Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 329

Tema: Religija izvor svih velikih zala?

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Religija izvor svih velikih zala?

definitivno je religija 1.izvorište svih zala. ne želim blatiti niti jednu religiju, sve su etične od korica do korica, bio to talmud, koran ili nešto treće, četvrto... razlikuju ih detalji, no ljudi nisu dozreli da toleriraju nenjihovo, nepoznato-strano, čudno, njima nedefinirano...odatle večina ratova. čovjek ju je interpretirao na način njemu shvatljiv. pali smo sa drveta, ali sa dosta niske grane. to sam čak prepoznao u sebi: vidio sam pauka i ubio sam ga, umjesto da sam ga prebacio na papir i odnio na balkon... nisam to sebi dugo mogao oprostiti. jedna žena na poslu čita stari zavjet na izvornom, rugaju joj se u smislu "vidi glupače, dalje od mene!". definitivno je čovjek sa svojom evolucijskom nematuracijom ante cedens, religija samo trigger. među ljudima jesam i ne mogu ih izbjeći, no religija... dijeli li netko mišljenje? tko će prvi bacit kamen? ukratko, protiv religije sam, ma kako se ona zvala, no za etiku JESAM. ponavljam paradoks: religija jest etična, no tumačena je "ljudski", neispravno. ostaje samo etika kao ishodište. s.rem li? upravo tako se i ponašam u životu; živim, nastojim odgajati svoju cujicu koja je još mrvičasta...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Eto, ja nastojim biti etična i kroz religiju. Možeš biti etičan i areligiozan ili etičan i religiozan. Ili seronja (ne ti, govorim općenito ).

Ne vidim ništa loše u religijama, sve dok ih ljudi ne počnu krivo tumačiti (kao što si i sam ustvrdio).

A što ja znam, ja sam nekakva modificirana katolkinja, rođena u katoličanstvu pa i ostala, vjera mi je bitna pa sam se prilagodila ovoj u kojoj sam se zatekla. Točnije, više sam vjeru prilagodila sebi

Zašto bih ju mijenjala? Na kraju mi se čini da je sve to isto, samo nam se Bog prikazuje u različitim varijantama. A cilj isti: ljubav, moral, altruizam, empatija, jednostavno - dobrota.

Eto, ja tog tvog pauka ni u ludilu ne bih ubila. A imam sto drugih grijehova. Nastojim ih ne činiti, ali sam ljudsko biće. Nekad sam se bojala Boga i zamišljala ga kao starčeka s dugom bradom ( ovakvog), a kad sam malo posložila stvari i odbacila neke kao potpuno nelogične, stvari su se promijenile, nabolje.

Sve dok su ljudi humani i etični, baš me briga jesu li religiozni. Ja, eto, jesam i dobro mi je živjeti s tim. Iako se stalno propitkujem, ali to i je to, da ne propitkujem, ne bi to bila vjera, već znanje.

I ja poštujem tuđe religije. Ne pada mi na pamet ratovati zbog toga. Nekim budalama pada pa ratuju. Ali ratovalo se i zbog žena. Možda su onda žene nekada bile izvorište svih zala?

Pokvaren ljudski um je izvorište svih zala, ne religija.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ajme Andro-gen, baš o ovome intezivno razmišljam posljednjih dana. Htjela sam nešto o tome napisati na ireligioznom topicu, ali mi je jednostavno problem uobličiti svoje misli tako a da možda ne povrijedim nehotice nekoga.

Uglavnom, znam da je religije od kad je svijeta i vijeka, ali kad bi na vagu stavili svo dobro i loše što je proizašlo iz nje bojim se da bi jedna strana debelo pretegnula :/

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Isteklo mi vrijeme za edit :D

Htjela sam samo nadodati da ima istine i u ovome što Optimist piše. Da nije religije ljudi bi valjda uvijek našli dovoljno razloga da i bez nje čine zlo jedni drugima. No ostaje činjenica da nešto što bi u svojoj suštini trebalo oplemeniti čovjeka često postaje izvorom nečeg sasvim desetog...i to me jako žalosti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa Vidi poruku
    čovjek ju je interpretirao na način njemu shvatljiv. ...
    ova tvrdnja podrazumjeva da religija, kao sustav vjerovanja, nije nastala od čovjeka.

a inače, sviđa mi se post od optimist.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 24.04.2013. at 08:23

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Optimis,t super si to napisala.
    U ljudima je zlo, ne u religiji.
    Istina, ima i ljudi koji predstavljaju religiju pa to zloupotrebljavaju(oduvijek pa i danas), ali oni su ipak samo ljudi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije zlo religija nego netolerancija. Samo što se religija od pamtivijeka prečesto zloupotrebljava upravo u te svrhe - poticanja netolerancije. A kako je već nekoliko puta bilo napisano i na vjerskim i ireligioznim topicima - ateizam ponekad može imati elemente fanatizma (sjećamo se bivših režima) pa opet dođeš na isto...

Daklem-više tolerancije! I misliti svojom glavom, a ne slušati vođe raznih vrsta i boja...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ateizam ponekad može imati elemente fanatizma (sjećamo se bivših režima) pa opet dođeš na isto...
    taj fanatizam (prošlih režima) nije imao veze s ateizmom, dapače, nego s egoizmom, megalomanstvom... neki su se umislili da su bogovi i da mogu raditi što hoće. tako da, sorry, nije to (baš tako) isto (kao što se često želi prikazati).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    taj fanatizam (prošlih režima) nije imao veze s ateizmom, dapače, nego s egoizmom, megalomanstvom... neki su se umislili da su bogovi i da mogu raditi što hoće. tako da, sorry, nije to (baš tako) isto (kao što se često želi prikazati).
    Da prostiš, neki postovi na ireligioznim topicima ponekad mi i neugodno previše liče na vjerske i danas, ne samo za bivšeg režima. Osobno - ne volim ništa orgazinirano/državno/institucionalno - ni religiju ni ateizam. Treba ljude pustiti da odabiru sami, a to je teško... Mogli bi stvarno početi misliti svojom glavom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo još da dodam - to ti je slično kao i kod odabira načina poroda - najbolji bi bio informirani izbor, ali tko danas ima sve informacije? I tko danas ima stvarnu mogućnost izbora? Ovisimo o onima koje slušamo, pa ti sad budi objektivan....Mislim da je to teško izvedivo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.04.2013. at 10:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Samo još da dodam - to ti je slično kao i kod odabira načina poroda - najbolji bi bio informirani izbor, ali tko danas ima sve informacije? I tko danas ima stvarnu mogućnost izbora? Ovisimo o onima koje slušamo, pa ti sad budi objektivan....Mislim da je to teško izvedivo.
    E, ovo je jedna velika istina i potpisujem ful, makar me zbog toga često etiketiraju "moralnim relativistom"/"nesvrstanom".

I, u stvari, mislim da nikad neće doći takvo društvo. Tu se radi izbor između nesavršenih stvari - di je "šareno" je uglavnom bolje, di nema šarenila, nego jedne Istine (ma koji joj izvor bio) je ajme meni. Po meni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.04.2013. at 10:59

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš biti etičan i areligiozan ili etičan i religiozan. Ili seronja (ne ti, govorim općenito ).

Pokvaren ljudski um je izvorište svih zala, ne religija. I ja poštujem tuđe religije. Ne pada mi na pamet ratovati zbog toga. Nekim budalama pada pa ratuju. Ali ratovalo se i zbog žena. Možda su onda žene nekada bile izvorište svih zala?
    ...zemlje, vode, rude, zlata, nafte....
    požuda i pohlepa, ne religija.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bih ipak razmislila je li religija prečesto bila, ne znam, katalizator? Sredstvo za pokrenut ljude? I na taj način iznimno zlorabljena.
    Ali ne mislim da se ateizam u tome razlikuje, odnosno mislim da je u komunističkim režimima ideja oslobođenja od religije na isti način zloupotrijebljena.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne znam baš katalizator, ali da se zloupotrebljavala i iskrivljavala kao alibi, da. I sam izraz "sveti rat" mi je , sveto i rat zajedno

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam baš katalizator, ali da se zloupotrebljavala i iskrivljavala kao alibi, da. I sam izraz "sveti rat" mi je , sveto i rat zajedno
    Baš tako.

Prestravljena sam što isprani mozgovi, koji, u ime toga_i_toga_Boga, raznesu i sebe (ne nužno) i druge (nužno), misle da rade najsvetiju stvar na Ovome svijetu te da će biti nagrađeni na Onome svijetu.

Jbt, oni misle da imaju pravo i da je to uzvišen pothvat! Brrr…

Nema tu religije…samo bijelih miševa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U pozadini je uvijek bila, i biti će nažalost, borba za moć i bogatstvo.
    U povijesti je bilo primjera u kojima je vidljivo da je vjera bila zloupotrebljavana(križarski ratovi,džihad, vjerski ratovi u Europi od 16 stoljeća) no uzrok nikad nije u vjeri tj religiji samoj već je to uvijek borba za prevlast

Prejednodimenzionalno je tvrditi da su vjerske razlike nešto što pokreće ratove, jer nas povijest demantira.Uzmimo npr sukob grčkih polisa(Atene i Sparte u Peloponeskom ratu-štovali su iste bogove i čak je poštovano i primirje u vrijeme vjerskih svečanosti ), u novije vrijeme možemo pričati o SSSR-u i vremenu željezne zavjese, ili sada pak o Sjevernoj Koreji, ako baš hoćete.Ma primjera ima puno.

Sve se svodi na-loš i nasilan čovjek je loš i nasilan, bez obzira na religioznost/ireligioznost.Međutim, problem nije u takvim pojedincima, nego u činjenici da su nam društva takva.I ne vidim da se mijenjaju.
    Posljednje uređivanje od ronin : 24.04.2013. at 12:49

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve se zloupotrebljava i iskrivljava. Religija dođe, vjerojatno, kao zgodna jer je već tu. Komunisti su morali izmišljati svoju priču, pa su izmislili "Velikog vođu". Mislim... već i "bringing democracy" ima (barem kod mene) koji put čudne konotacije. Follow the power chain - bi možda bilo tu rješenje (ko što kažu u krim serijama "follow the money"). Za bilo što što te vodi do ekstrema, moraš imat dobro izdrajvan mozak, a svaka ideologija je za to dobar medij. A kad je nema, onda se izmišljava, ako je za nešto potrbna.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.04.2013. at 12:52

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Najbolje je postaviti stvari suprotno.

Ajmo probati zamisliti da religije ne postoje...bi li ovaj naš svijet drugačije funkcionirao?Da li Amerikanci ratuju po Aziji u ime Krista ili u ime nafte i prevlasti?

Idealna Utopija bi bila kad bi svi bili etični kao što religija i nalaže, ili kad bi, ako hoćete, bili etični i ateisti,svejedno, tada bi i društva funkcionirala na drugačiji način. No to ostaje samo utopija.
    Okriviti religije ostaje samo jedna strana priče, nepotpuna.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm, nisu mi ispravni ovi primjeri kao dokaz da nas povijest demantira. Nije ni rečeno da su se ratovi vodili isključivo zbog religija.
    Ne znam, ako pogledamo današnje ratove i terorizam koji se događaju "u ime Boga", ne mislite li da tu religija ima veliku ulogu? I da čak i ako oni na vrhu nisu uvjereni da to rade u ime Boga, nego manipuliraju drugima u borbi za moć, ovi niže ipak jesu uvjereni da je to božja pravda?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, nisu mi ispravni ovi primjeri kao dokaz da nas povijest demantira. Nije ni rečeno da su se ratovi vodili isključivo zbog religija.
    Ne znam, ako pogledamo današnje ratove i terorizam koji se događaju "u ime Boga", ne mislite li da tu religija ima veliku ulogu? I da čak i ako oni na vrhu nisu uvjereni da to rade u ime Boga, nego manipuliraju drugima u borbi za moć, ovi niže ipak jesu uvjereni da je to božja pravda?
    Oni "na vrhu" sigurno znaju da to ne rade u ime Boga, ni sad ni kroz povijest, a "ovi niži" su vjerojatno i uvjereni da to što rade, rade ili u ime božje pravde, kako kažeš, ili neke druge pravde (nacizam je imao neku drugu "pravdu", nije bila religijska).
    Vjera je rasprostranjena, religije također, širom zemaljske kugle, i lako ih je zloupotrijebiti, tu su, nadohvat ruke (ina).
    Tamo gdje ih nema, psihopati se posluže nečim drugim, uvijek nađu načina.

Ukloniti religije, onima koji su je ionako uklonili iz svojih misli i uvjerenja, djeluje kao spasonosno rješenje, tada bi spali okovi, divna sloboda, postupanje po moralu i savjesti.
    Ne vjerujem u to, niti malo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U ime čega npr Sjeverna Koreja postavlja rakete?(OK, svima je manje više jasno da blefiraju, no pitanje ostaje)

U ime čega se vodio Hladni rat?

Ono što sam istakla u prethodnim postovima, ljudima se uvijek može manipulirati u ime "nečega", već će se naći razlog.Tako je jer je ljudsko društvo usvojim osnovnim postavkama takvo kakvo jest.

Naravno da se religiju ne može posve isključiti, jer je i ona često bila(i još uvijek je) sredstvo manipulacije.No nije jedino, nikad nije ni bila jedino, a pravo je pitanje zašto se manipulira.Najlakše jekrivicu baciti na samo postojanje moralno etičkih kodeksa. Uopće nije u tome stvar.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpis na Nenu. Svijet sa i bez religije bi bio isti ili sličan, po meni. Već bi se našla neka zamjena ako ovima "višima" zatreba.

Meni je "lakmus papir" nečega koliko je neko društvo dobro je koliko tolerira neke benigne transgresije i koliko su mu pravila čvrsta i koliko je pluralističko.

Pluralizam je uvijek dobra stvar.... osim ako u svakoj od pluralističkih zajednica ne dođe do strogoće, pa se međusobno potuku. Opet... nije baš niti neka sreća kad nema rata, ali se ta jedna zajednica toliko homogenizira da joj je bilo što drugačije "izdaja" - to su te Sjev. Koreje ili takve zemlje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, mislim da se slažem. Ako se ne gazi druge u ime Boga, gazi se u ime nekog vođe. Ipak, mislim da je religija prečesto sredstvo manipulacije i da to baca veliku sjenu na uspješnost koncepta - ideja bi trebala biti da organizirana vjera čini ljude boljima, a ispada da je isto bili ljudi religiozni, ili ne. Ali slažem se s Nenom, svakako nije ispalo bolje ni sa zatiranjem religije.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ma lako je meni za Korejance. Novac je danas bog, banka, neke izmišljene, fantomske transakcije, neki padovi burze, pa se diže panika među ljudima, pa se spašava, što, neka institucija, a financijeri se odnose prema nekim fantomskim institucijama kao da su živa bića, Osobe, božanstva. WTF? To su isto današnje religije, redom budalaštine (po meni).
    Da ja znam kako potaknuti u ljudima samo ono dobro, iz ovih stopa bih vam rekla, ali ne znam.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ideja bi trebala biti da organizirana vjera čini ljude boljima, a ispada da je isto bili ljudi religiozni, ili ne.
    da. povijest ipak demantira religiju kao izvor svih zala. i kao opijum za narod. čovjek voli drogu, masa voli opijenost, i lako će naći neku drugu ako mu okolnosti dozvole. pod kojom drogom su bili hitler i nacisti?
    i zato trebamo čuvati našu demokraciju, ali i naša sekularna društva. koliko god falingi imaju, ko kap vode na dlanu.
    to su neki mehanizmi koji nas ipak čuvaju od, prije svega, nas samih.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Da ja znam kako potaknuti u ljudima samo ono dobro, iz ovih stopa bih vam rekla, ali ne znam.
    to može valjda samo bog.
    a zašto neće, ja ne bih znala

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    to može valjda samo bog.
    a zašto neće, ja ne bih znala
    slobodna volja je zeznuta stvar

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    da. povijest ipak demantira religiju kao izvor svih zala. i kao opijum za narod. čovjek voli drogu, masa voli opijenost, i lako će naći neku drugu ako mu okolnosti dozvole. pod kojom drogom su bili hitler i nacisti?
    i zato trebamo čuvati našu demokraciju, ali i naša sekularna društva. koliko god falingi imaju, ko kap vode na dlanu.
    to su neki mehanizmi koji nas ipak čuvaju od, prije svega, nas samih.

X. Da budem optimistična - i to čuvanje od nas samih, moramo radit mi sami .

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja iksam.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Što ikasate kad imate lajk

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da prostiš, neki postovi na ireligioznim topicima ponekad mi i neugodno previše liče na vjerske i danas, ne samo za bivšeg režima. Osobno - ne volim ništa orgazinirano/državno/institucionalno - ni religiju ni ateizam. Treba ljude pustiti da odabiru sami, a to je teško... Mogli bi stvarno početi misliti svojom glavom.
    da prostiš, fulala si ceo fudbal. to je kao da vjernicama zamjeraš što im je topic u duhu vjere previše vjerski. kad bi netko samo čitao taj topic i promatrao forumašice kroz taj topic (a ne kroz druge teme i stavove), naravno da bi se stekao pogrešan utisak o tim osobama. temu i naše stavove treba čitati u određen kontekst. bez stalnih disklejmera. naravno, ako se želi biti dobronamjeran.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    U ime čega npr Sjeverna Koreja postavlja rakete?(OK, svima je manje više jasno da blefiraju, no pitanje ostaje)
    pa sj. koreja ti je odličan primjer "vjerovanja"... njihov bog se zove kim jong il ili kako već. oni su kao narod nevjerojatno "omađijani" (da ne upotrijebim težu riječ) svojim bogom tj. dragim vođom.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa o tome i govorimo...vjerovati se može u svašta, pa i u dragog vođu.u ime toga može se činiti svašta, nije nužno organizirano religijsko vjerovanje izvor svih zala, ili izvor br 1 svih zala

e sad, vjerovanje ili "vjerovanje" je širok pojam.svi mi vjerujemo u nešto.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    pa o tome i govorimo...vjerovati se može u svašta, pa i u dragog vođu.u ime toga može se činiti svašta, nije nužno organizirano religijsko vjerovanje izvor svih zala, ili izvor br 1 svih zala

e sad, vjerovanje ili "vjerovanje" je širok pojam.svi mi vjerujemo u nešto.
    ma, čitav život se temelji na vjerovanju.
    kad pođem spavati, da ne vjerujem da ću se ujutro i probuditi, garant ne bih zaspala cijelu noć.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nije možda religijsko, ali jest u biti organizirano vjerovanje izvor br. 1 svih zala. jer ako vjeruješ, znači da prihvataš tvrdnje bez dokaza, dapače, često i unatoč (protu)dokazima.

nena, tvoje "vjerovanje" se temelji na činjenicama. uzimaš u obzire neke parametre koji ti govore da s velikom vjerojatnoćom ćeš se ujutro probuditi. nema to veze s vjerovanjem o kojem govorimo. i ja vjerujem da će za vikend biti lijepo vrijeme. tako nekako.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

onda bismo možda mogli govoriti o "sustavu vjerovanja"

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nena, tvoje "vjerovanje" se temelji na činjenicama. uzimaš u obzire neke parametre koji ti govore da s velikom vjerojatnoćom ćeš se ujutro probuditi. nema to veze s vjerovanjem o kojem govorimo. i ja vjerujem da će za vikend biti lijepo vrijeme. tako nekako.
    ja ponekad pričam i bezveze. da ne kažem onu riječ koja počinje na s.

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa sj. koreja ti je odličan primjer "vjerovanja"... njihov bog se zove kim jong il ili kako već. oni su kao narod nevjerojatno "omađijani" (da ne upotrijebim težu riječ) svojim bogom tj. dragim vođom.
    u S. Koreji je glavna ideologija Juche - http://en.wikipedia.org/wiki/Juche, i kako je bilo spomenuto u jednom dokumentarcu, riječ je o fuziji religijskih i komunističkih ideja i dogmi. Pa su priče, između ostalih, u stilu - u ovoj je kolibi bio rođen Veliki Vođa, a ujedno je i tu kolibu sam sagradio, ptice su na dan Njegova rođenja govorile i pjevale ljudskim glasom. A kada je On umro, ptice su utihnule i njegovo tijelo odnijele...

Jako uvrnute priče, ali nije pametno dovoditi u pitanje njihovu vjerodostojnost kada si tamo gost.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Uvrnute priče, kažeš...
    Posljednje uređivanje od Zuska : 24.04.2013. at 16:30

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

masa je idealna stvar za igru pokvarenog telefona... resume: religija, bez obzira koga veličala\slavila\štogod (alaha, boga ovogonog, mitru, neninstariavatar, nevažno...) etična je od korica do korica njene svete knjige, no ona je trigger zvijeri u čovjeku.a čovjek u nama nas tjera na to neko džebeno siledžijstvo pa tako i na umorstvo pauka sa vrha posta kojeg neću zaboraviti dok sam živ, bogopauk mu dao pokoj vječni. vjerovali ili ne, religija, nogomet, rat(ovanje) i koješta imaju isti nazivnik. neću dalje, jer i administrator je čovjek.
    Posljednje uređivanje od Andro-gen : 24.04.2013. at 19:14

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Eto tebe k'o Gruden s drugog topica (http://forum.roda.hr/threads/78029-y...-topic)-2-dio)

Edit: post 2562
    Posljednje uređivanje od Optimist : 24.04.2013. at 19:24

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

optimist, evo ti link

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ona je trigger zvijeri u čovjeku
    Eto ti i odgovora na tvoje pitanje. Nije religija kriva. Već zvijer.

Zato sam si nabavila psa. Da umiri zvijer u meni.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

optimist, evo ti link
    Fala Ja malo smotana

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Eto ti i odgovora na tvoje pitanje. Nije religija kriva. Već zvijer.

Zato sam si nabavila psa. Da umiri zvijer u meni.
    I muža: da zadovolji zvijer u meni

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I muža: da zadovolji zvijer u meni
    ajme

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

masa je idealna stvar za igru pokvarenog telefona... resume: religija, bez obzira koga veličala\slavila\štogod (alaha, boga ovogonog, mitru, neninstariavatar, nevažno...) etična je od korica do korica njene svete knjige, no ona je trigger zvijeri u čovjeku.a čovjek u nama nas tjera na to neko džebeno siledžijstvo pa tako i na umorstvo pauka sa vrha posta kojeg neću zaboraviti dok sam živ, bogopauk mu dao pokoj vječni. vjerovali ili ne, religija, nogomet, rat(ovanje) i koješta imaju isti nazivnik. neću dalje, jer i administrator je čovjek.

Ne bih se složila. Što misliš pod "etična je"? Jesi li čitao Stari Zavjet?

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ili je izvor odgoj zasnovan na PRETJERANOM kažnjavanju i nagrađivanju ? što je konformizam, mnoga djeca saznaju puno prije nego što se susretnu sa religijom,školom, društvom...
    UVIJEK ćeš slušati i raditi ono što ti kažem ili ćeš dobiti batine, biti izdvojen i odbačen...(varijacija ima puno)
    djeca mogu probaviti poneku takvu ucjenu bez posljedica ali ako pretjeramo djete ima dobre izglede skrene u neki fanatizam( religiozni,ireligiozni...) ili u ulogu žrtve.
    jasno da želim da me djeca slušaju u opasnim situacijama(još su mali pa je toga malo), u svim ostalim pokušavam pokrenuti proces da čuju moje mišljenje a odlučuju sami. nadam se da će tako razviti sposobnost da misle, a ne da budu samo sljedbenici.
    u mnogim dijelovima svijeta misliti i protiviti se nečem je po život opasno. nismo ni mi daleko od toga. ipak, čini se da u EU postoje pretpostavke za razvoj

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

religiozni fanatici, diktatorovi krvnici, ratni zločinci...= poslušnici

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih se složila. Što misliš pod "etična je"? Jesi li čitao Stari Zavjet?
    ja bih se složio s tobom. u pravu si. nisam napisao baš ono što sam mislio. kad se sjetim da je brat ubio brata, ovaj ovoga i ovu, oni ove i ove ispada grozno.
    poanta je u tome da niti jedna religija ne propovijeda zlo, a svaka se drži svetih pisanija u formi knjige. pa se tumači ovako ili onako.

Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •