Bili smo s 10 mj kod pedijatrice i dobili preporuku da u naredna dva mjeseca polako bebi pocnemo servirati obroke onako kako ih mi jedemo: posebno meso ili riba, posebno prilog. Da se navikava....
Ja sam starijoj dosta dugo kuhala sve zajedno i tako i servirala, vecinom su to bila tipa variva, juhica - bolje je jela ako je bilo tako jusnato. U biti se niti ne sjecam kad je pocela jesti zasebno predjelo, pa glavno jelo podijeljeno na prilog i ostalo. Ali nije mi losa ideja. Kako vi to radite?
Moj je reagirao na bananu proljevastom stolicom, svaki put do neke kasnije dobi (valjda oko godinu dana, morala bih pogledati po starim postovima). Od tada je normalno jede, skoro pa svaki dan.
cime toviti dijete? :D
ozbiljno. sa 6-7mj udvostrucila je porodjajnu i imala 7kg.
onda je s 10 imala 7,6kg da bi s 11-12 imala strajk jer se potrefila prehlada i izbijanje zubi pa je pala na 7,2 i sad ima opet tek 7,5kg s 13,5mj.
pocela je i meni izgledati mrsavo.
jede tako da joj smiksam jer tako pojede tri puta vise od onog sto bi pojela da nije i da jede sama, a nakon toga jede komade sama.
prije nego pocnem sumnjati u neki medicinski razlog (iako me paranoja pere vec neko vrijeme) htjela bi vidjeti moze li se zdebljati hranom.
doruckuje oko 9, ruca oko 2, vecera oko 7. u medjuvremenu nesto gricka ili jede ostatke. doji cca sat prije i poslije svakog obroka. ponekad samo nakon svakog jer je tad spavanjac.
onako, brinem se :/
istovremeno me strah pedici jer me strah da mi ne ulije strah u kosti ako za to nema razloga.
Posljednje uređivanje od leonisa : 06.06.2013. at 13:03
Podebljaj kalorijsku vrijednost obroka maslacem, maslinovim uljem, vrhnjem,...
vidis! do sad je jela samo malo maslinovog jer joj se ne svidja okus. jogurt i vrhnje, kao i jaje ili sir, ne prihvaca.
jede, kako bi se reklo, posno.
maslac mi nije pao na pamet, ili pak vrhnje za kuhanje. tnx.
Posljednje uređivanje od leonisa : 06.06.2013. at 13:38
Koji jogurt joj dajes?
Jesi probala Dukatos?! On je jako masan i to je trenutno jedino sto ovaj moj hoce jest!
Ja sam inace isto u totalnoj depri bez obzira sto je do godinu dana mlijeko glavno!
I to zato sto se njemu apsolutno nista ne svidja! Na svu hranu mu se dize zeludac ili izbacuje!
Stvarno se sad vec lose osjecam od te pripreme hrane koja zavrsava ili u meni ili u smecu!
Pokusavala sam s komadicima voca, davala mu da cucla... Ma nema sanse, ni ribano ni nikako!
Jedino hoce ono iz teglice i to ako je bas iznimno dobre volje i hoce sjedit i jest!
Za "rucak" pojede jednu zlicicu i kad skuzi sto je ide faca "bljak" i iducu zlicicu nece ni primirisat! Ide do te mjere da mi lupa ruku pa ta hrana leti po svuda!
Znaci povrce je 0 bodova, voce eventualno iz teglice!
Jedino sto pojede je kruha i malo ABC sira (ali doslovno malo), tu i tamo malo tog voca iz teglice, i jogurt i palentu! Skoro zaboravih ( u moru toga sto jede) da pojede i one laku noc pahuljice!
Sve pet al on uskoro puni godinu dana, ja cu ic radit, ne mogu pobjec od straha kako ce to sve skupa izgledat! A cice ce mi se valjda raspuknut kad dozive sok ne cicanja od osam do sest popodne!
Ja sam sad vec na rubu placa, svi mi govore nemoj se nervirat, ali kako da se ne nerviram?! On hranu uopce ne dozivljava! Evo suze mi idu, osjecam se ko ludjak! Stalno se preuspitujem sto krivo radim!
ma cak sam kupila i vocni jogurt, da testiram hoce li, pa da sama radim, no ne.
dukatov cvrsti.
pojede ona i 20-30 zlicica izmiksanog. al to su zitarice s vocem ili povrcem.
kad jede sama pojede 2 cvjetica brokule. izmiksano pojede 8. plus neka zitarica.
pojede i krumpir, cijeli.
al onda dodje dan da joj se nesto sto sam skuhala ne svidja i to je onda kaos. ili joj je takav dan-tjedan, pa nece nista.
mozda ima veze sa zacepljenim nosicem koji od rujna nije bio zastopan ukupno mozda mjesec i pol.
ne mislim da kolicinski treba vise jesti, onda kad zaista i jede, al kalorijski mi se cini da je slabo. i ona nis ne dobiva na kilazi. sad je i van krivulje.
takva sam bila i ja kad su poceli problemi, a onda su ustanovilliu da imam poremecaj metabolizma i nakon 4g raznih pogresnih dijagnoza zavrsila na dijabeticarskoj dijeti.
no ja sam povracala, imala proljev, sluz u stolici, ona ne.
osim sto sam joj nasla ketone u urinu. i to fajn. taman nakon rucka. :/
Ovo s podebljavanje su savjeti nutricionistice u svrhu kad dijete mora dobiti na kilaži.
Isto tako, npr. ako ti je bitno (a je) da pojede kaloričnije dijelove npr. meso i nešto takvo, onda počinješ obrok time, a ne juhicom. (Ok, u toj dobi sigurno još ne daješ 2 slijeda, ali za budućnost).
Znači ono što je bitno ide prvo, a dalje po željama.
evo, sad je dobila pire od krumpira, korabe i vrhnja za kuhanje i nece. a inace obozava i krumpir i korabu.
jutros je pojela par zalogaja jagoda s mixom pahuljica (mislim da sam stavila zobene, jecmene i pira) i to obozava i nije htjela.
sad joj kuham zgance i ako to nece znam da je nesto (nos?) jer zgance oce uvijek. al ne moze zivjet na njima kad su ovakvi dani :/
ko bi reko da cu luditi. s drugim i to nakon 12 mj.
Ako nisi, pokusaj s Dukatosom! Stvarno je drugaciji od ostalih jogurta. Ja sam kupovala prvo kupivala Veronikine, ali od kad sam mu dala da proba ovaj i skuzila koliko je idusevljen stalno mu taj dajem. Gusci je i kremastiji, to je kakti grcki tip jogurta!
leonisa, probaj umjesto vrhnja u takve stvari žličicu maslaca, on ne mijenja toliko okus hrane.
A Dukatos je meni ludilo, dijete ga ne želi ni kušati, ne valja mu.
Posljednje uređivanje od Anemona : 06.06.2013. at 14:27
A kad dijete moze to vrhnje za kuhanje?! Mozda da mu pokusam obogatiti okus povrca vrhnjem za kuhanje?!
I kad mogu celer i persin, mislila sam skuhati juhu sa svim povrcem pa mu svaki obrok zaliti s tim, mozda mu bude finije?!
Nekidan sam mu dala da proba malo nase juhe u kojoj je bilo vegete i trazio je jos! Naravno da mu nisam dala jer ne zelim da to jede! i ja se planiram skinut s vegete. Mislim mozda mu je stvarno to sve prebljutavo?!
Ne bih ni odrasloj osobi ni djetetu stavljala u jelo vrhnje za kuhanje. Vegetica je isto kemija.
leonisa - mi smo se uspjeli udebljati miksom zobenih na mom mlijeku i banane. Kako smo nabavili neke male i bio iskoristila sam cijelu kilu i svako jutro je to jeo, eventualno uz suhe šljive. Banane baš ne mislim davati često kraj toliko krasnog sezonskog voća, ali su poslužile svrsi. U svaki ručak ubacim žlicu ili maslinovog ili lanenog. Nemoj se opterećivati (lako je meni sada govoriti), važno je da jede kvalitetno.
MOram s epohvaliti da smo na nekih 8,5 kg, a da ne kažem da dijete od 9 mj. ima čak 85 cm. Košarkaš. Ali nije baš više kost i koža. Napokon. Čak je danas sam jeo krišku jabuke. Kruto prolazi dobro, doduše kao razonoda, katkada.
giussepe - jesi probala kombinaciju neke slađe voćke, npr. suhe šljive, banane ili kruške sa prosenim p. Jako je slatko i poprilično ukusno. Proso mi je okusom kao neki keks. Slatkast. Možda bi to prošlo?
Kuhate li amarant? U kojim kombinacijama?
Probala sam!
Nula bodova! Kad osjeti te kuglu e prosa ide mu na povracanje isto kao i s rizom!
Banana ga uopce ne odusevljava!
Prije je znao ponest griz s bananom sad vise nece ni to!
Inače kad sam spomenula vrhnje, mislila sam na kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje ne koristim.
Možda da probaš prosene pahuljice, ni moj neće kugličasto, normalno, netretirano proso. Bar ne još. Ovo se sve sjedini u homogenu kašu, slatku.
ja bas volim vrhnje za kuhanje :p
u rizotu, pa s njokama mmmm
kiselo vrhnje nece jer je kiselo. probala sam i to.voli neutralne okuse. recimo zitarice. voce ne smije biti preslatko ni prekiselo. cudna je.
jede skoro u svakom obroku zitarice, no kile ne idu. pardon, grami...
mislim da je opet zub muci jer je palentu pojela 3 zalogaja s gustom i onda je pocela opet gurati prste u usta. pa saku. pa glodje saku. pa je nataknula na prst poklopac od operila i zvakala je to. trebam nabaviti naprstnjak.
izludit ce me ti zubi. izludit!
sto se dojenja tice, uvijek je dojila kratko, ali bi eksirala minutu dvije. od pocetka bi eksirala, pa bi krenuo LD kojeg osjetim, no kako je starije i LD je sve kraci. istina, i ja sam premorena zadnje vrijeme.
proso voli, amarant joj raskuham da pusti onaj repic pa s necim, povrcem koje se gnjeci poput korabe, batata.
leo, ja kuzim da se brines, ali sve bebe uspore prirast nakon 6 mjeseci. m.je imala preko 9 kila sa 6 mjeseci, sad ce skoro rockas i ima 10.5. ja ne brinem, jer je i dalje debela, ali mislim da je s malom sve ok. samo je laka kategorija. a kak je l. dobivala u toj dobi?
ma ne bi se brinula da je imala prije nego je stagniranje pocelo vise kila i da nije imala period kad je gubila.
bas sam gledala karton od L. sad kad smo je selili od pedijatra i imala je sa 6mj. 7,5kg a s 12mj 9kg (ja sam bila uvjerena da do 9 nije dosla ni s 13mj.)
no L. je imala slaufe i bila je bucmasta dugo dugo, pa i nakon godine dana.
S. su se obrazi istopili. nema vise ni podbradak.
i onda jucer joj testiram urin jer je imala neki trag na peleni i smrad na spolovilu, a posto smo bili na bazenu, uplasila sam se da je neki urinoinfekt, no leukociti su ok, no ketona ima dosta. a ketoni su glad.
nikad je nisam forsala da jede, hranila je ja ili se hranila ona, vodila sam se s BLW i mislju da se dijete nece samoizgladnjivati.
Ajme Leo pusti me s kilama do jucer sam bila luuudaaaaa ma luda koje pretrage uciniti jer od sijecnja ni grama nije dobivala. Uglavnom jucer na vagi konacno u plusu za 300 grama. Ja nisam dakako nikakav strucnjak za prehranu ali cini mi se u tvom opisu da ima malo mesa.
Nadalje, ako vuce neku upalu moze ti na racun toga pasti zeljezo i to uzrokovati probleme. Imas neku noviju krvnu sliku?
(Ako volis vrhnje rastopi komad gorgonzole na ulju pa dodaj vrhnje i u to pomjesaj skuhane njoke-ne znam moze li za malene al ja se u tome davim!)
Posljednje uređivanje od Tiziana : 06.06.2013. at 15:41
radili smo kks prije 2mj i bilo je sve ok. pa i hemoglobin koji je bio na gornjoj granici.
mesa jede kako kad, nekad se zareda tri-cetri dana, nekad svaki drugi, nekad 2xtjedno.
sto se upale tice, jedino sinusi. svako malo starija dofura nesto iz vrtica, a svi cetvero smo zastopana nosa vec mjesec dana.
btw. to mi je jedan od najbrzih ruckova- njoke s gorgonzolom. ubacim jos i zalifije s balkona i malo oraha- mmmm
super za vase grame! : onajskacucismajl:
Posljednje uređivanje od leonisa : 06.06.2013. at 15:45
Tek sad vidim da imas krvnu sliku. Da, ketoni su glad i oni uzrokuju nedostatak apetita. Nakon bolesti kad mi je sin imao ketone do neba pedica mi preporucila secer i vodu jer to stvara apetit. Moj ne voli secer pa ni to nije htio i onda sam mu davala b vitamine. Od njih se otvara apetit ko lud a i spava se odlicno
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa prokljucat ce mi mozak!
a ketoni u urinu su jedan od znakova dijabetesa.gugl je zlo.
Leonisa probaj povecati kaloricnost svakog obroka pa ces vidjeti kako ce biti nakon nekog vremena - bananu u vocne kasice, maslac, maslinovo u povrtne i mesne. Jel jede tjesteninu? Kruh?
Ja bih vjerojatno na tvom mjestu ipak otisla pedijatru, cisto zbog mira u glavi...
Tiziana bravo za grame! I moja dobiva cca 300g mjesecno. Preporodila sam se otkad sam pocela raditi povrtno-mesne kasice s tjesteninom, bas ih ok pojede!
E Charlie meni je bio triler zasto i uz takve kasice ne raste. Pa je s 90-te krivulje pala na 25-tu. Ne znam ni sta s AS da li mijenjati ili ne kad odzvoni 14-ti mjesec. Stariji fizicki vise nije stao unutra s 10 mj pa sam kuzila da je vrijeme za novu. Leo jel ti cura jos u jajetu?
Charlie zaboravih - ako ti se da eksperimentirati plasmon ima malene penete pastu za od 10 mj nadalje. Za to lako umutis neku rajcicu i bosiljak. A imas i vec gotove rague s teletinom za malene cini mi se mellin. Mi teletinu nesmijemo pa nisam probala
Proso obožavam, ali prosene pahuljice su mi koma, uvijek uspijem kupiti gorke, ne znam zašto. Rok trajanja ok, sve ok, ali one gorke.
tako je i nama naša pedica savjetovala..i tako i ja radim..sve usitnim nožićem i vilicom i serviram odvojeno..ona veli da je bitno i da svaki obrok lijepo bude serviran, da to na neš izgleda..tako djeca bolje prihvate hranu..al sa ovim mojim nemam problema, još nismo naišli na namirnicu koju je odbio,..sve jede..sad smo uveli i gluten i najbolja stvar na svijetu je žvakati koricu kruha! moj mm peče kruh doma, imamo i domaće brašno pa je to super. ima 8 mj i 9 kg.aman taman
Nisam pocela sa bananon, dala sam joj tek kad je imala 7mj+nekoliko dana (sad ima 8mj) Eto sreca sto slijedim Rodu I davam joj par dana istu namirnicu (na opce zgrazanje svih oko mene jer, je li, ne dajem djetetu saroliku prehranu) pa sam skontala da je banana.
Uglavnom na moju veliku zalost cemo pauzirat sa bananom na 2-3 mjeseca pa pokusat opet. Sreca pa osip ne traje dugom
Iako = ako ona ne jede bananu sa zobnenim pahuljicama ne znaci da I mama ne smije, njam![]()
Tiziana, vec smo isprobali spagete i fusile, samo bez umaka (malo maslinovog). To joj je super zabavno, jede sama, i igra se, a nesto i pojede...ali bojim se da bi s umakom pljuvala, vratili smo se veliki korak unazad sa strukturom obroka. Nece vise ribano voce, ili glatka kasica ili komad u ruku. A i rucak sam pocela miksati, ili gnjeciti do kraja. Jedino sitnu tjesteninu podnosi... Ali uopce se ne sekiram oko toga, sad barem jede!
I ja uvijek upiknem gorke prosene pahuljice, pa mi je onda bolje proso u zrnu, ali skoro pa ga ne koristim vise otkad se prosirila lista namirnica koje smije jer joj nije pasalo.
Au kome pricas pa ja sam totalna dohrambena nemajka. Po potrebi miksam do faxa! Inace puhali smo prvu svijecicu ali i nadalje miksamo a paralelno nudim komade bilo cega. Danas je dobila zelenu salatu onaj dio bijeli hrskavi. Na moje velko cudo cak je nesto i pojela. Otkrice su oni novi neslani bebi krekeri.
Naletila sam na netu na jednu stranicu o samodohrani gdje ne postoje tablice ni posebna kuhinja za bebe vec se preporuca da po svojoj zelji puste bebi biranje cega i koliko s dnevnog obiteljskog menija. Cak i dosta pedijatara to nudi u zadnje vrijeme.nova moda ali tesko prolazi zbog ogromne i mocne industrije baby hrane
giuseppe, pitaj kaae ona ti zna puno o tom načinu prehrane djeteta.
Joj ja da bebi pustam birati jela bi samo kruh, spagete i mozda bi malo strugala mrkvu i jabuku. Tako da to bas i nije za nas. Ali svidja mi se princip da beba od malena dobije nesto sto sama jede, ja sam probala i s narezanim povrcem (kuhanim), ribom, komadicima mesa...pa nije nista od toga proslo - a bitno mi je da i to pojede.
Zato joj ipak ja slazem obroke a poslije dobije nesto sto hoce sama za "desert".
Giussepe mislim da su ograncenja ona koja nalaze zdrav razum pa tako neces bebi dati papar ili chili, ali ovi uredno jedu bez vech ogranicenja obiteljski rucak vlastitim rukama u kolicini koju oni zele. Nema tablice jer po toj skoli misljenja ritmom od jedne namirnice tjedno na prvi rodjendan dijete poznaje samo 25 namirnica a nalazi se u fazi kad prihvaca pokusiti bilo sto. A onda kad iz klasicne dohrane po tablici*pocne prosirivati jelovnik ulazi u dob kad je selektivno i izbirljivo po pitanju prihvacanja namirnica pa nece ovo i ono jer mu je nepoznato i jer samo po sebi nece. Stvar pretpostavlja da se obitelj zdravo hrani no ako i gricne hrenovku jednom ili proba komad torte koju si napravila nece se srusiti svijet.
Tko razumije talijanski vise na www.autosvezzamento.it
pa do sad sam izbjegavala te isprazne kalorije, jedino sto je bas jela su stapici. kruh inace doma bas i nema, tjesteninu je jela mozda par puta. al cini mi se da cemo to uvesti.da u jajetu je i bit ce dok ne preraste. ovo je jedna od pozitivnih strana lakog djeteta :D
pahuljice su meni totalno bzvz jer sam nasla samo one koje se tope u vodi.
al ako proso dovoljno skuhas i raskuhas kad ga izmiksas ne osjeti se.
netko je pisao da ce ako treba mixat faksa.
e pa i ja cu.
moja ako je na zlicu mora biti izmiksano, a ko jede rukama onda su to komadi.
posto izmiksanog pojede tri puta vise, miksam i miksat cu.
da je debela i dobiva na gramima po PSu ne bi. ovako, ako je to jedini nacin, neka joj.
Ovog vikenda krećemo sa planinarenjem pa mi trebaju ideje za voćno-žitni obrok. Kupovne baš i neće, a kad je jednu pojeo nije mu bilo dovoljno, brzo je bio gladan. apri je rekla da nema veze za oksidaciju, ali što napraviti da četiri sata uspješno preživi i ne fermentira u taperveru u ruksaku? (miksamo inače, možda i do faksa).
Posljednje uređivanje od palčica : 07.06.2013. at 14:57
Slažem se leonisa s tobom da su prosene u izvornom obliku i logičniji i bolji odabir od prosenih pahuljica. A opet navijam i za prosene, tj. da mnoge mame koje iz xy razloga nemaju vremena za kuhanje tri obroka ponude djetetu proso jer je zaista jako zdravo, osobito za djecu. Čekam ili bolji multipraktik ili da prihvati zrnastu strukturu pa se odričem pahuljica, no da su nas spašavale, jesu.
bili kod pedice, dobila je pediasure. totalno sam zbunjena. kaj cu s tih 2 deci?
kao, iste je tezine kao prije nepuna 2 mj, cak 100g laksa (al ajde, ovisi o peleni, odjeci...) al de facto, ona je izgubila pola kile kad je imala onu bolnu fazu i u mjesec dana dobila nazad 400g.
s druge strane narasla je 3-4cm.
isto tako na tom pediasure pise za djecu od 8 do 30kg, a ona nema 8 :/ ima ko iskustva s pediasure?
Mi smo za putovanja pravili zobene pahuljice sa jabukom, breskvom ili kruškom. To je super prihvatala, a bilo mi je važno da pojede nešto dok sam ja na ispitu.
Pred polazak bih stavila pahuljice u malo vode da prokuvaju i onda ubacila komadiće breskve. Kad provri stavila bih u staklenu teglicu. Gotovo za 5-10 minuta. Jela je 5-6 sati kasnije i nije fermentiralo (to je bilo u junu i avgustu).
Sad vidim da miksate.
Pa ništa, sve to još usitniš.