Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Potpisivanje o suglasnosti za medicinske postupke pri porodu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Nije mi poznato da je zakonska obveza da se kod hospitalizacije išta potpisuje. Iako je uobičajeno da se potpisuju opći uvjeti boravka, primitak kućnog reda i sl.. Zakon o zaštiti prava pacijenata propisuje da je obveza pacijenta da potpiše samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove protivno savjetu liječnika. Što je isto tako jedno od osnovnih prava pacijenta. Sjećam se kad sam bio hospitaliziran na Fran Mihaljeviću da nisam potpisao prijem u bolnicu, ali jesam otpuštanje na vlastiti zahtjev protiv volje liječnika koji me je liječio.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Citiraj mimi.xy prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi poznato da je zakonska obveza da se kod hospitalizacije išta potpisuje. Iako je uobičajeno da se potpisuju opći uvjeti boravka, primitak kućnog reda i sl.. Zakon o zaštiti prava pacijenata propisuje da je obveza pacijenta da potpiše samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove protivno savjetu liječnika. Što je isto tako jedno od osnovnih prava pacijenta. Sjećam se kad sam bio hospitaliziran na Fran Mihaljeviću da nisam potpisao prijem u bolnicu, ali jesam otpuštanje na vlastiti zahtjev protiv volje liječnika koji me je liječio.
    Ovo naravno ne znači da, kako sam rekao, bolnice ne mogu svojim internim aktima propisati proceduru da se pri hospitalizaciji potpisuje primitak na znanje određenih pravila i detalja (kućni red..). Ali mislim da je to stvar bolnice koja to uređuje svojim aktima. Bitno je naglasiti kako bolnica svojim internim propisima ne može djelovati protiv zakona. A zakonom je propisano koja su prava pacijenta.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Isto tako treba riješiti pitanje još jedne moguće nedoumice. To je čl. 17. st. 1. Zakona koji kaže "za pacijenta koji nije pri svijesti, za pacijenta s težom duševnom smetnjom te za poslovno nesposobnog ili maloljetnog pacijenta, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije, suglasnost za medicinski postupak potpisuje zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta." U nastavku, st. 2. kaže "U interesu pacijenta osoba iz stavka 1. ovoga članka može suglasnost u bilo koje vrijeme povući potpisivanjem izjave o odbijanju pojedinoga dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka." A to znači da muž ili druga osoba koja je po zakonu ovlaštena trudnicu zastupati, može u slučaju njenog gubitka svijesti, povući prethodno danu suglasnost na medicinski postupak, osim u hitnim slučajevima, i to samo dok traje neposredna opasnost.

Treba isto tako reći da, kada bi liječnici postupali u hitnoj situaciji a nije dana suglasnost, njihovo djelovanje bi naknadno moglo biti predmetom ocjene jesu li bili ostvareni uvjeti propisani Zakonom da je bilo riječ o hitnoj situaciji. Ukoliko bi se utvrdilo da nije bila hitna situacija (to se u praksi vjerojatno neće nikada dogoditi jer nadzor provode liječnici koji će dakako štiti svoje kolege), eventualno bi se moglo raditi i o počinjenju kaznenog djela od strane liječnika. Isto je tako naravno kazneno djelo odbiti pružiti pomoć 7cm otvorenoj trudnici (koja odbija potpisati neke papire) koja bi trebala ići roditi u drugu bolnicu (kako se gore navodi) pa na putu do te druge bolnice se njoj ili djetetu nešto dogodi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •