Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 197

Tema: Kad vam se u vrticu (ali i drugdje) obracaju s mama, a vi to njima niste

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Kad vam se u vrticu (ali i drugdje) obracaju s mama, a vi to njima niste

Netko bi rekao sitnica... ali mene to oduvijek smeta. Kad mi se medicinska sestra, liječnica ili odgajateljica u vrtiću obraća s "mama" (a ja to njoj/njemu ili njima) zasigurno nisam digne mi se kosa na glavi. Jel vas to smeta? Ili vam je svejedno?

Naime, kad sam rodila (a dugo je moje bilo na intenzivnoj) vecina sestara mi se obraćala s "mama". Smetalo me to, ali nastojala sam biti susretljiva, ljubazna, pa bih se predstavila, potaknula komunikaciju. Kod nekih zdravstv. djelatnika/ica je to funkcioniralo, a kod nekih ne. Sad u vrticu ista stvar. A odgajateljice i mene i supruga jako dobro znaju, znaju kako se zovemo i prezivamo. Zasto mi se ne obracaju imenom ili gospođa prezime? Prvom zgodom mislim o tome razgovarati s odgajateljicom. U međuvremenu bih rado čula jesam li usamljena s ovakvim promišljanjima ili i među vama ima onih kojima to smeta (bez obzira obraćaju li vam se s mama ili tata )

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

P.S. administratorima: Mozda je ovo primjerenije staviti u kutak za filozofski trenutak

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da to smeta ljudima (znam da su ljudi u puno primjera komentirali da im smeta)... meni je bio problem shvatiti zašto, možda zato jer ljudi misle da im time ukidaju neki autoritet, stila "vi ste mama, ali mi smo ovdje in charge"? U stvari, evo da odmah iskoristim priliku - zašto ti to, zapravo, smeta?

Vrlo lako se može autoritet dobiti natrag, barem u mom iskustvu, bez obzira je li netko nazvao "gospođo/ili mama/ili pacijent/susjeda itd." itd. U tom smislu - what's in a name... ja zapravo ne kužim, do na to inzistiranje na lingvistici da nekom netko nije mama, ali to je meni osobno slično onome "mogu li na WC", "probaj" - ne izgleda mi važno.

Ali, s obzirom da sam upoznala puno ljudi kojima je to bitno, očito promašujem poantu - pa pls elaborate .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.03.2013. at 15:57

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a šta ti to tolko smeta
    meni je, onako, bedasto, al da mi nešto specijalno smeta, toliko da zahtjevam razgovor s odgajateljicom na tu temu i da joj sugeriram da me zove gđa x...k'mon. jesi mama? jesi. jel se radi o instituciji u koju ulaziš samo zato što si mama? da. ajd da te u banci oslove s mama pa da se buniš voditelju poslovnice, to bih još razumjela. al u vrtiću
    ne vidim neki problem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije da me nešto posebno smeta (smetalo) - ali da mi je to užasno glupo, jest.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mene medicinska sestra kod pedijatrice zove Mama "prezime mog djeteta" što nema veze s vezom jer se ja tako ne prezivam, ali pošto je to najdivnija sestra nikad joj ne zamjerim.
    mene ne smeta, ali mislim da se već spominjalo na
    http://forum.roda.hr/threads/66806-q...e-doktoru-quot

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

i meni je smetalo pre, a onda su počeli da me zovu gospođo pa prezime deteta
    a to nije moje prezime
    pa sam skontala da je bolje bilo mama
    u svakom slučaju me zovu pogrešno, nit sam im mama nit sam gospođa S pa onda nek me zovu kako hoće

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Niti najmanje me to ne smeta

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Matovila prvotno napisa Vidi poruku
    Netko bi rekao sitnica... ali mene to oduvijek smeta. Kad mi se medicinska sestra, liječnica ili odgajateljica u vrtiću obraća s "mama" (a ja to njoj/njemu ili njima) zasigurno nisam digne mi se kosa na glavi. Jel vas to smeta? Ili vam je svejedno?

Naime, kad sam rodila (a dugo je moje bilo na intenzivnoj) vecina sestara mi se obraćala s "mama". Smetalo me to, ali nastojala sam biti susretljiva, ljubazna, pa bih se predstavila, potaknula komunikaciju. Kod nekih zdravstv. djelatnika/ica je to funkcioniralo, a kod nekih ne. Sad u vrticu ista stvar. A odgajateljice i mene i supruga jako dobro znaju, znaju kako se zovemo i prezivamo. Zasto mi se ne obracaju imenom ili gospođa prezime? Prvom zgodom mislim o tome razgovarati s odgajateljicom. U međuvremenu bih rado čula jesam li usamljena s ovakvim promišljanjima ili i među vama ima onih kojima to smeta (bez obzira obraćaju li vam se s mama ili tata )
    Meni ne smeta ni najmanje. Odgajateljice se meni obraćaju sa mama, ja se njima obraćam sa teta a nijedna mi nije teta, tako da stvarno ne vidim u čemu je problem. A kako ti oslovljavaš tete u vrtiću baš me zanima?
    Posljednje uređivanje od Water : 21.03.2013. at 16:48

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nemogu a da se ne nasmijem na temu...
    I poželim pokretačici (pardon gospođi xy) da joj to bude jedini problem s kojim će se susretati u odgojno obrazovnim ustanovama.
    S obzirom na prag tolerancije - ne vjerujem.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je to smetalo kod one u Valeku

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hahaha e baš sam htjela napisati tko je pobjednica po broju izgovorene riječi mama u minuti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa nemojte ženu sad ubit u pojam, nije jedina... samo to je jedno od onih "Rodinih pitanja" koje nisam nikad baš usjpela shvatit, zašto je to bed.... znam da je mene uvijek, i u djetinjstvu, streslo to ispravljanje, još koo dijete "barba, xy", a on "nisam ti ja barba, kao prvo, a kao drugo itd.". Mene strese i ono "o tome smo raspravljele na topic xyy prije godjna xxx, evo linka, a ti prvo lijepo pogledaj sve linkove, a onda pitaj.

Ljudi su različiti, biće nekome teta/mama para uši.... da shvatim zašto bilo bi mi možda lakše.

I ja isto tetu u vrtiću zovem "teta" a nije mi teta, u krajnoj linjii, odna niti učitelja ne bi trebao zvat učitelj, jer nije tebi učitelj, nego djetetu itd. It's so complicated.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.03.2013. at 16:54

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ne smeta ni najmanje. Odgajateljice se meni obraćaju sa mama, ja se njima obraćam sa teta a nijedna mi nije teta, tako da stvarno ne vidim u čemu je problem. A kako ti oslovljavaš tete u vrtiću baš me zanima?
    Hehe, vidis ovo se nisam ni sjetila.
    Mene u vrticu takoder zovu mama X, isto tako i kod doktora.
    Nisam o tome do sada uopce razmisljala, pa mi vjerojatno niti ne smeta. Da, ne smeta mi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni nekad smeta, nekad ne. Ovisi o situaciji i tonu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je to najnormalnija komunikacija u vrtiću; ja tetama - teta; one meni - mama.
    Kod pedijatrice ista stvar; ja njoj - teta dr.; ona meni - mama M. (makar nisam M. nego F.) ali M. se prezivaju moja djeca.

Fakat ne vidim da je takvo oslovljavanje nešto što bi me trebalo smetati (ili tete)... A kako ti misliš da bi te trebale zvati u vrtiću (npr. Gospođo Ivić, ili npr. Ana?), meni je baš prisnije, primjerenije djeci koja su nazočna i ono... lakši mi je ovaj način...

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Odgajateljicama u vrticu se obracam s gospodjo xy ili je cesto komunikacija toliko izravna da joj sam govorim Vi, ali ako je nuzno istaknuti ime onda je to ovako. Pred djetetom koristim teta xy.

ina33 meni to nema veze s autoritetom (to nije moj stil komunikacije), ali s postovanjem/uvazavanjem da. Naprosto, necu osobu koja je necija tudja "mama" zvati tako (npr. svekrvu), niti cu neciju tudju strinu zvati strina zato sto je doticna necija strina. Svatko ima svoje ime i prezime (ili ovdje nick)... I da, mozda ima nesto u tonu jer to mama ne zvuci jednako uvijek i ponekad kao da je receno 's visoka' (cesto sasvim nepotrebno).

Apricot, gospodja u Valeku je dobar primjer kako to "mama" zna biti iritantno.

klokanica, svakodnevno se zbog vrste posla susrecem s problemima odgojno-obrazovnog sustava i vidim koliko je uvazavajuca komunikacija je bitna (to ne znaci da se svi trebaju slagati oko onoga sto je receno) ali nacin na koji je receno pomaze.

Vidim da se neki cude zbog teme, ali nakon sto mi je jutros odgajateljica u 2 min uspjela reci 3x mama osjetila sam nezadovoljstvo i prisjetila se iskustva iz bolnice kada mi je takvo obracanje islo na zivce.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Netko bi rekao sitnica...
    Fakat je, tražiš dlaku u jajetu, po mom mišljenju. Mislim da je to na neki način i izraz prisnosti, zvuči manje službeno, nježnije (ipak su to osobe koje rade s tvojim djetetom). Možda te zato i smeta, možda želiš totalnu distancu?

Malo mi je to uštogljeno, sorry. Bitno je kojim tonom ti se netko obraća i što ti ima za reći, a manje kojim naslovom ti se obraća. Uostalom, zovu te najmilijim nazivom na svijetu.
    Posljednje uređivanje od Optimist : 21.03.2013. at 17:24

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa možda je to baš zbog djece, da se nas oslovljava s "mama" kao što mi tete oslovljavamo s "teta ivana..." a ne gospođa xxxprezime.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 21.03.2013. at 17:24

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Apricot, gospodja u Valeku je dobar primjer kako to "mama" zna biti iritantno.

.
    kod nje mi baš smeta

a tete u vrtiću... zapravo pojma nemam kako mi se obraćaju

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ahhh; ona nije rođena teta tvom djetetu, pa je tvoje dijete zove tetom... Između ostalog se ustalio pojam "teta u vrtiću" za zanimanje dipl. odgajatelja predškolske djece. Na njihovom mjestu bih ja bila isto nezadovoljna da me nakon završenog fakulteta netko zove samo "tetom", jedna "obična" nečija mama ili tata, a ne dipl. odgajateljica predškolske djece gđa. Marić npr... bzvz...

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne smeta mi, nisam to zapravo nikad ni primjetila.

Moram malo oftopikariti i reci pokretacici teme da ima prekrasan avatar! (Mama Matovila imate lijepu slikicuuu )

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni ne smeta uopce, i bilo bi mi neobicno da me zovu gospodjo X...ali to sam ja, a tete su jako simpa.

Ja bih rekla da je problem u ovom:

Vidim da se neki cude zbog teme, ali nakon sto mi je jutros odgajateljica u 2 min uspjela reci 3x mama osjetila sam nezadovoljstvo i prisjetila se iskustva iz bolnice kada mi je takvo obracanje islo na zivce.
    Znate one ljude koji u dve-tri recenice uspiju nekoliko puta ubacit vase ime, ili prezime, nije vazno?? To UVIJEK zvuci iritantno i pokroviteljski. Ono kad svaka recenica s tim pocinje. Ja znam jednu takvu osobu koja mi je inace vrlo draga i ne radi to namjerno ali da takva komunikacija malo iritira, a da...

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Fakat je, tražiš dlaku u jajetu, po mom mišljenju. Mislim da je to na neki način i izraz prisnosti, zvuči manje službeno, nježnije (ipak su to osobe koje rade s tvojim djetetom). Možda te zato i smeta, možda želiš totalnu distancu?

Malo mi je to uštogljeno, sorry. Bitno je kojim tonom ti se netko obraća i što ti ima za reći, a manje kojim naslovom ti se obraća. Uostalom, zovu te najmilijim nazivom na svijetu.
    sorry al mislim da ime s kojim se obracas ne govori puno o prisnosti. Ali ton, ljubaznost, neverbalne geste da. Bez obzira, moze ti se netko obracati s najmilijim imenom poput 'mama' a pritom je grub ili te ne uvazava ocito je da tu nema prisnosti.

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku

Moram malo oftopikariti i reci pokretacici teme da ima prekrasan avatar! (Mama Matovila imate lijepu slikicuuu )
    Hvala ))

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

sorry al mislim da ime s kojim se obracas ne govori puno o prisnosti. Ali ton, ljubaznost, neverbalne geste da. Bez obzira, moze ti se netko obracati s najmilijim imenom poput 'mama' a pritom je grub ili te ne uvazava ocito je da tu nema prisnosti.
    Vođena takvim razmišljanjem nebi te trebalo smetati što ti se netko obraća s "mama", već način na koji tu riječ izgovara, a tada je svejedno da li je uigri riječ mama, gospođo, ime, ime i prezime... što već.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemogu a da se ne nasmijem na temu...
    I poželim pokretačici (pardon gospođi xy) da joj to bude jedini problem s kojim će se susretati u odgojno obrazovnim ustanovama.
    S obzirom na prag tolerancije - ne vjerujem.
    i ja vako
    s tim da je i meni smiješno kad me zovu mama M.....
    a ja to nisam, nemam isto prezime kao dijete
    moram priznati da takve stvari nisam ni primjećivala dok netko nije potegnuo to ovdje na forumu

na mamakanje sam reagirala samo jednom kad me neki klinc od cca 18-20 god zaustavio dijeleći neke prospekte, bila sam s V, pa mi se obratio
    "mama, izvolite"
    a ja sam mu rekla "sine moj dragi neznani "
    i to iz zezancije, ne što me nešto previše smetalo
    inače ne reagiram

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Općenito gledano bih se (donekle) složila. Neće te služenica u banci, kumica na placu, prodavačica zvati "mama", ako vide dijete s tobom.

Ali ovdje govorimo (bar ja mislim da govorimo) o osobama koje rade s tvojim djetetom i mislim da je prirodnije i "prisnije" da ti se obraćaju s "mama", pogotovo ako se svakodnevno susrećete, a k tome su to još osobe koje odgajaju/obrazuju/provode vrijeme s tvojim djetetom. I djetetu je prirodnije čuti mama, nego gđo/dr./prof. kako_li_već. Ne vidim ništa ponižavajuće, degradirajuće u takvom oslovljavanju.

Iznosim svoje mišljenje, ne mora biti točno, ali meni je to primjer cjepidlačenja.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    na mamakanje sam reagirala samo jednom kad me neki klinc od cca 18-20 god zaustavio dijeleći neke prospekte, bila sam s V, pa mi se obratio
    "mama, izvolite"
    a ja sam mu rekla "sine moj dragi neznani "

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

joooooooooooooj di je ona tema di smo na dugo i na široko razglabale o tome?!?!? da mi je sad naći...

u svakom slučaju, ja sam u klubu onih koje ne podnose da ih netko (osim njihove djece) naziva mamama.

Daj reci gospođo xy (pa i bez xy, svejedno), ali mama?!?!?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjećam se te teme, šteta da je ne možeš naći, baš bi me zanimalo vidjeti kakav sam onda imala stav

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Matovila to ti je valjda fristracija sa te intenzvine, i mene su najviše sestre u bolnici nervirale sa tim mama i kasnije kad smo išli po pretragama i kontrolama - sjećam se da sam skoro pala u nesvjest kad mi se neka sestra u Klaićevoj obratila sa mama, mislila sam kajeovalooda

U vrtiću se uopće ne sjećam da su mi se tete tako obraćale, a bome niti ja njih nisam zvala teta kao što niti doktoricu ne zovem teta doktor nego doktorice I.

To mi je obraćanje inače u rangu sa onim kad starije ljude netko zove baka ili deda - moj tata bi dobio živčani slom kad bi mu se neka balavica obratila sa deda.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    kad sam pročitala ovu rečenicu odmah mi je njeno "mama" zazvonilo u uhu (zadnji put sam tamo kupovala prije 8 godina)

to je jedina osoba kod koje me smetalo, ona to izgovara baš iritantno

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

A ne znam, mi smo stalno visili na ortopediji i svi su me oslovljavali sa mama. Nije mi smetalo, niti sam navukla neke frustracije, a sarađivali smo i sa ljubaznim i sa iritantnim osobljem. Ja to doživljavam kao skraćeno od L-ina mama.

Vidim da i druge imaju smešne situacije da ih zovu detetovim prezimenom, a to nije i njihovo prezime.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    joooooooooooooj di je ona tema di smo na dugo i na široko razglabale o tome?!?!? da mi je sad naći...

u svakom slučaju, ja sam u klubu onih koje ne podnose da ih netko (osim njihove djece) naziva mamama.

Daj reci gospođo xy (pa i bez xy, svejedno), ali mama?!?!?
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    sjećam se te teme, šteta da je ne možeš naći, baš bi me zanimalo vidjeti kakav sam onda imala stav
    ćorine jedne, eno sam je linkala u postu #6

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene to uopće ne smeta. Moja djeca su u tom vrtiću i s tim tetama ruku na srce više nego doma sa mnom.
    Od mlađe curke teta mi se nekad obraća Ana....To me iskreno u početku kad je tek krenual fasciniralo, kako je ona popamtila imena roditelja.
    Moram reći da mi to inzistiranje na oslovljavanju s gospođo xy zvuči malo snobovski...
    Mene jedino ritira kad mi se ljudi na poslu (nepoznati, koje vidim prvi put u životu) obračaju sa TI. ONako pravo seljački kao da smo ovce skupa pasli!!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni je "mama" najvisa titula koju sam postigla u zivotu i mogu mi se tako obracati koliko god zele jer sam ponosnija na to "mama L.S" nego da sam "dr. L.S"

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ObraĆaju!! SORRY!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    ćorine jedne, eno sam je linkala u postu #6
    vidjela sam to, ali mislim da je dosta prije bila jedna tema baš isključivo na tu temu

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Mene to uopće ne smeta. Moja djeca su u tom vrtiću i s tim tetama ruku na srce više nego doma sa mnom.
    Od mlađe curke teta mi se nekad obraća Ana....To me iskreno u početku kad je tek krenual fasciniralo, kako je ona popamtila imena roditelja.
    Moram reći da mi to inzistiranje na oslovljavanju s gospođo xy zvuči malo snobovski...
    Mene jedino ritira kad mi se ljudi na poslu (nepoznati, koje vidim prvi put u životu) obračaju sa TI. ONako pravo seljački kao da smo ovce skupa pasli!!
    Ovo TI me nerijetko izbaci iz takta "Daj ti meni napiši, daj ti meni pogledaj", još u redu ako se radi o nekome puno starijem.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam kao i Marsupilami, jako sam ponosna na svoju titulu MAMA i ne smeta mi ni najmanje što me tako neki zovu, pogotovo to nemam namjeru spočitavati tetama u vrtiću!

a sa svim doktorima i sestrama koje sam susrela (nije ih bilo puno, hvala bogu) svi do jednog su me osloviti sa mama * prezime

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Kod Valeka

Sad je posebno iritantna jer govori mamica, i onda u kontekstu to ponovi nekoliko puta
    Posljednje uređivanje od dol : 21.03.2013. at 20:25

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako oslovljavanje s mama nije ok, onda ne bi bilo ok ni tetama reci teta, nego gospodja odgajateljica. Meni je draze prisno oslovljavanje.
    kad su me prvi puta u rodilistu oslovili s mama osjecala sam se ponosno

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

a tu i ja pamtim
    a nisam tamo bila nekih 8 godina
    ali ona je sva nekako bila nabrijana i čangrizava, dominantna
    mislim da me je zato ekstra iritirala...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj dol prvotno napisa Vidi poruku
    Kod Valeka

Sad je posebno iritantna jer govori mamica, i onda u kontekstu to ponovi nekoliko puta
    ma daj
    baš sam se spremala kroz neko vrijem do njih
    al bome neću čini mi se

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mene zapravo smeta samo pokoviteljski ton, s dugim a, "maaama", a ne titula mame

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

takvo obraćanje sasiječem u korijenu.

alergična sam na to.

mama me može zvati samo moj sin.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja ne volim kad mi se neko obraća prezimenom, a to mi se u zadnje vrijeme stvarno ćesto dešava, to naglasim.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zamislite da vam se i u osnovnoj i srednjoj skoli obrate s mama, i tamo ste u toj ulozi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa pretežno se i u školama tak obraćaju.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •