BakaNo za svaki slučaj predaj papire i za jaslice.
BakaNo za svaki slučaj predaj papire i za jaslice.
X
drugo objasni baki granice.
I da nije uvijek baka najbolji izbor.
Moja je za prošli Uskrs dala klincu posvećeno jaje, a zna da je mali alergičan već 6 godina na jaja. I mali zna, ali rekla mu je da je to posvećeno i da mu neće biti ništa.
Ja bi baki dobro objasnila koje su granice i da nije bitno što susjedin jede ne znam što, puže i sjedi ko pravi...
Ako misliš da se baka ne može pridržavati uputa, onda možda ipak ne bi.
to je i moj savjet.
bake znaju precjeniti svoje mogućnosti, pogotovo kod 1. unučeta.
svaka čast jaslicama, ali za dijete je najoptimalnije da ako ikako može i koliko god može nek bude u toplini doma.
što se tiće nekih različitih pogleda na odgoj:
gle, niti ti vjerojatno nisi savršena majka (kao niti bilo koja druga od nas) pa niti ona nije savršena baka,
ali utješno je da s vremenom, kako djeca rastu, kako ti počneš raditi, imaš manje vremena pa još i kad dođe još koja
beba, baka koja pomaže postaje "sve savršenija".
Ja sam prijedlog moje mame da ode u penziju i cuva stariju kad je napunila godinu dana glatko odbila i poslala dijete u jaslice. Mladji je isto krenuo s godinu dana a mogla sam uzeti cuvalice ili opet baka u mirovinu no meni osobno je to nametanje bakama obaveze da svaki dan idućih godinu dana moraju 9 sati brinuti o unucetu, i ne zelim takve obaveze stvarati ikome. Dovoljno im je mislim sto mi djecu dizu nakon vrtića da nisu u dezurstvu.
Sto kad se baka razboli? Sto kad je baka umorna, mora doktoru, popiti s prijateljicama kavu? Sto kad ti preko vikenda zatreba cuvanje, oce opet baka uskociti?
ja sam zadovoljna s jaslicama, nije istina da je to samo cuvaliste, organizirala sam da malac ide u jaslice oko pola devet a baka ga kupi oko pola četiri pa dijete nije dugo tamo a bake nisu robovi čuvanja djece. Uglavnom moje iskustvo s jaslicama je pozitivno, da ne spominjem moju sigurnost da ću dijete uvijek imati kome ostaviti na brigu a ne smisljati sto rješenja kad se cuvalica ili baka razbole.
tog je i mene strah, znam da kada ode čuvati šogoričinu djecu, dobro njih je dvoje, nakon dva tri dana veli da su je izludili, da je jedva izdržala..oni su 2 i 3 godine i ok nešto su živahniji ali mislim da ni moj nebude miro čučao sa godinu dana! ali opet taj odnos 1:1 je sigurno nemoguće usporediti sa odnosom koji imaju tete u vrtiću sa svim kikačima...teška odluka..no, pošto je moj miš rođen iza 30.08. i kakvo je stanje u zgb.jaslicama pitanje je hoće li upasti uopće!
mogućnost da budete primljeni s djetetom rođenim iza 31.8. ti je minimalna. moja je rođena 5.9. i prve godine kad sam dala zahtjev nitko nitko je nije ni uzeo u obzir, a predali smo papire u 10 vrtića.
ti svakako predaj papire, a onda u rujnu možeš početi nazivati i dosađivati im. možda se negdje stvori neko mjesto. ali po mom iskustvu, a već je netko i napisao, traži alternativno rješenje
Evo, moje dijete čuva baka, pa da osgovorim.
MM ili ja smo uvijek uzeli godišnji.Sto kad se baka razboli?
Opet smo MM i ja kombinirali da smo doma, za dr., za terapije,... Na kavu s prijateljicama nije nikad išla u tjednu.Sto kad je baka umorna, mora doktoru, popiti s prijateljicama kavu?
Ne. Moja mama čuva dijete točno za moje radno vrijeme, s time da dođem doma na gablec i obično dam djetetu doručak. Poslije podne, za vikend i slično nema čuvanja.Sto kad ti preko vikenda zatreba cuvanje, oce opet baka uskociti?
treba uzeti u obzir da je dijete u toj dobi fizički najzahtjevnije, vjerujem da će i uz dobru volju baki biti teško, doduše, ovisi i o njenim godinama i zdravlju. ili pokušajte iskombinirati 2 bake, imate sreću što su obje u istom gradu i dostupne.
jaslice u toj dobi jesu nužno zlo, ali treba procijeniti koliko je baka fizički i psihički uistinu spremna i koliko će to utjecati na vaš odnos. nekad su jaslice bolja opcija.