ma nek se navikne na zrnca, slažem se, ali čim osjeti zrnce nečega odmah joj ide ko na povraćanje i mo'š batalit klopu za taj put. dreka krene i tak to.
ma nek se navikne na zrnca, slažem se, ali čim osjeti zrnce nečega odmah joj ide ko na povraćanje i mo'š batalit klopu za taj put. dreka krene i tak to.
ne prije navršene godine
a i onda mrvu za isprobavanje
Neka me Apri ispravi ako griješim, ali meni se čini da je vama u ovoj fazi važnije naučiti nove jedalačke vještine i okuse, nego se obavezno svaki put najesti krute hrane (pogotovo ako doji, a kažeš da doji).
Dakle, malo manje budite usmjereni na rezultat (kvantiteta pojedene hrane), a malo više na proces i sadržaj (novi okus, nova tekstura, novi liz..) pa makar to značilo da možda koji put neće ništa pojesti jer ne voli zrnca palente. Sutra će ih liznuti. Prekosutra malo gnječiti i lizati samo.
Ako mu/joj svaki put miksaš nakon što izrazi negodovanje s bilo kakvom krutom hranom, to će - čini mi se - nastaviti raditi svaki sljedeći put jer će se navići na samo jednu teksturu.
Imam poznanicu koja dan danas miksa svu hranu svojoj 2,8 g. klinki i to čak i kombinacije poput pohanog mesa i špinata - sve miksano zajedno. Dijete jednostavno odbija jesti bilo što što nije smiksano jer je tako navikla.
Cuj Zuska,
Moram priznat da mudro zboris!
Ja cu bas pokusati par dana! Ionako je u fazi da nis nece pa makar neka se navikava na drugacije teksture!
Mi smo danas planirali krenuti s dohranom, jučer napunili 6mj, ali maleni je dobio temperaturu, grlo mu je malo upaljeno, kaže pedica!nervozan je jako i stalno je na sisi, jel da pričekam da to prođe pa da onda krenemo s papanjem ili da mu probam ponuditi malo?
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
Moja iskustva s komadicima hrane: refleks riganja, grcnje, kasljnje, zagrcavanje, jako jako kasljanje skoro gusenje ... stop. Nekako u isto doba u crnoj kronici dva teksta o dvoje djece ugusene hranom. Jedan mozzarellom, jedan minestricom od povrca. Umrli oba. Meni dovoljno,i previse. Ne odgovaram nikoga od jedanja ne-miksanog, cak stivse divim vam se i zavidim vam al ja nisam tih zivaca.
pa ja ne prekuham, vec skuham koliko pise- 20 minuta. i nema zrnaca.
Pa, naravno, ne daš maloj bebi da jede sama jabuku ili slično, ali s komadićima kuhane tikvice ili palente se definitivno ne može ugušiti. Osim toga, djeca do godine dana imaju samorefleks izbacivanja hrane kad je ne mogu progutati, to jednostavno izleti iz njih, provjereno.
Ne znam radi li se u slučajevima koje si navela o bebama mlađima od godine ili iznad godine, naravno da ima svega, ali čitala sam da se češće guše starije bebe (iznad godine) kad izgube taj refleks, a meni logika govori da ako u ranijim danima nauče jesti sve, a ne samo miksano, da će se i rjeđe gušiti kasnije.
Naravno, neke je situacije teško izbjeći, i nama starijima zna se dogoditi da nam nešto zaleti i da se gušimo, ali u principu, odnosno generalno (uz izuzetke kojih uvijek ima iz raznih razloga), djeca bi trebala naučiti da hrana nije samo nešto smiksano, već da se oko nje treba malo i potruditi.
Ma da, čekat ćemo mi da skroz ozdravimo, koliko god treba
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
evo, danas je uspješno jela palentu. bit će da sam 1. put prekratko to kuhala. naravo da ne kanim miksat svaki put, bože moj, kam bi me to dovelo?? nisam ni sinu, a ne kanim ni njoj. samo kad tak odbija, ja prekinem, odemo na ciku i to je to za taj dan pa odlučim neki drugi put probati ponovno. ja sam prehepi kaj je već lijepo počela otvarat usta i prihvaćat žlicu.
a da, možda mi se malo i žuri. najradije bih da sad već mlatne veliku porciju ćevapa s lukom. malo se šalim, no hard feelings.
Bravo, Franny!
p.s. nemoj žuriti, ima svo vrijeme svijeta pred sobom, neka ona vodi dohranu, a ne ti![]()
Stariji od godine. Skoro dvije a drugi par dana nakon skoro tri. I to u jaslicama ovaj manji. Ovo sto kazes o refleksu izbacivanja mi je bas nekako utjesno, jer do ta dva slucaja sam stalno nesto davala maloj u ruku. Ja npr jedem papriku, odrezem njoj kriskicu i stavim u ruke. Pa bi se ona time zabavljala rastezala slinila igrala ali i zagrcavala. Pa je prvo muz poceo siriti paranoju i skakati cim bi ja dala komadic necega. Onda su se desila ta dva slucaja i ja bome se predala. I sad idem guglati o tom refleksu pa ako se oboruzam znanjem idem ja opet u napad
Stariji od godine. Skoro dvije a drugi par dana nakon skoro tri. I to u jaslicama ovaj manji. Ovo sto kazes o refleksu izbacivanja mi je bas nekako utjesno, jer do ta dva slucaja sam stalno nesto davala maloj u ruku. Ja npr jedem papriku, odrezem njoj kriskicu i stavim u ruke. Pa bi se ona time zabavljala rastezala slinila igrala ali i zagrcavala. Pa je prvo muz poceo siriti paranoju i skakati cim bi ja dala komadic necega. Onda su se desila ta dva slucaja i ja bome se predala. I sad idem guglati o tom refleksu pa ako se oboruzam znanjem idem ja opet u napad
Tiziana, pa nećeš zbog ta dva slučaja miksati djeci hranu dok su pod tvojim krovom. Ako se već bojiš gušenja, radije nemoj davati djetetu papriku u ruke, nego počni polako. Voće i povrće sitno ribaj i gnječi umjesto miksanja, ubaci malo skuhane palente, prosa ili što već... Ne moraju to odmah biti komadi, nego čisto malo izmijenjena struktura hrane, da nije potpuno glatko kao mlijeko i smiksane kašice.
mame, koje količine i koliko puta na dan vam papaju bebe oko 9 mj?
Nevjerovatno! Jucer sam navece bila vani, moja mama mu dala jest! Jeo je gusto i s komadicima!!!!!
Argentina , moj ima punih devet ima jedan obrok i pojede par zlicica! Imali smo neki dobar period s dva obroka i s kolicinom max nekih 150 ml, al kratko je trajalo! Moj nije bas neki od krute hrane!!
Rucak i veceru od 180 do 200 grama svaki obrok. Iznimno i do 240 no to je rijetko. Stariji u to doba a i ranije bi slistio 300 grama i za rucak i za veceru na redovnoj bazi a nakon toga rado prihvacao i voce i cicu i bilo sto jestivo sto je prolazilo pored usta
moja je 9 mjeseci. Ima dva obroka dohrane dnevno. Jedan oko 10. Da joj ga tata ili cuvalica. Neka vocka, jabuka ili kruska i zob, proso, kus kus, zganci. Ne znam koliko pojede. Kako kad. Oni mi prijave da je jela puno ili da joj se bas i nije jelo. I rucak/veceru. Popodne. Tada jede bucu, krumpir, mrkvu, brokulu, nesto od toga. Isto s nekom zitaricom. Ponekad, 2-3 puta tjedno malo bijelog pileceg mesa. Isto kako kad i ovisi jel joj bas po gustu. Najvise od svega voli bucu i zgance. Uz to, ponekad joj dajem rizine krekere. Znam da nisu neka sreca, ali posluze kao svojesvrsna zabava tu i tamo kad je kriza- moja, ne njena. I doji. Najvise po noci
. Kak vi znate kolicine? jel vazete hranu? Ja to sve odokativno.
Vazem da, jer se tako lakse orjentiram. Ako uspem preko 20 gr pahuljica nema sanse da pojede. 20 gr kako kad a 15 gr pahuljica joj je idealno. Ko da je bazdarena. Povce-meso ili riba - pahuljice neke - masl.ulje sirovo. Voda u casici od rakije (Leonisa docet).
vjerovatno otkrivam toplu vodu, ali ne stignem kopati po forumu da vidim je li već rečeno... danas sam bila kod prijateljice koja je rodila prije par tjedana i patronažna joj je, između ostalog, dala i upravo ovu tablicu dohrane. prvo nisam skužila da se o tome radi - samo sam živčanila na tu hrpu loših preporuka, ali kad sam okrenula list i vidjela Ledov logo, sinulo mi je da sam na forumu naišla na ovu raspravu. užas!
moja sve to zdrobi- palenta se smrvi pa onda ona prsticima nabada mrvice, kuhana tikvica se zgnjeci pa nikak da ju ugura u usta...jedino krute i cvrste stvari moze sama jesti- mladi luk, krastavac, stiropor, mekije, al to je i onako vise da vjezba ruka-usta i pinceta hvat nego sto zapravo nesto tako grickajuci i pojede.
Moja curka koja je lijepo prihvatila dohranu u pocetku nakon kozica pa kasnije virozice i sad prehlade jede po par zlicica (sad je 8 mj). Taman uvodim drugi obrok. Prijepodne pojede par zlicica voca, ili voca sa zitaricama, a za kasniji rucak povrce sa zitaricama i po novom, malo mesa. Ali kolicine su u zlicicama... Ma ni blizu 100g a kamoli 200g.
Srecom za dojenje uvijek ima apetita ali voljela bih da joj se vrati tek na dohranu, toj bebi je sve bilo fino
hvala na odgovorima
pitam jer imam bebicu koja je imala problema s težinom, i s papanjem, i još uvijek ima/imamo...
baš me zanima što mislite o našem rasporedu:
6.30 - AD 150 ml (ja ju moram buditi)
10.00 - doručak (oko 100-130g) voće sa malo pahuljica ili gotova mliječna kašica
13.30 - ručak ( oko 130-180g) povrće i mrva mesa, mrva žitarica ili krumpira ali dosta tekuće sve mora biti
16.30 - 17.00 bočica oko 200 ml
20.00 - večera (voće s malo žitarica oko 150g)
22.00 - bočica 150 ml
obroci na žlicu su nam svi vrlo tekućigospodični se ne žvače i često drži u ustima pa moramo i zalijevati tekućinom da proguta.
o igračkama da ne govorim....vrtimo sve i svašta da bi joj pažnja ostala "na mjestu"
bočicu pije pred nekim baby spotićima na kompu...
uglavnom nema mira, živa je i nema vremena za jelo, pa eto imamo ovakve navike skretanja pažnje da je nahranimo
sama u ruke neće, gnječi i baci na pod
Mislim da je dosta stetno to sto radis. Kad se jede onda se jede i bude se svijestan procesa hranjenja. I inace je stetno bebe izlagati bilo kakvom ekranu prije dvije godine. Nemoj se ljutiti, dobronamjerno ti govorim. To ti nisu zdrave navike.
Za ostalo ti ne znam jer ad nisam koristila i ne znam kako treba kolicinski i vremenski to biti uredjeno
mene isto zanima ovo što i sasa pita
kako znate koliko grama, važete?
meni se to čini gnjavaža, nekada i tri puta radim obrok
još da važem, ma kakvi
ne znam koliko jede ali znam da nije na rubu gladi
pojede nekad 10 žličicanekad 5
i jede raznoliko, voli nove okuse
jučer karfiol koji sam po Zuskinom receptu samo skuhala i nasjeckala
pošto ga ja mrzim uvijek dosad sam ga kamuflirala, mislim koja budalaština
dijete smazalo taj lešo karfiol i malo ribe s guštom...
Posljednje uređivanje od flopica : 06.04.2013. at 06:48
još da se nadovežem na ovu temu o ledovoj tablici
jednostavno ne vjerujem da itko iole ozbiljan može sebi dopustiti da distribuira takve stvari u javnost - ma svaka čast nutricionistima?!
Moja ima, ček da izbrojim, skoro 16 i pol mjeseci i nikad nitko od nas nije vagao niti jedan obrok. U biti nisam ni znala da se to radi pa se i ja čudim ovi postovima, mada razumijem da je nekome tako možda lakše.
Mi o količinama koje curka pojede razgovaramo kroz pojmove npr. "puno", "malo", "ništa", "toliko i toliko žlica", "pun tanjur", "puna šalica", "pola šalice", "cijela banana i 3 žlice muslija" itd.
Ali tko zna, da je imala problema s dohranom ili težinom, možda bi i mi vagali...
ja sam vagala par puta jer me interesiralo koliko gr stane u posudicu iz koje jede....nes ti,napunis zdjelicu koliko joj inace davas i stavis na vagu...
mislila sam da su one kupovne kasice neka norma,ako se ne varam one male za pocetak dohrane su od 50gr,pa onda 100gr i velike 150gr....
ali se sjecam da je i na tim malim pisalo:ponuditi par zlicica pa onda opet tako iduci dan....u prevodu:bacis vise od pola u smece...
samo smo ih jednom prilikom kupili (kad smo isli na put) i nije nikako dobro proslo....
odmaknite se od onoga što vi volite i dajte djeci sve
i kasnije, ako vam je stalo da sve jedu, prisiljavajte sebe, pa makar u minijaturnim količinama
neka te neke namisnice postanu uobičajene u vašim kuhinjama i za vašim stolovima
onda će i djeci biti normalno da jedu
moja djeca jedu sve
jer i mi jedemo sve
i normalno im je da je u frižuderu celer ili koraba za griclanje
ne da se kupuje jednom mjesecčno, da se proba, već uvijek ima, puno češće i više nego što ima kruha![]()
ja sam jednom ( tj. tri dana ) morala vagati da kažem nutricionistici kako , kada i kolko. Svelo se na to da sam ja odokativno to zvagala , pa sam malo to podrobila, pa sam vidla koja je to masa, pa sam posle izračunavala neke postotke ( ona ( nutrici) naravno nije bila zadovoljna stime,a dete je uz to još uvijek puno cicalo).
jednom sam izvagala, neki dan, prije pedijatra, jer me zanimalo koliko je pojela, jer znam koliko je prije toga posralapa sam bila u panici kako cemo biti opet u minusu :D
tad sam okvirno vidjela sto je 100g i mogu reci da mislim da nikad nije pojela 100g :D
Pa imam digitalnu vagu koja je dio radne povrsine, stavim na nju tanjur i tarira se sam. Sipam dok ne pise 150, dodam pahuljica do 165, dodam mesa ulja i bok, ostalo u frizider. Nikakav mi to problem nije, ne kuzim zasto je to cudno. Znam takodjer da ce stariji pojesti oko 300 grama povrca. Lakse meni njima svejedno, hrana ne gubi ukus vaganjemi sve pet. Znam da ce npr.pojesti 40-50 gr paste, vagnem, bacim kuhati i ne ostane mi za bacanje niti malo hrane.
Posljednje uređivanje od Tiziana : 06.04.2013. at 11:32
isuse boze, onda moja jede ko vrabac. da 300. sva 3 obroka ne pojede 300![]()
Imam i ja vagu, ali stoju u kutu, ali mi nikad nije palo na pamet vagati joj hranu. Čudim se, ne u negativnom smislu, nego onako, vi radite ovako, ja ovako.
Moja često jede različite količine hrane pa nekad bacim količinu koju inače pojede, a nekad moram smisliti šta da joj još dam jer hoće još nakon što sve pojede.
Polazim od nas odraslih, niti smo uvijek isto gladni, niti nam se uvijek jede sve u istim količinama... Pa se snalazimo odokativno i opisno.
Slažem se s Apri oko nuđenja hrane koju mi odrasli ne volimo - ja joj ponudila sve, čak i ono što mi je odvratno. Ispalo je da ne jede ciklu (na naše olakšanje), no, zato tamani mahune (koje ne volim čitam život).. a nisam ni neki jedač brokule i karfiola, osim u juhama i maneštrama...
Ali trudim se zbog nje da te neke namirnice budu često zastupljene i u fridžu i na tanjuru, pa makar u različitim kombinacijama da ne bude tako uočljivo da mi nismo fanovi pola stvari koje ona jede. I tako je ona pozitivno utjecala na naše prehrambene navike...![]()
Mi uvijek krenemo zdravije jesti kad nam djeca krenu s dohranom. Nesto nam se od prve cure i zadrzalo (manje solim, vise jedemo leso i sl.), ali recimo proso nam nije opstalo u nasoj kuhinjiSrecom nema da nesto ne volimo, i ja i MM jedemo svo povrce, voce, ..., a starija nam je svejedno dosta izbirljiva i puno stvari koje je jela kao beba vise ne voli. Ali kako raste ide na bolje. Beba za sad voli sve sto je probala, samo u malim kolicinama...
Ni ja ne vazem, ali ja sam inace odokativni tip kod kuhanja.
bome i ja važem bebi hranu. čisto me zanima spojiti u glavi određenu klopu s određenom količinom pa da kasnije znam odokativno. stvarno sam pol toga zaboravila od sina, neke stvari ko da proživljavam po prvi puta. čudo jedno.
inače i moj sin je u dobi od jedne do 3 godine jeo sve i svašta, a onda, kako je krenuo u vrtić (ali mislim da to nije s time povezano jer u vrtiću skoro svi sve jedu, pa bome i on nekaj pojede u vrtiću, a doma zeka) postao jei zbirljiv s nekim voćkama. i zanimljivo, svo povrće jede samo ako je termički obrađeno (lešo, varivo i sl.), a sirovo ne želi niti probati, iako uredno vidi nas da jedemo i sirovo povrće. također ne želi niti probati (a nije ni kao mali htio) ništa kiselo, tipa krastavaca, cikle, paprika ili čak zelenu salatu. ne kužim u čemu je caka. ono, ne može reći da to ne voli kad nije niti probao.
Posljednje uređivanje od Franny : 06.04.2013. at 19:54
o,daaaa.....vise skoro nista ne solim i ne fali mi....poceli smo peci vlastiti kruh..
...ja ne volim i ne spravljam jedino tripice tako da nema toga za sto ce bit zakinuta radi nasih prehrambenih navika...
rucak je polako presla na ono sto i mi jedemo,dorucak joj jos uvijek kuham posebno ali to je zato jer ja sebi mazem na kruh med i maslo ili dzem (dosta monotono) a njoj kuham razne zitarice i dodam voce....
Tiziana,to su stvarno ogromne kolicine,koliki su ti decki?
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 06.04.2013. at 21:20
ja također nemam pojma koliko u gramaži moj malac pojede, baš ću sutra izvagati, ali pojede cijelu onu plastičnu zdjelicu kaj sam kupila u dm-u. meni se to čini puno, al njemu ide, baš voli papati i sve kaj zmiksam prolazi..dobro zasad su to jabuka i kruška (pečene, kuhane ili sirove), palenta i proso. probali smo i rižu ali je kakica bila neka čudna pa smo je malo stavili na hold. tak kombiniram, jedan dan samo voće , drugi dan samo kruška i žganci, treći pečena jabuka i proso itd..
a kaj da radim.. neće jesti ako nema neku igračku, slikovnicu i slično.
gubili smo na težini jer nije htjela jesti.
bočica ista stvar.
mora se zapiljiti u nešto i pojede ad.
bolje tako nego nikako.
što se vaganja tiče, isto mi je najmanji problem izvagati.
složim klopu, usipam u njenu zdjelicu i stavim na digitalnu mini kuhinjsku vagu koja mi je uvijek na radnoj ploči.
na taj način imam evidenciju koliko pojede i znam kada nam ide bolje kada lošije s obzirom na probleme s prirastom.
što se tiče soli, ja dodajm kombu algu u kombinaciju za ručak, to pusti minerale i mislim da je dobra zamjena za sol bebama![]()
Zasad skulirana,ovaj sto jede 300 gr povrca po obroku je decko od 4 godine ali on je rodjen ogroman i oduvjek je odlican zdero a rast mu je visina tezina sve na 97 percentili, njegovi su cijeli obroci u vrijeme dohrane bili 300 grama od cega 200 povrce, 25-30 gr zitne pahuljice, 80 gr meso gotovo i zlcica masl.ulja. Sada je na dohrani njegova seka, beba 10 mjeseci, ovih njenih 150 grama povrca je miksano. Skuham zajedno za oboje, odvojim njegovo a u ostatak njoj stapnim mikserom pretvorim u kasu, u to ide jos i meso i zitarice i masl.ulje
leonisama i meni smrdi i karfiol i brokula i koraba kad se kuha
ali sam preeezadovoljna što ona to hoće jesti
brokulu još nije samu probala to joj danas planiram ponuditi
starija uopće ne jede povrće više osim u sirovom obliku mrkvu i korabu, brokulu u tjestenini i tikvicu kao juhu jer ja inzistiram
mislim da jest bitno imati namirnice stalno na dohvat ruke i nuditi ih u ovom i onom obliku
ako odustaneš to jednostavno postane tako, nema toga i toga pa se niti ne jede...
što se tiče vaganja ne čudim se radi čuđenja nego nako, istinski
jer meni ne bi palo na pamet
ali poštujem da svatko radi za svoju djecu onako kao je njemu logičnije