijete, ova je daleko od toga.
    i motoricki je bila napredna do puzanja i posjedanja.
    pinceta hvat vjezba od 4.mj od kad je skuzila etikete. sad s dva prsta lovi mrvice bez beda.
    nogice je stavljala u usta prijevremena.
    ne znam, mozda smo joj zaribali razvojnu putanju kad smo je odveli na put pa je 20 dana provela u kolicima, AS i nosiljci a krevet je vidjela samo po noci. ko zna...

sunshine tnx.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mozda glupo pitanje, ali ipak da pitam...
    Kazu neki nema glupih pitanja samo glupi odgovori
    Uglavnom..ovaj moja malac se dize na noge sam...po novom iz iskoraka što je super...

e sad, znam da se ne smije uciti sjediti li hodati, to nisam nikad ni radila, sve je krenuo sam.
    kad je na krevetu/kauču (voli gledati kroz prozor) pa mu dosadi, krene prema rubu kauča i stane - gleda dolje.
    Smijem li ga učiti kako da siđe s kauča, ono upravljati mu nogama? ili se ni to ne preporučuje?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nauči ga da se na kauču okrene na trbuh i spusti nogice prema podu.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Nemojte ga voditi i upravljati mu na nikakav način...dijete će najbolje samo naučiti kako da hoda ako nema nikakvih teških motoričkih oštećenja jer samim time što će to sam naučiti steče bolju percepciju vlastitog tijela i prostora te će naučiti sam prenositi težinu, ravnotežu, koordinaciju , sam će naučiti padati i da to je sasvim normalno jer će kroz taj proces i naučiti obrane kod pada i to je jedan najnormalniji i najpravilniji razvoj u kojem dijete moramo pustiti ...ne žurite nigdje niti sa jednom fazom rasta ako za nju nije vrijeme.

što se tiče pitanja za dijete od 7,5 mj zašto ga ne pustiti da ustaje...zato što je prerano što njegov mozak pa samim time i sustav za ravnotežu,motorika ,svodovi stopala, nisu dovoljno razvijeni da podnesu težinu tijela te se vrlo često javlja valgus položaj stopala za koji kasnije treba gotovo nekoliko godina vježbanja da bi se ispravio... isto tako to jednostavno još nije pravo ustajanje već vjerovatno povlačenje ručicama...pravilno ustajanje je kada dijete iz klečećeg položaja napravi iskorak na puno stopalo jedne noge i podigne se snagom mišića trupa,zdjelice i nogu...povlačanje rukama što mnogi roditelji često rade i kod posjedanja i ustajanja je zapravo vrlo pogrešno jer dijete mora steći tu kontrolu trupa i zdjelice koji su preuvjet daljnjeg pokretanja.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom..ovaj moja malac se dize na noge sam...po novom iz iskoraka što je super...

e sad, znam da se ne smije uciti sjediti li hodati, to nisam nikad ni radila, sve je krenuo sam.
    kad je na krevetu/kauču (voli gledati kroz prozor) pa mu dosadi, krene prema rubu kauča i stane - gleda dolje.
    Smijem li ga učiti kako da siđe s kauča, ono upravljati mu nogama? ili se ni to ne preporučuje?
    možete ga učiti kako da se okrene guzom i sam spusti na pod...ako samostalno stoji na nogama onda može i na noge ali ako ne još onda na koljena

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

probajte onda "tačke" takod a njezine noge stavite na svoje krilo a rukama da je na podu i opet juuhvaitti za laktove da ih ne može saviti i lagano prvo prenositi težinu sa jednog dlana na drugi (znači njihanje lijevo-desno) pa onda lagano naprijed -natrag njihanje te ju onda polako podići u zdjelici i nagnuti što vie prema rukama te stimulirati recipročne pokrete rukama.

Ne brinite nije to ništa strašno propuzati će ona već...a možda i neće nego će početi jednostavno hodati na koljenima odmah..neka djeca jednostavno ne puzaju ali je bitno da se postave u taj položaj pa onda iz njega u sjedeći ili da se ustanu na koljena...naravno preporučljivo je pizanje jer djeca kroz puzanje steknu odlične recipročne kretnje, nauče se koordinirano kretati i kansije su zaista spretniji i snažniji.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Meni bi ovo o neposjedanju bilo jasno da sam to cula prije svojeg drugog djeteta. Ona se ne psjeda sama nikako, na trbuh je staviti smrtna uvreda. Za par dana puni 10 mjeseci i ne puze. Ako ju ja ne posjednem tuliti ce do besvjesti. Ne znam koliko je to dobro za njezin motoricki razvoj, no za mentalni sigurno nije pa ju posjednem. I sjei bez problema, savija se naprijed, bocno, mase rukama kao da leti i tako se pokrece naprijed. Lezeci na ledjima ide glavom u rikvec izvijajuci se ledjima u luk. Cak u zadnje vrijeme se iz sjedecg polozaja zeli dignuti ako vidi da ima blizu neko uporiste za objesiti rucice.
    Da li se doista takvo dijete ne smije posjedati? To bi znacilo ili nositi ju stalno ili pustiti da vristi i place stalno. Inace je mirno i dobro dijete i lako se sama zaigra

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znam Tiziana...moja prva se posjela s nekih 9 mjeseci, a pravilno propuzala sa skoro 10, ali prije je gmizala pa nije bila frustrirana. I ova malena gmize vec mjesec dana, iako sam citala negdje da ni to nije dobro, ali kak da to zabranim... A kaj vam kaze pedijatar na to izvijanje i nepuzanje?

sunshine hvala na odgovoru! Ne, u budnom stanju se ne izvija i ne zabacuje glavicu. Ona se jos ne pokusava postaviti na stopala nego se iz klececeg polozaja na sve cetiri, rukama digne uz mene pa kao kleci. Cak je jucer probala iskorak! Ali traljavo, ja ju odmah spustim, ali cim mene vidi da sjednem k njoj na pod eto nje meni u krilo. Ja ju onda podignem. Iduci tjedan smo kod pedijatra pa cu jos vidjeti sto kaze.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku

Ja sam svog otkako je progmizao ucila kako da se spusti s kreveta i brzo je to skuzio. Pokazes mu da se spusta u rikverc sa trbuha.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

eto, bili na pregledu i uzv, sve super i odlicno, osim nogica, blaga hipotonija. vjezbanje.

stariju sam cim je propuzala ucila da se okrene na trbuh i guzom ide dole. brzo je naucila.
    iako sam krevet ogradjivala svim i svacim i na podu pobacala jastuke.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne znam Tiziana...moja prva se posjela s nekih 9 mjeseci, a pravilno propuzala sa skoro 10, ali prije je gmizala pa nije bila frustrirana. I ova malena gmize vec mjesec dana, iako sam citala negdje da ni to nije dobro, ali kak da to zabranim... A kaj vam kaze pedijatar na to izvijanje i nepuzanje?
    To je meni jako cudno gledati jer je moj prvi samostalno se posjeo sa 7 mjeseci a s 8 sam ga nasla kako veselo federira na nogama drzeci se za trosjed. Pedijatrici je to nepuzanje u okviru normale i kaze da se uopce ne mora puzati i da je razvojna faza koju se kontrolra mogucnost zadrzavanja sjedeceg stava s 8 mjeseci. Znaci ne i postizanje samostalnog sjedenja. I kaze da puzanje nije preduvjet nicega te da je normalno da dijete ne puze nikada. Ja se ne bih ni preispitivala da ne citam tu cure koje i za to idu kod fizijatra,pa svi neke vjezbe rade, to u zivotu nisam ni prije ni sad niti mi je itko to preporucio. Neonatalnu masazu da, to sam i na tecaj isla ali drugo ne

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Onda cemo mi imat problem s nezadrzavanjem sjedeceg stava s 8 mj. Ne vidim da bi to mogla nauciti u slijedecih tjedan dana...ali nije da me to sad brine, ako sve drugo bude ok. Bitna je cijela slika.

A jel ti se malena okrece trbuh-ledja i obratno? Jel mozda rolanjem dolazi do onog sto zeli? Moja je to radila dok nije skuzila gmizanje, a i sad nekad.

Btw kod nas, bar se me i cini, jako puno djece ide na vjezbice s nekom dijagnozom tipa hipo, hipertonija, distoni. Ne znam jel to u modi ili se vise paznje polaze na to, a sigurno da roditelji ne zele riskirati pa ce naravno vjezbati. Nasa pedijatrica u Zg je starog kova i za nju ni moja starija nije bila hipertona, a druga dr (u inozemstvu) je rekla da blago je i propisala nam dva tjedna masaza i vjezbica nakon ceg je ustanovila da je sve ok. Pa sad budi pametan...naravno da poslusas...

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nema kod nje nikakvog rotiranja, ona na trbuhu ne zeli biti, ja je nekad rolam po krevetu pa joj je to fora i smije se ali ako je i u igri pustim na trbuh to se u roku minute pretvori u tragediju. Pa sve nestu tu citam na sve strane neki hipo pa hiper pa dist pa xy-tonicni, mozda je vrijeme da se pocnem brinuti ne znam ni sama bas nisam anksiozni tip pa ne bih volila da to moje ne sekiranje predje u nemar

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

eto, bili na pregledu i uzv, sve super i odlicno, osim nogica, blaga hipotonija. vjezbanje.

stariju sam cim je propuzala ucila da se okrene na trbuh i guzom ide dole. brzo je naucila.
    iako sam krevet ogradjivala svim i svacim i na podu pobacala jastuke.
    leonisa, to ste išli kod sabola, jel? Smijem pitati koliko košta pregled? Jel ovaj uzv ide obavezno uz pregled ili se može dogovoriti samo pregled fizijatra? Jel onda pokažu vježbe za raditi doma ili prakticiraju da se tamo dolazi?
    Sto pitanja, nadam se da ne zabadam previše, ali puno bi mi značili odgovori. Može i na pp ako ti nije ovdje zgodno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sabol nije fizijatar vec neuropedijatar. pregled kosta 400kn, pregled radi na temelju nalaza uzva kojeg radi neonatalog, 450kn. ne znam da li se moze bez uzva jer obicno neuropedijatar radi na temelju uzva ili eega. iako je S. bila upitna za uzv s obzirom da ima 11mj. al se ipak uspio obaviti. vjezbice se dogovoris za termin kod fizioterapeuta, ne znam koliko kostaju.
    da li ides na vjezbe ili ti ih pokazu, ovisi o dijagnozi. nama je reko da nam treba pokazati da se prisjetimo s obzirom da smo ih prosli sa starijom.

ako hoces bas fizijatra, imas npr. dr. zucko (s goljaka, odlican je) u poliklinici helena, isto 400kn.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.03.2013. at 10:13

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hvala ti. Evo, naručila se kod žućka drugi tjedan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tiziana ja bih na tvom mjestu nekog ipak pitala. Ne zato sto ne puzi s 10 mjeseci, jer istina - ne moraju svi puzati, ali da se niti ne okrece? To mi je neobicno...a da pedijatar kaze da je sve u redu...ali odmah da se ogradim, ja sam laik, znam samo sto sam procitala, npr. imam knjigu Sto mozete ocekivati u prvoj godini, i tamo po mjesecima pise sto bi beba trrebala moci, sto bi mozda mogla moci, a sto bi svakako morala raditi. I sjecam se kako je bilo s prvom curom, sta su nam pedijatri provjeravali.

Vezano za tummy time, nas je pedijatrica s mjesec i pol, dva, uputila da ju stavljam na trbuh. Naravno u pocetku je urlala jer nista nije mogla, pa bih ju ostavila trenutak, i tako svaki dan po malo. Kad se prvi put sama okrenula na trbuh, s nekih 3,5-4 mjeseca, isto je urlala od ljutnje a nije jos znala nazad. To mi je bio naporan period, stalno se okretala, i stalno sam ju morala vracati da ne urla. Ali malo po malo pocela se dizat na rukice, i skuzila je da je na trbuhu zanimljivo, i od tad vise ne protestira. I naucila je i vratiti se sama na ledja, iako na ledjima vise nije otkad je skuzila sto sve moze na trbuhu. Jel se tvoja na trbuhu dize na ispruzene rukice?

Na proslom pregledu s cca 6 mj. pedijatrica je pitala okrece li se trbuh-ledja i obratno, ja potvrdila, tako da ne znam sto bi nam rekla da nije tako. Mozda ti se i ovdje javi netko kome je to struka, ili s vise iskustva.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Odize se da, ako je bas dobre volje hoce ostat malo i na jednoj podlaktci al se u toj pozi ne zeli igrati. Pokusava se okrenuti ali joj ostane rasirena ruka ona na koju nalijeze i onda krene siz. Pedica rekla da je stavljam na trbuh sto i cinim dok to urlanje ne postane ono bas koma. A jako rano sam je pocela probavati stavljati na trbuh jer je vec s mjesec dana samostalno drzla glavu da se pedijatrica bas divila tome.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Tiziana, da li si pročitala prve postove na ovoj temi? Tu je stručnjak dao smjernice razvoja. Nije bitno da sve prođe isto kao i drugo dijete, ali ako se ne okreće s trbuha na leđa i obratno, trebala bi pitati pedijatra.
    Dvoje moje djece nije puzalo, tj puzali su radi igre, nakon što su prohodali. No, okretanje i dizanje tako da se ulovi za nešto bi trebala.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ma pitala jesam, hvala na interesu Beti, ni ja vise ne znam sto misliti. Zeli se okrenuti ali bas vidim da se muci. Citala jesam taj uvodni dio al pak zbuni me pedijatrica koja kaze - nije bitno hoce li se sama posjesti, bitno da s 8 moze ostati posjednuta bez pomoci. Prvo dijete jako napredno, drugo jako nazadno (u motorici, govorno su ranopricalice oboje)- to jos nisam cula, obicno bude obratno jer manji kopira vecega.
    Sasvim sigurno na slijedecem pregledu imam ovo za bitnu tocku dnevnog reda.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

sunshine hvala na odgovoru! Ne, u budnom stanju se ne izvija i ne zabacuje glavicu. Ona se jos ne pokusava postaviti na stopala nego se iz klececeg polozaja na sve cetiri, rukama digne uz mene pa kao kleci. Cak je jucer probala iskorak! Ali traljavo, ja ju odmah spustim, ali cim mene vidi da sjednem k njoj na pod eto nje meni u krilo. Ja ju onda podignem. Iduci tjedan smo kod pedijatra pa cu jos vidjeti sto kaze.
    nema na čemu, možete ju pustiti da kleči samostalno to je odlična vježba za trup i zdjelicu

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ma pitala jesam, hvala na interesu Beti, ni ja vise ne znam sto misliti. Zeli se okrenuti ali bas vidim da se muci. Citala jesam taj uvodni dio al pak zbuni me pedijatrica koja kaze - nije bitno hoce li se sama posjesti, bitno da s 8 moze ostati posjednuta bez pomoci. Prvo dijete jako napredno, drugo jako nazadno (u motorici, govorno su ranopricalice oboje)- to jos nisam cula, obicno bude obratno jer manji kopira vecega.
    ja ću vam odmah reći da su pedijatri tu u krivu i oni se drže neke prastare škole koja mi zaista nije jasna...fizijatri će vam svakako reći drugačije...dakle vrlo je bitno da se dijete samo posjeda jer u procesu toga kako ono samo uči posjesti se ono stvara percepicuju svojeg tijela i prostora, kretanja u prostoru, shemu tijela pa samim time i obrane, znati će održavati sjedeći položaj sa obrana i znati će se spustiti natrag u ležeći ili potrbušni položaj...
    Prema onome što ste vi napisali do sada svakako preporučam odlazak fizijatru. Ne mora biti ništa ali vaše dijete je preskočilo neke razvojne faze i kako ste rekli vi ju posjedate sami ali samim time što ju vi posjedate ona je da tako kažemo osjetila sjedeći položaj pa više niti ne želi se spuštati na niže razine što bi stvarno trebala salvladati, dakle vaše dijete ne treba puzati ali vrlo je bitno da rotira i da se postavi u četverno nožni položaj jer ona neće znati napraviti iskorak iz sjedećeg položaja. Isto tako svakako napomenite izvijanje glavicom u natrag u ležećem položaju!!!
    Znam da mnogima ovo sve zvuči prenapuhano ovakvo i onakvo ali vjerujte mi mislim da imam već dovoljno iskustva u radu sa djecom te mogu reći da ništa od toga nije bezveze...kako dječji mozak se razvija tako ga slijedi i motorički razvoj i ne treba nikako preskakati faze jer one su dio motoričkog učenja, razvijanja praksije, percepcije, sheme vlastitog tijela te kretanja kroz prostor koje su vrlo bitni temelji i za djetetov kognitivni razvoj i razvoj govora.
    Posljednje uređivanje od sunshine83 : 22.03.2013. at 17:42

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    da, bitno je da dijete moze ostati sjediti, al to nije sve.

recimo, moja nije reagirala sto s 10mj kad bi ju se uzelo u vertikalu nogicama nije uopce doticala podlogu niti skakutala, sto bi trebala. drzala je noge sklupcane.
    kao, u sirim je granicama normale.
    i istina, i to su nam rekli na pregledu, ali i da su nogice hipotone i da treba vjezbati.
    i otisla sam na pregled na svoju inicijativu.

poslusaj sunshine83

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

danas smo bili na predavanju dr. polovine
    sjajno je čovjek sve objasnio

ako dijete od 9 mjeseci ne sjedi, ali radi sve one "predradnje" koje dovode do sjedenja, onda nije bitno - prosjedit će već.

i inače je bilo sjajno sve što je rekao

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja ću vam odmah reći da su pedijatri tu u krivu i oni se drže neke prastare škole koja mi zaista nije jasna...fizijatri će vam svakako reći drugačije...dakle vrlo je bitno da se dijete samo posjeda jer u procesu toga kako ono samo uči posjesti se ono stvara percepicuju svojeg tijela i prostora, kretanja u prostoru, shemu tijela pa samim time i obrane, znati će održavati sjedeći položaj sa obrana i znati će se spustiti natrag u ležeći ili potrbušni položaj...
    Prema onome što ste vi napisali do sada svakako preporučam odlazak fizijatru. Ne mora biti ništa ali vaše dijete je preskočilo neke razvojne faze i kako ste rekli vi ju posjedate sami ali samim time što ju vi posjedate ona je da tako kažemo osjetila sjedeći položaj pa više niti ne želi se spuštati na niže razine što bi stvarno trebala salvladati, dakle vaše dijete ne treba puzati ali vrlo je bitno da rotira i da se postavi u četverno nožni položaj jer ona neće znati napraviti iskorak iz sjedećeg položaja. Isto tako svakako napomenite izvijanje glavicom u natrag u ležećem položaju!!!
    Znam da mnogima ovo sve zvuči prenapuhano ovakvo i onakvo ali vjerujte mi mislim da imam već dovoljno iskustva u radu sa djecom te mogu reći da ništa od toga nije bezveze...kako dječji mozak se razvija tako ga slijedi i motorički razvoj i ne treba nikako preskakati faze jer one su dio motoričkog učenja, razvijanja praksije, percepcije, sheme vlastitog tijela te kretanja kroz prostor koje su vrlo bitni temelji i za djetetov kognitivni razvoj i razvoj govora.
    Like

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •