Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Biolozi pomagajte: Čemu služi sjemenka?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Biolozi pomagajte: Čemu služi sjemenka?

Na testu je bilo to pitanje i dijete je napisalo odgovor: Za spolno razmnožavanje biljaka.
    Učiteljica je riječ 'spolno' prekrižila i skinula joj bod i radi toga je dobila ocjenu manje.

Ja si mislim: pa zar ne počinje svaka spolna edukacija s pčelama, tučcima i prašnicima?! Bila sam tvrdo uvjerena da je razmnožavanje putem sjemenki spolno razmnožavanje. Kad guglam, nailazim na materijale u kojima nigdje dedicirano ne piše: Bilke se razmnožavaju spolno i nespolno, spolno je ovako nespolno onako (nespolno je još i dobro objašnjeno, ali mi kod spolnog spominju nekakve makrosporogeneze , makrogametogeneze, i zogamije, anizogamije, oogamije,... brdo teksta, latinskih naziva, a ja bih da mi negdje piše: Sjemenka služi za takvoitakvo razmnožavanje).

Dakle, čemu služi sjemenka? I, ukoliko profesorica nije u pravu, kako dalje postupiti, ocjena iz tog testa bi mogla biti prevaga, a i žao mi je da ne dobije bolju ocjenu ako je zaslužila?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam, jedino ako nije riječ o terminima, jer se to razmnožavanje zove generativno (nespolno je vegetativno).
    inače sjeme služi za razmnožavanje, biljke se u prirodi uglavnom ne razmnožavaju vegetativno same od sebe, time se bave ljudi da zadrže određena svojstva biljaka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

makar, sad razmišljam, sama sjemenka ne služi za spolno razmnožavanje, tome služe prašnici i tučak, sjemenka je već zametnuta biljka, znači samo treba narasti.
    složila bi se s učiteljicom u ovom slučaju.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    makar, sad razmišljam, sama sjemenka ne služi za spolno razmnožavanje, tome služe prašnici i tučak, sjemenka je već zametnuta biljka, znači samo treba narasti.
    nisam biolog al bi se slozila s tobom.

zar sjemenka nije isto sto i sjeme? a wiki za sjeme kaze: Sjeme je nosilac života. Predstavlja mladu biljku u latentnom stanju, a obavijeno je sjemenom ljuskom i opskrbljeno rezervnim tvarima. Sjemenom nazivamo sve ono što se sjetvom povjerava tlu ili se u tu svrhu stavlja u promet. Ponekad se sjemenom nazivaju i plodovi (bukvica, kesten, orah).

Rađanje sjemenom

Plodonošenje ili rađanje plodom (sjemenom) zavisi o mnogim faktorima: o unutrašnjim (biološkim) svojstvima biljke (vrsta, starost, periodicitet uroda), o vanjskim uvjetima (klima, tlo) i o socijalnom položaju (gustoća sadnje, klasa). Većina vrsta drveća i grmlja rađa sjemenom u prilično redovitim intervalima vremena. Samo neke vrste rađaju punim ili gotovo punim urodom svake godine ili svake druge godine. Obično je između dva obilna uroda sjemena nekoliko slabih ili osrednjih uroda. Za vrijeme punoga uroda obično se dobije kvalitetnije sjeme.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sjemeili sjemenka, mlada biljka sjemenjača (embrij) u privremenom mirovanju, čija je funkcija razmnožavanje. Opskrbljena je hranjivim tvarima (primarnim ili sekundarnim endospermom) i zaštićena sjemenom lupinom. Kod golosjemenjača nalazi se na otvorenomu plodnom listu, a kod kritosjemenjača u plodu. Razvoj s. započinje oplodnjom unutar sjemenog zametka. Hranjive tvari u endospermu spremljene su za razvoj klice nove biljke. Sjemena lupina služi za zaštitu i rasprostranjenje, te može biti različite čvrstoće i na sebi imati krilca, kukice i sl. S. mnogih vrsta važna su prehr. namirnica zbog velike količine hranjivih tvari.
    http://proleksis.lzmk.hr/46057/

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nije li sjemenka rezultat spolne akcije?
    I što bi onda bilo spolno razmnožavanje kod biljaka?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Razmnožavanje biljaka je prirodni put koji služi tome da bi se biljni svijet umnožio. Postoje dva načina razmnožavanja i to: generativni i vegetativni.

Kod generativni način je i spolni način razmnožavanja gdje se spajaju dvije stanice od dvaju roditelja i nastaje nova biljka koja posjeduje osobine i jednog i drugog roditelja koje se međusobno razlikuju. Najčešće se biljke razmnožavaju na taj način putem sjemena.

Dok kod vegetativnog ili nespolnog načina, razvija se identična biljka kao i matična biljka od koje je nastala. Vegetativno razmnožavanje se dobiva sa reznicama, lukovicama, podjelom, položnicama i povaljenicama.

http://www.cvijet.info/savjeti/razmn...osnove/30.aspx

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nije li sjemenka rezultat spolne akcije?
    I što bi onda bilo spolno razmnožavanje kod biljaka?
    je rezultat spolne akcije, tj. generativni način razmnožavanja, ali sjeme ne služi spolnom razmnožavanju, već razmnožavanju (točnije rasprostranjivanju) biljaka.
    spolno razmnožavanje je stvaranje sjemena, a samo sjeme dalje služi da iz njega naraste nova biljka.
    netočno je reći da služi spolnom razmnožavanju jer je spolno razmnožavanje završeno sa sjemenkom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da usporedim, to je kao da kažeš da embrij služi spolnom razmnožavanju ljudi, ne služi, on je rezultat spolnog razmnožavanja.
    spolnom razmnožavanju služe spolne stanice s polovičnim brojem kromosoma.
    rezultat njihovog spajanja je zametak koji se razvije u sjemenku.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Uhhh...evo muž i ja biolozi raspravljamo i stvarno nije lako odlučiti se šta bi bio pravi odgovor.
    Semenka jeste REZULTAT polnog razmnožavanja, tj. spajanja ženske i muške ćelije, tj. jajne ćelije koja je u tučku i spermija koji je u polenovom zrnu, i sa tog gledišta ona zaista služi polnom razmnožavanju, jer da se ne formira semenka ne bi bilo daljeg polnog razmnožavanja.
    Međutim, problem je u tome što kod biljaka postoji nešto što se zove smena polnog i bespolnog razmnožavanja (sporofit i gametofit generacije)-iz semenke naraste biljka na kojoj se obrazuju pre svega mega i mikrosporangije-a u njima se obrazuju SPORE, koje po definiciji služe za bespolno razmnožavanje. Tek iz spora se razvija polna generacija, koja je kod skrivenosemenica redukovana na samo nekoliko ćelija unutar tučka i prašnika-tako da strogo sholastički terminološki gledano, iz semenke raste bespolna generacija-sporofit. Tek same spore služe za polno razmnožavanje, jer se u njima obrazuju polne ćelije-u embrionalnoj kesici tučka jajna ćelija, a u polenovom zrnu spermiji. Po definiciji, tek oni služe za POLNO RAZMNOŽAVANJE. Samo ne znam kako bi se to objasnilo detetu u nižim razredima o.š.
    Opet, na neki način, semenka služi samo tome da iz nje izraste mlada biljka i to je to. Da li će se biljka dalje razmnožavati i kako ne mora uopšte da bude deo priče.
    Tako da, tvoje dete i jeste i nije u pravu-da, u biljci se stvaraju polne ćelije, ali polne ćelije rastu iz spora, a spore je napravila biljka izrasla iz semena, tako da se biljka u suštini razmnožila bespolno, a tek njene spore polno.
    Da li vaša učiteljica zna sve ove detalje smene generacije kod biljaka ili jednostavno ima neki listić sa tačnim rešenjima, ne znam, ali bojim se da ćeš teško uspeti nešto da promeniš u njenoj odluci, jer je u ovom slučaju sve stvar terminologije i gledišta-nažalost.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Sjemenka sluzi za rasprostranjivanje, uz sve ovo gore navedeno.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja nisam biolog, ali mi nije daleko. sjemenka definitivno ne sluzi spolnom razmnozavanju.
    ostalo su cure napisale.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma negdje sam našla definiciju da se spolnim razmnožavanjem smatra kad nastala jedinka u sebi ima genetski materijal obaju roditelja, što zapravo sjemenka može imati, a nespolnim kad je genetski identična jednom roditelju. Ali očito sam ja to malo prepovršno čitala, a caka je i u onome čemu SLUŽI sjemenka a ne što JEST sjemenka.
    U svakom slučaju, hvala svima na razbistravanju materije.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mrzim ovakva pitanja, o kojem je razredu riječ?
    kad i biolozi moraju razbijati glave zbog ovakvih nijansi...

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A jel postoji neki materijal iz kojeg je dijete učilo? Što u njemu piše?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

5. razred

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kao biolog mogu samo reci da nemam nikakvih nedoumica oko uloge sjemenke, al znam da svake godine u nastavi 2. razreda (gimnazijski program) moram ispravljati krivo nauceno - da sjemenka sluzi za razmnozavanje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa kako bi onda glasio točan odgovor na pitanje "Čemu služi sjemenka"? Da se pripremim do petog razreda

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa Vidi poruku
    A jel postoji neki materijal iz kojeg je dijete učilo? Što u njemu piše?
    Ne sjećam se što joj točno u knjizi piše, znam samo da nisam bila zadovoljna kako je to tamo objašnjeno. Ja bih da piše nešto tipa: Razmnožavanje sjemenkama je spolni/nespolni/whatever način razmnožavanja biljaka, ali izričito tako nešto nigdje ne piše. U bilježnicu je uz sjemenku stavila strelicu i napisala 'nespolno', a onda je u novi red pod nespolno zapisala: spore, reznice, podanci, vriježe,... , a meni to nekako ne spada u isti koš sa sjemenkama.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a meni nije jasno sta tu nije jasno.
    kao sto je neko gore vec stavio usporedbu s embrijem.
    pa embrij nije za razmnozavanje, dobro je kad naraste u odraslu jedinku, i svi mozemo tu folozofirati.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma nije nejasno, samo mi je glupo postavljeno pitanje. Ko da se pita (kad već uspoređujemo s embrijem) - čemu služi embrij. Da iz njega naraste čovjek? Ne zvuči vam glupo?

broculla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Sjemenka u sebi čuva klicu (embrio) mlade biljke, štiti ga dok traju nepovoljni uvjeti i osigurava rezervnu hranu za klijenje dok mlada biljka ne može sama sebi priskrbiti hranu fotosintezom. Isto tako pomaže u rasprostranjivanju mladih biljaka (širenju) pomoću životinja (zoohorija), vjetra (anemohorija) itd.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni isto nije jasno. Jasna mi je usporedba sjemenke i embrija, ali nije mi jasno kako dati odgovor na pitanje "čemu služi sjemenka". Tim više mi nije jasno zato što je učiteljica prekrižila samo riječ "spolno", pa je dakle ostalo da služi "za razmnožavanje biljaka".
    Objasnite nam na drugi način

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Angie i ja isto :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

po meni je broculla dala prilcno detaljan odgovor.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Sjemenka ne sluzu za razmnozavanje, spolno ni nespolno, sluzi rasprostanjivanju i pohrani hranjivih tvari.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eto, vertex, sad smo spremne za peti razred

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je broculla dala prilcno detaljan odgovor.
    Jest, taj odgovor je sasvim jasan, kao i ovaj sažeti u sljedećem postu.
    A odgovor iz prvog posta je onda sasvim pogrešan. Ja sam shvatila da je curica dobila dio bodova, a možda sam to krivo shvatila.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, vertex, sad smo spremne za peti razred
    Imam šansu za popravni, vidiš da prvi put nisam savladala :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Meni isto nije jasno. Jasna mi je usporedba sjemenke i embrija, ali nije mi jasno kako dati odgovor na pitanje "čemu služi sjemenka". Tim više mi nije jasno zato što je učiteljica prekrižila samo riječ "spolno", pa je dakle ostalo da služi "za razmnožavanje biljaka".
    Objasnite nam na drugi način
    Za spolno razmnožavanje biljaka služi tučak (ž) i prašnici (m). To su spolni organi biljke. Sjemenka to nije.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Peterlin, znači odgovor na pitanje "Čemu služi sjemenka" bi bio "Sjemenka ne služi spolnom razmnožavanju"?

Ma već je odgovoreno na ovo pitanje, ja se samo malo zezam, ali meni je ova tema zgodan primjer kako se nekad teško sporazumjeti čak i oko jednostavnih stvari.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, znači odgovor na pitanje "Čemu služi sjemenka" bi bio "Sjemenka ne služi spolnom razmnožavanju"?

Ma već je odgovoreno na ovo pitanje, ja se samo malo zezam, ali meni je ova tema zgodan primjer kako se nekad teško sporazumjeti čak i oko jednostavnih stvari.
    Pa da, pitanje je filozofsko, he he he... Možeš to staviti na dugački štap pa reći - e, čekaj malo, ako posadiš sjemenku iz nje će izrasti biljka koja će kad tad procvjetati i imati na cvijetu prašnike i tučak, pa s te strane sjemenka ipak može poslužiti spolnom razmnožavanju! Tja, kad moja djeca imaju takav problem, ja ih uputim "čitaj svoje knjige" i to obično daje brze i ne toliko višeznačne rezultate (a imam djecu koja su baš navudrena za ovakvu vrstu filozofije, pa sam silom prilika dobro izdresirana, he he he).

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je ovo primer kako se NE postavlja pitanje za test. Pitanje je previše uopšteno. Čemu služi semenka? Pa, služi da je posejemo, sameljemo, pojedemo, ispečemo...nanižemo kao ogrlicu...Kao što već neko reče, čemu služi ljudski embrion? Čemu služe ljudi? Čemu služe biljke? Na kraju krajeva, sa biološko-evolutivne tačke gledišta, sva živa bića SLUŽE samo i jedino tome da se dalje razmnože i nastave život...Meni to i nije u rangu filozofije, nego činjenice.
    Odgovor Broculla-e jeste detaljan i tačan, ali ja nisam sigurna da se u petom razredu uči takva definicija, morala bih da pitam muža, on je u toku. Ali dete u petom razredu ima već nastavnicu, zar ne? Pretpostavljam da je ono "učiteljica" samo lapsus?
    Zaista se sve svodi na to "čitaj svoje knjige".
    Posljednje uređivanje od pulinka : 21.05.2013. at 14:00

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne, u HR su svi sa titulom uciteljia/ica i ja sam se nekidan jako jako iznenadila. Sestra mi radi u skoli i bas nam je pricala kako matematicarima, fizicarima i kemicarima, koji imaju tituli profesora smeta kad ih se oslovi uciteljima.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 21.05.2013. at 14:01

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

5-8 razreda rade nastavnici. A u pitanju bi trebalo cemu sluzi zamjjeniti sa navedi ulogu.

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

trebala je napisati generativno. iako je to spolno, to je naziv

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    5-8 razreda rade nastavnici. A u pitanju bi trebalo cemu sluzi zamjjeniti sa navedi ulogu.
    Na temelju članka 6. stavka 2. i članka 7. stavka 1. Zakona o plaćama u javnim službama (»Narodne novine«, broj 27/2001), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 28. veljače 2013. godine donijela
    UREDBU
    O NAZIVIMA RADNIH MJESTA I KOEFICIJENTIMA SLOŽENOSTI POSLOVA U JAVNIM SLUŽBAMA

fakat ili su ucitelji ili nastavnici, hvala.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nema na cemu. Ni svi ravnatelji to ne znaju, cesto naletim na natjecaj za ucitelja biologije.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, sad vidim da sam se svojski izbrukala, em ne znam tko mi djetetu predaje, em ne znam čemu služi sjemenka .

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nema na cemu. Ni svi ravnatelji to ne znaju, cesto naletim na natjecaj za ucitelja biologije.
    Zvanje - profesor, radno mjesto - nastavnik.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

tako je.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I kod nas su od 5. do 8. razreda nastavnici, tj. onako kako je Optimist napisala, ali nikad nisam čula za kombinaciju učitelj biologije, pa sam se zbunila. Iako, ne zvuči mi loše ni taj izraz-neko ko decu uči biologiji i jeste, uostalom, učitelj dece. Hvala u svakom slučaju za pojašnjenje.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Zvanje - profesor, radno mjesto - nastavnik.
    U OŠ su svi učitelji od 1. - 8. razreda, u SŠ nastavnici

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    U OŠ su svi učitelji od 1. - 8. razreda, u SŠ nastavnici
    ovako je i meni sestra rekla, ali sam u NN naletila na oba naziva radnog mjesta. sad me stvarno kopka, ali iz ciste radoznalosti. kao sto sam i jutros saznala da postoji zvanje maturant gimnazije, malo glupo zvuci, bar meni, kao da daju naziv ljudima s faksa diplomant npr. biologije

za zvanje znam, to pise u diplomi :D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ovako je i meni sestra rekla, ali sam u NN naletila na oba naziva radnog mjesta. sad me stvarno kopka, ali iz ciste radoznalosti. kao sto sam i jutros saznala da postoji zvanje maturant gimnazije, malo glupo zvuci, bar meni, kao da daju naziv ljudima s faksa diplomant npr. biologije

za zvanje znam, to pise u diplomi :D
    Sestra ti je dobro rekla. Zakon o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ, čl. 100:
    1) Odgojno-obrazovni rad u OŠ obavljaju učitelji razredne, učitelji predmetne nastave i stručni suradnici 2) Odgojno-obrazovni rad u srednjoškolskoj ustanovi obavljaju nastavnici i stručni suradnici
    Posljednje uređivanje od no@ : 22.05.2013. at 09:12

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala lijepa, gledala sam i to ali sam odustala nakon cca 50 članka.
    a zbilja me ne treba, vec cista radoznalost.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

potisnula sam ono sto pise u zakonu nakon polozenog strucnog, ocito
    ali mene su uredno u osnovnoj u vrbovcu ucenici 6.7. i 8. razreda zvali nastavnice, a u srednjoj profesorice. i evo ispred sebe imam svjedodzbu iz osnovne skole na kojoj je potpisan ime prezime, nastavnik tzk.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

potisnula sam ono sto pise u zakonu nakon polozenog strucnog, ocito
    Izgleda i ja

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

eto neki su obnovili sjemenke, a neki nazive svog radnog mjesta

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

a ne, ne, to vise nije moje radno mjesto, van struke sam nepune 2 godine, nazalost.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •