Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 120 of 120

Thread: Bijela riža - koju koristite?

  1. #101
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja kupujem onu koja je na akciji 10-15kn/kg i volim mijenjati isprobavati marke i vrste, ako kuham njaobičniju bijelu rižu iz dosade dodam šaku predkuhanog ječma, žlicu zobenih pahuljica ili posija inače mi fali okusa

  2. #102
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    opet ja, je li smeđa = integralna riža?
    i može li se tako pripremiti i parboiled riža?
    pitam te i za crvenu i crnu, jer sam to, u napadu želje za zdravom hranom kupila, a sad ne znam što bi s njima
    za crnu ukucaj "riso venere" pa ćeš dobiti hrpu recepata

  3. #103
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Molim

    Još par crtica:

    - crvena riža se dobija fermentacijom pomoću kvasca koji ima crveni pigment pa otud i ta crvena boja, a čuvarica je krvožilnog sustava (snižava kolesterol)

    - u jednoj žlici crne riže ima više antocijanina (antioksidansa) nego u žlici borovnica; poznata je i pod nazivom "zabranjena riža", jer su ju nekoć jeli samo plemići, običnom puku je bila zabranjena

    Crna je fantastičnog okusa i mislim da bi se mogla svidjeti i djeci, što zbog boje, što zbog okusa (fora riža na mlijeku )
    Riža na mlijeku je mom mlađem sinu (bivšem rižo-ne-ljupcu) omraženu namirnicu pretvorila u omiljenu, ali nikad mi nije palo na pamet kuhati crnu rižu na mlijeku. Baš bih mogla probati. Fala na ideji!

  4. #104
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Riža na mlijeku je mom mlađem sinu (bivšem rižo-ne-ljupcu) omraženu namirnicu pretvorila u omiljenu, ali nikad mi nije palo na pamet kuhati crnu rižu na mlijeku. Baš bih mogla probati. Fala na ideji!


    Pri tome je jaaako zdrava i neobično izgleda

  5. #105

  6. #106
    deeeyoo's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    310

    Default

    Ja najviše volim Basmati rižu. Do nedavno je strašno skupa bila u hrvatskim dućanima (35 - 50 kn!). Sad je ima za 20 kn u Interspar-u. I dobra je.
    Neki dan sam na brzinu trebala običnu, pa sam kupila onu najjeftiniju u Konzumu. Nije loša... A i ova od Lidl-a je ok.

  7. #107

    Default

    Quote Originally Posted by Zara1 View Post
    uh, ta mora da, po toj cijeni, svijetli u mraku

  8. #108
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Slažem se, aleksandra!

    Zbilja je to čudna cijena za Basmati rižu.

  9. #109
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Meni su super Sparove riže. Za rižota uzmem arborio ili ribe, s tim da mi je jedna puno bolja od druge, ali uvijek zaboravim koja. Za upotrebu mimo rižota kupujem parboiled. Uglavnom isto Sparovu.
    ...Samo što nikako ne mogu naći rižu koja, nakon što odstoji, i dalje bude fina rastresita. Kad sam išla na praksu, jela sam taaako dobru rižu u menzi - rastresita, neljepljiva, ogromna zrna... Sad mi žao što nisam pitala tete u kuhinji koja je.

  10. #110
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    upotrebljavate li rižu u vrećici, ak da koju????

  11. #111
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    upotrebljavate li rižu u vrećici, ak da koju????
    U vrećici ili u vrećicama? Ako je ovo drugo - da, koristim Lidlovu rižu, pakirana je u 4 x 125 grama u rupičastim vrećicama u kojima se i kuha: https://www.google.hr/search?q=lidl+...Nq8641HGsTM%3A

    Kupujem i druge vrste, uglavnom u Lidlu (basmati i Arborio bez vrećica). Ovo mi je praktično kad djeca sama kuhaju, da ne moraju prebirati, mjeriti i komplicirati. Jako je dobra i naravno, nije preskupa.
    Last edited by Peterlin; 31.05.2016 at 08:23.

  12. #112
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    je Peterlin tak nekaj sam pitala, treba mi za izlet, moji si sami doma skuhaju rižu tak da to inače ne koristim, jel ta riža inače ok? nema tu nekih dodataka i slično?

  13. #113
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    je Peterlin tak nekaj sam pitala, treba mi za izlet, moji si sami doma skuhaju rižu tak da to inače ne koristim, jel ta riža inače ok? nema tu nekih dodataka i slično?
    Nema nikakvih dodataka. Jako je dobra, zapravo najbolja koju sam ikad kuhala. Ne koristim ju redovno samo iz jednog razloga - jedna vrećic od 125 g nam je malo, a 250 g nam je previše. Ali klinci to kuhaju dok su sami doma i bude im taman. Kuha se štajaznam desetak minuta, možda 12, a onda se isključi i ostavi još malo u vodi da nabubri. Bude ko jastuk. Ispere se skupa s tom vrećicom u hladnoj vodi, proreže i istrese u zdjelu. cjedilo čak nije nužno. Uopće se ne lijepi. Samo treba u vodu staviti malo soli.
    Last edited by Peterlin; 31.05.2016 at 10:30.

  14. #114
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    sol se može dodat i kasnije? vidjet ću to čudo, taman bi nam bilo to ok. a sad pitanje bi to stalo u kuhalo za vodu? pa da se unutra skuha, tad bi uzela manje pakiranje, pa na više puta skuhala

  15. #115
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Za sol ne znam, nisam probala kuhati neslano. Stavim jednu malu žličicu ravnu, da ne bude bljutavo i to je to. Vodim računa da treba dooosta vode jer inače ostane gornja strana vrećice na suhom.

    Nisam nikad probala to kuhati u kuhalu za vodu. Nekako mi se čini da to nije dobra ideja, jer ta riža ipak ispušta škrob, pa bi se kuhalo zamazalo. Doduše, ja imam ovakav vrč, pa mi nije palo na pamet u tome kuhati bilo kaj osom čiste vode: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...BLhWZ7aN6h21f8

    Ali znam zakipiti vodu u kuhalu i zaliti na rižu, tijesto, krumpir, povrće za lešadu.... sve što se inače stavlja u vruću vodu.
    Last edited by Peterlin; 31.05.2016 at 10:38.

  16. #116
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    ajde pitanje jel tak zalivena riža je jestiva ili i tad kasnije kuhaš?

    ja inače nemam problem s soljenjem, ja to radim stvarno minimalno, pa si dodam začin trave, kurkume i sl, a klinci znaju staviti koji okret soljenke i staviti si ulje. inače kad kuham u rajngli stavim malo ulja i soli.

  17. #117
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ajde pitanje jel tak zalivena riža je jestiva ili i tad kasnije kuhaš?

    ja inače nemam problem s soljenjem, ja to radim stvarno minimalno, pa si dodam začin trave, kurkume i sl, a klinci znaju staviti koji okret soljenke i staviti si ulje. inače kad kuham u rajngli stavim malo ulja i soli.
    Tek zalivenu rižu treba kuhati desetak minuta.

    Ako želiš nešto što je odmah, ali baš odmah gotovo - to je instant pire, ali ne znam da li to tvoji smiju. U to inače ide voda i mlijeko, a ne znam što bi ti stavila.

  18. #118
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    krumpir sigurno ne bi! a i nebi to kupila nikada

  19. #119
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    To ja nosim na godišnji. Tjedan dana u godini me baš briga za kvalitetu hrane, bitno je da je brzo gotovo. I nosim gotove juhe ili kocke. Ostali dio godine to ne koristimo.

  20. #120
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,249

    Default

    Ja cijele godine moram kuhati jedino ovih par os kad klinci idu na terapiju ne kuham ali moram brinut o kombinaciji jela za svakog kaj da kaj ne, pa većinom svojim na zajednički nazivnik, a ako ponuđeni ne pase

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •