Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 153

Tema: Prava "mjera" kupovine igracki?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Joj draga, nije jedini koji kupuje ono što je želio u djetinjstvu (ili bi želio da je sada dijete). Poremećaj prave mjere kupovine igračaka uvijek ima ovaj uzrok. Nisam iznimka... Nismo toga baš često ni svjesni, ali pola toga kupujemo u biti - sebi. Mi babe plišavce i lutke, a muški obično legice, autiće, vlakiće i tehniku. Ja sam posebni pacijent za torbe, pernice i pribor za pisanje i crtanje .

Kad mi je iz pametnijeg dijela tijela to napokon došlo u glavu, prestala sam pretjerivati s kupovinom igračaka i tada smo napokon mogli djecu poučiti kako da si uštede za sintić, mobitel, bicikl i drugo.
    Njemu je izgovor da je to uzeo kćeri da može programirati.
    I za sada joj dosta dobro ide. Složili su najjednostavniji model i fakat je fora.
    Ali njemu je programiranje u malom prstu. Valjda bu i njoj ušlo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ha ha, tako je i MM škicao te mindstorme, dugo, dugo vremena, ali ipak mu je cijena bila previsoka, a sin premalen.
    I isto tako se zanosio mišlju kako će jednom nabaviti nešto slično, kao, da sina nauči programirati.
    Samo što sina programiranje još uopće ne zanima - on je pred kompjutorom samo krajnji korisnik

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih sebi kupila Mindstorma da imam cime igrati. Bas su mi čeče. Al ima i jeftinijih programabilnih robotića. Samo nisu Lego.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih sebi kupila Mindstorma da imam cime igrati. Bas su mi čeče. Al ima i jeftinijih programabilnih robotića. Samo nisu Lego.
    Imaš linkić?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam linkove, u Spectrumu je nedavno bio detaljan clanak o tim robotima. Mogu potraziti.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nemam linkove, u Spectrumu je nedavno bio detaljan clanak o tim robotima. Mogu potraziti.
    Ajde molim te, ako ti nije teško.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo svojevremeno upali u ve like probleme jer sam shvatila da su potpuno olako počeli shvaćati i igračke i novce. Kulminacija je bila prošli BING i tad sam rekla dosta. I igračkama, i gormitima, ovim i onim vrećicama, čak sam i goluzarije ukinula na nekih mjesec dana

I uvela sam kasice prasice.
    Njihovi su novci od plastičnih boca, sitniši iz novčanika i ono što da rodbina (max 20-50kn).
    Par puta su potrošili na kineske glupossti, ali od tada prilično smisleno štede.
    I još najvažnije, naučili su brojati novce (tečaj eura znaju bolje od mene,).

Ali mene sad muči druga stvar, E. je zapeo za neki lego bager od 1400kn. Mislim, meni je suludo dati tolike novce za igračku, ali kako je silno štedljiv mogao bi za kojih pola godine i skupiti toliku cifru.
    Nisam pametna, da li da branim ili da pustim?
    Ja se ne bi mijesala u njegovu odluku kako potrositi svoje pare. A koja je razlika, ako svako malo potrosi 100 kn na neku jeftiniju igracku, il odjednom 1400 na jednu igracku? Sta se tebe tice, i bolje da je jedna igracka, manje je nereda

I mi imamo mind stormsa ja drzala radionice u srednjoj skoli s njim.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Hahaha, pokazat ću mu mindstorms i problem riješen. Nema šanse da skupi toliko novaca

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    a za sto bi sluzio tablet jednoj djevocici nego kao igracka? mozda grijesim, rado bi da me ispravis.
    Moja D. ima skoro 6 godina i ima tablet.
    Imala je svojih novaca i zeljela ga je jer ga je vidjela i igrala se na njemu kod jednog dječaka. Malo smo joj dodali novaca i kupili.
    Osim igrica, na njemu uči čitati i pisati, zbraja, gleda crtiće, dječje filmove...
    Posebno nam je koristan u autu, mi često putujemo i kada je put duzi ona dosadu ubija na tabletu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    a za sto bi sluzio tablet jednoj djevocici nego kao igracka? mozda grijesim, rado bi da me ispravis.
    Meni je racunalo za dijete uvijek investicija u svladavanje osnovnih svakodnevnih uredjaja modernog doba. Ono, u rangu digitrona pred 30 godina. A tableti jesu racunala danasnjice, samo sto se treba priviknuti na to... Moja sad s cetiri godine je neki dan u igrici napisala na "mama" na pravom mjestu i pokazala da sam sad ja zuta figura. Naravno vjezba pisanje olovkom ali treba i tastaturu svladati, makar onu virtualnu kad su mehanicke out

Ali po ovom sam ja relaksirana, nemam nikakvih zazora od tehnolgije, otvorila sam jednom temu o igricama na mobitelu za dvo i trogodisnjake pa vecina nije odusevljena idejom, meni je pak to sasvim ok...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja bi radije djetetu predložila tablet nego bager, kakav god da je. Ja ne mislim da su kompjuteri samo gubljenje vremena i igranje igrica, to je naša svakodnevica i nemam ništa protiv toga ako se koristi ograničeno. Moji su uz komojuter naučili puno toga, npr kad su počeli učiti slova, komp. je ubrzao čitav proces, ma postoji mali mlijun pozitivnih strana u edukacijskom smislu. U bageru ne vidim nijednu

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    A. si strašno želi play station, ja sam izričito protiv toga (jer već ima određeni ekranoovisnički potencijal, ne želim da još više vremena gubi na elektroničke medije), a MM mu je rekao, ako si uštedi pola iznosa od svojih novaca, da će mu on financirati drugu polovicu.
    I on sad fakat štedi (od love koju dobije za nošenje flaša, i od simboličnog džeparca kojeg je prije trošio na sličice s kioska). I računa za koje će vrijeme uštedjeti potreban iznos. Ja se sa svojim antiprotivnim stavom mogu slikati. Samo ću i opet biti mama policajka koja nešto zabranjuje
    A inače kaže da dečki u školi imaju mobitele, iphone, tablet... nije mi jasno tko kupuje 8-godišnjem djetetu tablet da bi igrao igrice, i to još u školi

moj sin je tako štedio godinu dana za PS3.i skupio je.od flaša,dobio je od svih rođaka lovu za ročkas,a i imali smo dogovor npr vodim ih na slatkač i ako umjesto Kinga koji obožava uzme neki drugi ja mu razliku ubacim u kasicu.u tih godinu dana nije žicao gluposti na kiosku,izbacio je čokoladice u dučkasu ( mada to i tako dobije rijetko ) i lova se je gomilala
    i nije mi žao.puno je naučio o štednji i vrijednosti novca.
    ali on nije mali ovisnik.evo danas je proveo čitavo popodne igrajuči nogomet vani i nije ni upalio plejku
    igra ju možda 3-4 sata tjedno
    najčešće on i mm zajedno petkom ili subotom navečer
    bdw sada već ima novi plan za šta štedi dalje
    a šta se tiče mobitela tu sam neumoljiva i mislim da dijete od devet godina ne treba imati iPhone.bez obzira što ih par njegovih ima
    ima mobitel jer nemamo kućni telefon ali on služi za sms i pozive
    inače i moji dobijaju igračke za Božić,Uskrs,rođendane
    i imaju ih previše

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zapravo me sad zanima, a što je to točno previše?
    Postoji li neka točno određena količina koja je OK? I koliko je to? (vidi, vidi, pa to je naziv threada ).
    Je li to tri autića, dva seta Lego kocki ili dvije Barbie?
    Znači li to da će na četvrtom autu ili trećoj lutki dijete postati neosjetljivi materijalist?

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Postoji li neka točno određena količina koja je OK? I koliko je to? (vidi, vidi, pa to je naziv threada ).
    Znači li to da će na četvrtom autu ili trećoj lutki dijete postati neosjetljivi materijalist?
    ja mislim da je previše kada dijete ima igračke a ne igra se s njima
    i kada se kupe samo da se kupuju
    najstariji sin mi je imao gomilu autića,kćeri sam isto tako kupovala gomilu puzzli i nije im bilo previše s tim su se igrali
    ali imali su i neke za koje je bio bačen novac,nisu ih pravo ni pogledali
    zato i kupujemo igračke kada želja malo potraje
    ako nešto spominju duže vrijeme to i dobiju
    npr kćer bi mi svaku barbiku koju vidi ali se zapravo i ne igra s njima pa to i ne kupujemo
    ali se zato igra sa onim malim glupostima iz vrečica ,ali ni to ne kupujemo stalno,možda dva puta mjesečno, usput,a neki veći takav paket dobije za Božić,ročkas...
    isto tako kupujemo društvene igre,drvene kocke,legiće
    sa tim se igraju svi već godinama ( imaju još i mojih legića od prije trideset godina )
    i dalje im je najdraža igračka drvene unicefove kocke kupljene prije osam godina,od toga se grade i ceste i zgrade i zidovi kućica za evine lutkice
    a i više špilova Uno karata smo već potrošili
    i mlin imaju i kod bake i doma i za to mislim da nije previše

zapravo ja im kupim ono što mislim da je dobra i dugoiskoristiva igračka
    a pomodne gluposti dobiju za specijalne prilike

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Čitajući vas sve sam sigurnija da ne želim kuću pretrpanu igračkama.
    Općenito nisam sakupljački tip i rado proslijedim dalje jer mislim da nam toliko stvari, predmeta, zaista ne treba. I da se mozak/motorika/vještine/štogod u djeteta mogu razviti i bez puno i previše stvari.
    Ono što sam ipak sigurna da će imati možda previše je slikovnica i knjiga, jer već ih ima 30-ak a ima 6 mj. To je jedino valjda na što sam spremna dati novac. A i drugi mu to kupuju jer znaju da sam ljubiteljica. MM već gleda vlakove, legiiće i sl. i vidim tu potencijalni problem (sigurna sam da će nastojati kompenzirati ne imanje svega toga u djetinjstvu). Ostalima (bliskim prijateljima i rodbini) sam naglasila da samo didaktičke igračke (drvene) dolaze u obzir. A mogu i ne kupiti ništa. To je isto u redu. Baš sam škrta mater.
    Posljednje uređivanje od palčica : 20.03.2013. at 09:31

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ne postoji univerzalno pravilo, pretpostavljam. Ja nisam imala nijednu barbie jer sam ih prezirala (feministkinja iz kolijevke ). A mama je htjela da imam bar jednu. Jadna, ne znam kako je to preživjela (kupila je u nekom naletu entuzijazma robicu koju ja nisam ni pogledala). Ako dijete voli barbie, zašto ne, neka ih ima, neka se igra, nek ima robice, kuću, auto, kena, no ne znam zašto bi trebala imati 10 kom. istih? Ja sam za racionalnu kupnju, sviđa mi se gore spomenuta ideja dužeiskoristivih igračaka, no mirim se u srcu da će i u nas biti glupih propusta, no nadam se ne od 1000 kn. Treba ih odgajati da poštuju kupljeno, jer to je novac koji je zarađen kad nismo bili sa svojom djecom.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    no ne znam zašto bi trebala imati 10 kom. istih?
    kao što demonstrira moja situacija s Lego vatrogascem, nekad neke igračke nama izgledaju kao iste, a klincima su bitno različite.
    Moj sin jako dobro poznaje svaki svoj autić, i iako ih ima skupih, velikih i s raznim sposobnostima, nekad će pola sata tražiti točno određenog iz kinder jaja kojem fale dva točka.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja ne bih djeci kupovala mobitele, tablete, laptope... Barem ne dok ne pođu u srednju školu. U kući imamo 1 laptop (ustvari 2, ali jedan se koristi) i to je sasvim dovoljno. Suprug na njemu radi, ja čitam, istražujem, pišem, forumiram a smatram da će djeci biti sasvim dovoljan da napišu pokoji mail i odrade neki školski zadatak. Mislim da ću na taj način imati više kontrole nad njihovim vremenom provedenim na internetu, nad onim što rade na internetu i da ću ih moći naučiti kako pametno koristiti internet (npr., vidim da ih zanima neka tema pa zajedno googlamo i istražujemo).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tu se puno prica o stednji.
    meni je u odnosu na novac nesto drugo vaznije:
    da nauci da ga moze zaraditi (oniliko koliko misli da joj treba, ili koliko zeli),
    da vjezba kako ga zaraditi (novac je ovdje supstitut za sredstvo koje ti omogucava da se uzdrzavas),
    da se moze pokriti s onim koliko ima, odnosno stvoriti vise,
    te da je novac odlican sluga i los gospodar.

u sve ostalo, sto je /ce biti noj dovoljno, malo, puno, necu se mijesati. to je na njoj da odluci ida u skladu s tim zivi. i da tokom zivota promijeni to misljenje preko nekoliko puta.

syllyme, posto si otvorila topik, pretpostavljam da te nesto po pitanju igracaka & co zulja. e sad. ja mislim da ce ti manje pomoci gledanje sto radi ivica, a sto marica. a vise, kakav je zapravo tvoj odnos prema igrackama, novcu, materijalanom..
    kada to sa sobom "rascistis" bit ce ti lakse biti autenticna na tom polju u odnosu na svoju djecu. a to mi se cini bit.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    tu se puno prica o stednji.
    meni je u odnosu na novac nesto drugo vaznije:
    da nauci da ga moze zaraditi (oniliko koliko misli da joj treba, ili koliko zeli),
    da vjezba kako ga zaraditi (novac je ovdje supstitut za sredstvo koje ti omogucava da se uzdrzavas),
    da se moze pokriti s onim koliko ima, odnosno stvoriti vise,
    te da je novac odlican sluga i los gospodar.

Totalno potpisujem. Bas me briga na sto ce potrositi, ako su sami zaradili, ako su svjesni vrijednosti i ako su u stanju dobro rasporediti ono sto imaju.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Čitajući vas sve sam sigurnija da ne želim kuću pretrpanu igračkama.
    Općenito nisam sakupljački tip i rado proslijedim dalje jer mislim da nam toliko stvari, predmeta, zaista ne treba. I da se mozak/motorika/vještine/štogod u djeteta mogu razviti i bez puno i previše stvari.
    Ono što sam ipak sigurna da će imati možda previše je slikovnica i knjiga, jer već ih ima 30-ak a ima 6 mj. To je jedino valjda na što sam spremna dati novac. A i drugi mu to kupuju jer znaju da sam ljubiteljica. MM već gleda vlakove, legiiće i sl. i vidim tu potencijalni problem (sigurna sam da će nastojati kompenzirati ne imanje svega toga u djetinjstvu). Ostalima (bliskim prijateljima i rodbini) sam naglasila da samo didaktičke igračke (drvene) dolaze u obzir. A mogu i ne kupiti ništa. To je isto u redu. Baš sam škrta mater.
    Ti si ljubiteljica knjiga, MM vlakića i legića, a tko zna šta će mali vilenjak volit

A ja bas ne kuzim te specijalne didakticke igracke. Meni je svaka igracka, a i svaka stvar u kuci, didakticka. Dijete koristenjem svega nesto uci. Evo legice uci sastavljat, nije bas lako spojit dvi kocke, pa rastavljat, i to moze bit tesko, pa kad malo poraste slagat po nacrtu (pa tu treba brojat rupice), pa slagat kako njemu sune, pa je tu masta... Al meni je glavno da se s igrackama (ili cime god) zabavlja pa ce vec nesto i naucit.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

I ja potpisujem Seni.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I meni ovo što seni piše, a i marta o nadnici zvuči vrlo OK.
    No, u mojim životnim okolnostima i prilikama ja zaista ne vidim gdje bi moje osmogodišnje dijete zaradilo bilo kakav novac, tako da je mogućnost da sama zaradi ili uštedi 1400 kuna za mene čista utopija. Jedini način za koji znam da djeca (u mojoj obitelji) "zarade" takav novac jest kad se proglasi da im se za rođendan ne kupuju pokloni nego daje novac jer da si oni za nešto skupljaju - a taj mi se način ne sviđa nimalo.
    I svejedno opet moram reći, sve da i sama na neki način dođe do novaca (evo moja je "dobila na lotu" neku siću, rekla je tati brojeve i on ih odigrao i to je sad kao njen novac) ja bih opet intervenirala, možda ne baš uvijek zabranom, ali sugestijom, kod trošenja. Ne znam, da osmogodišnjakinja dobije na lotu 5.000 kuna i hoće kupiti Iphone, ja bih intervenirala.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni iphone ne spada u igracke. Osim toga to je mjesecni trosak, nije jednokratni.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Znači tebi je OK da si kupi igračaka za taj zarađeni ili "zarađeni" novac, a nije OK da si kupi ne-igračku, a meni baš suprotno.
    U svakom slučaju čini mi se da roditeljske sklonosti igraju ulogu i rekla bih da bi svatko intervenirao ako se radi o objektivno velikoj količini novaca i pokušao spriječiti kupovinu onoga što sam drži za "glupost".

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mima, ja sam jednom intervenirala, cime sam naucila da se tako vuku one zamjerke iz djetinstva koje svi u nekom slucaju imamo prema roditeljima. i svi imamo to vezano bas uz novce.

ja sam jedno ljeto provela prodavajuci balone po sajmovima. radila sam. i onda je moja mama mene lijepo usmjerila kako portositi novac. jedino sto sam si kupila za svoj gust, bio je jedan zuti kricavi kisobran. i to me radovalo. sve drugo bi mi roditelji kupili i da ja nisam radima cijelo ljeto (donje rublje i sl.).
    ono sto sam ja naucila iz toga je da sam za taj kisobran mogla i puno manje raditi, a vise se zezati preko ljetnih praznika.
    trebaju sami spoznati kako potrositi novac. da li ih se sparanje od godinu i pol npr. za legov bager isplati. da spoznaju da je to vrijednost od godinu i pol sparanja i odricanja toga i toga.
    to sto bi se meni grcio zeludac za trosak od 1000 kn, za komad plastike (ako ga ja toako vidim) je moj problem.
    i kvragu i mi odrasli stedimo za neke svoje stvari koje nas raduju. i sama znas da sam postavila pitanje na drugom topicu sta da napravim ovo ljeto. i mislim da sam realno postavila stvari. i vjerovala ili ne ja se odlucila za put. kupila kartu. po meni je to jednako tih 1000 kn za tog klinca. sad cu i ja manje izlaziti van i sl. vise cu stavljati sitno u kasicu i sl.
    ko zna mozda i ja pocenm nositi boce u ducan
    Posljednje uređivanje od spajalica : 20.03.2013. at 10:34

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, ne, nisam detaljno pojasnila. Prosle godine si je Andrija kupio ipod touch, koji kosta cca 1600 kn. Njegova ustedjevina. Medjutim, za taj uredjaj ne postoje dodatni mjesecni troskovi. Ne treba ti pretplata, odnosno placanje nekakve mjesecne tarife. Za mob ti to treba, i to mi ne dolazi u obzir, jer bi to bio moj mjesecni trosak za nesto sto njemu, realno gledamo jos uvijek ne treba.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A gle, veliku ulogu tu igra i dob djeteta. Osmogodišnje dijete - barem u mojoj okolini - teško da može zaraditi neki ozbiljan novac. Starije dijete već može, i naravno da je to onda drugačija situacija.
    Mi npr. imamo štednju za dijete ali definitivno ne planiram kad bude imala neki broj godina njoj dati taj novac u ruke da radi sa njim što god hoće; ali ako sa 17 godina sama zaradi neki novac sigurno da se neću petljati u to na što će ga potrošiti.

No, činjenica je i to da ja i svoje želje ispunjavam uz ograničenja - i čak i kad mi novac doslovce padne sa neba neću ga potrošiti na nešto što je po mojim kriterijima pretjerano skupo, koliko me god radovalo. Tako da ja ne bih kupila kartu na tvojem mjestu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, ne, nisam detaljno pojasnila. Prosle godine si je Andrija kupio ipod touch, koji kosta cca 1600 kn. Njegova ustedjevina. Medjutim, za taj uredjaj ne postoje dodatni mjesecni troskovi. Ne treba ti pretplata, odnosno placanje nekakve mjesecne tarife. Za mob ti to treba, i to mi ne dolazi u obzir, jer bi to bio moj mjesecni trosak za nesto sto njemu, realno gledamo jos uvijek ne treba.
    Ok, mogla sam napisati i IPad

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo vidis, ja nisam sebi kupila IPad vec par puta, iako sam u mogucnosti bila, meni je to nepotreba trosak uz sve sto imamo doma.
    ali kartu sam si kupila, cijena joj je niza od Ipad-a.

meni je probelm odrediti sto "dozvoliti" djetetu. mislim da petljanje u njihove novce je prilicno komplicirano. pogotovo, ako stede i zele si nesto. tad im treba dati da to kupe.
    pa ako je to IPad onda to, ako je to bager onda je to. Zasto preusmeriti djete da si kupi Lego bager od 500 kn, kad on zeli onaj od 1400,00? potrosit ce novce na nesto sto mu nije napeto, ostat ce bez novaca, a sa zeljom. i jos mozda i zamjeranje nama, jer je nama bager bio skup.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Opet ću napisati da možda ne mogu razmišljati tako jer si moje osmogodišnje dijete jednostavno nema od čega uštediti takav novac, osim da za rođendan proglasi da ne želi poklone nego novac (što je uobičajeno u mojoj obitelji kad si djeca skupljaju za mobitele ili skupe tenisice ili nešto slično - a što se meni ama baš nikako ne sviđa).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jasno mi je da tvoje djete ne moze do te love, ali eto neki mozda mogu.
    moj je skupio vrijedno malo vise od 300 kn. njemu je to veliki novac, i meni je.

mislim da nije sad bitno da li je rijec o 1000 ili 100 kn, vec o tome da ja mislim da klince treba podrzati da mogu kupiti ono sto zele i za sto su si stedjeli. bez obzira da li je to neki gadget od 1000 eura ili pak spangice od 15 kn. bitno je da im se dozvoli da sami upravljaju svojim novcima.

i sa ovim postom ja necu vise ici u Off.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eto, ja baš to ne mislim - niti ja trošim novac na taj način, a niti bih podržala dijete u tome.
    Dakle, prihvatljivo mi je da dijete na "glupost" potroši 100 kuna, ali mi nije prihvatljivo da potroši 1000.
    Ne kažem da ću zabraniti, ali ću pokušati intervenirati.
    Moja si je na moru na štandu kupila neku grozomornu žirafu za 80 kuna, i to mi je prihvatljivo, ali da je htjela još dvije kao njena prijateljica, pokušala bih to spriječiti.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ako dijete voli barbie, zašto ne, neka ih ima, neka se igra, nek ima robice, kuću, auto, kena, no ne znam zašto bi trebala imati 10 kom. istih?

možda ne 10, ali 2-3 svakako
    s kim će se igrati ta jedna jadna barbika? samo s kenom? dosadno

mališa ima puno legića. i autića. i za svaki komad zna gdje je i kad i od koga ga je dobio. i svaki ima svoje mjesto u igri. pa bila to dva nama ista autića, on u igri zna da su različiti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja ima i popis autića

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

JA koliko je novac koji oni dobiju njihov?
    Mi smo si mogli priuštiti da novac koji su oni dobili kao mali(bebe, prvi rođendani i tako to) stavimo na njihov štednju.
    Ali znam dosta ljudi koji su si pomogli tim novcem kupiti opremu za bebu. Tako sad recimo novac od rođendana možda može pomoći u otpalti neke školice, instrumenta ili sl., a ne da on sam odluči kupiti nešto.
    Mislim nije mi ok da oni sami, bez usmjeravanja odlučuju kako će potrošiti svoj novac.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Potpisujem Kosjenku.
    I na kraju mi se čini da nema univerzalne "mjere". Kao što ne vidimo stvari i mi roditelji na isti način. Nekome je mjera jedna, nekome 10 barbika/štogod/igračka od 100 ili 1000 kn.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moja ima 16 i još uvijek skupa planiramo ono što ona prikupi na različite načine.
    Da ne planiramo - sve bi otišlo u 2 izlaska s curama i na šminku.
    Ovako kad isplaniramo onda ima i za tenisice koje joj se sviđaju i hlače i jaknu i još štošta.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    JA koliko je novac koji oni dobiju njihov?
    Mi smo si mogli priuštiti da novac koji su oni dobili kao mali(bebe, prvi rođendani i tako to) stavimo na njihov štednju.
    Ali znam dosta ljudi koji su si pomogli tim novcem kupiti opremu za bebu. Tako sad recimo novac od rođendana možda može pomoći u otpalti neke školice, instrumenta ili sl., a ne da on sam odluči kupiti nešto.
    Mislim nije mi ok da oni sami, bez usmjeravanja odlučuju kako će potrošiti svoj novac.
    potpis!

novac koji dobiva za rodjendan i blagdane (kad ga dobije) ide njoj na stednju, narocito ako su euri
    i zaista mi je drago jer je nakupila love koja ce joj biti jednog dana, ako ce trebati, za skolarine. ili ako nece, za nesto drugo s cime ce moci slobodno raspolagati kad ce biti dovoljno zrela.
    s druge strane da smo joj dali svaki put 100kn koje je dobila, potrosila bi na trenutnu fascinaciju kineske svjetlece plastike na standovima, primjerice.

jedino sam joj dopustila da potrosi sakupljen dzeparac od baka i dida, 50 dolara, na LPS samo zato sto se s njima zaista igra vec 4 godine i sto je naletila na serijal kojeg nema u europi.
    i kad dobije 20 kn za casopis, pricamo o tome kojeg bi kupila i vazemo za i protiv zasto neki bi vise od drugog.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja ma cetiri godine i nema svojih novaca, svi novci su mm-ovi i moji. Ali ako ce ih ikada imati biti ce njeni da ih trosi na sto hoce, pod uvijetom da prvo popricamo o tome koliko je netko radio za to i sto se sve moze kupiti za to.
    Kako sam igracke pretezno birala i kupovala ja, a ne ona, onda su to sve igracke koje zadovoljavaju moje kriterije. No dosli smo do tocke da kad u ducanu nesto trazi joj u 99% slucajeva mogu reci da to vec imamo doma ili da je preglomazno za drzati u stanu. To mi se cini malo zabrinjavajuce. I kad su nas pitali sto da joj kupe za rockas mi smo najozbiljnije rekli nista jer stvarno vec ima skoro sve. i toga smo se svi pridrzavali.

S druge strane bili smo nedavno na rockasu kod njene vrticke frendice i spram njih na definitivno nema "sve" igracke ni blizu

i tu se nekako pokernulo moje razmisljanje o tome kako (kojim kriterijima) definirati "pravu mjeru kolicine" jer je to ocito jako individualno.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

naša djeca imaju previše igračaka, kupila sam ih ja ili oni sa svojim džeparcem, mm puno manje. volim s njima kupovati igračke i školski pribor, tako da često kupujemo lakomisleno.
    previše igračaka- to je naša dječija soba. žalosno je što moji klinci teško daju. mene su odgajali s riječima : "nemoj biti škrto jedinče" i stvarno sam spremna dati na prvu molbu, ali oni nisu - ne znam zašto je tako i zašto ih ne mogu potaknuti na davanje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamitzi, pa neki klinci su jednostavno takvi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    naša djeca imaju previše igračaka, kupila sam ih ja ili oni sa svojim džeparcem, mm puno manje. volim s njima kupovati igračke i školski pribor, tako da često kupujemo lakomisleno.
    previše igračaka- to je naša dječija soba. žalosno je što moji klinci teško daju. mene su odgajali s riječima : "nemoj biti škrto jedinče" i stvarno sam spremna dati na prvu molbu, ali oni nisu - ne znam zašto je tako i zašto ih ne mogu potaknuti na davanje.
    Sjećajući se Juul-a, palo mi je na pamet (a nemoj se ljutit, a i možda nije ni točno):TI zapravo nisi u nekom periodu htjela davat pa su te forsirali da ne budeš škrta, pa si ti bila poslušna pa si to htjela prenijet na djecu, ali oni nekim čudom imaju senzor za ono naše potisnuto

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

makita - moguće je: jako su me forsirali da ne budem "jedinče" (bar ono što su oni smatrali da ta riječ obilježava).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    makita - moguće je: jako su me forsirali da ne budem "jedinče" (bar ono što su oni smatrali da ta riječ obilježava).
    ne znam. Gledam moje. Ima igračaka koje su im prirasle srcu. I prerasli su ih, al im se na da da ih proslijedimo. Onda imamo generalku. Jedna hrpa je što vole, jedna što su spremni dati, jedna oko koje se ne slažemo. E, sad, ova oko koje se ne slažemo se razmatra, pa se s nje vraća na naše police, a dio se samo skloni u vreećice. Pri slijedećoj generalki se prisjećamo koliko su nam te stvari nedostajale i koliko smo se oduševili što ih ipak još nismo dali, zaslužuju li pomilovanje i povratak u svijet naših igračaka.

Dakle, cijeli jedan proces.

Joj, da mi netko tako da vremena da sve tako lijepo rastresem, slike, slike s kompa, ukosnice, odjeću...

Ovako to uradim stihijski, 1x u po godine.
    Al volim to čišćenje, slaganje.

A ne bi volila da mi netko podijeli, baci potrgano bez mojeg pristanka. Recimo, netko se ne bi sjetio da stara majica može bit krpa, il da mi prijateljica to reciklira i pretvara u ogrlice...i da mi to baci, ako je staro. Zato, ne bacam njihove, čak ni mrske mi figurice iz kinder jaja

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja ima punu kutiju figurica iz kinder jaja. Zove ih malčići i to su joj među najomiljenijim igračkama. Gotovo za svaku zna koliko dugo je ima.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

danas sam se sjetila ove teme. prvi put si je moje dijete kupilo igračku. spremali smo kovanice u kasu za bicikl i sad se već opako približio cifri pa smo malo dodali i uzeli ga. on zna da sad opet nema novaca i počinje čuvati za nešto drugo što si izabere. opet ćemo ga mi malo usmjerit da to bude nešto korisno.

ponekad se zaletimo pa mu kupimo nešto s čim se ustvari ne igra, ali ne često jer sad već znamo. on voli bagere, puzzle, male aute i to je ono što mu kupimo kad se nađe koja kuna. stvarno se sa svim tim igračkama igra, uvijek je neka druga aktualna. sad ga učim da ako želi novi stroj mora maknut (poklonit, prodat, dići na tavan, bacit..... odlučim ovisno o izgledu) neki s kojim se ne igra.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

pitanje za roditelje štedne djece. kakve su im kasice prasice? ja sam potaknuta temom počela svojoj spominjati štednju i danas smo na cesti naše 20 kuna i to će nam biti početak šrednje.
    kakve su kasice najbolje? neke prozirne da dijete vidi kako se te pare gomilaju ili...
    moja baš ne kuži cjenovne razlike. nekidan je rekla da će štediti za pez bombone

inače ima nešto svojih novaca, ali to ona ne zna jer je to na štednji. to su svi novci koje je ikad dobila, novci koje zaradimo na raspordaji i td.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

mi imamo nekog keramičkog psića, vidi po težini da je skupio nešto. sad je psić bio krcat pa smo odlučili kupiti bicikl. inače ni on ne kuži cijene, zna reći kako štedi za baterije za neku igračku ili tako nešto

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •