Kolegica ti je objasnila jedan maaaali dio interakcije. Ostatak sažeto izgleda ovako:
Grejp zbog visokog sadržaja furokumarina može značajno povećati bioraspoloživost lijekova koji se primarno metaboliziraju preko CYP3A4. Mehanizam interakcija se temelji na inhibiciji enzima citokroma P450 ( uglavnom CYP3A4, CYP1A, CYP2E1, CYP2D6 i CYP19 enzima) i na inhibiciji P-glikoproteina koji obavlja funkciju izbacivanja brojnih lijekova iz intracelularnog u ekstracelularni prostor pa utječe na metabolizam brojnih lijekova: npr. antiaritmika, antihistaminika, anksiolitika, blokatora Ca-kanala, inhibitora HMG-CoA reduktaze, imunosupresiva, psihotropnih lijekova...
Razumio si, zar ne??
I, usput, jedna obična kapsula s 15 kapi Citrofita može u nekoliko sati izazvati ulkus na stjenci želuca samo ako se uzme netom prije spavanja (slučaj iz prakse).
Eto, pa ti i dalje tvrdi da struka nema pojma: stvarno nemam ništa protiv. Ne pišem ni jedan post zato da ga ti pročitaš ili reagiraš na njega u svom već poznatom "ja-sam-najpametniji" stilu nego zato da ne budu širene dezinformacije (što je tvoja česta praksa) pa, ako ti smetam, slobodno me stavi na ignore. Ili piši o receptima za kruh: tamo nisi potencijalno opasan pa te puštam da pričaš što god poželiš-neovisno o tome bila to glupost ili ne.