Citiraj Zeljka mum prvotno napisa Vidi poruku
Ovako, rodio se 17.5. dakle rije 23 dana sa težinom od 3960g. U 48 sati je izgubio preko 400g, iako sam ga dojila, i baš je nadošlo mlijeko, napio se dosta kolostruma da ga je čak i izbacivao.
Ok, znači imamo:
17.5. 3960 g
19.5. 3560 g (ili manje?)

Jeste li ga vagali još koji put?
Ako jeste, napiši datum/dob i težinu.

Kakav je bio porod, jesi primala na porodu ili neposredno pred porod infuziju?

Nisam dala da mu daju bočicu i dojila sam na zahtjev, sa tim da je te dvije noći jednom odspavo 5 sati u komadu. Svi su mi rekli da ne ga ne budim ali sam ga ja treći dan buidila da bi ga dojila bez obzira što spava.
Odlično je da si ga budila jer tako maleno dijete, dok nisi sigurna da je dojenje krenulo kako treba, mora jesti svaka barem 3 sata danju i bar jednom tijekom noći, a idealno svaka 2-3 sata u 24 sata.
Sjećaš li se možda kakve su bile pelene - jeste imali 2 mokre i jesi li vidjela da je eliminirao mekonij?

Pedijatar je rekao da se hrani na tri sata, ali ja ni treći dan nisam dala bočicu, nego hranila na zahtjev. tek naveče sam dozvolila kada je nakon nekoliko sati dojenja toliko plakao da sam morala reći sestri da ga nahrani. Taj dan je imao zastoj u dobijanju na teđini, pa su mi sljedeći dan rekli dadozvolim da ga dohranjuju. Dopustila sam ali tek nakon dojenja, dugog, sa smjenjivanjem obe strane, kompresijama i uz trud da izvuče što više zadnjeg mlijeka.
Sjećaš li se kakve su tad bile pelene? Suhe, mokre?

Međutim, on je poslije svakog podoja pio oko 40ml AD, a nekada i 90ml. Tada je dobio na težini oko 100g.
U koliko dana je dobio 100g? Jesu li mu davali dohranu na bočicu?
Ovih 40 ml je gornja granica za dijete te dobi da mu daju dohrane, 90 ml nije ok jer je puno više od volumena malog želuca. Količina koju je popio ne mora uopće značiti da mu je toliko falilo nego jednostavno da je papalica i da je prihvatio mlijeko koje je lagano dostupno (ne treba se truditi da ga isiše).

Kod kuće se izdajam na tri sata nekada i češće i hranim ga na zahtjev. Kako sam malo juče malo više forsirala izdajanje i dojenje, ne znam kako popio je više mlijeka, za svaki podoj 60ml, a bilo ih je 10-ak.
Znači, uz dojenje je dobio i 10x60 ml dohrane?

Noću imam više mlijeka pa često noć uspijem provesti na svaka 2 sata isključivog dojenja, ali noćas nije moglo ni to. Nisam zabrinuta za mlijeko jer vidim da ima, i da ga lijepo isiše jer nakon podoja uspijem izvući 10ml, a znam da ima više jer nekada u ona tri sata izdojim i punu dojku oko 70ml.
Odlično!
Znaš kako ga treba čuvati da se zadrže optimalno hranjivi sastojci? Ili ga potrošiš unutar 24 sata?

KAda ima mlijeka, osjetim to jer baš se lijepo otpusti onaj let down i on siše fino na jednoj pa na drugoj strani. To raje 10-ak minuta, ali ja još dojim sa komresijama dok god mogu mijenjam stane i o dva puta, nekada i tri da bi ga morivisala. Umirim ga pa opet pokušam. Tek kada vidim da je previše uznemiren dajem AD.
ODLIČNO!

Dva puta sam mu dala 10-ml čaja od kamilice zbog grčeva, ali sam i to izbacila. Ima nekada cuclu, ali tek kada vidim da je dovoljno jeo i da će mu ona doro doći da se malo umiri, mada kada god mogu umjesto cucle dojim, ali nekada se toliko uznemiri da sam posegnula i za cuclom jer imam i druo dijete, trogodišnjakinju, veoma zahtjevnu. Mada, nije problem nju izbaciti iz upotrebe ako će to pomoći.
Nemoj vraćati čaj, nikako. Svaka tekućina koju dijete unese, a da nije mlijeko, smanjuje potrebu za mlijekom.
Makni i dudicu, svakako. Dok se dobro ne uhodate.

Fali mi podatak koliko dobije dohrane dnevno, uz direktno s dojke, izdojeno i adaptirano zajedno. Onih 10x60 ml ili?
Dobiva li svaki dan istu količinu dohrane, daješ mu je na bočicu ili nekako drugačije?
Kakve su mu sad pelene? Koliko ima mokrih, koliko pokakanih svaki dan i kakva mu je stolica (boja, konzistencija)?