Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Bucino ulje - izrada

  1. #1
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno Bucino ulje - izrada

    Sad cu ja malo razmisljati naglas
    Dakle, ove godine cemo imati veci urod tikava - muskatnih,stambolika I patisona. Meni je zao te kostice bacati, dio bih susila, no mene zanima mogu li ja U kucnoj izradi napraviti bucino ulje? Jel to uopce moguce napraviti van uljare (cisto sumnjam da bi ove nase uljare mljele sjemenke). Dali je bucino ulje rezervirano samo za Zagorje ili I mi dalmatinci mozemo raditi svoje?

  2. #2
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ja bih rekla da je bućino ulje vezano za buću uljaricu, da se ne može raditi iz bilo koje.

  3. #3
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

  4. #4
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Teoretski bi se moglo proizvesti po sistemu sam svoj majstor.
    Ali realno- baš i ne.
    Dakle, kao što reče Anemona, najprije trebaš odgovarajuću vrstu buče. Očistiti koštice i osušiti ih na suncu. Dobro osušiti. Taj dio možeš sama.
    Teoretski i samljeti ih možeš sama.
    Pa i prženje možeš odraditi.
    Ali prešanje??
    Možda da uzmeš prešu za čvarke?

  5. #5
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Yes, to je ta.

  6. #6
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Onda nula bodova, tu tikvu nemam :/
    Moram se zadovoljit svojim maslinovim, a bucino kupit
    Al dobro,jesti cemo sjemenke!

  7. #7
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Mislim da su koštice ove buče za ulje bez ljuske, ako se ne varam.

  8. #8
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Da, imaju skroz tanku opnu.

  9. #9
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

    Početno

    Da, zovu se tikve golice i ne treba ih čistiti. Moji prave ulje od tih svojih koštica, a da bi se isprešale u uljari, treba imati minimalno 10kg (čini mi se). Inače, bučino ulje se najčešće miješa sa suncokretovim jer je inače okus dosta intenzivan.

    Mada, od čega se radi biljno ulje koje kupujemo u trgovini? Vjerojatno od svih mogućih sjemenki, ili?

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Sad cu ja malo razmisljati naglas
    Dakle, ove godine cemo imati veci urod tikava - muskatnih,stambolika I patisona. Meni je zao te kostice bacati, dio bih susila, no mene zanima mogu li ja U kucnoj izradi napraviti bucino ulje? Jel to uopce moguce napraviti van uljare (cisto sumnjam da bi ove nase uljare mljele sjemenke). Dali je bucino ulje rezervirano samo za Zagorje ili I mi dalmatinci mozemo raditi svoje?
    Teško ćeš to u kućnoj radinosti napraviti, jer trebaš stupu i prešu.

    Evo kako se to nekad radilo: http://josipcugovcan.blog.hr/2007/10...otrovancu.html

  11. #11
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

  12. #12
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Ovaj stroj od gugoline izgleda super. Iako, dobro gugolina kaže da ova kupovna ulja da se rade od svih vrsta sjemenki, pa možda bi ja mogla skupiti te svoje sjemenke, pa kad dolazim u Zagreb da mi gore naprave? Al ne vjerujem da bi toga bilo 10kg.

  13. #13
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Da bi dobila 10 kg sjemenki iz tih ostalih tikvi trebala bi valjda 1 prikolicu tikvi.
    Ova uljarica ima puno sjemenki, a malo mesa, a ove za jelo imaju obrnuto.

  14. #14
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    U pravilu mi želiš reći da prestanem maštati

  15. #15
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

    Početno

    Nemoj prestati maštati, sve se može Pa tak nove stvari i počinju.

    Moji nisu imali dovoljno koštica pa su dokupili u toj uljari koja se bavi time.

  16. #16
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,280

    Početno

    sad u peterlinovom linku piše da se posle kuha to, a meni moji dobavljači kažu da peku sjemenke prije.

  17. #17
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Moš kuhat, moš peć- ovo s kuhanjem je starinski način.
    A možeš i hladno prešat. Ali skup je to sport.

  18. #18
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,280

    Početno

    a kak ti radiš?

  19. #19
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    U pravilu mi želiš reći da prestanem maštati
    To nikako ne. Ja sam sva neka "praktična", volim prvo pretresti što sve može poči po zlu, pa tek onda navaliti.
    To i nije baš neka životna osobina, ne možeš vječno imati padobran na leđima.

    Moja preporuka je, ti samo skoči.

  20. #20
    suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    1,089

    Početno

    mogu se i bučine sjemenke hladno prešati, osuše se i bez prženja prešaju. ima na internetu tih preša, ali im cijene nisu male.

  21. #21

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    Jest skup sport - to se isplati samo ako imaš veliku količinu.

    Inače, moja baka je nekada to radila - tukle su se koštice, a budući da ih se nije moglo cijediti do kraja, kuhale su se takve stučene i ulje se obiralo s površine vode. Tako se radilo doma.

    Ovdje sam našla povijest bučinog ulja u mom starom kraju: http://www.coolinarika.com/magazin/c...koj-podravini/

  23. #23
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Zanimljiv clanak Peterlin
    Konzultirala sam se s mamom, kaze da cemo posijati tu uljaricu, pa cemo dogodine smisliti nesto
    Anemona, I ja sam ti prakticna u zivotu, Ali ne u svim situacijama, npr da bi moja guza fino papala ja bi svasta napravila, ja sam veliki gurman I volim imati svoju domacu hranu

  24. #24
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Razumijem fingertips i mi sami uzgajamo hranu (povrće i voće), ali eto to ulje mi nikad nije palo na pamet kao opcija. Kupim ga od provjerenog dobavljača.
    Baš napiši saznanja iz uljare.

  25. #25
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a kak ti radiš?
    Mi radimo tako da se koštice peku.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •