Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: dijete 15 mj, ne pokazuje prstićem mama se jako brine :/

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno dijete 15 mj, ne pokazuje prstićem mama se jako brine :/

Pozdrav svima, nisam znala kuda smjestiti ovu temu pa reko idemo tu probati. Moj sin ima 15 i pol mjeseci, vježbači smo sa Goljaka jer je imao normohipertonus kao posljedica ciste na koroidnom plekusu mozga još u 25.tj trudnoće. Prohodao je sa 14 i pol mj, sada već lijepo samostalno hoda, sam se digne, jako je vesela dobra i živahna beba, puno se smije, voli se igrati, zna dati 5 , zna dragati mamu, priča jako jako slabo samo nešto ma ma baba aaaaa , pa pa ..... tako samo sloguje. zainteresiran je za okolinu i igračke, ali ono što mene muči je da se rijetko odaziva na svoje ime, možeš vikat Lukaa koliko hoćeš ali on se ne želi okrenuti, osobito ako se zabulji u crtić ili nešto, isto tako kao ostala djeca njegove dobi ne pokazuje prstićem na stvari koje ga zanimaju. naravno da sam guglala i našla ponešto i o autističnim faktorima, a to su upravo neodazivanje na ime i to pokazivanje prstićem pa sam se preplašila. Pincetni hvat mu je razvijen ,motorika super, hipertonus više nemamo. imam li razloga za brigu ili ima još djece koja su kasnije tek počela pokazivat prstićem i odazivat se na ime, sluh nije u pitanju jer čuje recimo u drugoj sobi da mu je počeo omiljeni crtić ili kad susjed uključi kosilicu. možda ja ipak pretjerano brinem ili je on samo dijete koje će sve to napraviti kasnije ne znam, ali bojim se da mu ciste (kojih više nema) nisu ostavile neke posljedice

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Za razvoj govora crtice ti je bolje ostaviti tamo negdje za treci rodjendan. Osim sto potice hiperaktivnost, televizija onemogucava dvosmjernu komunikaciju i ne potice ama bas nikakvu kreativnost.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni se čini da je sve skroz ok! Mome sinu su prve riječi došle s 18 mjeseci, sada nekoliko mjeseci kasnije blebeće 100 na sat. A s 15 mjeseci nije bilo niti papa, niti je davao 5, što sada sve radi. Znam da je uvijek bolje reagirati na vrijeme, i možda ti netko tko zna nešto više može dati bolji savjet, ali iz svega što si napisala meni se čini da se zaista ne trebaš brinuti.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a zašto bi trebao pokazivati prstićem? Moj ima isto toliko i blebeće tipa tu-tu-tu, di-di-di, ta-ta. Ali kad mu kažem npr daj mi prstić, on mi ga stavlja u usta (naša omiljena igra pri čemu on umire od smijeha). mislim da je bitnije to da znaš da neke radnje razumije, nego uhljebljivanje u neku šablonu tipa mora s 15 mj pričati tata i mama. btw i mi smo vježbači s goljaka, hipo, i više se ne pratimo. UZV je pokazivao isto neka slabija krvarenja.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moj mali (inače jako motorički napredan) istone pokazuje s prstićem, ali se odaziva jako na svoje ime. Brblja dosta i baš pokušava ponovit riječ...dok mi stariji sa 30 mjeseci još skoro ništa ne priča. Svako dijete je individualno, ali svakako, ako si zabrinuta, trebaš popričati sa pedijatrom. Ja mislim da mama najbolje zna za svoje dijete...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moj jedan pokazuje prstićem, drugi ne.
    Oboje pričaju samo beba jezik, kad skuže da smo MM i ja skužili njihovu riječ za nešto (tipa njam njam za hranu ili ši za šetnju) oni to prestaju upotrebljavati
    Odazivaju se na svoje ime samo ako ih jako zanima to što nudimo, ako ne prave se gluhi.
    Crtiće gledaju tu i tamo, TV je često upaljen, ali oni imaju pametnijeg posla.
    Međusobno komuniciraju stalno, s odraslima više vrište kad nešto žele, nego što pričaju. Kad smo vani je druga pjesma - tad su vrlo raspoloženi za komunikaciju s odraslima.
    Djeca su (bar moja) pametna i prefirgana, znaju oni dobro kad mogu ignorirati odrasle, a kad ne.
    Na tvom mjestu ne bih se brinula.
    Dobro je andiko napisala, svako dijete je individualno.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Izgleda da ste u pravu... U međuvremenu je naučio dati 5, to mu je jako smiješno i jako si je važan , jos ne mase papa , ali kad ga pitam hoćeš keks? Dojuri u sekundi. Ma crtiće ne gleda stalno , ponekad mu baby upalimo. Naletjela sam na neki članak o autizmu pa piše da djeca koja se ne odazivaju na ime i ne pokazuju prsticem imaju rizik autisticnosti pa me to uplasilo a ustvari on je toliko vesela i dobra beba da mislim da nemam stvarno razlog za brigu....

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam citala da se vec s 9 mj mogu nauciti mahati pa-pa i mi svima mahali pozdravljali. I oboje su poceli mahati s 9 a malo kasnije slati puse. Djeca pijaju ko spuzve. Ti stalno pricaj s njim i vidjet ces da ce sve biti ok. Ako dok mu pokazujes stvari i ti upires prstom vjerojatno ce i on ubrzo ciniti isto. Ja npr cesto idem s malom po kuci u narucju, njenom rukicom dotaknem neki predmet i kazem npr.. to je prozor to je slika itd. Oduvjek tako, a sad ima 12 mj upre prsticem u nesto sama kaze TO? Tako me sama pita kako se nesto zove, u biti kopira mene i nacin ucenja koji je sama vidjela

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo da podignem opet temu. Bili smo na kontrolnim pregledima kod fizijatra i neuropedijatra, zadovoljni su motorikom, ali ja sam im spomenula da ne pokazuje prsticem i ne mase Papa i slično, poslali su nas na radnu terapiju da nam tamo defektolog odnosno terapeut da procjenu pa onda demonstracije da malo doma vježbamo s njim, u meni se opet javio,strah jer ne znam sto da vise mislim, fizijatrica kaze da nije usvojio indeks ali s druge strane ona je to objasnila kao da ga jos ne zanimaju sitnice pa ne pokazuje zato. Poceo se okretati kad ga zovemo, pogleda tatu i braceka kad pitamo gdje su, uzme dvije igračke visoko u zrak ih digne i nosi mi ih da ih pogledam, ali recimo kad mu kažem donesi mami loptu onda ne kuži sto treba... Niti ne pogleda prema njoj.... Čekamo termin za radnu terapiju pa ćemo vidjeti.....

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

evo naše priče;
    http://forum.roda.hr/threads/77871-I...poreme%C4%87aj

Nije na odmet napraviti dijagnostiku, pa ako postoji neka poteškoća dobro je što ranije krenuti s terapijama...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    evo naše priče;
    http://forum.roda.hr/threads/77871-I...poreme%C4%87aj

Nije na odmet napraviti dijagnostiku, pa ako postoji neka poteškoća dobro je što ranije krenuti s terapijama...
    pročitala upravo, nas nisu ni uputili defektologu nego nas je fizijatrica uputila na rt, sto je tvoj mali znao i kako se pronašao u dobi od 16 mj... Jer moj ima kontakt očima, odaziva se na ime okreće glavu,zainteresiran je za okolinu, ali ipak mene je strah i zabrinuta sam jos uvijek

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •