Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 120

Thread: Bijela riža - koju koristite?

  1. #51
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    bolje da si izasla lelujava od cijene nego od okusa, tad ti ne basmati iz plodina ne bi pomogao da se oporavis od troska
    pa nisam luda probati! zamisli da mi se svidi

  2. #52
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Pa di si blesava probati čili na sirovo, olitiga na žllicu, pa ni rijeka vode nebi te spasila

  3. #53
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    pa nisam luda probati! zamisli da mi se svidi
    ma i da ti se svidi
    pa jedan gram je 2 kune, a jedan gram je dovoljan za lončinu graha
    tako da to, zapravo, i nije tako skupo

  4. #54
    em_kay's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    zapadno od Zagreba, skoro pa u deželi...
    Posts
    152

    Default

    ja već neko vrijeme u plodinama kupujem neku talijansku, eurico...
    imaju samo 3 vrste - okruglo zrno, dugozrnatu i parboiled, pakirana je u plastičnim vrećicama od 1kg, cijena joj je prava sitnica - 1kg nekih 10-tak kn...
    ona okruglog zrna mi je odlična za rižota i rižu na mlijeku, te koh od riže (tu vrstu i najviše koristim i kupujem); dugozrnata je isto odlična - ne ljepi se, dosta je sipka; još samo da probam onu parboiled, nikako da ta vrećica dođe na red...

  5. #55
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Uglavnom Spar Roma ili Arborio. Ponekad Zlato polje. Gledam proći jeftinije jer ne osjećam na nepcima neku razliku u odnosu na one skuplje marke.

    Valjda nemam istančan ukus ilitiga okus
    Last edited by Bodulica; 05.02.2013 at 19:16.

  6. #56

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Mi smo dugo kupovali basmati u Sloveniji (u Tušu mislim). Bila je 0,5 kg po 1 EUR pa poskupila na oko 1,5 EUR, što je opet ok. Muž i svekar mi vuku talijanske korijene pa se rijetko nađu i u Italiji. Onda donesu Barilla tjestenine pakirane po 5 kg i basmati riže po 2 kg, za neke male novce. Uglavnom, ne znam više gdje ugurati rižu i tijesto po kuhinji, vire iz svakog ćoška . Na drugome smo ''tanki'', ali tijesta i riže ima.

  7. #57
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,294

    Default

    Evo, i Scotti ima integralnu i basmati rižu, ali ne znam da li se kod nas prodaju:
    http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_integrale.html
    http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_basmati.html

  8. #58
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    basmati da, integralnu nisam vidjela

  9. #59
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    btw. baš vidim da trenutačno doma imam Gallo rižu za rižoto a ne Scotti, nemam pojma koja mi je bolja

  10. #60
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    . Na drugome smo ''tanki'', ali tijesta i riže ima.
    a da udjeliš i drugima

  11. #61

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a da udjeliš i drugima
    Nemoj, to nam je za crne dane .

  12. #62

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    Nemoj, to nam je za crne dane .
    čuvaj bijelu rižu za crne dane

  13. #63
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    kad radim rižoto, volim da mi je riža fina, a to znači gallo ili scotti

    za sarme, punjene paprike ili tak' nekaj gledam da je neka bzvz, ali te obično ni nemam doma, pa se pojedem živa kad stavim unutra ovu skupu rižu

    basmati samo kad spremam čajniz

  14. #64
    njokica's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    245

    Default

    Skužila sam da je talijanska riža, kakva god bila, najbolji izbor. Mi obično u Italiji kupimo neku za 1 eur/kg, a isto tako u Hoferu u Slo košta. Kod nas se teško može naći talijanska riža jeftinija od 15kn/kg. Tip riže koji obično uzimam je obična dugozrnata ili pak parboiled. A najbolja koji sam probala je Scotti tip Roma (velika, duga zrna), ali Scotti je među najskupljima ionako.

  15. #65
    Sani1612's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    blizu zg
    Posts
    2,582

    Default

    Koristim Uncle Bens rižu u vrećici. Ali meni je ionako svejedno jer moji baš i ne vole rižu pa ju rijetko radim.

  16. #66
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma i da ti se svidi
    pa jedan gram je 2 kune, a jedan gram je dovoljan za lončinu graha
    tako da to, zapravo, i nije tako skupo
    gram po gram, skupilo bi se. ali u pravu si, nisam računala cijenu po gramu. ubile me četiri znamenke

  17. #67
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Volim integralnu Gallo, ali najčešće koristimo neke jeftinije tipa Konzumova dugo zrno, onda neka na čijoj je kutiji rižoto s vongolama. U sarmu i punjene paprike volim staviti ječam jer mi je ukusnije, a također volim kad mi ječam glumi rižu u rižotu ili kao prilog, a otkrila sam i da je heljda jako fina (a bome skupa kao bolja riža) pa se trudim više uvesti u prehranu takve neke žitarice. Svejedno, riže ne jedemo baš puno, mi smo više krumpir-tjestenina tipovi.

  18. #68

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    plavo zlatno polje,
    isto koristimo dosta drugih žitarica pa nije velika stavka

  19. #69

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,048

    Default

    u lidlu neka u kutiji (unutra vakumirana vrecica)- mnogo fino

  20. #70
    luci07's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,313

    Default

    Ja najčešće kupujem despar, svako toliko imaju ih na akciji pa kupim par kg, obično raznih vrsta.
    Povremeno uzmem i scotti i gallo, kad uhvatim na nekoj akciji, malo mi je previše dati skoro 30 kn za kg riže.

  21. #71
    TeddyBearz's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZGB
    Posts
    4,620

    Default

    Mi najviše jedemo basmati, najbolji nam je Sparov Bio Natur (a i jedan od najjeftinijih - zadnji put je bio 16 kn za pola kg, ne znam je li u međuvremenu poskupio). Probali smo i Scotti i Gallo basmati, ja ne vidim neku razliku, ali MM tvrdi da mu je Bio Natur bolji. Jučer sam ulovila par komada onog Scotti basmatija na sniženju u Konzumu po 12 kn, za tu cijenu će biti super.

    Probali smo i onu Spar Premium (onu koju reklamira Pierce Brosnan ), isto kao i za ove gore - ja nisam primijetila neku razliku, MM tvrdi da mu je Bio Natur bolja. Koštala je nekih 15-16 kn za pola kg.

    Za rižoto obično Scotti ili Gallo, i jedne i druge sam nakupovala isto u Konzumu na sniženju po nekih 12-13 kn za kg, inače su stvarno bezobrazno skupe. Mislim, to je najobičnija riža!

  22. #72
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by Sani1612 View Post
    Koristim Uncle Bens rižu u vrećici.
    x

  23. #73
    spring's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Osijek
    Posts
    701

    Default

    Zlatno polje-zato što je mljac.
    Last edited by spring; 08.02.2013 at 18:14.

  24. #74
    zekana's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Slavonka u Hercegovini
    Posts
    932

    Default

    Uopće nisam izbirljiva za rižu- koja god da mi dopadne, ja zadovoljna. Naravno da postoje i loše, ali valjda na te najlošije ne nalijećem. A moram priznati da mi ne pada na pamet nikada dati mnogo novaca za rižu...

  25. #75
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Ima u Sparu basmatija, kilo za 17,99.

  26. #76

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    a nitko franckovu

    je skupa je došla, al je rijetko kuham

  27. #77
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nisam ni znala da imaju rižu...

  28. #78
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kuham obično bijelu basmati. Pri tome nastojim pronaći što povoljniju indijsku. Kvaka je da indija zakonom štiti svoje kultivare od genetske modifikacije, što nije slučaj u Pakistanu. Basmati je jedna od češće patvorenih namirnica i jedina potpuno pouzdana marka je Tilda. Obzirom na cijenu dopuštam da me malo zmuljaju s jeftinom rižom, ali obavezno indijskom.

    Povremeno radim GABA rižu. Radi se o kuhanju smeđe riže koja je namakana taman toliko da se probudi klica i enzimi obave svoje čarolije. Do sada nisam nikada kuhao basmati smeđu jer je pakleno skupa i zato koristim već koju nađem. Paraboild se ne može spremiti na GABA način.

  29. #79
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    mi koristimo basmati za sve. kupim zalihe svaka 3 mj u sloveniji u sparu. 1.6 eur/kg. indijska.

  30. #80
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Kvaka je da indija zakonom štiti svoje kultivare od genetske modifikacije, što nije slučaj u Pakistanu.
    Hvala, SUper info!

  31. #81
    gugolina's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    194

    Default

    Meni bila dobra Šafran, ali ju više ne nalazim baš. Kupila sad K+ Parboiled i jako je dobra!

  32. #82
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Što se tiče prije spomenutog čilija, u Harissi sam si kupio malo bhut jolokie. Navodno od prije par godina postoji i ljući čili, nekakav hibrid, križanac crnog vraga i Kerbera. Još nisam probao.

    Prije petnaestak godina sam redovito ručao s ekipom s indijskog potkontinenta i guštirao se u paklenim delicijama. Naravno da sam se i odvikao pa me malo frka.

  33. #83
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Kupi mekani wc papir i sve bude u redu.

  34. #84
    Bubimitka81's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1,522

    Default

    S obzirom da je tema "riža", može mi netko objasniti u čemu je fora sa integralnom rižom? Jel zdravija, ukusnija, da li se isto priprema?
    Nadam se da nisam jedina kojoj ovo nije jasno Nismo baš veliki rižoljupci pa ne znam...

  35. #85
    gugolina's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    194

    Default

    Zdravija je, ali meni ukusnija nije. Evo stoji mi doma kilo integralne iz dm-a. Probali smo, ali ne mogu ja to, jer onda nećemo htjeti jesti rižu.
    Ja isto nisam voljela jesti rižu kao dijete, ali sad kad znam da postoje razne vrste riže (pa i dobre) i dobri recepti s njima, sad volim

  36. #86
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by Bubimitka81 View Post
    S obzirom da je tema "riža", može mi netko objasniti u čemu je fora sa integralnom rižom? Jel zdravija, ukusnija, da li se isto priprema?
    Nadam se da nisam jedina kojoj ovo nije jasno Nismo baš veliki rižoljupci pa ne znam...
    Evo:

    Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.
    U klici se nalazi vitamin E, dok je ovojnica bogata gotovo svim vitaminima B skupine.

    Dakle, bijela riža je industrijski obrađena, u njoj ostane skoro samo škrob.

    I, da, integralna se duže kuha.

  37. #87
    Bubimitka81's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1,522

    Default

    Hvala na iscrpnom objašnjenju
    Last edited by Bubimitka81; 23.03.2013 at 14:19.

  38. #88
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Većinom je bilo copy/paste

  39. #89
    baka's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    594

    Default

    Basmati riža se kuha ljeti, a riža okruglog zrna zimi. Kada sam čula da postoji 80-150, pa čak i 1500 vrsta riže, nisam mogla vjerovati.
    Ja kupujem integralnu r. u bio&bio dućanima po 23 kn/kg, kuham 45 min., stavim na jednu šalicu riže, 1,3 šalice vode, kada zakipi moalo posolim.
    Kvalitetu riže provjerite tako da stavite šalicu riže u zdjelu vode. Ako pluta više od cca 2% riže, nije baš kvalitetna.
    Evo prepisujem još malo hvalospjeva o riži: Među cjelovitim žitaricama, riža je najuravnoteženija (dobar omjer ugljikohidrata, masti, bjelančevina, minerala). Zrno ostalih žitarica podijeljeno je napola tankom urezanom linijom. Umirujuće djeluje na mozak i živčani sustav. Smatra se univerzalnom namirnicom čovječanstva.

  40. #90
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by Bubimitka81 View Post
    S obzirom da je tema "riža", može mi netko objasniti u čemu je fora sa integralnom rižom? Jel zdravija, ukusnija, da li se isto priprema?
    Nadam se da nisam jedina kojoj ovo nije jasno Nismo baš veliki rižoljupci pa ne znam...
    Meni je puno puno ukusnija. Bijela riža mi je nekako uvijek bljutava i kašasta, a integralna ima neki lijep okus i ne kaši se. Bitno ju je namočiti večer ranije u zdjelici slane vode i onda se čak ni ne treba kuhati puno dulje od bijele riže.

  41. #91
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Nedavno sam počela jesti crnu i crvenu rižu Osvojile su me! Pogotovo crna, savršena je. Kupujem ih u bio-bio dućanima. Sve riže (osim bijele) kuham 50 min. na laganoj vatri (tek toliko da krčka). Volim ih jesti za doručak kao kaše (ulijem zobeno/sojino/rižino mlijeko, dodam steviju, cimet i ). Crna s mlijekom fantastično izgleda, zapravo bude ljubičasta

  42. #92

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Nisam ni znala da imaju rižu...
    Imaju, u kesici, prozirna sa slikom mislim sv. mihovila i zmaja...bar tome nalikuje

    http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50009551

  43. #93
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Smeđa riža se kuha jednako brzo kao i bijela ako se namoči na vrijeme. Taj postupak se zove GABA riža i daleko je najvrjedniji od svih. Takva riža je posebno dobra za večernje obroke jer umiruje (gama-amino maslačna kiselina - GABA - umiruje)

  44. #94

    Default

    Davore, koliko dugo se treba močiti smeđa?
    što ti znači smeđa, integralna?
    vrijedi li to i za crvenu i za crnu?

  45. #95
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by makita View Post
    Imaju, u kesici, prozirna sa slikom mislim sv. mihovila i zmaja...bar tome nalikuje

    http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50009551
    Ima takve i u kutiji... vidjela sam, nisma probala... a nisam ni znala da je Franckova.

  46. #96
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    Davore, koliko dugo se treba močiti smeđa?
    što ti znači smeđa, integralna?
    vrijedi li to i za crvenu i za crnu?
    Smeđa riža je nepolirana, termički neobrađena ljuštena riža. Lako se prepoznaje po uljastom mirisu. Ima klicu i zato GABA postupak funkcionira. "Znanstveni" postupak kakvog su isfurali japanski nutricionisti je i najbrži, a svodi se na namakanje smeđe riže 2h u vodi na 40°C što se dade izvesti u termosici, odnosno 4 ili više sati u nepodgrijanoj vodi. Potom se riža kuha i priprema se ne razlikuje od kuhanja bijele riže. Kod buđenja klice dolazi do oslobađanja enzima koji umnogostruče udio aminokiselina u zrnu, a posebno GABA čiji udio se udeseterostruči - otud naziv.
    Japanski nutricionisti su to isfurali kao pristup za bolju ishranu siromašnih u svijetu. Ukusna je.

  47. #97

    Default

    opet ja, je li smeđa = integralna riža?
    i može li se tako pripremiti i parboiled riža?
    pitam te i za crvenu i crnu, jer sam to, u napadu želje za zdravom hranom kupila, a sad ne znam što bi s njima

  48. #98
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    pitam te i za crvenu i crnu, jer sam to, u napadu želje za zdravom hranom kupila, a sad ne znam što bi s njima
    Možeš ih močiti, ali i ne moraš, mada se namakanje savjetuje. Slobodno ih namoči preko noći. Možeš ih i kombinirati (sa integralnom ilitiga smeđom rižom). Kuhaj ih na laganoj vatri cca 50 min. (tako su meni savjetovali u bio-bio).
    Last edited by Optimist; 25.03.2013 at 09:15.

  49. #99

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Možeš ih močiti, ali i ne moraš, mada se namakanje savjetuje. Slobodno ih namoči preko noći. Možeš ih i kombinirati (sa integralnom ilitiga smeđom rižom). Kuhaj ih na laganoj vatri cca 50 min. (tako su meni savjetovali u bio-bio).
    hvala

  50. #100
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Molim

    Još par crtica:

    - crvena riža se dobija fermentacijom pomoću kvasca koji ima crveni pigment pa otud i ta crvena boja, a čuvarica je krvožilnog sustava (snižava kolesterol)

    - u jednoj žlici crne riže ima više antocijanina (antioksidansa) nego u žlici borovnica; poznata je i pod nazivom "zabranjena riža", jer su ju nekoć jeli samo plemići, običnom puku je bila zabranjena

    Crna je fantastičnog okusa i mislim da bi se mogla svidjeti i djeci, što zbog boje, što zbog okusa (fora riža na mlijeku )

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •