Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Od sljedeće godine se u školama promovira prehrana s više voća i povrća

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Od sljedeće godine se u školama promovira prehrana s više voća i povrća

http://www.index.hr/vijesti/clanak/o...ca/681741.aspx

U ZAGREBU će se danas održati Konferencija o provedbi "Sheme školskog voća", projekta kojem je nositelj Ministarstvo poljoprivrede i koji će se po principima Europske unije provoditi u Hrvatskoj od školske godine 2013./2014.

Projekt ima za cilj promoviranje zdravih prehrambenih navika djece kako bi se povećao udio voća i povrća u svakodnevnoj prehrani te spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi, oblikovanje njihovih prehrambenih navika i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, te omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.

"Shema školskog voća" vrijednosti 1.375.000,00 eura financirana je sredstvima proračuna Europske unije (75%) i sredstvima državnog proračuna (25%), a u projekt je na razini Europske unije uključeno oko devet milijuna djece predškolskog i školskog uzrasta u 24 države članice. Namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole kojih je u Hrvatskoj više od 160.000.

Iz Ministarstva su izvijestili da je s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnih škola u projekt, organizirano niz radionica namijenjenih ravnateljima škola i dobavljačima voća i povrća koji su izabrani temeljem Natječaja.

Škole i učenici koji će sudjelovati najmanje jednom tjedno besplatno će dobivati mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u nizozeskoj su takvi projekti prisutni u "crnim skolama" odnosno u skolama gdje su vecinom stranci. turci i marokanci od najranije dobi piju i coli i energetske napitke, nikad ih se ne vidi sa bocom vode u rukama (najmladje sto sam ja vidila je bila beba u kolicima koja je tek pocinjala sjediti i roditelji su joj uredno davali colu)

takva djeca takodjer mlate po chipsu i slicnim delicijama

sto dajete djeci za skolsku uzinu?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Koliko sam stekla dojam, u Hrvatskoj je hrana u vrtićima i školama još i ok, barem sam takav dojam stekla, ono što čujem od frendica iz Hr. Šta kažu drugi?
    Ovdje kod nas pa tak, kako gdje. Veseli me što mi od jeseni mala kreće u drugi vrtić gdje dvije dnevne užine nosimo od doma, a tamo imaju samo ručak, pa si evo već sad lagano kontam i pripremama što ću joj stavljati. Uglavnom jede sve pa s tim nemamo problem, sreća. Za sada.
    Pa evo ja si razmišljam u smjeru crni kruh, maslac (ne margarin) pa sir, narezani krastavci i paradajz u drugu kutijicu, to jako voli. Senzosnko voće, od banane, šljive, mandarine, jabuke, grožđa i tako, uvijek nešto po dva u još jednu kutiju. Voli bademe, pa si mislim da joj uvijek ubacim u jednu kutijicu bademe. Voli i masline pa i to i paprike narezane na štapiće. Jogurt jedan, obični nikakvi dodaci. Kad smo bili na info razgovoru, pedagogica koja će biti u njenoj grupi je stroga po tom pitanju i ne dozvoljava nikave voćne jogurte, zasleđene napitke i uopće ikakve slatkiše da se nose sa sobom, što mi je zbilja super.
    Pa onda komad hruha, kuhano jaje. I tako...Ok, mi smo još dodouše u vrtiću, ali ubrzo će i škola, pa eto ovo će biti dobra vježba.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije problem toliko u školama nego u kućnom odgoju. Dobro je da se promovira više voća, ali .... voće dobivaju i sada, pogotovo mali (boravkaši). Kod nas je redovito ostajalo - djeca nisu htjela to jesti. Uvijek mi je bilo muka kad bih došla po djecu u boravak, a ono ostalo hrpa krušaka ili naranči koje nitko od klinaca nije htio jesti... Puno puta je moj mlađi sin pojeo duplu porciju voća jer su se klinci "zbrčkavali", a pokušaji učiteljica da ih motiviraju nisu davali bogznakakve rezultate.

Inače, prehrana u školama nije sjajna (vrtićka je bila kvalitetnija) ali ni jako loša, obzirom na to da je to prilično jeftino + u Zagrebu sufinancirano iz gradske blagajne.

Eh, da - ista je situacija i s varivima - kaže ravnatelj da se strašno puno baca jer klinci jednostavno ne žele jesti zdravu domaću hranu tipa mahune varivo, pa u školi rade kompromis - jedan dan mahune, drugi dan špageti s umakom koji su omiljeni među djecom.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 06.06.2013. at 09:37

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nije problem toliko u školama nego u kućnom odgoju.
    Bit ću malo zločesta pa ću reći: ponekad je problem u kućnom odgoju i prehrambenim navikama većine obitelji-ne nužno vaše. Dogodilo mi se ne znam koliko puta da spakiram zdravu užinu koju dijete kod kuće normalno jede i ne traži ništa drugo, ali u školi pod odmorom većina učenika iz torbi izvadi čips i čokoladice pa onda sav trud oko zdrave prehrane padne u vodu jer se dijete ne želi isticati i hoće biti slično vršnjacima čak i pod cijenu toga da ne voli niti inače jede to što jedu drugi. Dosta truda mi je trebalo da moja prihvati da se smije isticati kao drugačija i da na to bude ponosna jer za sebe čini nešto dobro. Uspjelo joj je tek u 8. razredu. Sad je "faca" u srednjoj s LCHF pogačicama i bademima .

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma moja varivo u vrtiću ovom starom nije vidjela. Da ne jede doma ne bi znala šta je ječam ili proso i slično.. Ali ovo što ti mim pišeš, ima nešto u tome jer je i naša jedno vrijeme počela odbijati doma klopu jer to ne jedu u vrtiću, ali ajde doveli smo to nekako za sada u red pa jede opet.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Bit ću malo zločesta pa ću reći: ponekad je problem u kućnom odgoju i prehrambenim navikama većine obitelji-ne nužno vaše. Dogodilo mi se ne znam koliko puta da spakiram zdravu užinu koju dijete kod kuće normalno jede i ne traži ništa drugo, ali u školi pod odmorom većina učenika iz torbi izvadi čips i čokoladice pa onda sav trud oko zdrave prehrane padne u vodu jer se dijete ne želi isticati i hoće biti slično vršnjacima čak i pod cijenu toga da ne voli niti inače jede to što jedu drugi. Dosta truda mi je trebalo da moja prihvati da se smije isticati kao drugačija i da na to bude ponosna jer za sebe čini nešto dobro. Uspjelo joj je tek u 8. razredu. Sad je "faca" u srednjoj s LCHF pogačicama i bademima .
    Pa slično je i kod nas - moj sin je promovirao humus na danima kruha u školi i već godinama svaki put mora donijeti to isto (odavno je podijelio recept) jer su djeca to zavoljela.

Eh, sad... znatan broj učenika nažalost ima loše prehrambene navike od kuće (isto ovako - čips, tvrdi bomboni i gazirana pića ) ali barem u našoj školi više nema onog užasnog automata za kupovinu grickalica i sokova. Moj mlađi sin ne voli mliječni obrok u školi jer povremeno daju linoladu i salame (on to ne jede) i jogurt (ni to ne jede) pa nosi užinu+mlijeko od doma, ali stariji jede to što ima i ne opterećujem se ako jednom tjedno pojede šnitu kruha s linoladom.

Što se tiče "isticanja" - ne možeš to spriječiti, dijete će uvijek negdje nešto vidjeti / pojesti što se ne uklapa u obiteljsku filozofiju prehrane. Bitno je da djeca znaju da to nije hrana nego grickalice i gdje je tome mjesto u piramidi prehrane. U nižim razredima ključna je uloga učitelja - djecu treba potaknuti da jedu zdravo, čak i ako je doma drugačija priča. Za starije učenike ionako u našoj školi nema mliječnog obroka za sedmaše i osmaše, pa će na godinu i stariji sin nositi užinu od doma.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bit ću malo zločesta pa ću reći: ponekad je problem u kućnom odgoju i prehrambenim navikama većine obitelji-ne nužno vaše. Dogodilo mi se ne znam koliko puta da spakiram zdravu užinu koju dijete kod kuće normalno jede i ne traži ništa drugo, ali u školi pod odmorom većina učenika iz torbi izvadi čips i čokoladice pa onda sav trud oko zdrave prehrane padne u vodu jer se dijete ne želi isticati i hoće biti slično vršnjacima čak i pod cijenu toga da ne voli niti inače jede to što jedu drugi.
    Mene te grickalice izluđuju!
    Dok nije krenuo u školu jedva da je i znao za njih. Tu i tamo bi probao slane štapiće ili čips od jabuke, i to je bio vrhunac grickalica. A u školi je maltene nepisano pravilo da se grickalice nose svaki dan, i to sve oni užasi od čipsa s paprikom, smokija, bombona svih vrsta i slično. Uspjela sam nekako održati stav da mi to ne kupujemo. A zapravo mu i ne treba - dok je u boravku, ima tri obroka u školi, što će mu još i grickalice? Na žalost, u školi su "face" oni koji nose to prehrambeno smeće i još se mjerka tko će kome dati malo, a tko neće, tako da je teško oduprijeti se tim navikama. Kad su išli na izlet, učiteljica im je rekla da si ponesu grickalice (čemu???), pa je bilo frktanja nosom što sam mu kupila slane perece, a ne čips s paprikom
    Kod nas je dodatni problem i u tome što on voli te industrijske stvari, pa je teže održavati neke zdravije navike.
    Ajde, na sreću, gazirano je kod nas zabranjeno i toga se pridržava (iako tu i tamo žica, ali sve manje).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa slično je i kod nas - moj sin je promovirao humus na danima kruha u školi i već godinama svaki put mora donijeti to isto (odavno je podijelio recept) jer su djeca to zavoljela.

Eh, sad... znatan broj učenika nažalost ima loše prehrambene navike od kuće (isto ovako - čips, tvrdi bomboni i gazirana pića ) ali barem u našoj školi više nema onog užasnog automata za kupovinu grickalica i sokova.
    Da, problem često ne ispadnu djeca nego roditelji. Kod nas se jedno vrijeme dosta okupljala ekipa za igranje pa sam vidjela da djeca koja inače uvijek imaju kraj sebe nešto od grickalica vrlo rado jedu pržene sjemenke suncokreta i buče, integralni kruh s domaćim namazima, voće... Spremiti užinu a da bude zdrava ipak predstavlja određeni posao i traži trud (od nabavke do pripreme): mislim da velika većina roditelja ide logikom "nek nekaj pojede tek toliko da nije gladan", a nisu svjesni kakve prehrambene navike stvaraju kod djece. I onda se ne znam koliko puta dogodilo da su i djeca koja su donijela čips uzimala voće od moje male pa na kraju ni nije pojela užinu. Sad u srednjoj ima ekipu u razredu koja drži do toga što se jede: pojedu i "smeće", ali sad su svjesni (ne)kvalitete namirnica. Imali su integrirani projekt izrade jelovnika vezano za nastavu biologije pa su dosta razgovarali na nastavi i ispada da djeca znaju, ali također idu linijom manjeg otpora i zadovoljavaju potrebe nepca za aditivima. Automat im je u školi, ali većinom koriste onaj za kavu (ipak se radi o starijoj, neispavanoj ekipi).

Što se mlađih tiče-zašto ravnatelji ne zabrane nošenje grickalica u školu? Naravno da im se ne može servirati zdravi obrok ako su se odmor prije toga prejeli čipsa. Mogao bi se upotrijebiti i izgovor ometanja nastave šuškanjem i čišćenje hodnika i wc-a od smeća-ako već nitko nema hrabrosti pogledati roditeljima u oči i reći: "Dijete vam jede smeće koje mu vi kupujete i prestanite to raditi."

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je to prisutno otkada E. ide u skolu (upravo je zavrsila 4. razred), nekoliko puta tjedno donose u skolu raznorazno voce pakirano na pojedinacne porcije iz lokalnog bio-uzgoja.

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    sto dajete djeci za skolsku uzinu?
    Mali sendvic sa sunkom, purecom sunkom, ponekad sir za mazanje i unutra neko povrce (voli kombinaciju sir za mazanje + kiseli krastavci na trakice narezani), mala bocica LGG jogurta (obicni ili vocni - kako naletim, jer joj to kupujem u HR pa odnesem u Itl - talijanski jogurti tog tipa joj se ne svidjaju), obvezno voce (sezonsko - kiwi, jabuka, kruska, naranca, mandarina, banana - vec sto imam tog jutra u kuci), ili mrkva, i pola litre vode.
    Cc1 jednom mjesecno: 1 krofna s kremom ili pizzetta margherita + jogurt + voce + voda.
    Jos rijedje, umjesto vode, vocni sok (ACE ili od narance ili jabuke).

Njena skola je sudjelovala i u projektu (Ri)Diamoci una mossa, koji objedinjuje predavanja o zdravoj prehrani i fizickoj aktivnosti. Bilo je zgodno, morali su voditi dnevnik prehrane i sportskih aktivnosti kroz duzi period, koji je bio ocjenjivan; imali su ponudjene raznorazne sportske aktivnosti kako bi se djeca mogla upoznati s vise toga i mozda odabrati i jos neku sportsku aktivnost. I na kraju su otputovali zavrsnu priredbu sa sportskim natjecanjem na visoj razini.

E. je pohvaljena jer u razredu jede najvise voca, iako je dobila komentar da bi i za dorucak ujutro prije skole (kojeg jede u 6:35 - 2-3 keksa i mlijeko ili caj, obicno) mogla pojesti malo voca.
    Inace jede voce 2x dnevno (uz marendu u skoli, i za marendu popodne), a povrce tamani stalno.
    Posljednje uređivanje od Elly : 07.06.2013. at 19:49

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nasi su dobivali za uzinu u skoli grozde, jagode, sljive, ali klinci to nisu jeli, nego se gadali sa vocem. Pa je ravnatelj na jednom kolektivnom roditeljskom rekao da je voce preskupo da bi se razbacivali sa njime, pa sada dobe jabuku, krusku ili mandarinu, kao jeftinije i vecina to jede.
    Posljednje uređivanje od ani4 : 07.06.2013. at 20:00

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Što se mlađih tiče-zašto ravnatelji ne zabrane nošenje grickalica u školu? Naravno da im se ne može servirati zdravi obrok ako su se odmor prije toga prejeli čipsa. Mogao bi se upotrijebiti i izgovor ometanja nastave šuškanjem i čišćenje hodnika i wc-a od smeća-ako već nitko nema hrabrosti pogledati roditeljima u oči i reći: "Dijete vam jede smeće koje mu vi kupujete i prestanite to raditi."
    Da, kako da ne evo danas mi je A. rekao da jedva čeka zadnji dan škole kad "neće ništa raditi, samo će jesti grickalice". To je naprosto narodni običaj kojeg podržavaju i učiteljice i roditelji obostrano.
    Naravno da se on odmah sjetio kako je prošle godine "bio sav jadan jer je donio samo neke bezvezne slane krekere" (naime, nije donio čips od paprike ili smoki ili slično smeće). Ima nepogrešiv nos za lošu hranu i sve ono što mu doma ne dajem jesti, nadoknadi po rođendanima ili žica od drugih pod odmorom.
    Zato se divim vama čija djeca samoinicijativno nose zdravu hranu u školu i još privuku time drugu djecu. Meni to ne uspijeva

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I ja sam bila iznenadjena koliko ih donosi cips i kekse u skolu. Mi to, recimo, uopce ne kupujemo.
    To jedem u kinu bez suzdrzavanja, ali u kucnim ladicama to ne mogu naci.

Moja uglavnom brlja u skolskoj kuhinji. Ponese si voce. Kad imam inspiraciju napravim palacinke s pekmezom.
    Doruckuje neki frape ujutro: voce, jogurt.
    Posljednje uređivanje od Anci : 09.06.2013. at 18:22

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Zato se divim vama čija djeca samoinicijativno nose zdravu hranu u školu i još privuku time drugu djecu. Meni to ne uspijeva
    Jedno vrijeme sam stalno ujutro gulila/sjeckala/rezala po 3 mrkve, ili 2 kiwija ili jabuke, jer je E. redovito imala "klijente za grickanje". No onda su neke od tih mama shvatile.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •